| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 16
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
RAČUNALNIŠTVO V OBLAKU IN NJEGOV POSLOVNI POMEN ZA MALA PODJETJA
Denis Stojko, 2016, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga se nanaša na vejo računalništva, katero imenujemo računalništvo v oblaku. Avtorja je predvsem zanimalo kakšen posloven potencial ima računalništvo v oblaku za srednja in mala podjetja. Vendar pa se je avtor zaradi lažje primerjave dotaknil tudi velikih podjetij. Zaradi lažjega razumevanja tematike, smo se v uvodni fazi magistrske naloge osredotočali predvsem na definicije računalništva v oblaku, predstavili smo različne definicije, kot jih razumejo posamezni avtorji in strokovnjaki v svojih strokovnih delih. Skozi zgodovinsko os smo pokazali razvoj računalništva nasploh in še posebej poudarili tiste dogodke v razvoju, ki so pripomogli k temu da se je računalništvo v oblaku razvilo do te mere, kot ga poznamo danes. V nadaljevanju smo se osredotočili na različne modele računalništva v oblaku in spoznali, da ga sestavljajo trije glavni nivoji. Njihovo proučevanje je predvsem pomembno s strani podjetja, saj vsak nivo odraža svoj koncept in način uporabe le – tega. Vsak nivo ima svoje prednosti in slabosti, vsi skupaj pa odražajo generalne prednosti in slabosti, katerih smo se prav tako dotaknili in jih opredelili ter primerjali z klasičnim računalništvom. Ena od glavnih slabosti oz. negotovost kot jo razumejo podjetja in katere se najbolj bojijo je varnost, zato smo varnosti namenili še posebej veliko pozornost, ter opredelili različne vidike varnosti, ter se dotaknili tudi tematike, ki je namenjena upravljanju varnosti v podjetjih. V drugem delu magistrske naloge, smo opravili dve raziskavi in sicer raziskavo ki se nanaša na slovenska podjetja v povezavi z računalništvom v oblaku in njihovo uporabo in pa raziskavo ponudnikov oblačnih storitev. Rezultati prve analize so interesantni in dajejo zaključek, da v Sloveniji še ni v celoti izkoriščen potencial ki ga ponuja računalništvo v oblaku. Na drugi strani imamo ponudnike ki se delijo v več skupin in katere globalizacija sili v nenehen razvoj za svoj obstanek. Značilnost nekaterih je sodelovanje z zunanjimi partnerji. Tako imamo podjetja, ki so zgolj posrednik med razvijalcem storitve in kupcem. Z drugo raziskavo smo analizirali storitve, ki jih najdemo na slovenskem trgu. Delili smo jih na globalne in domače storitve ter jih med seboj tudi primerjali. Ugotovili smo, da se cene posameznih storitev, ki ponujajo podobne oz. sorodne module bistveno ne razlikujejo. Na koncu nas je zanimal še skok v prihodnost. S pomočjo raziskave, ki jo je opravila svetovno znana revija, smo si drznili napovedati rast analizirane panoge v prihodnosti vse do leta 2020. Nesporno dejstvo je da se bo računalništvo v oblaku razvijalo in krepilo tudi v bodoče. Paradni konji bodo storitve, ki se nanašajo na SaaS nivo računalništva v oblaku.
Keywords: Računalništvo v oblaku, poslovni pomen, Microsoft Office 365, Google Apps, varnost
Published: 20.10.2016; Views: 1041; Downloads: 177
.pdf Full text (2,41 MB)

2.
MIGRIRANJE E-POŠTE V OFFICE 365
Aleksander Popović, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili potek migracije elektronske pošte iz Open-Xchange v Office 365 na primeru večjega slovenskega podjetja. V ta namen smo razvili orodje za migracijo in pri tem uporabili prototipni pristop. Namen izdelave orodja za migracijo sta bili predvsem poenostavitev in avtomatizacija postopka migracije. Ob tem smo predstavili tudi razloge za migracijo in opravili SWOT- analizo. Poleg tega smo podrobno predstavili tudi delovanje orodja. Za razvojno okolje smo uporabili Microsoft Visual Basic, pri tem pa je bil glavni problem povezava GNU/Linux in Microsoft okolja.
Keywords: prototipni pristop, migracija elektronske pošte, Office 365, SWOT-analiza, Microsoft Visual Basic
Published: 22.04.2016; Views: 894; Downloads: 88
.pdf Full text (1,57 MB)

3.
4.
PROGRAMSKA REŠITEV ZA OBDELAVO PRODAJNIH PONUDB
Nataša Rozman, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisan postopek izdelave programske rešitve za obdelavo prodajnih ponudb v podjetju Acroni, d.o.o. Glede na trenutno tržno situacijo se zaposleni na prodajnem oddelku vsakodnevno srečujejo z veliko količino poslanih ponudb, za katere je potrebno voditi evidenco. Evidenca se je pred uvedbo programske rešitve vodila s pomočjo Excelove preglednice. Tak način dela je zamuden, pojavljajo se napake pri vnosu, zamudna je tudi priprava poročil. Z izdelano programsko rešitvijo sem želela olajšati delo uporabnikom pri vnosu podatkov, se izogniti nepotrebnemu pretipkavanju in pogostim napakam ter olajšati delo pri izdelavi poročil in pri vpogledu v podatke. Programska rešitev je izdelana s pomočjo programskega orodje Microsoft Office Access. V praksi je bila zelo dobro sprejeta. Evidentiranje ponudb in priprava poročil je z njeno uvedbo veliko hitreje in enostavneje.
Keywords: programska rešitev, prodajna ponudba, baza podatkov, Microsoft Office Access
Published: 02.12.2014; Views: 1046; Downloads: 70
.pdf Full text (1,28 MB)

5.
Uvajanje pisarniške rešitve v oblaku Microsoft Office 365 na primeru Ekonomsko-poslovne fakultete Maribor
Miha Biruš, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Zunanje izvajanje je priljubljen managerski pristop, ki ga uporabljajo številne organizacije, da bi bile bolj prilagodljive, povečale kakovost storitev ali zmanjšale stroške. Zadnji trend na področju zunanjega izvajanja informacijske tehnologije je računalništvo v oblaku, ki prek interneta uporabnikom kjerkoli in kadarkoli omogoča uporabo najrazličnejših storitev. Primera takšne storitve sta pisarniški rešitvi Microsoft Live@edu in Office 365. V prvem delu tega dokumenta smo teoretično predstavili zunanje izvajanje, računalništvo v oblaku in pisarniške rešitve v oblaku, zlasti njihovo uvajanje. V drugem delu smo opisali celoten proces uvajanja pisarniške rešitve v oblaku za študente Ekonomsko-poslovne fakultete Maribor. Marca 2011 je to bila največja slovenska uvedba rešitve Live@edu, vendar ne za dolgo, saj so septembra 2012 prešli na Office 365 in postali prva izobraževalna organizacija v Sloveniji s to rešitvijo.
Keywords: zunanje izvajanje, računalništvo v oblaku, pisarniške rešitve v oblaku, uvajanje, uvedba, Microsoft, Live@edu, Office 365, Ekonomsko-poslovna fakulteta Maribor
Published: 06.11.2013; Views: 1797; Downloads: 233
.pdf Full text (1,07 MB)

6.
UPORABA RAČUNALNIŠTVA V OBLAKU V PODJETJU NA PRIMERU GOOGLE APPS IN OFFICE 365
Rene Kotnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Tema tega diplomskega seminarja je uporaba računalništva v oblaku v podjetjih na primeru rešitev Google Apps in Microsoft Office 365. V prvem delu je predstavljeno računalništvo v oblaku, kot tip računalništva, ki omogoča dostop do informacij in virov preko spleta, kadarkoli in kjerkoli. Računalništvo v oblaku temelji na kombinaciji in uporabi več, že do sedaj znanih tehnologij: virtualizacija, spletne storitve, sistemi za upravljanje delovnih procesov in web 2.0. Nekaj pozornosti smo posvetili zgodovini računalništva in ugotovili, da ta tehnologija predstavlja trenutno zadnjo fazo v razvoju računalništva. Vendar pa se računalništva v oblaku ne da preprosto opisati samo z definicijami, saj je sestavljeno iz več plasti, deli pa se tudi na več tipov. Tako je tehnologija sestavljena iz infrastrukture, platforme in programske opreme kot storitve, katere si hierarhično sledijo in dopolnjujejo v prej napisanem vrstnem redu. Prav tako poznamo več različnih tipov računalništva v oblaku: Javni oblak, zasebni oblak, hibridni oblak in skupnostni oblak. Prva dva tipa, javni in zasebni oblak imata vsaka svoje značilnosti, druga dva tipa, hibridni in skupnostni pa predstavljata združitev in kombinacijo javnega ter zasebnega oblaka. Veliko pomembnost predstavlja varovanje podatkov v oblaku, saj se podatki od uporabnika do ponudnika in obratno prenašajo preko interneta in so zato veliko bolj izpostavljeni, kot če bi prenos potekal preko zasebnih omrežij. Pri raziskovanju smo ugotovili, da so varnostne grožnje minimalne in da je tehnologija dokaj varna. Drugi del dela diplomskega seminarja je posvečen uporabi računalništva v oblaku v podjetjih. Opisali smo pomembnost vključitve računalništva v oblaku v arhitekturo podjetja, ter s tem omogočiti maksimalno izkoriščenost tehnologije pred in po uvedbi v podjetje. Raziskali smo potek uvajanja računalništva v oblaku v podjetje s petimi zaporednimi fazami: raziskava, ocenjevanje, odločanje, uvedba in razširitev. Temu poglavju sledi opis možnosti uporabe računalništva v oblaku v podjetjih. Zadnji del dela diplomskega seminarja je posvečen rešitvam računalništva v oblaku za mala podjetja. V tem poglavju smo raziskali in opisali dve rešitvi podjetja Google, Google Apss in podjetja Microsoft, Microsoft Office 365. Rešitvi sta si med seboj zelo podobni in omogočata podobno funkcionalnost, a vendar je med njima nekaj razlik. Rešitvi smo tako primerjali in poskušali ugotoviti v katerem segmentu je katera rešitev boljša. Skupno bi lahko ocenili, da je rešitev podjetja Microsoft za podjetja bolj primerna.
Keywords: Računalništvo v oblaku, Google Apps, Microsoft Office 365, Uporaba računalništva v oblaku v podjetjih, arhitektura podjetja
Published: 17.12.2012; Views: 2918; Downloads: 375
.pdf Full text (839,31 KB)

7.
INFORMACIJSKO OPISMENJEVANJE STAREJŠIH OBČANOV
Maruša Fujs, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V Sloveniji se z informacijsko nepismenostjo spopada predvsem starejša populacija, v glavnem upokojenci. Velika večina pri svojem delu ni uporabljala računalnika in novih tehnologij, kar pa močno vpliva na njihov interes. Raziskava iz leta 2010 kaže, da je kar 80 % starejših od 65 let, ki še nikoli ni uporabljalo računalnika, od tega 90 % še nikoli ni uporabljalo interneta. Tisti, ki se odločijo za izobraževanje v to smer se običajno vključijo v različne delavnice ali pa se učijo sami. V diplomskem seminarju smo želeli ugotoviti ali je v Sloveniji dovolj ponudbe za informacijsko opismenjevanje starejših občanov. Nekaj ponudbe smo v seminarju tudi predstavili in opisali projekt Simbioz@. Kot študentje Ekonomsko-poslovne fakultete Maribor smo sodelovali v projektu Simbioz@ in se kot prostovoljci udeležili tri-dnevne delavnice v Ljutomeru. Udeležence delavnice smo povprašali zakaj so se odločili za udeležbo, kdaj so se prvič srečali z računalnikom, kakšno je bilo njihovo znanje pred delavnico, kaj menijo o medgeneracijskem sodelovanju itd. Odgovore in izkušnje smo tudi opisali v diskusijskem delu.
Keywords: informacijska pismenost, informacijsko opismenjevanje, računalništvo, računalnik, Microsoft Office, Simbioz@.
Published: 05.12.2012; Views: 1750; Downloads: 222
.pdf Full text (1,07 MB)

8.
MICROSOFT OFFICE KOT ORODJE ZA UPRAVLJANJE DOKUMENTACIJE
Matej Rzeničnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Dandanes ima vse več podjetij veliko težav z iskanjem oziroma urejanjem podatkov, ki so shranjeni na različnih lokacijah v različnih dokumentih na računalniku. Te podatke je potem težko poiskati, ker se lahko isti podatki nahajajo v večih različnih datotekah in jih je potrebno potem v vsaki izmed teh datotek spremeniti. Tu pa se pojavijo velike težave. To diplomsko delo razišče to področje in podrobneje razloži upravljanje istih podatkov v različnih dokumentih. Namen diplomskega dela je opis in predstavitev rešitve problema pri upravljanju dokumentacije s pomočjo Microsoft Office programov Word, Excel in InfoPath. Cilj diplomskega dela je ugotoviti, kako spremeniti enake podatke v vseh datotekah naenkrat.
Keywords: Microsoft Office, upravljanje dokumentov, funkcija posebnega lepljenja
Published: 15.11.2012; Views: 1118; Downloads: 160
.pdf Full text (2,98 MB)

9.
PRIKAZ PODATKOV IZ POSLOVNEGA INFORMACIJSKEGA SISTEMA SAP V MICROSOFT OFFICE SHAREPOINT
Klemen Kolednik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je kreiranje poslovnih poročil na podlagi podatkov v SAP-sistemu in prikazovanje le-teh na SharePoint strežniku. Najprej se bomo spoznali s sistemom SAP, kjer bomo raziskali, kaj so funkcijski moduli, kako ustvarimo spletno storitev in kaj pomeni datoteka tipa »WSDL«. Nato bomo spoznali delovanje Microsoft Office SharePoint strežnika, kjer bomo preučili, kako se uporabljajo spletne strani in gradniki za prikazovanje podatkov. Pri praktičnem delu bomo najprej v sistemu SAP ustvarili spletno storitev, z določenimi poizvedbami. Ustvarjeno spletno storitev bomo uporabili na SharePoint strežniku kot povezavo za pridobitev želenih podatkov iz sistema SAP. Ko je dostop do podatkov urejen, je možno kreiranje poročil in prikaz na SharePoint strežniku.
Keywords: SAP, Microsoft Office SharePoint, WSDL, spletna storitev, spletni gradnik, XML
Published: 14.08.2012; Views: 1717; Downloads: 147
.pdf Full text (2,14 MB)

10.
SHAREPOINT 2010 V SODELOVANJU Z OFFICE 2010
Darijo Crepulja, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega predstavitev platforme SharePoint 2010, namestitev portala z uporabo le te, ter raziskavo zmožnosti njenega povezovanja s programskim paketom Microsoft Office 2010. V diplomskem delu je poudarek na sodelovanju platforme s programi iz paketa Microsoft Office 2010, manj namestitvi in uporabi portala. V uvodu je predstavljeno ozadje izbire teme in izdelava diplomskega dela. Naslednji poglavji opisujeta platformo SharePoint ter programski paket Microsoft Office 2010. Sledi krajši opis namestitve platforme, kar je osnova za nadaljnje delo. Nadaljevanje pa je namenjeno opisovanju in raziskovanju možnosti sodelovanja SharePoint 2010 in Microsoft Office 2010. Diplomsko delo postane celota z zaključkom.
Keywords: SharePoint 2010, Office Web Apps, Windows Server 2008 Enterprise, Microsoft Office 2010
Published: 30.05.2012; Views: 1672; Downloads: 183
.pdf Full text (4,57 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica