| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Posplošeni inverzi realnih matrik
Katja Mihelič, 2015, master's thesis

Abstract: Inverz matrike je definiran za kvadratne nesingularne matrike. Velikokrat imamo opravka s pravokotnimi ali singularnimi matrikami, a vseeno potrebujemo matriko, ki se obnaša podobno kot inverz. Za take primere definiramo posplošeni inverz ali pseudoinverz. V uvodnem (prvem) poglavju magistrske naloge najprej predstavimo nekaj osnovnih pojmov in definicij, ki so potrebni za razumevanje nadaljnje vsebine. V osrednjem (drugem) poglavju definiramo Moore-Penroseov inverz, ki zadošča štirim pogojem, in si podrobno ogledamo njegove lastnosti. Raziščemo Moore-Penroseov inverz vsote in produkta matrik. Definiramo še posplošeni notranji inverz in inverz najmanjših kvadratov ter si pogledamo nekatere njune lastnosti. Zaključimo z računanjem vseh treh posplošenih inverzov. V zaključnem (tretjem) poglavju predstavimo uporabo posplošenih inverzov za reševanje sistemov linearnih enačb. Sisteme razdelimo na rešljive in nerešljive ter za nerešljive predstavimo metodo najmanjših kvadratov.
Keywords: posplošeni inverz, pseudoinverz, realne matrike, Moore-Penroseov inverz, posplošeni notranji inverz, inverz najmanjših kvadratov, sistemi linearnih enačb, metoda najmanjših kvadratov
Published: 07.10.2015; Views: 703; Downloads: 82
.pdf Full text (679,21 KB)

2.
Moore-Penroseov matrični inverz
Karmen Koznicov, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V uvodu predstavimo posamezna poglavja diplomskega dela. V drugem poglavju podamo deÖnicije in opiöemo vrste matrik ter operacije, ki jih opravljamo na matrikah. DeÖniramo rang matrike, transponiranje in Gauss-Jordanovo eliminacijsko metodo, ki jo bomo potrebovali pri izraµcunu Moore-Penroseovega inverza. V tretjem poglavju predstavimo Moore-Penroseov inverz poljubne matrike in zapiöemo njegove lastnosti. Zadnje poglavje je namenjeno izraµcunu Moore-Penroseovega inverza. Predstavimo tri algoritme, s katerimi lahko izraµcunamo Moore-Penroseov inverz. Opiöemo njihovo raµcunsko zahtevnost in jih predstavimo na primeru.
Keywords: matrika, rang matrike, inverzna matrika, Gauss-Jordanova eliminacijska metoda, Moore-Penroseov inverz.
Published: 27.09.2016; Views: 442; Downloads: 43
.pdf Full text (237,92 KB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica