| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
LAJŠANJE BOLEČINE Z AKUPUNKTURO
Tanja Pesjak, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Bolečina predstavlja velik problem, tako samemu bolniku, kot zdravstvenemu osebju. V človeškem organizmu lahko sproži vrsto dogajanj, ki lahko človeku škodijo ali pa imajo nanj pozitiven učinek. Zdravljenje bolečine je timsko delo, ki zahteva širok krog sodelavcev. Poznamo fizikalne metode zdravljenja, farmakološko zdravljenja, od alternativnih oblik zdravljenja pa je v uporabi akupunktura. Akupunktura je v medicini dokaj mlada metoda zdravljenja, ki je pri ljudeh vedno bolj priljubljena, saj praktično nima stranskih učinkov. Uporabljamo jo predvsem za lajšanje bolečin.
Keywords: Ključne besede: lajšanje bolečine, akupunktura, informiranost bolnikov, vloga medicinske sestre, zdravljenje, promocija, kakovost življenja;
Published: 14.06.2011; Views: 2547; Downloads: 283
.pdf Full text (902,08 KB)

2.
Prepoznavanje in lajšanje bolečin pri travmatološkem pacientu
Renata Stajić, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili pomen prepoznavanja in lajšanja bolečin pri travmatoloških pacientih. Prikazali smo različne metode merjenja, ocenjevanja, prepoznavanja in lajšanja bolečin, s katerimi medicinske sestre lažje in učinkovitejše prepoznajo in lajšajo bolečino pri pacientih. Opisali smo tudi pomen dobre komunikacije v zdravstveni negi med medicinsko sestro in pacientom. V raziskovalnem delu diplomskega dela smo predstavili rezultate raziskave, ki smo jo izvedli med hospitaliziranimi pacienti v UKC Ljubljana na Travmatološki kliniki v mesecu aprilu 2011. Raziskavo smo izvedli s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika, pri katerem je sodelovalo 30 pacientov. Ugotoviti smo želeli, če je stopnja bolečine pri travmatoloških pacientih pred operativnim posegom višja od 3 ocenjena po VAS, kdaj je bolečina najbolj izrazita in ali so pacienti informirani o metodah ocenjevanja in lajšanja bolečine. Ugotovili smo, da je pri več kot polovici anketiranih pacientov bolečina večja od 3 po VAS, da je bolečina najbolj izrazita zjutraj v času fizičnih aktivnosti, in sicer pri delu s fizioterapijo in da so pacienti premalo informirani o metodah ocenjevanja in lajšanja bolečin.
Keywords: Ključne besede: bolečina, lajšanje bolečine, pacient, medicinska sestra.
Published: 08.12.2011; Views: 1782; Downloads: 230
.pdf Full text (1,35 MB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica