| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
MIGRACIJE V SEVEROVZHODNI SLOVENIJI PO 2. SVETOVNI VOJNI
Tilen Tratnjek, 2013, undergraduate thesis

Abstract: 20. stoletje lahko upravičeno imenujemo "stoletje migracij". Trditev lahko prenesemo tudi v 21. stoletje, ko so selitve postale nekaj vsakdanjega. Migracije so bile na nivoju države Slovenije v tem obdobju zelo pestre, zato smo raziskovalno območje omejili le na nivo severovzhodne Slovenije. Pomembno je, da migracije ne obravnavamo le kot prostorske premike prebivalstva, pač pa kot globlji družbeni proces, ki pridobiva vedno večji pomen. Razumeti je treba tudi demografske procese in dejavnike teh procesov. 2. svetovna vojna predstavlja veliko ločnico v procesu migracij. Med potekom 2. svetovne vojne in tudi po njej imamo nešteto primerov političnih migracij. Največ migracij je nastalo zaradi prisile oblasti, nekatere pa zaradi bega ljudi v strahu pred grozečimi nevarnostmi. Prav tako je 2. svetovna vojna prinesla spremembo oblasti in režima. Jugoslavija je postala socialistična država z načrtovanim planskim gospodarstvom. Cilj novih oblasti je bil izvesti socialistično družbeno revolucijo, ki naj bi slonela na delavskih množicah. To je privedlo tudi do revolucije v procesu migracij. Slovenija je postala v šestdesetih letih imigracijska država, kar velja še danes, selitveni tokovi znotraj Slovenije pa so svobodni in množični. Značilen je bil proces bega prebivalstva iz podeželja v mesta, začel se je proces deagrarizacije. Povsem normalno je, da so bile migracije v obdobju, dolgem skoraj 70 let, zelo pestre ter so povzročile določene družbene spremembe. Kot drugo pomembno ločnico v raziskovalnem obdobju pa velja omeniti še leto 1991, ko je bila izvedena osamosvojitev Slovenije. Ponovni prehod v demokratičen in kapitalistični režim je povzročil spremembe tudi v selitvenem gibanju. Dejstvo, da je Slovenija leta 2004 postala tudi polnopravna članica Evropske unije, je dodatno prispevalo k pestrejšim migracijam, ki so del svetovnih gibanj.
Keywords: Ključne besede: prebivalstvo, migracije, naravno gibanje prebivalstva, selitveno gibanje prebivalstva, severovzhodna Slovenija.
Published in DKUM: 29.01.2013; Views: 3603; Downloads: 343
.pdf Full text (4,16 MB)

2.
MOŽNOSTI RAZVOJA TURIZMA V OBČINI LJUTOMER
Eva Mohorko, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem raziskala sedanje stanje turizma v občini Ljutomer, njene značilnosti in stališča lokalnega prebivalstva o razvoju turizma. Razvoj turizma ima pozitivne in negativne socialne, ekonomske in ekološke vplive. Z raziskavo mnenj lokalnega prebivalstva sem prišla do ugotovitev, da prevladuje več pozitivnih vplivov turizma kot pa negativnih. Več koristi od turizma zaznavajo domačini, ki so dejavni v turistični dejavnosti kot ostali anketirani domačini. Ugotavljanje pozitivnih in negativnih vplivov turizma pa ni dovolj. Uskladiti je potrebno vse vplive in vire vplivov, upoštevati pa tudi interese prebivalcev, da se zagotovi razvoj, ki ne bo škodoval nikomur, ne naravnemu ne družbenemu okolju. To bi dosegli s trajnostnim razvojem turizma, s čimer se strinjajo tudi domačini. Prav tako so mnenja, da turistični potencial podeželja ostaja neizkoriščen. Želeli bi si dodatne turistične ponudbe in več dogajanja v svojem kraju. Občina Ljutomer ima velike potenciale za razvoj turizma in tudi stališče domačinov do razvoja turizma je pozitivno. V prihodnosti bo potrebno odpraviti vse slabosti turistične ponudbe, ki so bile ugotovljene v SWOT analizi. Dejstva, kot so na primer rast zasedenosti prenočitvenih kapacitet, povečanje delovnih mest v turistični dejavnosti, povečanje števila turistov kažejo na uspešen razvoj turizma, vendar še kljub temu niso izpolnjeni vsi pogoji za nadaljnjo uspešnost. Pogoj za uspešen razvoj turizma v občini Ljutomer je tudi povezovanje vseh turističnih ponudnikov z drugimi podjetji na tem območju, ki so povezana s turizmom v t.i. turistične grozde, s tem pa naredili turistični produkt občine Ljutomer bolj zanimiv.
Keywords: Ključne besede: občina Ljutomer, turizem in lokalno prebivalstvo, vplivi turizma, trajnostni razvoj turizma, turistični grozd.
Published in DKUM: 21.01.2010; Views: 3487; Downloads: 600
.pdf Full text (648,54 KB)

Search done in 1.78 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica