| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Prepoznavanje okoljskega znaka eko marjetica med študenti
Tamara Šter, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Posledice današnjega načina življenja se vse bolj odražajo v številnih okoljskih problemih, s katerimi se vsakodnevno soočamo. Hkrati smo potrošniki s strani proizvajalcev in trgovcev vsak dan izpostavljeni najrazličnejšim oglasom za izdelke in storitve, s katerimi nas želijo prepričati, da izdelek ali storitev nima negativnih vplivov na okolje. V teoretičnem delu zaključnega dela tako obravnavamo pojem zelenega potrošništva in proučujemo okoljske znake za izdelke in storitve. Izpostavljena so merila za pridobitev okoljskega znaka eko marjetica. V praktičnem delu pa se osredotočamo na raziskavo, v kateri smo študente spraševali, ali se zavedajo pomena, ki ga imajo njihove potrošniške navade oziroma odločitve na okolje. Ugotavljamo, da se študenti zavedajo, da imajo njihovi nakupi vpliv na okolje in da jih večina le redko nakupuje okolju prijazne izdelke. Kot največjo oviro pred nakupom okolju prijaznih izdelkov opredeljujejo višjo ceno, slabšo kakovost v primerjavi z ostalimi izdelki ter premajhno ozaveščenost o prednostih okolju prijaznih izdelkov in storitev. V zaključku dela podajamo nekaj predlogov, kako študente spodbuditi k pogostejšemu nakupu »zelenih« izdelkov, da bodo z uporabo tovrstnih izdelkov pripomogli k varovanju okolja.
Keywords: okoljski znak, okoljska marjetica, študent, nakupovalne navade, ozaveščenost
Published in DKUM: 22.09.2021; Views: 1025; Downloads: 84
.pdf Full text (1,21 MB)

2.
Analiza trajnostnih vidikov v butičnem hotelu x
Nina Šimnic, 2020, master's thesis

Abstract: Vsakoletna rast turizma postavlja vedno večja okoljska vprašanja za prihodnost. Turizem ima neposreden vpliv na okolje, v katerem se odvija, zato je toliko bolj pomembno, da se hotelirji zavedajo svojih vplivov z gradnjo in obratovanjem. Največji izziv turistične industrije je danes v globalni ozaveščenosti o negativnih vplivih, ki jih ima turizem na okolje. Sledenje trajnostnemu trendu je tako postalo bistveno za nadaljnje preživetje. Magistrsko delo obravnava trajnostne vidike v butičnem hotelu X, ki služi kot dober primer in zgled na področju trajnosti. Hotel je ekološki način in trajnostne smernice vključil že ob samem začetku obstoja. S preučitvijo vsakodnevnih praks na področju varstva okolja je cilj spodbuditi ljudi in nastanitve za podobno delovanje. Proučevali smo dejansko motivacijo in glavna vodila za takšen način poslovanja. Empirična raziskava obsega študijo primera v butičnem hotelu X, ki zajema okoljske prakse, okoljske kazalnike, primer samoocenjevanja ekološke učinkovitosti in raziskavo z intervjuji. Glavni cilj raziskave je analizirati in odkriti, ali je butični hotel X lahko uspešen poslovni model za izboljšanje stanja v slovenskem turizmu. V raziskavi smo z okoljskimi kazalniki merili okoljsko uspešnost, kar smo še dodatno potrdili z orodjem za izvedbo samoocene na področju okoljske učinkovitosti. Posamezni rezultati treh delov raziskav so podali sintezo ugotovitev, da ima hotel in vsi delujoči v njem izjemno visoko raven okoljske ozaveščenosti, kar lahko predstavlja dober trajnostni model za butični turizem.
Keywords: trajnostni turizem, trajnost, eko hotel, eko marjetica
Published in DKUM: 11.11.2020; Views: 818; Downloads: 166
.pdf Full text (1,89 MB)

3.
TEHARSKI PLEMIČI
Maja Sakelšek, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko nalogo, z naslovom Teharski plemiči, smo razdelili na posamezna poglavja. V nalogi smo predstavili zgodovinsko obdobje romantike ter pomen in razvoj opere nasploh, cilj te naloge pa je bil podrobna predstavitev in analiza opere Teharski plemiči skladatelja Benjamina Ipavca. V nalogi smo se osredotočili na okoliščine nastanka opere ter njeno sprejetje s strani občinstva. V samem središču analize opere pa sta bila njena vsebina in libreto. Na koncu smo jo primerjali še z opero Gorenjski slavček Antona Foersterja ter odgovarjali na vprašanje o nacionalnih operah.
Keywords: Marjetica, Ivan, Teharčani, Ulrik II., Pengar, opera, Benjamin Ipavec, slovenska romantika, plemiči, Anton Foerster, Gorenjski slavček.
Published in DKUM: 11.03.2013; Views: 2995; Downloads: 286
.pdf Full text (13,51 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica