| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Marketinške strategije luksuznih blagovnih znamk
Anja Prešern, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Dandanes nas blagovne znamke spremljajo ob vsakem koraku, zato njihovi skušnjavi ne moremo ubežati. Od nekdaj so veljale za nekaj prestižnega, težko dostopnega, razkošnega in so omogočale, da si odjemalci z njimi gradijo družbeni status. Visoke cene so zasnovane na kakovosti materialov, trajnosti in ekskluzivnosti izdelkov. Luksuzne blagovne znamke imajo drugačne strategije kot navadne blagovne znamke. V splošnem uporabljamo 4P-model (izdelek, cena, distribucija, promocija), vendar za strategije luksuznih blagovnih znamk to ni dovolj. Le-te morajo uporabljati 7P-model, ki zraven 4P- modela vsebuje še ljudi, procese in fizične dokaze. Razlikujejo se tudi strategije luksuznih blagovnih znamk med ameriškimi in evropskimi. V splošnem si luksuzne blagovne znamke prizadevajo ohraniti simbolni status in s svojim imenom zgraditi zgodbo, ki je nihče ne bo pozabil.
Keywords: Luksuzne blagovne znamke, luksuz, odjemalci, prestiž, strategije.
Published in DKUM: 02.12.2020; Views: 600; Downloads: 94
.pdf Full text (1,19 MB)

2.
Strategije marketinga luksuznih blagovnih znamk
Saša Pečovnik, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Luksuzne blagovne znamke že od nekdaj veljajo za privilegij redkih, ki si jih lahko privoščijo. Poleg visoke kakovosti jih namreč spremljajo tudi visoke cene, s katerimi ohranjajo svojo ciljno skupino, to pa so odjemalci z višjim socialnim statusom. Z natančno študijo luksuznih znamk smo ugotovili, da njihova vrednost temelji predvsem na simbolni in ne toliko na funkcionalni vrednosti. Ena od glavnih dilem, s katerimi se srečujejo luksuzne znamke, je, kako ohranjati čim večjo zaželenost s strani odjemalcev, hkrati pa se izogniti množični uporabi, s katero bi bil njihov status ogrožen. S tem namenom luksuzne znamke izvajajo posebne strategije, ki se močno razlikujejo od tistih, ki jih izvajajo ostale blagovne znamke na trgu. Strategije različnih luksuznih znamk so si med seboj precej podobne, odvisne pa so od izvora znamke, saj imajo evropske znamke v primerjavi z ameriškimi drugačne temelje.
Keywords: Luksuz, luksuzne blagovne znamke, strategije, Louis Vuitton, Dior, Gucci
Published in DKUM: 05.12.2019; Views: 714; Downloads: 67
.pdf Full text (709,01 KB)

3.
Marketing luksuznih blagovnih znamk
Martina Venta, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Predmet analize v predloženem diplomskem projektu je marketing luksuznih blagovnih znamk. Koncept luksuznih blagovnih znamk smo najprej opredelili na teoretični ravni ter predstavili kompleksnost in posebnosti njihovega marketinškega spleta. V nadaljevanju smo predstavili luksuzno blagovno znamko – storitve hotela Kempinski Palace Portorož in luksuzno blagovno znamko – izdelke podjetja Sembikiya. Z analizo obeh primerov smo ugotovili, da ustrezata vsem kriterijem, ki jih mora izpolnjevati neka blagovna znamka, da se sme imenovati luksuzna. Prav tako smo identificirali tipe obeh predstavljenih luksuznih blagovnih znamk glede na stopnjo luksuznosti, zavedanje o blagovni znamki med odjemalci, medtem ko tipologije glede na obseg poslovanja nismo mogli identificirati. Analiza predstavljenega marketinškega spleta obeh izbranih luksuznih blagovnih znamk nam je pokazala podobnosti v kakovosti storitev pri Kempinskem hotelu in izdelkov pri Sembikiyi. Najbolj se je marketinški splet obravnavanih luksuznih blagovnih znamk razlikoval v izbiri marketinških poti in marketinškega komuniciranja.
Keywords: luksuzne blagovne znamke, marketinški splet, Kempinski Palace Portorož, Sembikiya, marketing
Published in DKUM: 22.03.2016; Views: 1825; Downloads: 299
.pdf Full text (1,73 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica