| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 41
First pagePrevious page12345Next pageLast page
1.
Jedro operacijskega sistema Android in simulator dodeljevanja delovnega pomnilnika
Domagoj Smolić, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo preučevali jedro operacijskega sistema Android. Pregledno smo opisali najpomembnejše komponente jedra. Podrobneje smo preštudirali in opisali delovanje komponente za upravljanje z delovnim pomnilnikom. V praktičnem delu te diplomske naloge smo izdelali simulator te komponente. Namen simulatorja je olajšati učenje izbranih konceptov s področja operacijskih sistemov. Simulator za upravljanje delovnega pomnilnika je izdelan v jeziku C++ z ogrodjem Qt in vsebuje grafični vmesnik za boljšo vizualizacijo delovanja komponente. Naša rešitev simulira delovanje podsistemov za dodelitev in sprostitev pomnilnika, povračilo strani in logični spomin. Pri izdelavi simulatorja smo težili k čim večji podobnosti dejanskem jedru androida. Simulator smo izčrpno testirali, v diplomskem delu pa smo demonstrirali nekaj scenarijev uporabe našega simulatorja. Uspešnost naše rešitve smo na koncu potrdili še s preprostim preizkusom uporabnikovega zadovoljstva. Naš simulator je primeren kot demonstracijsko orodje v študijskem procesu.
Keywords: Android, Linux jedro, delovni pomnilnik, simulator
Published: 18.10.2021; Views: 40; Downloads: 3
.pdf Full text (1,50 MB)

2.
Analiza in primerjava na Debianu temelječih Linux distribucij
Miha Šiler, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen operacijski sistem Linux in njegove komponente, kakor tudi posamezne trenutno najbolj priljubljene distribucije, ki temeljijo na Debianu. V teoretičnem delu so predstavljene, opisane in analizirane tehnične karakteristike izbranih distribucij. V praktičnem delu so prikazani rezultati zmogljivostnih testov, s katerimi smo testirali izkoriščenost sistemskih virov. Ugotovitve kažejo, da pri testiranju izbranih distribucij ne pride do večjega odstopanja, saj vse distribucije učinkovito izkoristijo sistemske vire.
Keywords: Debian, distribucije, Linux, operacijski sistem, primerjava
Published: 24.08.2021; Views: 270; Downloads: 70
.pdf Full text (1,78 MB)

3.
Vzpostavitev in analiza kontejnerjev docker za gostovanje storitev
Žan Fingušt, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V današnjih dneh računalništva je večina aplikacij, ki jih uporabljamo, v ozadju podprta z zalednim delom sistema. Takšna zaledja je potrebno gostovati na strežnikih, ki morajo biti varni, zanesljiv in zmogljivi, predvsem pa mora njihova zmogljivost biti dobro izkoriščena. Cilj diplomskega dela je vzpostaviti sistem, primeren za gostovanj kontejnerjev Docker, raziskati programski paket Docker, kot orodje za razvoj in gostovanje takšnih storitev ter s praktičnimi primeri preizkusiti njegove funkcionalnosti. Docker namreč zelo učinkovito uporablja strojne vire v primerjavi z drugimi pristopi in ponuja veliko funkcionalnosti, s katerimi nam olajša naše delo.
Keywords: gostovanje, kontejnerji, Docker, Linux
Published: 03.11.2020; Views: 153; Downloads: 47
.pdf Full text (4,67 MB)

4.
Nadzor in upravljanje računalniških sistemov z orodjem Ansible
Primož Grebenc, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno upravljanje računalniških sistemov z orodjem Ansible. Opisano je delovanje in uporaba različnih funkcionalnosti orodja. Praktični primeri uporabe orodja so prikazani z upravljanjem programske opreme na mikroračunalniku Raspberry Pi. Konfigurirana je povezava in nastavitve lokacije, vzpostavljen je požarni zid in urejeno je samodejno varnostno kopiranje. Ugotovitve kažejo, da je orodje zelo uporabno in olajša administracijo računalniških sistemov.
Keywords: Ansible, Linux, upravljanje konfiguracij, sistemska administracija
Published: 03.11.2020; Views: 130; Downloads: 39
.pdf Full text (2,82 MB)

5.
Testiranje zmogljivosti orodja blender v okoljih Arch Linux in Windows 10
Mihael Smrekar, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje delovanje odprtokodnega programa Blender na operacijskem sistemu Windows 10 in odprtokodnem operacijskem sistemu Arch Linux. Opisuje, kakšni so načini za povečanje zmogljivosti delovanja programa na različnih sistemih ter računalnikih z različno strojno opremo. Za poizvedbo o zmogljivosti programa na različnih sistemih z različno strojno specifikacijo so v diplomskem delu opisane uporabljene nastavitve oziroma načini za prikaz česa je program sposoben. Na kratko je opisano tudi, kakšen je bil pristop k udejanjenju omenjenih nastavitev, pridobljeni rezultati in kaj nam ti pomenijo.
Keywords: Linux, Windows 10, Blender, zmogljivost
Published: 09.10.2017; Views: 572; Downloads: 83
.pdf Full text (2,14 MB)

6.
Prenova računalniškega omrežja v podjetju
Miha Ocepek, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomska naloga obravnava prenovo računalniškega omrežja v podjetju Alpo, d.o.o., Kranj, katere namen je izboljšanje učinkovitosti poslovanja. V prvem delu naloge je podana teoretična podlaga računalniške mreže in programov odprte kode, v drugem delu pa je predstavljena analiza obstoječega stanja omrežja ter predlog za rešitev težav, ki je nastal na podlagi potreb in zahtev vodstva ter zaposlenih v podjetju.
Keywords: Zanesljivost sistema, Računalniško omrežje, Varnost sistema, Linux in odprtokodni programi, Prenova omrežja
Published: 11.11.2016; Views: 660; Downloads: 73
.pdf Full text (600,70 KB)

7.
RAZVOJ SISTEMA ZA EVIDENTIRANJE DELOVNEGA ČASA
Uroš Gabrovec, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Namen naloge je avtomatizacija vodenja evidence prisotnosti zaposlenih. Sam sistem je sestavljen iz registracijske konzole, nadzornega računalnika in programa za evidentiranje. Registracijska konzola beleži prihode in odhode. Ti podatki se prenesejo na nadzorni računalnik, kjer se obdelajo in posredujejo za nadaljnjo obdelavo. Ker je v podjetju več dislociranih enot, je sinhronizacija izvedena preko omrežnih povezav. Naredili smo ustrezno strojno opremo in napisali pripadajočo programsko opremo. Za razvoj in samo izgradnjo sistema smo uporabili odprto kodo. Zasnovanemu sistemu je moč dodajati naprave in ga združevati z obstoječimi sistemi.
Keywords: RFID, PHP, MySQL, LINUX, C, HTML
Published: 11.10.2016; Views: 558; Downloads: 91
.pdf Full text (3,79 MB)

8.
GONILNIK ZA REALNO-ČASOVNI ZAJEM PAKETOV IZ MREŽE ETHERCAT V OKOLJU LINUX
Mario Casar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisana izdelava gonilnika za zajem podatkov v realnem-času pri visokih frekvencah iz omrežja EtherCAT, in sicer s pomočjo odprtokodnih rešitev za okolje Linux. Na začetku je primerjava dveh razširjenih rešitev za strogi realni-čas v operacijskem sistemu Linux z namenom ugotoviti, ali sta rešitvi enakovredni. Primerjani rešitvi sta v drugem delu implementirani in opravljene so primerjalne meritve. Izbrana rešitev Linux RT-Preempt je nato uporabljena kot osnova za razvoj jedrnega gonilnika. Gonilnik je razvit kot jedrni modul za operacijski sistem Linux, zasnovan na odprtokodni rešitvi IgH EtherCAT Master. Gonilnik je testiran, rezultati opravljenih meritev pa primerjani s pričakovanimi.
Keywords: Linux, realni-čas, EtherCAT, RT-Preempt, RTAI, IgH EtherCAT Master, odprta koda.
Published: 23.09.2016; Views: 849; Downloads: 96
.pdf Full text (3,14 MB)

9.
RAZVOJ KOMUNIKACIJSKEGA PREHODA S PODPORO MODERNIH PROTOKOLOV ZA SISTEME SCADA
Jani Dolinar, 2016, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo opisuje zasnovo in razvoj programske opreme razširitvenega modula za PLK, ki služi kot komunikacijski prehod med enoto PLK in oddaljenim nadzornim sistemom. Razširitveni modul je namenjen za nadzor in vodenje geografsko razpršenih procesov, kot so npr. aplikacije v energetski industriji. Razširitveni modul je razvit v Linux okolju in za komunikacijo uporablja protokole IEC60870-5 in DNP3, ki so posebej prilagojeni za komunikacijo z razpršenimi procesi. V magistrskem delu so predstavljene teoretične osnove sistemov daljinskega vodenja, pripadajočih komunikacijskih tehnologij in osnove Linux operacijskega sistema, ki so potrebne za razumevanje delovanja razširitvenega modula. Po postavitvi teoretičnih temeljev je predstavljena funkcionalnost, uporaba in osnovna zasnova programske arhitekture razširitvenega modula.
Keywords: Daljinsko vodenje, komunikacijski protokoli, PLK, Linux, vgrajeni sistemi
Published: 05.07.2016; Views: 1150; Downloads: 104
.pdf Full text (1,95 MB)

10.
PRIMERJALNA ANALIZA SLOVENSKIH IN NEMŠKIH PREVODOV ANGLEŠKEGA UPORABNIŠKEGA VMESNIKA RAČUNALNIŠKEGA OPERACIJSKEGA SISTEMA UBUNTU
Matic Sabolek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo primerja prevode angleškega uporabniškega vmesnika operacijskega sistema Ubuntu v dva jezika: nemščino in slovenščino. Delo predstavlja kratko zgodovino računalniških operacijskih sistemov Linux in Ubuntu, njune lastnosti, s prevajanjem povezane komponente spletnega orodja Launchpad, ki se uporablja za razvoj omenjene programske opreme, vrste in splošne lastnosti uporabniških vmesnikov, proces lokalizacije in njegovo mesto znotraj prevodoslovja ter pogoste (splošne) izzive in strategije pri prevajanju, vključno s primeri in kombinacijo njihovih obstoječih klasifikacij znotraj prevodoslovja. Pri tem je glavni cilj izluščiti morebitno specifiko prevajanja uporabniških vmesnikov in vzpostaviti klasifikacijo, ki bi služila kot osnova za kasnejšo primerjalno analizo prevodov uporabniškega vmesnika operacijskega sistema Ubuntu. Sama primerjalna analiza se osredotoča na primere prevodov posameznih elementov uporabniškega vmesnika operacijskega sistema Ubuntu različice 14.04 iz angleščine v nemščino in slovenščino – predvsem v smislu identifikacije različnih prevajalskih izzivov, ki nastopijo ob prevajanju v različne jezike, in (skladno s tem ali od tega neodvisno) uporabljenih različnih prevajalskih strategij.
Keywords: Linux, Ubuntu, uporabniški vmesnik, Launchpad, prevajanje, lokalizacija, prevajalski izzivi, prevajalske strategije
Published: 06.06.2016; Views: 774; Downloads: 81
.pdf Full text (1,98 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica