| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Finančna analiza poslovanja pošte slovenije
Neja Kokot, 2023, master's thesis

Abstract: Finančna analiza je ključni del celotne analize podjetja v gospodarstvu. Glavni cilj vsakega podjetja je s pomočjo učinkovitega vodenja poslovanja doseči najboljše poslovne rezultate. Za sprejemanje pomembnih poslovnih odločitev potrebuje vodstvo zanesljive informacije iz različnih virov, zato so rezultati finančne analize ključni pri teh odločitvah. Na podlagi računovodskih izkazov, ki ponujajo vpogled v preteklo uspešnost podjetja, ter s pravilno analizo teh podatkov lahko ustvarimo realno sliko o poslovanju podjetja, kar pomaga vsem vpletenim pri oblikovanju usmeritev za prihodnost. Te pridobljene informacije bistveno olajšajo proces odločanja in načrtovanja pri razvoju podjetja. S pomočjo rezultatov ocenimo finančni in ekonomski položaj podjetja ter njegovo zdravje. V nalogi smo na podlagi računovodskih izkazov ter finančnih kazalnikov in modelov določili finančno stanje podjetja Pošta Slovenije. Uporabili smo zgolj kazalnike, ki so ključni pri finančni analizi, upoštevali pa smo podatke med leti 2018 in 2022, ki smo jih pridobili v letnih poročilih podjetja. V teoretičnem delu smo predstavili možna finančna tveganja ter opisali računovodske izkaze in kazalnike ter modele finančne analize. Predstavili smo tudi optimalno strukturo kapitala. V praktičnem delu smo opisali podjetje ter predstavili rezultate finančne analize, na podlagi kazalnikov in modelov. Prikazali smo tudi horizontalno in vertikalno finančno strukturo ter stroške kapitala in obratni kapital v podjetju. Skozi nalogo smo raziskovali enega izmed večjih finančnih problemov, to je zlato bilančno pravilo. Rezultati analize so pokazali, da se v podjetju držijo najpomembnejšega pravila. Prav tako so rezultati pokazali, da se v podjetju ne soočajo s prevelikimi finančnimi tveganji, oz. da ta pravilno obvladujejo. Vse to so nam namreč pokazali rezultati finančnih kazalnikov ter modelov. Podjetje je stabilno, likvidno ter kreditno sposobno.
Keywords: finančna analiza, Pošta Slovenije, finančni kazalniki, vodoravna in navpična analiza, Altmanov model, Kraličkova metoda, računovodski izkazi.
Published in DKUM: 20.11.2023; Views: 448; Downloads: 96
.pdf Full text (3,10 MB)

2.
Finančna analiza kot orodje za analizo zdravja podjetij
Tamara Šauperl, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga obravnava pomen in učinkovitost uporabe finančne analize pri opredelitvi zdravja podjetij izbranega vzorca podjetij. V teoretičnem delu je tako podrobneje predstavljena finančna analiza, ki velja kot je vsesplošna analiza podjetij in stremi k svojemu glavnemu cilju, opredelitvi poslovanja analiziranega podjetja. Ker prav s pomočjo finančne analize zvemo veliko o samem trenutnem stanju podjetja, je potrebno poudariti, da je lahko vzrokov za opravljanje finančne analize več. To so lahko interni vzroki, lahko pa so eksterni ali zunanji vzroki. Med interne vzroke uporabe finančne analize tako opredelimo izvajanje finančne analize s strani zaposlenega managementa, ki želi izvedeti čim več o dejanskem stanju zdravja podjetja, ali pa se trudi definirati potencialne grožnje v poslovanju podjetja. S strani eksternih vzrokov uporabe finančne analize pa sem uvrščamo na primer banke, ki si želijo poznati podjetje, ki jih prosi za posojilo. Lahko pa se finančne analize poslužujejo finančni investitorji, ki tehtajo, ali je vredno vložiti razpoložljiva sredstva v določeno podjetje ali ne. Tako kot je veliko vzrokov za uporabo finančne analize, je prav tako veliko načinov za samo uporabo finančne analize. Vsem je pa skupno to, da se za opravljanje finančne analize poslužujejo razpoložljivih informacij iz naslova računovodskih izkazov. Rezultati finančne analize na izbranem vzorcu pa kažejo, da izračunane izpovedne moči finančnih kazalnikov in modelov ne dajejo primerljivih rezultatov. Tako rezultati kažejo, da finančna analiza s pomočjo kazalnikov nakazuje na zmerno poslovanje podjetja, medtem ko vrednosti pridobljene s pomočjo modelov nakazujejo na težave v poslovanju. Primerjane izpovedne moči finančnih kazalnikov in modelov, pa niso edine, ki niso složne. Namreč dobljeni rezultati treh uporabljenih modelov na izbranem vzorcu kaže, da eden izmed uporabljenih modelov nakazuje stanje poslovanja podjetja v nasprotno smer, kakor preostala dva modela. Pri sami uporabi finančne analize pa je potrebno poudariti tudi to, da se je skozi uporabo finančne analize na izbranem vzorcu lepo pokazal vpliv na poslovanje podjetij s strani panoge, v kateri analizirano podjetje posluje. V finančno analizo so bila vpletena tudi podjetja, ki so močno odvisna od trenutnih razmer in sprotnih sprememb na ravni delovanja državnega gospodarstva.
Keywords: finančna analiza, zdravje podjetja, finančni kazalniki in modeli, Altmanov model, Kraličkova metoda, Weinrichova metoda.
Published in DKUM: 25.05.2023; Views: 623; Downloads: 124
.pdf Full text (4,86 MB)

3.
NAPOVEDOVANJE KRIZE V PODJETJU S POMOČJO FINANČNE ANALIZE
Andreja Valentan, 2014, master's thesis

Abstract: Da bi podjetniki boljše odločali, izvajali in nadzirali financiranje, morajo uporabljati finančno analizo. Njen namen je predvidevanje in boljše spoznavanje financ podjetja. V magistrski nalogi smo predstavili teoretično osnovo finančne analize, vrste analize, opredelili krizo, vzroke za nastanek krize in zdravje podjetja. Opredelili smo tudi področje uporabe finančne analize, vrste finančne analize in predstavili tveganje podjetij. Na primeru podjetij: Gradbeno podjetje Radlje, d. d., Kraški zidar, d. d., Meblo jogi, d. o. o., Stavbenik, d. o. o., in Košaki, d. d., smo analizirali njihovo poslovanje s pomočjo finančnih izkazov za obdobje od 2009 do 2011. Namenoma smo izbrali podjetja, ki so že v stečaju. Namen prve hipoteze je bil ugotoviti, ali lahko z različnimi metodami finančnih analiz s kazalniki in modeli dobimo primerljive rezultate glede finančne uspešnosti in zdravja podjetij. Tukaj smo prišli do različnih ugotovitev. Medtem ko kazalniki pri vseh podjetjih kažejo težave, nam modeli dajejo različne rezultate. Tukaj smo uporabili Altmanov model, Kraličkovo metodo, Weinrichov obrazec ter kazalnike: likvidnosti, učinkovitosti, ravnotežja in uspešnosti. Hipotezo smo ovrgli. Namen druge hipoteze je bil, ugotoviti, ali drži trditev raziskovalcev Alireza, Parviza in Mine (2012), da finančni kazalniki napovejo slabo poslovanje podjetij. Uporabili smo kazalnike likvidnosti, finančnega vzvoda, dejavnosti, investiranja in donosnosti. To hipotezo smo sprejeli, saj so nam izračunani kazalniki napovedali težave pri vseh podjetjih. Prišli smo do sklepa, da bi vsa podjetja morala sproti uporabljati finančno analizo, tako bi pravočasno ukrepala v primeru težav.
Keywords: Finančna analiza, kriza, finančni kazalniki, Altmanov model, Kraličkova metoda, Weinrichov model.
Published in DKUM: 29.07.2014; Views: 2686; Downloads: 543
.pdf Full text (5,02 MB)

Search done in 0.36 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica