| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
BANČNO KREDITIRANJE FIZIČNIH OSEB V SLOVENIJI
Anja Pirc, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V Sloveniji imajo fizične osebe, ki želijo kredit najeti v bankah pestro ponudbo, tako glede bank, kot tudi glede kreditov. Zaradi konkurenčnega boja, ki poteka med bankami v Sloveniji, so za kreditojemalce oblikovale različne vrste kreditov, s skupnim ciljem, da se kreditojemalcem čim bolj približajo pri zadovoljevanju njihovih potreb. Banke tako ponujajo kredite po ugodnih obrestnih merah, za različne namene porabe, po različni odplačilni dobi kredita in ostalih posebnih pogojih, ki ločijo banke med sabo in na koncu tudi vplivajo, pri kateri banki bo kreditojemalec najel kredit ter morebiti postal njihov dolgoletni komitent. Kljub prilagajanju bodočim kreditojemalcem, pa banke pri kreditiranju upoštevajo bančne pogoje oziroma pravila in pri tem ne odstopajo od svojih temeljnih pravil, kot so ustrezna kreditna sposobnost, primerno zavarovanje kredita in korektno poslovanje kreditojemalca. Upoštevanje bančnih pravil, banki zagotavljajo večjo verjetnost, da bodo od kreditojemalca dobile kredit povrnjen v točno določenem času, skupaj z obrestmi vred. K izpolnjevanju bančnih pravil jih zavezuje tudi slovenska zakonodaja in Banka Slovenije, kot nadzorni organ bank. Za banke so najpomembnejši stanovanjski krediti, za katere smo opravili tudi podrobno raziskavo in analizo. Upoštevali smo naslednje kriterije: vrsta in višina obrestne mere, ročnost kreditov, oblike zavarovanja kreditov ter EOM. Spoznali smo, kakšen je postopek odobritve stanovanjskega kredita v NLB. Postopek odobritve kredita se v banki vedno začne s prejetjem vloge za odobritev kredita, s strani kreditojemalca. Sledi izračun kreditne sposobnosti kreditojemalca, informativnega izračuna kredita, preverjanjem njegovega preteklega poslavanja z banko in vpogled v informacijski sistem Sisbon. Če ni odstopanj od bančnih pogojev, banka pripravi pogodbe in druge dokumente, ki jih mora kreditojemalec podpisati pred črpanjem kredita, kar je tudi zadnji korak v postopku odobritve kredita.
Keywords: Ključne besede: kredit, kreditiranje fizičnih oseb, bančna kreditna pravila, vrste kreditov, slovenski bančni sistem.
Published: 19.10.2015; Views: 1444; Downloads: 369
.pdf Full text (1,13 MB)

2.
KREDITI PRAVNIM OSEBAM-NA PRIMERU BANKE X
Tamara Grbac, 2011, final seminar paper

Abstract: Banka je organizacija, katere glavna značilnost je zbiranje presežnih denarnih sredstev in dajanje kreditov. Pod določenimi pogoji nudi kratkoročne in dolgoročne kredite tako fizičnim kot tudi pravnim osebam. Za uresničitev določenega cilja velikokrat ne zadostujejo lastna sredstva, potrebno je pridobiti dodatna finančna sredstva, tukaj pa se pojavijo banke s ponudbo kreditov. Pri kreditnem razmerju gre za razmerje med upnikom in dolžnikom. Banka pred odobritvijo kredita preveri bonitetno sposobnost komitenta z namenom zmanjšanja kreditnega tveganja. Kljub veliki previdnosti banka in podjetje ne moreta predvideti dogodkov, ki bi lahko negativno vplivali na vračilo kredita. Zato banka vse večjo pozornost namenja zavarovanju vračila kredita. V diplomskem seminarju sem se osredotočila na ponudbo kreditov pravnim osebam. Opisala sem dolgoročne in kratkoročne kredite, bonitetno sposobnost podjetja in podrobneje postopek odobritve in vodenja kredita pravnim osebam.
Keywords: Ključne besede: kredit, kratkoročni kredit, dolgoročni kredit, kreditno tveganje, bonitetna sposobnost, kreditno zavarovanje.
Published: 06.12.2011; Views: 1455; Downloads: 95
.pdf Full text (254,75 KB)

3.
POTROŠNIŠKI KREDIT IN OPRAVLJANJE STORITEV POTROŠNIŠKEGA KREDITIRANJA V SLOVENIJI
Tatjana Bašić, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Zadolževanje prebivalstva je do nedavnega bilo zelo aktualno, saj je stanje marsikatere družine tako, da s tekočimi prihodki ne more živeti oziroma si kupiti dobrine večje vrednosti. Zaradi tega se odločajo za najem potrošniških kreditov. Da bi bil potrošnik pri najemu kreditov zaščiten je bil sprejet Zakon o potrošniških kreditih, kateri jasno opredeljuje kaj je tovrstni kredit, kako skleniti pogodbo, kašne so lahko obresti ter sami stroški takega kredita. Podjetja, ki opravljajo tovrstne dejavnosti se morajo določil zakona držati, saj jih lahko ustrezni nadzorni organi kaznujejo z denarnimi kaznimi ali odvzemom dovoljenja. Posredovanje kreditov ne more opravljati vsaka pravna oseba, ampak le tista, ki izpolnjuje kadrovske, tehnične in organizacijske pogoje. Pred oddajo vloge za opravljanje posredovanja kreditov, mora pravna oseba izpolnjevati vse prej omenjene pogoje. Pri izdaji dovoljenja je ministrstvo izredno natančno in upošteva dejansko le popolne vloge, kar je tudi prav, saj le gre za posredovanje denarja. Pri potrošnikih kreditih ima izredno pomembno vlogo tudi Zveza potrošnikov Slovenije, ki si še posebej intenzivno prizadeva za varstvo potrošnikov tudi pred zlorabami ter nepoštenimi praksami pri posredovanju kreditov. Marsikatero podjetje zlorabi stisko ljudi in jim zaračuna visoke oz. večje obresti od dovoljenih. Kljub temu, da je to področje zakonsko dobro urejeno je potrebno razjasniti še marsikatere podrobnosti, predvsem glede obrestne mere ter stroškov kreditiranja.
Keywords: Ključne besede: potrošniki kredit, zaščita potrošnikov, dovoljenje za opravljanje dajanja kreditov, vloga, nadzor, poročanje.
Published: 01.09.2010; Views: 2242; Downloads: 290
.pdf Full text (433,36 KB)

4.
OBRESTNA MERA - VRSTE IN FUNKCIJE
Jadranka Bencek, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Bistvo današnjega sveta je, da živimo v času, ko ljudje pri uresničevanju svojih ciljev potrebujemo pomoč. Po pomoč pa se najraje zatekamo k institucijam kot je banka. Eni z namenom da bi presežek denarja, katerega v določenem trenutku ne potrebujejo, naložili v bankah, zato, da bi si lahko ob določeni obrestni meri v prihodnosti privoščili več za svoj denar. Na drugi strani pa so ljudje, ki si nekaj zelo močno želijo (stanovanje, avto, dopust…) in si tega s svojimi dohodki ne morejo privoščiti in se zato zatečejo k bankam. Te so jim ta denar pripravljene posoditi, ob pogojih plačila obrestne mere. Obrestne mere torej vplivajo na naše odločitve tako v privatnem kot tudi v poslovnem življenju, ter so kazalec nekega splošnega gospodarskega stanja v državi. Velikokrat smo poudarili, da zaradi pomanjkanja znanja lahko pride do občutka prevare, zato se ob poznavanju osnovnih pojmov, s katerimi se srečujemo pri obrestni meri, počutimo veliko varneje. Prebiranje različne literature na področju obrestnih mer, omogoča da si kot bralci razširimo besedni zaklad na področju obrestnega računa, da se naučimo razlikovati osnovne metode obrestnega računa in načinov za ohranjanje nedotaknjene realne vrednosti glavnice. Pomembno je tudi, da nas nepoznavanje bančnega žargona ne bo več postavilo v položaj, ko si zaradi slabega obvladovanja »slovarčka« ne bomo upali niti vprašati za podrobnejša pojasnila in da bomo lažje prepoznali skrite pasti.
Keywords: Ključne besede: obresti, teorija obrestnih mer, sedanja vrednost, donosnost do dospetja, navadni obrestni račun, obrestnoobrestni račun, hranilna vloga, depozit, tekoči račun, kredit
Published: 16.08.2010; Views: 3459; Downloads: 485
.pdf Full text (1,50 MB)

Search done in 0.11 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica