| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 146
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Primerjava algoritmov nenatančnega iskanja vzorcev v nizih : magistrsko delo
Karmen Potočan, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu predstavimo tri algoritme za reševanje problema $k$ razlik, in sicer rešitev z dinamičnim programiranjem, vključno z Ukkonenovo izboljšavo pričakovane časovne zahtevnosti, algoritem Galila in Parkova ter algoritem Tarhia in Ukkonena. Predstavljene algoritme implementiramo v programskem jeziku Python in izvedemo meritve časov izvajanja pri različnih testnih primerih, tako na angleškem kot slovenskem besedilu. Na koncu predstavimo rezultate meritev in na podlagi le-teh primerjamo algoritme.
Keywords: nizi, urejevalna razdalja, nenatančno iskanje vzorcev v nizih, problem $k$ razlik, algoritmi, analiza algoritmov
Published in DKUM: 28.10.2022; Views: 70; Downloads: 13
.pdf Full text (723,33 KB)

2.
Simulacija in vizualizacija fizikalnega sistema n-teles
Hana Hrnjić, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Simulacija fizikalnega sistema n-teles demonstrira predvideno gibanje in medsebojno interakcijo teles, ki so pod vplivom delovanja fizikalne sile, najpogosteje gravitacije. Ker se težavnost simulacije in upodabljanja veča z naraščanjem števila n, se ta vrsta simulacije uvršča med problem n-teles. Osrednji cilj pričujočega diplomskega dela je generirati ustrezno in stabilno gibanje fizikalnega sistema teles na podlagi delovanja privlačne sile, nato pa ga kasneje v tridimenzionalnem prostoru tudi vizualizirati. Skozi razvoj metode, smo preučili pomembnost zmogljivosti centralno procesne enote pri generiranju in obdelavi velikega števila podatkov, prednosti vektorizacije in matričnega računanja, ki jih uporablja programski jezik Python, ter kompleksnost izvajanja simulacije. Prav tako smo ugotovili bistveno prednost izvajanja upodabljanja z uporabo grafične procesne enote.
Keywords: simulacija, vizualizacija, problem n-teles
Published in DKUM: 24.10.2022; Views: 35; Downloads: 11
.pdf Full text (1,47 MB)

3.
Primerjalna analiza zavržene hrane v sloveniji in španiji
Nataša Košir, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Hrana je človekova osnovna dobrina in je nujno potrebna za preživetje. Zaradi nepravilnega ravnanja pa velika količina le-te konča v smeteh. V diplomskem delu smo raziskali, kako se s problemom zavržene hrane spopadata Slovenija in Španija ter ju med seboj primerjali.
Keywords: Zavržena hrana, problem, Slovenija, Španija.
Published in DKUM: 22.09.2022; Views: 60; Downloads: 9
.pdf Full text (936,76 KB)

4.
Besselove funkcije in Hankelova transformacija
Anja Kikl, 2021, master's thesis

Abstract: Zanima nas obnašanje Besselovih funkcij v okolici izhodišča in njihova raba v vpeljavi Hankelove integralske transformacije. V magistrskem delu obravnavamo povezavo med Besselovimi funkcijami in Besselovimi diferencialnimi enačbami. Prav tako obravnavamo obnašanje Besselove funkcije v okolici izhodišča. Na podlagi tega jih ločimo na Besselove funkcije prve, druge in tretje vrste. Funkcije tretje vrste obravnavamo kot Hankelove funkcije in opišemo njihovo uporabo v Hankelovi integralski transformaciji. Vse pojme na koncu uporabimo pri reševanju fizikalnih primerov, kot so toplotna prevodnost, elektrostatični problem in nihanje krožne membrane.
Keywords: Besselova funkcija, toplotna prevodnost, elektrostatični problem, Hankelova integralska transformacija, Besselova diferencialna enačba, nihanje krožne membrane, integralska transformacija.
Published in DKUM: 12.07.2022; Views: 139; Downloads: 18
.pdf Full text (2,54 MB)

5.
Integrabilnost in linearizabilnost persistentnih p : -q resonantnih polinomskih sistemov navadnih diferencialnih enačb
Maja Žulj, 2022, doctoral dissertation

Abstract: Eden izmed osrednjih problemov teorije navadnih diferencialnih enačb je problem integrabilnosti, ki je pomemben za razumevanje bistva teorije diferencialnih enačb in za uporabo diferencialnih enačb pri študiju dinamičnih procesov v realnem svetu. Osrednji problemi te doktorske disertacije so problem središča in z njim povezana integrabilnost ter problem linearizabilnosti p:-q resonantnih sistemov s kvadratnimi nelinearnostmi. Obravnavana je tudi povezava med $p:-q$ resonantnimi sistemi in njim pripadajočimi persistentnimi sistemi. V uvodu so predstavljeni osnovni pojmi komutativne računske algebre, s poudarkom na lastnostih polinomskih idealov in njihovih raznoterosti. Predstavljene so tudi normalne forme, problem središča in linearizabilnosti sistema ter postopek kompleksifikacije realnih sistemov. Drugo poglavje je namenjeno posplošitvi pojma p:-q resonantnega središča na persistentno p:-q resonantno središče. Izračunamo vse potrebne in zadostne pogoje za nastop persistentnih središč za pet družin p:-q resonantnih sistemov s kvadratnimi nelinearnostmi. Raziskana je povezava med integrabilnostjo p:-q resonantnih sistemov in integrabilnostjo pripadajočih persistentnih sistemov. V tretjem poglavju so predstavljeni pogoji za nastop linearizabilnega središča za družino 2:-3 resonantnih sistemov, ki jih dobimo z dekompozicijo raznoterosti ideala, generiranega s količinami linearizabilnosti. Zaradi zahtevnosti izračunov uporabimo pristop, ki temelji na modularni aritmetiki. Za dokazovanje zadostnosti tako pridobljenih pogojev uporabimo več različnih metod, najpogosteje uporabimo metodo, ki temelji na Darbouxjevi teoriji linearizabilnosti. V zadnjem poglavju obravnavamo relativno nov problem (šibko) persistentnega linearizabilnega središča, ki ga posplošimo na problem (šibko) persistentnega linearizabilnega p:-q resonantnega središča. Obravnavana je povezava med linearizacijsko transformacijo p:-q resonantnega sistema in linearizacijsko transformacijo ustreznega persistentnega p:-q resonantnega sistema. Povezava je ponazorjena na 1:-2 in 2:-3 resonantnih kvadratnih sistemih.
Keywords: polinomski sistem NDE, p:-q resonantni sistem, problem integrabilnosti, problem linearizabilnosti, količine integrabilnosti, količine linearizabilnosti, persistentno resonantno središče, prvi integral
Published in DKUM: 08.06.2022; Views: 233; Downloads: 25
.pdf Full text (1,21 MB)

6.
Climate change mitigation as a large-scale collective action problem : master's thesis
Ema Ivanuša, 2022, master's thesis

Abstract: Climate change is the biggest challenge of our time. Its consequences include global warming, frequent and more destructive natural disasters, ocean acidification, rising sea levels, destruction of ecosystems and the loss of biodiversity. Besides the environmental degradation, climate change will have negative effects on the global economy and the health and living conditions of communities all over the world. Urgent action is needed to mitigate climate change, however, all the responses and mitigative efforts have been so far unsuccessful in reducing emissions of greenhouse gases, the main anthropogenic driver of climate change. This master thesis aims to uncover and understand some of the reasons behind the individual inaction regarding this issue. It hypothesizes that this is due to the collective action problem structure of climate change mitigation. To test this hypothesis, it is shown climate change has all characteristics of a large-scale collective action problem: large number of involved actors, spatial and temporal distance, and high levels of complexity. These give rise to the stressors that impede factors that influence individual cooperative behaviour, such as anonymity, lack of accountability, risk and uncertainty, cognitive limitations, and emotional detachment. Further interdisciplinary research is needed to better understand (and hopefully solve) the conflict between individual short-term and collective long-term interests in the collective problem of climate change mitigation.
Keywords: climate change, climate change mitigation, collective action, individual action, collective action problem
Published in DKUM: 07.04.2022; Views: 332; Downloads: 35
.pdf Full text (2,41 MB)

7.
Stohastičen algoritem za iskanje kratkih binarnih sekvenc z nizkimi avtokorelacijami : diplomsko delo
Kristijan Bošak, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V sklopu diplomskega dela raziščemo problem iskanja binarnih zaporedij z nizko avtokorelacijsko funkcijo. V glavnem delu implementiramo stohastičen algoritem LABSsolv. Algoritem pri preiskovanju velikega iskalnega prostora uporablja samoizogibajoči se sprehod in razpršeno tabelo. V eksperimentalnem delu nas zanima število ovrednotenj, ki so potrebna, da dosežemo že znane najboljše vrednosti PSL, ter čas, ki je za to potreben.
Keywords: algoritem, problem LABS, avtokorelacijska funkcija, binarne sekvence, samoizogibajoči se sprehod, razpršena tabela
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 308; Downloads: 22
.pdf Full text (942,64 KB)

8.
Posodabljanje input-output tabel - primer tabel za Slovenijo
Monika Škvorc, 2021, master's thesis

Abstract: Input-output tabele so tabele, ki opisujejo opazovano gospodarstvo. Ker je originalen postopek nastajanja drag in dolgotrajen, se kot alternativen način pridobivanja novih tabel pojavljajo posodabljanja že obstoječih tabel nekega preteklega leta. V literaturi obstaja veliko metod posodabljanja input-output tabel. V magistrskem delu navedemo obstoječe metode in izpostavimo v praksi najbolj uporabljeno RAS metodo ter njene različice. V sklopu magistrskega dela izdelamo programsko kodo izbrane RAS metode posodabljanja input-output tabel v Mathlabu in jo izvedemo na treh različnih vhodnih podatkih za Slovenijo. Izbrana metoda rešitve omejitvenega matričnega problema je iterativen postopek, ki izmenično posodablja stolpce in vrstice, dokler ne zadostujejo podanim robnim omejitvam. Rezultati potrdijo hipotezo, da se z zniževanjem ustavitvenega pogoja poveča število potrebnih iteracij za konvergiranje. Hkrati domnevamo, da večji del ocen vrednosti naredi napako manjšo od 65 %.
Keywords: Input-output tabele, RAS metoda, omejitveni matrični problem, slovensko gospodarstvo.
Published in DKUM: 23.07.2021; Views: 6286; Downloads: 41
.pdf Full text (879,85 KB)

9.
Iluzija zavesti: metaanaliza problema duha in telesa
Alen Lipuš, 2020, doctoral dissertation

Abstract: Disertacija najprej predstavi osrednji problem v sodobni filozofiji duha, tj. problem pojavne zavesti. Izpostavi situacijo, da je zaradi nejasnosti uporabljenih pojmov problem težavno opredeliti. Nato podrobneje predstavi ključne pojme, ki problem sestavljajo, in poda analizo sodobne dialektične situacije v filozofiji duha glede problema pojavne zavesti. Kasneje obravnava tradicionalne opredelitve problema in posledične rešitve ter jih predstavi kot nezadostne rešitve. Nato se osredotoči na metapristop, za katerega je značilno kritično preiskovanje predpostavk. Metaanaliza problema zavesti je najboljši pristop za razumevanje legitimnosti problema pojavne zavesti in za ovrednotenje posameznih stališč, ki so se do zdaj oblikovala kot reakcije na problem. To, da je vprašanje o umestitvi zavesti v svet smiselno, predpostavlja, da je zavest neka stvar iste kategorije kot razsežni predmeti; predpostavlja, da je zavest točno takšna, kot se nam kaže, saj je ravno videz zavesti tisti, zaradi katerega jo je težavno umestiti v svet; predpostavlja, da glede na zavest, razlikovanje med realnostjo in videzom ne obstaja. V metaanalizi disertacija te predpostavke artikulira in ovrednoti, kakšne so posledice njihovega sprejetja. Disertacija pokaže, da so nekatere predpostavke (npr. predpostavka o identiteti videza in realnosti zavesti) takšne, da njihovo nekritično sprejemanje pomeni prevelik teoretski davek in smo tako primorani, da jih v raziskovanju ne dojemamo kot aksiomatskih oz. samoumevnih izhodišč. Disertacija prav tako predstavi iluzionizem kot enega izmed metapristopov k reševanju problema pojavne zavesti in predlaga, da je to najboljša strategija za fizikaliste, tj. pripadnike stališča, da so mentalna stanja v bistvu fizična. Disertacija nato predstavi in obravnava iluzionizem kot fizikalistično teorijo zavesti. Obravnava proces vzpostavitve iluzionizma in predstavi sklepanje, ki običajno vodi do iluzionizma: opiše in kritično ovrednoti prvotne vzpostavitvene pogoje za iluzionizem ter pokaže, da je v trenutni literaturi iluzionizem vzpostavljen na problematičen način in kot tak neskladno stališče. Nadalje obravnava razne kritike iluzionizma in nanje odgovori ter predstavi nov problem, zaradi katerega se zdi, da iluzionizem ni skladno vzpostavljen. Na koncu opiše teoretske prednosti uspešne rešitve novega problema – največja je ta, da bi z uspešnim odgovorom na nov problem, iluzionizem postal skladna teorija –, ki sestojijo v tem, da lahko to pripomore pri dodatni obrambi iluzionizma pred drugimi, že obstoječimi kritikami.
Keywords: zavest, iluzionizem, pojavnost, takšnosti, težek problem zavesti
Published in DKUM: 20.11.2020; Views: 750; Downloads: 102
.pdf Full text (1,04 MB)

10.
Primerjava algoritmov ABC in CS : diplomsko delo
David Bajs, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sta bila raziskana algoritma ABC in CS. Algoritma ABC in CS spadata v metahevristične algoritme, s katerimi rešujemo probleme, kjer je iskalni prostor prevelik, da bi raziskali vse možne rešitve. Algoritma smo primerjali na zveznih problemih in pri diskretnem primeru, ki je bil sestavljanje urnika za zaposlene v podjetju. Po implementaciji algoritmov, smo najprej primerjali dobljene rezultate med algoritmoma. Nato smo primerjali delovanje algoritmov z rezultati iz literature. Na koncu pa smo še primerjali, kako algoritma delujeta pri sestavljanju urnika za zaposlene v podjetju.
Keywords: evolucijski algoritmi, algoritem ABC, algoritem CS, zvezni problemi, problem sestavljanja urnika
Published in DKUM: 03.11.2020; Views: 422; Downloads: 44
.pdf Full text (1,64 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica