| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 58
First pagePrevious page123456Next pageLast page
1.
Integracija informacijskih sistemov v logistiki
Katja Marolt, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu preučujemo proces integracije informacijskih sistemov v logistiki, kar se nanaša na povezovanje celovite programske rešitve SAP z uvedbo tehnologije RFID v proces logistike. Obravnavani logistični proces je razdeljen na sprejem, skladiščenje in odpremo blaga ter transport izdelkov oz. materiala. V diplomskem delu sta prikazana proces brez uporabe tehnologije RFID in proces po uvedbi omenjene tehnologije. Sama uvedba in integracija tehnologije RFID bi za podjetje predstavljali dodaten strošek, vendar bi se ta investicija v daljšem časovnem obdobju povrnila, hkrati pa bi bil sam proces tudi optimiziran. Podatki bi bili namreč zagotovljeni v realnem času, kar bi vodilo v hitrejšo izvedbo procesa ter posledično tudi manj zamud in večjo učinkovitost.
Keywords: SAP, integracija, tehnologija RFID, informacijski sistem, logistika
Published: 03.11.2020; Views: 91; Downloads: 22
.pdf Full text (1,51 MB)

2.
Učinkovitost finskega šolskega sistema v lučeh mednarodnega preverjanja znanja
Doris Kutnjak, 2019, master's thesis

Abstract: Finska slovi kot najuspešnejša država na področju vzgoje in izobraževanja. Njihovo uspešnost iz leta v leto dokazujejo mednarodna ocenjevanja znanja, poglavitno raziskava PISA. Namen naše magistrske naloge je bil raziskati uspešnost finskih učencev v preverjanju znanja, opredeliti njihov uspeh in poiskati razloge in vzroke, ki so k temu pripomogli. Magistrska naloga se začne z vpogledom v zgodovino finskega šolstva. Nadaljuje se s strukturo finskega šolskega sistema danes, analizo finskih rezultatov mednarodne primerjave znanja v raziskavi PISA, razlogi in vzroki za uspešnost finskih učencev v raziskavi, analizo zadnjega padca finskih učencev v raziskavi ter z vpogledom v prihodnost finske vzgoje in izobraževanja. Svoj uspeh finski učenci dolgujejo razvitemu in globalno usmerjenemu šolskemu sistemu ter učiteljem, ki na Finskem veljajo kot cenjeni in ugledni strokovnjaki na svojem področju. Izobrazba Fincem predstavlja prioriteto. Njihove šole so pravične, skrbne, timsko naravnane in dostopne vsem ne glede na socialno-ekonomski položaj posameznika. Njihov šolski sistem se nenehno obnavlja, dopolnjuje in sledi globalnim spremembam ter razvoju tehnologije. Prihodnost finskega šolskega sistema prinaša nove načine poučevanja in učenja. Poudarek je na praktičnih veščinah in razvoju kreativnosti vsakega posameznika.
Keywords: finski šolski sistem, mednarodno preverjanje znanja, PISA, pravičnost, enakost, tehnologija, pogled v prihodnost
Published: 19.09.2019; Views: 231; Downloads: 36
.pdf Full text (2,38 MB)

3.
Razvoj in izdelava komponent za prezračevalne sisteme
Aleš Jug, 2018, master's thesis

Abstract: Ključni del magistrskega dela je združitev dveh elementov prezračevalnega sistema v enega, ki bo opravljal enako funkcijo kot predhodni izvedbi. Vsebina dela opisuje združevanje razdelilne komore in dušilnika hrupa v element, ki bo hkrati opravljal razvod zraka in dušenje hrupa, ki ga proizvaja centralna prezračevalna enota. Nov koncept elementa sem našel s pomočjo programske opreme, literature in eksperimentalnega dela. V okviru raziskovalnega dela so bile opravljene meritve hrupa in volumenskega pretoka skozi razdelilni element. Kot najugodnejša rešitev se je izkazal razdelilni element z modulnim glušnikom. Rezultati meritev so pokazali, da izvedba razdelilnega elementa z integriranim dušilnikom hrupa dosega ustrezno dušenje zvoka in enakomeren razvod zraka.
Keywords: centralni prezračevalni sistem, razdelilna komora, dušilnik zvoka, vračanje odpadne toplote, tehnologija izdelave prezračevalnih elementov, testiranje dušenja hrupa, stroškovna analiza, izbira ustrezne rešitve
Published: 17.09.2018; Views: 446; Downloads: 46
.pdf Full text (3,02 MB)

4.
Interni nadzor in sledenje zabojev v proizvodnji kovačnice
Tadej Lunežnik, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Vsak dan našega življenja prinaša nove izzive, ki nas prisilijo, da se z njimi soočimo in jih uspešno rešimo. Nič drugače ni na ravni podjetij, ki morajo za svoj obstoj dnevno reševati goro izzivov, da ohranjajo svoj položaj v svetu neusmiljene konkurence. V želji ohraniti svoj položaj na trgu oziroma ta položaj še izboljšati, je treba biti vsaj v koraku s svojimi konkurenti, največkrat pa korak, če ne dva pred njimi. Tako, kot je treba izvajati nadzor nad dogajanjem zunaj podjetja, se je treba osredotočiti tudi na poslovanje znotraj podjetja. Ustvariti prednost pred ostalimi, pomeni, biti boljši od njih tam, kjer je mogoče nadzorovati potek dogajanja in vplivati nanj. To pa pomeni, da je treba imeti pod nadzorom vse, kar se dogaja znotraj podjetja. Tudi tiste najmanjše podrobnosti, ki se včasih zdijo samoumevne, a lahko zaradi njih podjetje ostane brez ključnih kupcev. V diplomski nalogi bomo raziskali, kako izvajanje notranjega nadzora zagotovi konkurenčno prednost in zmanjša možnost pojava napak, ki si jih podjetje ne želi. Prav tako bomo poiskali najboljši način za zagotavljanje sledljivosti produktov procesa proizvodnje znotraj vseh faz procesa obdelave. Na ta način bomo v podjetju precej izboljšali proces priprave proizvodnje in s tem tudi skrajšali pretočni čas od samega prihoda surovin v podjetje do izdaje končnih produktov svojim kupcem. V ta namen bo treba analizirati sedanje stanje proizvodnje v podjetju. Na podlagi obstoječega stanja bomo poiskali najbolj primerne rešitve za uvedbo nadzora nad proizvodnjo. Skušali bomo uvesti sistem nadzora s črtno kodo, ki bo nadomestil sedanjih način pisanja podatkov na list papirja. V ta namen bo treba uvesti tudi primeren informacijski sistem, ki bo poskrbel za zagotavljanje aktualnih podatkov, s katerimi bomo lažje zagotavljali sledljivost produktov od njihove proizvodnje pa vse do izdaje iz skladišča. S tem bomo lažje sledili naročilom kupcev in tudi pravočasno pripravili izdelke glede na željene roke dobave.
Keywords: sledljivost, tehnologija črtne kode, interni nadzor, informacijski sistem.
Published: 07.09.2018; Views: 452; Downloads: 47
.pdf Full text (2,26 MB)

5.
UPORABA TEHNOLOGIJE NFC V PODPORNIH ŽIVLJENJSKIH OKOLJIH
Borut Kosem, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena brezžična tehnologija kratkega dosega NFC in njena uporaba. Namen diplomskega dela je prikazati možnost uporabe tehnologije NFC na različnih področjih v vsakdanjem življenju. Na začetku je nekaj besed namenjenih zgodovini in razvoju tehnologije NFC, na kratko je predstavljenih nekaj sorodnih brezžičnih radijskih tehnologij. Sledi opis tehnologije, radijskih signalov in signalnih vmesnikov ter delovanja naprav in značk NFC. Predstavljene so možnosti uporabe z prikazom na nekaj praktičnih primerih. Na koncu je podrobno predstavljen in praktično izveden preprost alarmni sistem z uporabo mikrokrmilnika Arduino in implementacijo tehnologije NFC.
Keywords: tehnologija NFC, značka NFC, brezžična komunikacija, brezstično plačevanje, alarmni sistem
Published: 19.10.2016; Views: 679; Downloads: 59
.pdf Full text (2,21 MB)

6.
PRENOVA KADROVSKEGA INFORMACIJSKEGA SISTEMA V DOMU UPOKOJENCEV IDRIJA D.O.O.
Maruška Poljanec, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Zaposleni v kadrovskih službah morajo biti sposobni prepoznati, poiskati, ovrednotiti in uporabiti informacije, ki jih potrebujejo. Zadolženi so za sprejemanje strateških odločitev pri izbiri kadrov, ki vplivajo na dolgoročen razvoj kadrov, in za celovito vodenje kadrovskih evidenc za potrebe upravljanja človeških virov. V procesih kadrovanja uporabljajo informacijsko–komunikacijske tehnologije (IKT), s katerimi strokovno obravnavajo in rešujejo morebitne probleme kadrovske politike. V diplomski nalogi smo raziskovali problematiko upravljanja s kadri v Domu upokojencev Idrija (DUI). Za vodenje evidenc o zaposlenih uporabljajo programsko rešitev Kadrovska evidenca, ki pa ne nudi zadostne podpore pri upravljanju z vsemi potrebnimi šifranti in evidencami. Pri raziskavi smo uporabili anketni vprašalnik, s katerim smo raziskovali starost in funkcionalnost programske opreme v domovih upokojencev v Sloveniji. Zaradi zastarelosti programske opreme smo v DUI na podlagi uporabe obstoječega kadrovsko-informacijskega sistema, potreb kadrovske službe in rezultatov anketnih vprašalnikov obstoječo programsko aplikacijo nadomestili z novim modulom. Celovite programske rešitve s posameznimi moduli nam v sedanji informacijski dobi omogočajo ne samo obvladovanje kadrovskega področja, temveč obvladovanje celotnega poslovanja v organizaciji. S SWOT analizo smo preverili smotrnost nakupa novega modula HRM.4 in ugotovili, da je nakup upravičen tako s strani uporabnosti in varnosti kot tudi s strani cene in zmogljivost izdelka.
Keywords: • management človeških virov • kadrovsko-informacijski sistem • informacijsko-komunikacijska tehnologija • dom upokojencev
Published: 12.10.2016; Views: 842; Downloads: 61
.pdf Full text (1,18 MB)

7.
PROJEKTIRANJE SKELETNE KONSTRUKCIJE IZ DOLŽINSKO SPOJENEGA LESA
Amadej Roškarič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo na splošno opisali zgodovino lesenih konstrukcij v Sloveniji ter jih opredelili po sistemu grajenja. Obrazložili smo kaj dolžinsko spojen les je ter njegov nastanek in lastnosti. V nadaljevanju smo naredili statično ter dinamično analizo najbolj obremenjenih delov obstoječega objekta ter na kratko slikovno prikazali montažo takšnega objekta.
Keywords: lesena gradnja, skeletni sistem, dolžinsko spojen les, montažna gradnja, tehnologija grajenja, statična analiza.
Published: 05.10.2016; Views: 678; Downloads: 121
.pdf Full text (8,32 MB)

8.
VPLIV NOVE GENERACIJE DIGITALNIH UČNIH OKOLIJ NA UČNI PROCES
Tanita Jošt, 2016, undergraduate thesis

Abstract: S pojavom in razvojem interneta in IKT, so se pojavile možnosti za razvoj in napredek na nešteto področjih. Tehnologija je velike spremembe prinesla tudi za pedagoge in študente, učne metode in cilje ter začela spreminjati namen univerz. V diplomski nalogi bomo predstavili izobraževalno tehnologijo, koncept e-učenja, virtualna učna okolja in lestvice za merjenje uporabniške izkušnje. Največjo pozornost bomo namenili LMS učnim platformam. Raziskali bomo, kakšne so trenutne izkušnje visokošolskih institucij in študentov z LMS-i ter iskali pomanjkljivosti med trenutnimi LMS-i in spremembami, ki so potrebne za preboj nove generacije digitalnih učnih okolij.
Keywords: izobraževalna tehnologija, e-učenje, virtualna učna okolja, sistem za upravljanje učenja, digitalno učno okolje nove generacije
Published: 06.09.2016; Views: 694; Downloads: 92
.pdf Full text (1,13 MB)

9.
STATIČNI VPLIV BETONSKEGA SEGMENTA IN SISTEM ODSTOPANJ PRI IZVEDBI TUNELA S SEGMENTNO OBLOGO
Jaka Senekovič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Gradnja podzemnih objektov se v zadnjem času vedno bolj razvija. Zgradbe je mogoče zgraditi že z zelo majhnim vplivom na objekte in promet, ki so na površini zemlje. Zlasti v mestnih središčih z občutljivo infrastrukturo in zastoji je veliko povpraševanje po podzemnih objektih. Predor s segmentno oblogo je varianta izvedbe predorov , ki rešuje ta problem. V diplomskem delu smo proučili statični vpliv betonskega segmenta in sistem odstopanj pri izvedbi predora s segmentno oblogo. Izbrani predor je Dunajski železniški tunel Wienerwald. Ta predor je del nove železniške povezave med Dunajem in St. Pöltnom, katera je del vzhodne avstrijske železnice. Segmentni predor je sestavljen iz betonskih segmentov ali ščitov, ki skupaj tvorijo obroč predora. Več teh obročev skupaj tvori na koncu predor, ki nosi težo nadkritja. Površina, kjer se sklopi segmentov stikajo predstavlja vzdolžni spoj, priključna površina med obroči pa predstavlja obročni spoj. Prečni prerez segmentnega predora je okrogel in je sestavljen iz petih ločnih betonskih segmentov in sklepnika (zaključni betonski segment), vzdolžni spoji sklepnika pa so ravni. Med betonskimi segmenti ni nobenega vijačnega spoja, saj je sistem sestavljen iz dveh slojev, ki skupaj nosita težo. Vijaki se uporabljajo pri segmentih, ki tesnijo, da se lahko trdno sprimejo. Debelina betonskega segmenta je 35 cm, dolžina 2.250 m, notranji teoretični radij znaša 4.475 m. Izbrani segmentni tip je tip S, ki ima razred kvalitete betona C50/60/B1 za cone s povišano obremenitvijo. Pri zamikih in zasukih smo določili dovoljena odstopanja oz. tolerance. Vrednosti dovoljenih odstopanj določajo meje zagotavljanja zadostne kvalitete končnega predora. Izgradnja predora Wienerwald je potekala s pomočjo dveh predornih vrtalnih strojev TVM. TVM je celoten predoro vrtalni stroj, ki je razdeljen na več pod strojev. Ti pod stroji so TBM stroj za vrtanje predora, SM segmentni stroj in ta je sestavljen iz sistema za vgradnjo segmentov in iz sistema za podporo zemlje. Za proizvodnjo segmentov se je na gradbišču postavil začasen obrat, ki je obsegal 23 800 m2 in je vseboval proizvodno halo, velik skladiščni prostor in še nekatere potrebne objekte. Segmenti mase 16 ton so bili proizvedeni v proizvodnem ciklu, ki ga sestavlja pet korakov. V manj kot dveh letih je bilo skupno proizvedenih 57 313 segmentov, to je 9 552 predorskih obročev, če sestoji vsak obroč iz šestih segmentov. Potek pridobivanja pomikov in zasukov je potekal s pomočjo modelov iz kartona. S pomočjo teh modelov smo dobili devet različnih predorskih obročev, ki smo jih projektirali v programu AutoCAD. Iz AutoCAD – a smo odčitali koordinate vsakega spoja in tudi kako se je zasukal. Pomembno je poudariti, da vseh teh devet prerezov izhaja iz osnovnega prereza enotirnega Avstrijskega predora Wienerwald. Vsakega izmed devetih prerezov smo primerjali z osnovnim prerezom, primerjave smo prikazali s slikami in tabelami. Rezultate primerjav sprememb velikosti pomika in zasuka vsakega prereza posebej smo nato obrazložili. Izračun statike betonskih obročev je možno izvesti na dva načina, s pomočjo metode končnih elementov (MKE) in z metodo končnih razlik (MRE). V diplomskem delu smo uporabili metodo končnih elementov, izračun smo izvedli v programu Phase2. Betonske segmente smo statično preračunali pri različnih zamikih in zasukih vzdolžnih spojev, ki so med seboj povezani v predorski obroč. Načrte geometrije betonskih segmentov smo vnesli iz programa AutoCAD v program Phase2. Na ta način je bilo možno spoje bolj natančno modelirati. Najpomembnejši detajli so vzdolžni spoji. Velikost stične površine vzdolžnih spojev je bila določena za vsak posamezni spoj posebej. Ugotovili smo, da v vzdolžnih spojih z največjimi pomiki, zasuki in stičnimi ravninami pride do nastanka največjih glavnih napetosti (Sigma 1). V programu Phase2 smo določili tri vrste materiala. GA 1 je zemljina, ki obdaja predor in ima enake karakteristike kot zemljina okrog realnega predora W
Keywords: Predorogradnja, TVM tehnologija, statični vpliv, predor s segmentno oblogo, sistem odstopanj fug, MKE.
Published: 12.07.2016; Views: 868; Downloads: 91
.pdf Full text (5,73 MB)

10.
VZPOSTAVITEV WINDOWS OMREŽNE DOMENE
Božo Fujs, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili potek projekta vzpostavitve Windows omrežne domene v podjetju. V prvem delu smo predstavili teoretične osnove Microsoft Windows operacijskega sistema, razlike med domeno in delovno skupino ter podrobneje pogledali ključne gradnike domene. Izdelali smo posnetek trenutnega stanja in pripravili načrt novega. V testnem okolju smo pripravili vse potrebno za delovanje domene, vzpostavili identično stanje in s tem dobili vpogled v novi produkcijski sistem. Na podlagi uspešnih testov delovanja programov in storitev smo lahko začeli z integracijo v delovno okolje.
Keywords: Domena in delovna skupina, Aktivni imenik, Skupinske politike, Informacijska tehnologija, Strežniški sistem
Published: 04.07.2016; Views: 642; Downloads: 174
.pdf Full text (2,48 MB)

Search done in 0.32 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica