| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Proizvodni proces in povpraševanje po pvc stavbnem pohištvu
Alen Auer, 2020, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo skozi teoretičen del pojasni postopek proizvodnje stavbnega pohištva ter se osredotoči na dejavnike nakupnega odločanja. V praktičnem delu pa smo s pomočjo primarne raziskave proučili proizvodni proces na obravnavanem podjetju ter pomen kakovosti, cene, nadgradnje izdelkov, konkurence, družbenih dejavnikov in poprodajnih aktivnostih pri kupcih stavbnega pohištva. Dognali smo, da na nakupno odločitev pri nakupu stavnega pohištva pomembno vlogo igrajo popusti, dodatne ugodnosti, ki ob nespremenjeni ceni dvignejo kakovost vgrajenega stavbnega pohištva, ter zaupanje blagovni znamki. Ugotovili smo tudi, da večina kupcev zbere vsaj še eno konkurenčno ponudbo, prav tako pa je kupcem izjemo pomembno, da ima podjetje urejeno servisno službo. Za kakovost končnih izdelkov je pomembno, da je proizvodni proces tehnično dovršen in da je kakovost vgrajenih surovin visoka.
Keywords: Proizvodni proces, PVC stavbno pohištvo, analiza trga, nakupne odločitve, povpraševanje, konkurenca.
Published: 22.10.2020; Views: 180; Downloads: 0

2.
Vpliv znižanja cene na nakupne odločitve potrošnikov v trgovskem centru Mercator v Kranju
Sandra Bodiroža, 2019, bachelor thesis/paper

Abstract: Trgovska podjetja na različne načine poskušajo prepričati in motivirati kupce, da kupujejo pri njih. Osredotočajo se predvsem na čim večjo prodajo izdelkov lastne trgovske blagovne znamke. V diplomski nalogi smo podrobneje analizirali trgovsko podjetje Mercator, kjer opažamo problem v očitnem zmanjševanju zvestobe kupcev do izdelkov trgovske blagovne znamke Mercator. S pomočjo rezultatov, pridobljenih z anketo, izvedeno med kupci, smo ugotovili, da je cena najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na nakupno odločitev potrošnikov v trgovskem centru Mercator Primskovo v Kranju. Kupci se za nakup izdelkov trgovske blagovne znamke Mercator odločajo predvsem zaradi nižje cene v primerjavi z istovrstnimi izdelki drugih blagovnih znamk. Problem nastane, ko se cene istovrstnih izdelkov drugih blagovnih znamk znižajo, saj večina anketirancev v tem primeru ne ostane zvesta izdelkom trgovske blagovne znamke Mercator. S pomočjo testne statistike smo utemeljili rezultate anketnega vprašalnika in odgovorili na raziskovalna vprašanja. Da bi povečali zvestobo kupcev do izdelkov trgovske blagovne znamke Mercator, predlagamo, da zvesti kupci pri vsakem naboru 100 točk zvestobe pridobijo 30 % popust na celoten nakup.
Keywords: cena, nakupne odločitve potrošnikov, trgovska blagovna znamka
Published: 02.04.2019; Views: 437; Downloads: 42
.pdf Full text (998,15 KB)

3.
MLADI PORABNIKI IN NJIHOVE NAKUPNE ODLOČITVE
Sabina Teran Šifrer, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo je osredotočeno na preučevanje nakupnih navad različnih generacij, izpostavljena je generacija Y. Trženje je eden najstarejših družbenih procesov, s katerim podjetja zbirajo informacije o določeni skupini porabnikov. Ko izberejo svojo ciljno skupino, poiščejo najustreznejši pristop, s katerim se ji bodo približali. Predstavniki generacije Y so odraščali v dobi razcveta informacijske tehnologije. Internet jih spremlja že od samega otroštva, zato imajo največ znanja o njem, predvsem pa zelo dobro razumejo namen oglaševanja. Tako o tem, kar jih zanima, kot o tem, kar jim ni znano, zelo hitro pridobijo informacije. Trženje, namenjeno tej ciljni skupini, mora biti zato zelo premišljeno. V raziskovalnem delu naloge smo pripravili anketni vprašalnik, ki ga je izpolnilo 105 pripadnikov generacije Y. Zanimalo nas je, kakšne so splošne navade mladih, predvsem smo se osredotočili na načine trženja, ki jih prepričajo v nakup. Poleg tega smo želeli izvedeti tudi, katere načine nakupovanja uporabljajo, v prvi vrsti, ali nakupe opravljajo tudi preko spleta ter ali so impulzivni, rutinski ali vsakodnevni kupci. Zbrali smo tudi njihove demografske podatke, saj smo želeli izvedeti, kolikšen delež anketirancev je zaposlenih. Zanimal nas je njihov odnos do blagovnih znamk, kaj vse vpliva na njihovo odločitev zanje in koliko sta pomembni tako cena kot kakovost izdelka oziroma storitve. Dotaknili smo se tudi načinov plačila, saj nas je zanimalo, ali mladi plačujejo z gotovino. Podjetje, ki nima zagotovljenega dobrega trženja, je neuspešno in ne more konkurirati. Dobro poznavanje trga in porabnikov gradi pravi odnos, ki bo kupce prepričal.
Keywords: Generacije, trženje, nakupne odločitve
Published: 10.10.2016; Views: 549; Downloads: 76
.pdf Full text (1,20 MB)

4.
NAKUPNE ODLOČITVE SLOVENSKEGA POTROŠNIKA PRI NAKUPU V TRGOVSKI VERIGI SPAR
Tina Gosar, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Obravnavamo področje nakupnih odločitev potrošnikov, ki nakupujejo v trgovski verigi Spar Slovenija d.o.o.. Predstavljamo potrošnika v njegovi vlogi in dejavnikih, ki vplivajo nanj. Opredeljujemo potrošnika, dejavnike, procese in odločitve, ki vplivajo na nakup, ter jih podrobneje razdelamo. Opredeljujemo tudi trenutne trende in trende v prihodnosti. Zanima nas potrošnik in njegova izhodišča za nakup. V ospredju se nam vedno pojavlja kupec, ki bodisi deluje kot potrošnik, porabnik, bodisi kot kupec in ne porabnik.
Keywords: Nakupne odločitve, nakupni proces, dejavniki vplivanja na nakup, cena, država porekla, promocije, izkušnje z izdelkom, zdravstvena varnost izdelka, priporočila prijateljev in znancev, kvaliteta, embalaža, storitve prodajnega osebja, blagovna znamka, oglaševanje, okus, označevanje izdelkov, izgled prodajnega mesta, kupec, potrošnik, Spar Slovenija d.o.o., spletna trgovina, trendi nakupovanja, marketing, prodaja, segmentacija
Published: 06.10.2016; Views: 994; Downloads: 91
.pdf Full text (1,95 MB)

5.
TRŽENJSKI SPLET KMETIJSKO GOZDARSKE ZADRUGE SAVA Z.O.O., LESCE IN NAKUPNE ODLOČITVE KUPCEV
Petra Nadižar, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi bomo predstavili Kmetijsko gozdarsko zadrugo Sava z.o.o., Lesce. Na kratko bomo opisali zgodovino zadruge, seznanili se bomo z vsemi dejavnostmi, s katerimi se ukvarjajo, vam predstavili vse, kar imajo na tržišču, torej katere storitve in izdelke ponujajo, predstavili prvine ter 4 x P – trženjski splet zadruge. Glavni namen naše diplomske naloge bo ugotoviti, zakaj se kupci odločajo za nakup v kmetijski zadrugi, ugotoviti zadovoljstvo kupcev s ponudbo izdelkov, cenami izdelkov, blagovnimi znamkami, plačilnimi pogoji, kakšno je zadovoljstvo pri urejenosti zunanjosti in notranjosti kmetijske zadruge, kakšne so izkušnje z izdelki in trgovino, ocenjevali bomo tudi prijaznost in strokovnost zaposlenih. V teoretičnem delu bomo opisali pomen trženjskega spleta, prvine trženjskega spleta (7 x P), pomen nakupnega odločanja, proces nakupnega odločanja, nakupne vloge kupcev, nakupno vedenje, stopnje v procesu nakupnega odločanja in predstavili dejavnike, ki vplivajo na nakupne odločitve. V raziskovalnem delu bomo uporabili anketni vprašalnik, ki smo ga izvedli v njihovi kmetijski trgovini v Lescah, in na katerega je odgovorilo 70 anketirancev. Naredili bomo celotno analizo vprašalnika, vprašanja opisali ter jih odstotkovno in grafično ponazorili. V sklepnem delu bomo navedli ugotovitve raziskave in možne predloge za izboljšanje delovanja organizacije.
Keywords: trženjski splet, nakupne odločitve, zadovoljstvo, dejavniki, Kmetijsko gozdarska zadruga Sava z.o.o., Lesce
Published: 03.09.2014; Views: 1016; Downloads: 126
.pdf Full text (1,70 MB)

Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica