| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Položaj toženca v arbitražnem postopku : magistrsko delo
Ana Velichkovska Jus, 2023, master's thesis

Abstract: Položaj tožene stranke v arbitražnem postopku je specifičen, odvisen od več dejavnikov in okoliščin. Da bi lahko govorili o položaju obtoženca, morajo najprej obstajati dejanja, okoliščine in dogodki, ki so skupaj pripomogli, da je ena od strank prišla v položaj obtoženca. Osnova arbitražnega postopka je arbitražni sporazum. Arbitražni sporazum je sklenjen, ko se stranki dogovorita, da bosta spore reševali s pomočjo arbitraže. Položaj tožene stranke v arbitražnem postopku je edinstven. Za razliko od položaja tožene stranke v tradicionalnem sodnem postopku je v arbitražnem postopku toženec vključen v izbor arbitrov, torej prispeva k procesu oblikovanja senata, pa tudi k trajanju postopka. Po drugi strani pa obstajajo situacije, ko se toženec v arbitražnem postopku sooča z nekaterimi pomanjkljivostmi v primerjavi s tožencem v tradicionalnem sodnem postopku. Omejene možnosti pritožbe v arbitraži bi lahko tožencu pustile manj možnosti za izpodbijanje negativne odločitve. Položaj tožene stranke v arbitražnem postopku je izjemno pomemben. To se kaže v pomembnem vplivu tožnika tako na postopek kot na sam izid spora. Tožena stranka je vedno tista stranka, ki se brani proti zahtevkom tožnika. Končni cilj, ki ga želi obdolženec doseči, je dokazati neutemeljenost oziroma netočnost očitkov zoper njega. Za položaj toženca v postopku je izjemno pomembno razumevanje arbitražnega postopka in pravil, ki vplivajo tako na postopek kot na toženca kot stranko v sporu. Razviti mora močno in jasno strategijo za način podajanja svoje obrambe, prav tako je zelo pomembno spoštovanje rokov, ki jih določi arbitražno sodišče. V tem magistrskem delu sem podrobno predstavila položaj tožene stranke v arbitražnem postopku. Posebej pomemben je način sklenitve arbitražnega sporazuma, ki je ključen dejavnik za celotno obnašanje strank in potek postopka. Predstavljeni sta tudi vloga strank pri sklenitvi arbitražnega sporazuma in vloga strank v prihodnjem postopku s poudarkom na tožencu. Arbitražni postopek je podrobno prikazan po korakih od samega začetka do konca. Postopek je prikazan v skladu z Ljubljanskim arbitražnim pravilnikom. Stalna arbitraža pri Gospodarski zbornici Slovenije je samostojna institucionalna arbitraža, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije in je od nje neodvisna. Namen je reševanje tako domačih sporov kot tudi sporov s tujim elementom v skladu z Arbitražnimi pravili Stalne arbitraže pri Gospodarski zbornici Slovenije oziroma v skladu z Ljubljanskimi arbitražnimi pravili.
Keywords: tradicionalni sodni postopek, arbitražni sporazum, arbitražni postopek, institucionalna arbitraža, Ljubljanska arbitražna pravila
Published in DKUM: 08.09.2023; Views: 227; Downloads: 44
.pdf Full text (1,27 MB)

2.
NOVA LJUBLJANSKA ARBITRAŽNA PRAVILA IN NJIHOV VPLIV NA ARBITRAŽNI POSTOPEK
Emina Zaveršnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Čeprav klasični arbitražni postopek še vedno predstavlja hitrejši, cenejši, enostavnejši in učinkovitejši način reševanja sporov v primerjavi s sodnimi postopki, pa ne odraža več teh atributov v takšni meri, kot bi to pričakovali uporabniki tovrstnih postopkov. Ker je maksima, da je čas denar, gonilo gospodarskih subjektov pri njihovem poslovanju, je hitrost in učinkovitost reševanja gospodarskih sporov posebej pomemben element njihovih pogodbenih razmerij, zlasti s ciljem nadaljevanja le-teh. Zaradi teh potreb, po hitrejšem in cenejšem arbitražnem postopku, so na Gospodarski zbornici sprejeli nova arbitražna pravila, ki so stopila v veljavo s 01.01.2014. Nova Ljubljanska arbitražna pravila sledijo najmodernejšim mednarodnim trendom v institucionalni arbitraži, njihova temeljna vodila so:  hitrejši in učinkovitejši postopki,  visoka kakovost storitev za stranke,  optimizacija časa in stroškov postopka skozi možnost oblikovanja postopkov po meri strank ter  nevtralne rešitve za slovenske in tuje stranke iz različnih kulturnih in poslovnih okolij. V tem diplomskem delu bom predstavila glavne novosti, ki jih prinašajo nova Ljubljanska arbitražna pravila. Predvsem se bom osredotočila na institut pospešenega arbitražnega postopka, ker je ta bistven za doseganje glavnega cilja novih Ljubljanskih arbitražnih pravil, in sicer skrajšanje klasičnega arbitražnega postopka in s tem tudi znižanje samih stroškov postopka. Prav tako bom predstavila postopek pred arbitrom za nujne primere, ki je tudi ena izmed novosti. Po podatkih Stalne arbitraže pri Gospodarski zbornici Slovenije je bilo ugotovljeno, da se je število arbitražnih postopkov povečalo in so sami stroški postopka nižji, seveda zahvaljujoč novim Ljubljanskim arbitražnim pravilom. Tudi v sosednji državi Hrvaški so sprejeli nova Zagrebška arbitražna pravila, kjer se prav tako kot v primeru novih Ljubljanskih pravil, pričakuje pozitiven vpliv na skrajšanje arbitražnega postopka in znižanje stroškov.
Keywords: Arbitraža, Ljubljanska arbitražna pravila, Zagrebška arbitražna pravila.
Published in DKUM: 18.11.2016; Views: 1522; Downloads: 122
.pdf Full text (697,11 KB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica