| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
KAZENSKOPRAVNO VARSTVO ČLOVEKOVIH PRAVIC IN TEMELJNIH SVOBOŠČIN
Tomaž Zlatar, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Z diplomskim delom sem predstavil splošni pregled razvoja človekovih pravic in temeljnih svoboščin z vidika kazenskega prava in sicer od začetka njihovega nastajanja v najbolj preprostih oblikah, najprej nezapisanih, kasneje vedno bolj vključenih v razne pravne akte, vse do sedanjega časa, v katerem so te pravico strokovno opredeljene, pravno priznane in varovane. Na ta način se nekako vidi pojmovanje vrednosti, poznavanja ter priznavanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter njihovo postopno vpeljevanje v pravno veljavne zapise ter moderne kodifikacije in pravne dokumente. Predstavil sem tudi podrobnejši pregled ureditve človekovih pravic in temeljnih svoboščin v našem pravnem sistemu in sicer v Ustavi republike Slovenije in Kazenskem zakoniku Republike Slovenije v smislu podrobnejše opredelitve teh pravic v posameznem od teh pravnih aktov, na drugi strani pa tudi pregled, na katere načine in s kakšnimi varovali so posamezne pravice zaščitene v primeru njihovih kršitev. Vključil sem tudi teoretične opredelitve klasifikacij človekovih pravic v posamezne skupinske sklope. Namen celotnega diplomskega dela je predstaviti razvoj človekovih pravic in temeljnih svoboščin skozi čas, njihova umestitev v moderne pravne akte s teoretičnimi opredelitvami teh pravic in njihovo umestitev ter varovanje v našem pravnem sistemu. Nenazadnje želim tudi prikazati, v okviru našega pravnega sistema, da človekove pravice in temeljne svoboščine vendarle niso absolutno nedotakljive, saj obstajajo določeni postopki in zakonske podlage, ki omogočajo omejitev teh pravic, s čimer se zagotavlja nemoteno in pravično delovanje sistema varovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin.
Keywords: Ključne besede: kazensko pravo, človekove pravice in temeljne svoboščine, Ustava Republike Slovenije, Kazenski zakonik, pravni sistem.
Published: 08.10.2010; Views: 3686; Downloads: 642
.pdf Full text (621,79 KB)

2.
Kazenskopravno varstvo tajnih podatkov
Janko Verčko, 2011, undergraduate thesis

Abstract: POVZETEK V diplomski nalogi sem predstavil razloge, zakaj je tajnost iz državne sfere lahko dobrina, čeprav imamo v vseh demokratičnih državah izoblikovano načelo javnosti dela državnih organov, kar je tudi eno izmed ustavnih določb. Prav zato je pomembno, da je določanje, dostop in varovanje tajnih podatkov zakonsko urejeno, da se prepreči arbitrarnost predvsem pri ustvarjanju tajnosti. Zakon o tajnih podatkih je zagotovil, da odločitve o tajnosti podatkov sprejemajo osebe, ki imajo dovolj informacij in znanja, da lahko ocenijo pomen morebitnih škodljivih posledic ob razkritju tega podatka. Tajnost mora biti vsekakor upravičena, v nasprotnem primeru lahko pride do izigravanja prava in zlorabe tajnosti s strani ozkega kroga ljudi, ki imajo monopol nad tajnimi podatki. To problematiko sem ponazoril z aktualnim primerom glede možnosti (ne)dostopa do dela arhivskega gradiva, ki se nanaša na delo Službe državne varnosti pred letom 1990. Poglavitno področje mojega raziskovanja je kazenskopravno varstvo tajnosti, ki se je razvijalo skozi zgodovino v okviru bivše države Jugoslavije in nato v prvem Kazenskem zakoniku samostojne države Slovenije, ki je začel veljati leta 1995. Le-ta je poznal tri vrste izdaj tajnosti iz sfere države (državna, uradna in vojaška). Glavna razlika med njimi je bila v materialnem kriteriju, saj se je pomen državne tajnosti vrednotil z vidika položaja države v mednarodni skupnosti, pomen uradne in vojaške tajnosti pa predvsem z vidika delovanja posamezne službe (policija, vojska). Predstavil sem razloge za spremembo določb o kaznivih dejanjih vseh treh vrst tajnosti leta 2008, ko je novi Kazenski zakonik uzakonil enotno kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov, ki zajema nepooblaščeno izdajo kakršnega koli tajnega podatka, ki po opredelitvi v Zakonu o tajnih podatkih zajema vse vrste tajnosti. Če pogledamo ureditev dostopanja do tajnosti v ZTP, lahko ugotovimo, da bi moralo zelo redko priti do kazenskega varstva tajnosti, saj imamo urejen strog in obsežen sistem preventivnega varstva tajnih podatkov, ki se zrcali skozi tristopenjsko varnostno preverjanje. Višja kot je stopnja tajnosti, večji je obseg varnostnega preverjanja, ki ga mora prestati posameznik, če želi pridobiti dovoljenje za dostop do tajnih podatkov.
Keywords: Ključne besede: tajnost, tajni podatek, javnost, kazensko pravo, nacionalna varnost, varnostno preverjanje, človekove pravice
Published: 17.06.2011; Views: 1955; Downloads: 194
.pdf Full text (481,15 KB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica