| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
Podpora poslovanja nabavni logistiki v farmacevtskem podjetju Krka d.d., Novo mesto : diplomsko delo
Robert Strajnar, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Nabava je pomembno področje pri poslovanju podjetja in ima velik vpliv na uspešnost poslovanja. Dobra organiziranost nabave je ključnega pomena za uspešno opravljanje nalog. Podjetja stremijo k znižanju stroškov. K temu cilju prispevajo tudi dober in pregleden sistem nabavnih poročil na podlagi sistema ABC analize zalog. Pomembno fazo poslovanja v podjetju predstavlja nabavna logistika. Njena naloga je pravilna in preudarna izbira dobaviteljev materiala, analiza vrednosti zalog ter upravljanje z zalogami. Z vzpostavitvijo sistema kreiranja nabavnih poročil za prihodnja obdobja bomo zagotovili uporabnikom v nabavi enostavnejšo in hitrejšo izdelavo le-teh ter zagotovili potrebne podatke za izvajanje nabavnih procesov in posredovanje informacij, potrebnih za odločanje. To lahko dosežemo s pregledom nabave materialov, ki predstavljajo najdražjo vrednost zalog, in s poročili po prometu dobaviteljev materiala.
Keywords: nabavna logistika, ABC analiza, planiranje materialnih potreb
Published: 03.09.2010; Views: 2338; Downloads: 336
.pdf Full text (688,75 KB)

3.
RAZVOJ MODELA DINAMIČNEGA PLANIRANJA V SERIJSKI PROIZVODNJI
Janez Dolinšek, 2016, master's thesis

Abstract: V hudem konkurenčnem boju se na trgih obdržijo samo proizvodna podjetja, ki dobavljajo široko paleto izdelkov vrhunske kakovosti v kratkih rokih in po nizkih cenah. Kupci zaradi zahtev po kratkih dobavnih rokih, možnostih spreminjanja naročil ter njihovih količin in fleksibilnosti in zanesljivosti dobav postavljajo proizvajalce pred zelo zahtevne naloge. Zato podjetja stremijo k nenehnemu izboljšanju učinkovitosti in optimizacije proizvodnega procesa. Osnovni namen magistrskega dela je razviti model dinamičnega planiranja serijske proizvodnje v obravnavanem podjetju, zato naloga najprej predstavlja spoznanja domače in tuje literature s področja planiranja proizvodnje, nadalje preučuje stanje sedanjega sistema planiranja v izbranem podjetju ter na podlagi opravljene raziskave ponudi nov model dinamičnega planiranja proizvodnje za potrebe delovanja podjetja. V zadnjih letih se je podjetje soočilo z velikimi spremembami v poslovanju in spremembi proizvodnih programov. Te spremembe so povzročile predvsem probleme pri planiranju in vodenju proizvodnje, kar se izraža v nenehnih zamudah do kupcev, ki pa so tudi posledica slabo izkoriščenih strojev. Magistrsko delo se v prvem delu naloge ukvarja s teoretičnimi izhodišči planiranja proizvodnje, kjer so predstavljeni in pojasnjeni različni proizvodni sistemi, ki se uporabljajo v podjetjih vsepovsod po svetu. V nadaljevanju podrobneje opisujemo različne koncepte materialnega toka proizvodnega sistema, ki se uporabljajo pri planiranju in vodenju proizvodnje. Četrto poglavje opisuje obravnavano podjetje, na primeru katerega v petem poglavju postavimo izhodišča za razvoj dinamičnega planiranja proizvodnje. Z empiričnim delom v zaključku magistrske naloge preučujemo, kako bi uvedba novega, dinamičnega modela planiranja proizvodnje lahko pripomogla k temu, da bi podjetje v povprečju bolje izkoristilo razpoložljivo strojno opremo in tudi zmanjšalo zamude v proizvodnji. V sklepnem delu podajamo svoj pogled na uvedbo novega sistema planiranja proizvodnje v obravnavanem podjetju ter opredelimo izhodišča, s katerimi se bodo druga podjetja lažje odločala za implementacijo bolj optimalnega sistema planiranja proizvodnje v svojo organizacijo.
Keywords: Planiranje proizvodnje, modeli planiranja, planiranje materialnih potreb, planiranje potreb po kapacitetah, ozka grla, terminsko planiranje, sploščene kosovnice, ključne operacije, dinamični model planiranja proizvodnje, razvoj modela planiranja.
Published: 06.07.2016; Views: 556; Downloads: 56
.pdf Full text (6,51 MB)

4.
Abc in xyz analiza vhodnih zalog materiala v proizvodnem podjetju
Kaja Seško, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V podjetju je gospodarjenje z materialom pomembna dejavnost, ki omogoča stalen tok materiala od dobaviteljev preko proizvodnega sistema do končnega porabnika. Ena izmed funkcij ki nastopa v okviru gospodarjenja z materialom je tudi analiza zalog s pomočjo ABC in XYZ analize. V diplomskem delu bomo opravili analizo zalog materiala v proizvodnem podjetju Baumüller Dravinja, ki se ukvarja z proizvodnjo kovinskih izdelkov. Opravili bomo ABC analizo s katero bomo material ločili glede na stroške, ki jih predstavlja pri poslovanju, dopolnili pa jo bomo z XYZ analizo s katero bomo material razvrstili glede dinamiko porabe.
Keywords: zaloge, upravljanje zalog, stroški zalog, planiranje materialnih potreb, ABC analiza, XYZ analiza, kontrola sistema zalog
Published: 30.09.2019; Views: 105; Downloads: 20
.pdf Full text (2,49 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica