| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 63
First pagePrevious page1234567Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
NARACIJA GROTESKE/A GROTESZK NARRÁCIÓJA (BODOR ÁDÁM: SINISTRA KÖRZET IN SZILÁGYI ISTVÁN: KŐ HULL APADÓ KÚTBA)
Kristina Szöke, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je podati splošen pregled madžarske zamejske književnosti ter razdelati vparašnje t. i. "regionalnih književnosti" v 21. stoletju. Posebno pozornost namenja transilvanski (romunski) madžarski književnosti. Predmet primerjave v omenjenem diplomskem delu sta delo Ádáma Bodorja z naslovom Sinistra körzet (Okraj Sinistra) in roman Istvána Szilágyija z naslovom Kő hull apadó kútba. Diplomsko delo prikazuje vsebinsko-tematski opis obeh romanov z namenom določitve literarne zvrsti, strukture, časovnega ovira (vprašanje linearnosti pripovedovanja), razdelave pomena naslova, opisa značilnosti osrednjih literarnih likov, prikaza literarnega jezika in stila ter navedbe sorodnih literarnih del. V primerjalnem delu diplomskega dela sta izpostavljeni groteskna pripoved ter sama grotesknost, ki prežema celoto obeh romanov. Podana je primerjava pojavljanja absurda v obeh delih ter prikaz odnosa (in prepleta) fikcije in realnosti. Prav tako pa so izpostavljeni osrednji motivi obeh romanov. Čeravno analizirana romana nista sorodna v pravem pomenu besede, obstaja med njima veliko podobnosti.
Keywords: transilvanska madžarska knjiženost, Bodor Ádám: Sinistra körzet, Szilágyi István: Kő hull apadó kútba, naracija, grotesknost, absurd, fikcija, motivi
Published: 06.01.2010; Views: 1820; Downloads: 120
.pdf Full text (607,86 KB)

10.
MADŽARSKA MED DRUGO SVETOVNO VOJNO V LUČI ČASNIKOV SLOVENEC IN JUTRO
Mitja Milošič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazana madžarska država, ki je med drugo svetovno vojno bila pod velikim vplivom nacistične Nemčije. V tistem času bi lahko Madžarsko označili kot satelitsko državo, ki pa je hotela ohraniti svojo samostojnost in neodvisnost, vendar neuspešno. Nesrečen splet okoliščin in premajhna odločnost madžarskega političnega vrha je omogočila, da je Nemčija uresničila svoje cilje na Madžarskem, se pravi popoln nadzor nad državo. Cilj diplomskega dela je dokazati, da je bila Madžarska satelitska država Nemčije, četudi se je madžarski politični vrh temu močno upiral. Nacionalizem, ki je bil tako kot v Nemčiji, kot tudi na Madžarskem, zelo izrazit, je vplival na madžarsko notranjo politiko, gospodarstvo in posledično na življenje madžarskih Židov, ki so bili med drugo svetovno vojno izpostavljeni diskriminaciji in holokavstu. Na vojaškem področju se je madžarska vojska udeležila bojev v aprilski vojni in kasneje še v vojni proti Sovjetski zvezi.
Keywords: 2. svetovna vojna, Madžarska, Židje, madžarska vojska, notranja politika, zunanja politika, gospodarstvo.
Published: 24.02.2010; Views: 4531; Downloads: 376
.pdf Full text (1,16 MB)

Search done in 0.33 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica