| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
KULTURNI CENTER LEPOGLAVA
Vedran Vugrin, 2015, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obdeluje problematiko razvoja mesta Lepoglava na Hrvaškem in njegove nove identitete, ki bi pripomogla k večji razpoznavnosti v okolici. Delo se ukvarja z zasnovo novega kulturnega centra Lepoglava, ki bi pripomogel k nastanku novega ekstrovertiranega središča, ki bi bil osnova za večji razvoj turizma v bližnji okolici. Bogata kulturna tradicija prostora bi tako dobila novo zakladnico, od koder bi bila možna obnovitev, krepitev in širjenje bogatega historičnega izročila. Nov objekt je določen z gabariti objekta, predvidenega za rušitev, za lokacijo so podane tudi konzervatorske smernice, ki jih je treba upoštevati pri razvoju projekta. Upoštevati je treba historični kontekst okolice, ki jo predstavljajo zgodovinsko pomemben Pavlinski samostan, cerkev in župnijski dvor, ki z novim objektom tvorijo celoto te delikatne mikrolokacije.
Keywords: Lepoglava, kulturni center, Pavlinski samostan, kultura
Published: 01.07.2015; Views: 777; Downloads: 234
.pdf Full text (33,69 MB)

2.
UMETNOSTNA NAROČILA GROFOV CELJSKIH NA OBMOČJU SEVEROZAHODNE HRVAŠKE
Tea Plaftak, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava umetnostna naročila grofov Celjskih na območju severozahodne Hrvaške s poudarkom na sakralni arhitekturi. Zaradi boljšega razumevanja teme je na začetku predstavljena kratka zgodovina grofov Celjskih in njihov odnos do pavlincev. Sledi kratka predstavitev zgodovinskih dogajanj na prostorih današnjega Medmurja pred prihodom Celjskih, za tem pa še opredelitev bivanja grofov Celjskih na prostoru severozahodne Hrvaške, med drugim tudi posesti v lasti družine Celjskih. To je pomembno za kontekst nastanka sakralnih objektov po njihovem naročilu. Sledi predstavitev umetnostnih naročil na območju severozahodne Hrvaške. Pavlinski samostan v Lepoglavi je bil zgrajen kot eno izmed prvih naročil grofov Celjskih in je povezan s tako imenovano parlerjansko gotiko na Hrvaškem in v Sloveniji. Pavlinski samostan Sv. Jelene (Helene) v Šenkovcu je nastal nekaj let pred prihodom Celjskih, največji posegi na samostanu pa so bili izvedeni v času njihovega bivanja v Medmurju. Tretje pomembno naročilo je bila nekdanja cerkev sv. Mihaela v Mihovljanu. Za lažje razumevanje bom pri vsaki od sakralnih stavb predstavila tudi kratko zgodovino le-te in upodobitve stavbe na slikah. Ker je od večine naštetih stavb danes ostalo zelo malo, se bom v svojem raziskovanju naslonila predvsem na arhivske vire ter fragmente iz obdobja, ko so le-ti nastali. Poskusila bom med seboj primerjati obstoječe primere in v njih najti značilnosti istega ali podobnega stila. S tem bom tudi odprla vprašanje avtorstva, s katerim se v zadnjem času ukvarja veliko raziskovalcev.
Keywords: Grofje Celjski, Medmurje, samostan Sv. Jelene v Šenkovcu, cerkev Sv. Mihaela v Mihovljanu, pavlinski samostan Lepoglava, pavlinci, pavlinski samostan, gotika, arhitekturna plastika, parlerjanske delavnice
Published: 19.09.2013; Views: 1075; Downloads: 135
.pdf Full text (1,54 MB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica