| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
PONUDBA PODEŽELSKEGA TURIZMA V POSAVJU
Andreja Klukej, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obsega pet poglavij in opisuje podeželsko ponudbo v Posavju in jo primerja z Medžimurjem. Prvo poglavje je uvod, drugo predstavlja teoretični okvir in opisuje podeželje kot turistično destinacijo, tretje poglavje predstavi obe regiji, v četrtem poglavju pa je opisana SWOT analiza in priporočila. Peto poglavje pa je sklep.
Keywords: Management turistične destinacije, podeželski turizem, turistične kmetije, vinske kleti, medsebojno sodelovanje ponudnikov, SWOT analiza, Posavje, Medžimurje.
Published: 25.08.2010; Views: 2181; Downloads: 456
.pdf Full text (292,32 KB)

2.
Vpliv percepcije varnosti na odločitev za potovanje : magistrsko delo
Janja Štampfer, 2013, master's thesis

Abstract: Povezava med varnostjo in turizmom je zelo kompleksen pojav. Varnost postaja čedalje bolj pomembna dobrina posameznika, turizem pa obsega vedno večji del globalnega varnostnega prostora. Skozi čas in s pomočjo globalne razširjenosti informacij je turizem po različnih opredelitvah postal globalna ekonomska dejavnost, na globalni ravni pa se posledično pojavlja več tveganj, ki so splet različnih okoliščin (družbeno-političnih, psiholoških in drugih), spremenil pa se je tudi način odločanja za potovanje. Dejavniki ogrožanja so tako prisotni v določenem času in prostoru; v zadnjem času se izpostavljajo predvsem nestabilne družbeno politične razmere, naravne nesreče, oboroženi napadi, različni avtorji pa kot dejavnike ogrožanj navajajo tudi bolezni in epidemije, kriminaliteto, izredne (družbene) razmere, terorizem, vojne, neznano okolje, negativen odnos domačinov, kulturo in običaje, nevarne živali in rastline, prevozna sredstva. Ugotavljamo, da se posamezniki za potovanja odločajo na podlagi različnih dejavnikov, le-tem pa je skupno pomembna podlaga, na kateri posamezniki zaznajo oziroma razvijejo percepcijo varnosti, kar se povezuje tudi z razvojem t. i. »imidža« destinacije. Tako niso pomembni samo dejavniki tveganja, pač pa tudi dejavniki odločanja. Analiza zbranih podatkov je potrdila domneve večje izpostavljenosti dejavnikom tveganj in ogrožanj za ženske, ter manjšo dovzetnost za vire tveganj in ogrožanj zaposlenih na področju turizma. Kot najpogostejše tveganje se označuje izguba prtljage oz. osebnega premoženja, poleg tega pa visok faktor tveganja predstavlja tudi možnost ropa. Dejavnik, ki v povprečju najbolj vpliva na odločitev za potovanje izpraševancev, je prisotnost kriminala na določeni destinaciji. Neusklajeno delovanje organizacij tako na lokalni, državni in mednarodni ravni, na področju turizma, politike, ekonomije in drugih panog, kaže na potrebo po proaktivnem delovanju, boljšem sodelovanju ter izboljšanju informiranosti, to pa dosežemo s pomočjo kriznega managementa in sorazmerno porazdelitvijo odgovornosti in nadzora med posamezne organizacije, ob ustrezni ravni ozaveščenosti udeležencev turistične dejavnosti.
Keywords: turizem, turistične destinacije, varnost, grožnje, krizni management, magistrska dela
Published: 23.10.2013; Views: 972; Downloads: 194
.pdf Full text (915,48 KB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica