| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 623
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Razvoj konceptualnega prototipa varovalnega nosilca krmila kolesa : magistrsko delo
Žiga Volavšek, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo opisuje razvoj prototipa nosilca krmila na kolesu, ki zagotavlja varnostno funkcijo ob padcih kolesarjev. Predstavljen je razvoj več različic nosilca, njihova primerjava in vrednotenje značilnosti, možnosti in lastnosti. Za izbrani nosilec so predstavljeni podrobni kinetični in trdnostni analitični preračuni. Opisan je potek konstruiranja nosilca, njegovo modeliranje in izdelava prototipov. V zadnjem delu so predstavljeni testi, ki smo jih izvedli na prototipih, vključno z navedbo rezultatov ter njihovo analizo.
Keywords: konstruiranje, kolesarstvo, prototip, trenje, varnostni element
Published in DKUM: 07.11.2023; Views: 224; Downloads: 0
.pdf Full text (5,80 MB)

2.
Konstruiranje in trdnostna analiza povezovalnega elementa motorja in menjalnika v športnih avtomobilih : magistrsko delo
Nejc Pesek, 2023, master's thesis

Abstract: Podjetja, katera konstruirajo športne avtomobile morajo biti v stiku z novo tehnologijo, slediti razvoju novih materialov ter iskati vedno nove in boljše rešitve. Pri konstruiranju morajo želje kupcev, vozne lastnosti in varnost postaviti na prvo mesto. Uspešnost trženja in prodaje se začne z vlaganjem v kadre, ki so potrebni za nastanek novega boljšega športnega avtomobila od konkurence. Pri razvoju in nadaljnjem konstruiranju je pomemben vsak del elementa v končni sestavi. Najmanjša malenkost pripomore k izboljšavi in upravičevanju cene avtomobila. V magistrskem delu smo spoznali in konstruirali ohišje zvona, ki je eden izmed pomembnih delov pogonskega sklopa. S pomočjo programskega paketa SolidWorks smo skonstruirali tri različne oblike ohišje zvona. V nadaljevanju smo s pomočjo programskem paketa PrePoMax izvedli trdnostno analizo za vse tri primere. Dobljene rezultate smo med seboj primerjali in izbrali najprimernejšo obliko. Podali smo ugotovitve in smernice za nadaljnji razvoj izdelka.
Keywords: ohišje zvona, konstruiranje, trdnostna analiza, športni avtomobil
Published in DKUM: 27.10.2023; Views: 133; Downloads: 23
.pdf Full text (4,05 MB)

3.
Konstruiranje tritočkovnega vpetja za sejalnico
Jernej Jazbec, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava konstruiranje tritočkovnega vpetja za žitno sejalnico. V delu so predstavljene različne vrste vpetij, njihove prednosti in slabosti. Začetek naloge obravnava informacije o podjetju Lagerhof d.o.o. in predstavitev projekta. Sledi opis zahtev katere so bile podane s strani podjetja in analiza tržišča. V nadaljevanju so predstavljene različne variantne rešitve, katere smo ovrednotili in na podlagi ocen izbrali najprimernejšo variantno rešitev za nadaljnji razvoj. Modeliranje in konstruiranje posameznih sestavnih delov vpetja ter rezultati trdnostne analize so predstavljeni proti zaključku magistrskega dela. Magistrsko delo se zaključi z opisom izdelave prototipa in testiranja.
Keywords: konstruiranje, brana, sejalnica, dvižni mehanizem
Published in DKUM: 27.10.2023; Views: 208; Downloads: 46
.pdf Full text (5,13 MB)

4.
Analiza strešnih nosilcev : diplomsko delo
Jan Karnet, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prestavljen kratek opis podjetja, kjer sem prejel temo diplomske naloge. V nadaljevanju so predstavljeni programi, ki sem jih uporabljal, kratek opis strešnih nosilcev vozila, postopek konstruiranja, numerična simulacija, ki sem jo izdelal v programih UltraEdit in Ansa ter pregled rezultatov v programu Meta. Sledila je izbira nosilca z najboljšimi rezultati. Temu sem nato v programu SolidWorks dodal objemke in ostale potrebne dele za montažo na avto. Opisana je izbira materiala, izdelava simulacije v programu Ansa in pregled rezultatov v programu Meta.
Keywords: Konstruiranje, strešni nosilci za osebno vozilo, trdnostna analiza, metoda končnih elementov.
Published in DKUM: 09.10.2023; Views: 363; Downloads: 34
.pdf Full text (3,61 MB)

5.
Konstruiranje progresivnega orodja za serijsko proizvodnjo kovinskih izdelkov : diplomsko delo
Kristjan Veberič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V današnjih serijskih proizvodnjah, kjer je čas/produktivnost vse večjega pomena, se podjetja poslužujejo uporabe progresivnih orodij za preoblikovanje pločevine. Progresivno orodje omogoča izdelavo več zaporednih operacij oblikovanja materiala, dokler se ne doseže končna oblika izdelka. V diplomskem delu je predstavljen postopek konstruiranje progresivnega orodja, v sodelovanju s podjetjem Koban d.o.o. Diplomska naloga vključuje načrtovanje orodja, ki bo omogočalo učinkovito in natančno oblikovanje izdelka ter bo hkrati upoštevalo omejitve proizvodnega procesa in zadostovala naročnikove zahteve. Raziskali smo različne metode, izvedli potrebne preračune in na podlagi tega izdelali konstrukcijo progresivnega orodja za izdelavo nosilcev za uporabo v avtomobilski industriji.
Keywords: progresivno orodje, preoblikovanje, rezanje, upogibanje, konstruiranje
Published in DKUM: 09.10.2023; Views: 349; Downloads: 59
.pdf Full text (2,56 MB)

6.
Konstruiranje sušilnika na liniji za prašno barvanje
Tilen Vizler, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno konstruiranje sušilnika za prašno lakiranje. Predstavljen je potek konstruiranja in reševanje problemov, ki nam jih povzročajo širina naprave, omejitve pri transportu in omejitve pri izdelavi. V nadaljevanju sledi konstruiranje in termodinamični preračuni. Izdelek je konstruiran v programu SOLIDWORKS 2023.
Keywords: konstruiranje, dimenzioniranje, prašno barvanje, predobdelava
Published in DKUM: 09.10.2023; Views: 360; Downloads: 24
.pdf Full text (4,34 MB)

7.
Konstruiranje jeklene konstrukcije nadstreška za avtomobile
Lan Šumnik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo obravnavali jekleno konstrukcijo, katera bo služila kot nadstrešek za osebna vozila. Dimenzije nadstreška so 13360 mm x 6000 mm, pod katerega bo mogoče parkirati do pet vozil. Za kritino bodo uporabljene polikarbonatne plošče Lexan. Konstrukcija bo izdelana iz HEB 340 profilov in pohištvenih cevi 160 x 90 x 5 mm in pritrjena s pomočjo vijakov na štiri že obstoječe betonske armirane stebre. Uporabljali smo programsko opremo PTC Creo 7.0, s katero smo naprej skonstruirali 3D model konstrukcije, nato pa še opravili trdnostno analizo. Rezultati trdnostne analize (MKE) so bili znotraj dopustnih vrednosti (upoštevali smo standard Evrokod 3).
Keywords: Konstruiranje, statična analiza, nastrešek za avtomobile, Evrokod, obremenitve
Published in DKUM: 09.10.2023; Views: 379; Downloads: 44
.pdf Full text (3,56 MB)

8.
Koncipiranje in snovanje variabilne priprave za točkovno varjenje : diplomsko delo
Glorija Perdija, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen postopek koncipiranja in snovanja variabilne priprave za točkovno varjenje, ki ga bo podjetje potrebovalo pri varjenju določenih izdelkov. V začetku je predstavljen namen in cilji diplomskega dela ter možne omejitve. Sledi krajši opis variabilne priprave za točkovno varjenje ter teoretične osnove točkovnega varjenja. Zajet je tudi postopek kako je potekala izdelava variabilne priprave od začetka do konca, ki vključuje modeliranje določenih elementov, uporabo prevzetih standardnih elementov, preverjanje učinkovitosti variabilne priprave za točkovno varjenje s pomočjo parametričnega modeliranja in ergonomije. Preverjanje ustreznosti naprave je bilo ključnega pomena, saj bo variabilna priprava za točkovno varjenje v vsakodnevni uporabi v podjetju. Tu je bilo potrebno upoštevati ergonomske zahteve.
Keywords: koncipiranje, konstruiranje, PTC Creo, točkovno varjenje, ergonomija.
Published in DKUM: 09.10.2023; Views: 164; Downloads: 37
.pdf Full text (2,30 MB)

9.
Konstruiranje in preračun polžastega transporterja za transport pepela : diplomsko delo
Blaž Moličnik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomskega dela je bil v sodelovanju s podjetjem Eltras d.o.o. izdelan preračun polžastega transporterja za transport pepela skupaj s delavniškimi načrti. Polžasti transporter se bo uporabljal v kurilnici podjetja, kjer izdelujejo karton. Pri preračunu in konstruiranju smo upoštevati zahteve, ki nam jih je predhodno podalo podjetje za katerega je bil izdelan polžasti transporter. Izdelana je bila vsa potrebna tehnična dokumentacija za izdelavo polžastega transporterja in navodila za uporabo polžastega transporterja. Pri preračunu dejanske zmogljivosti polžastega transporterja, potrebne moči pogonskega motorja, povesa gredi polžastega transporterja smo uporabili standardni pristop in empirične enačbe. Pri konstruiranju in izdelavi tehnične dokumentacije polžastega transporterja pa smo uporabili programski paket Solidworks.
Keywords: Polžasti transporter, transport pepela, preračun in konstruiranje polžastega transporterja
Published in DKUM: 09.10.2023; Views: 114; Downloads: 27
.pdf Full text (4,58 MB)

10.
Konstruiranje dvižne roke za naklad okroglih bal
Florijan Krnc, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje konstruiranje dvižne roke za naklad okroglih bal, ki je nameščena na že obstoječo prikolico. Modeliranje se je odvijalo v programskem paketu SolidWorks. Konstruiranje je potekalo z upoštevanjem dimenzijskih omejitev ter omejitev glede premagovanja obtežbe bremena. V okviru diplomskega dela je bila izvedena trdnostna analiza po metodi končnih elementov. V analizi je bila analizirana dvižna roka skupaj s hidravličnim valjem in pripadajočim vpetjem. V fazi detajliranja priključka je bila izdelana sestavna risba s kosovnico.
Keywords: konstruiranje, dvižna roka, metoda končnih elementov
Published in DKUM: 09.10.2023; Views: 180; Downloads: 29
.pdf Full text (3,24 MB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica