| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Prispevek k zmanšanju zlorabe žensk
Suzana Pak, 2009, undergraduate thesis

Abstract: POVZETEK Diplomska naloga predstavlja splošna izhodišča za razumevanje zlorabe, predstavljene so oblike zlorabe nad žensko ter seznanja s posledicami le-teh. V nadaljevanju so opisani najpogostejši storilci zlorab nad žensko, opisane so tudi zakonske ureditve, ki zadevajo zlorabe nad ženskami. Predstavljene so strokovne institucije, ki pomagajo ženskam v boju proti zlorabi. Namen diplomskega dela je bil prispevati k zmanjšanju zlorabe žensk in pomagati k boljši prepoznavnosti kaj je zloraba žensk. Diplomska naloga v empiričnem delu prikazuje rezultate raziskave, ki je bila opravljena pri naključno izbranih rednih študentih 3. letnika Fakultete za zdravstvene vede Maribor. Na začetku našega dela smo si zastavili cilje, ki so nas vodili pri raziskovanju. Glavni cilj je bil ugotoviti, kaj študenti menijo o zlorabi, ali jo prepoznajo ter kaj menijo, zakaj ženske molčijo o zlorabi. Ugotovili smo, da študenti čutijo odpor, jezo in strah ob razmišljanju o zlorabi. Ugotovili smo tudi, da študentje prepoznajo zlorabo. Ugotovili smo, da so študenti mnenja, da ženske molčijo o zlorabi, ker se bojijo storilca, ker se sramujejo zlorabe ter ker so finančno odvisne od storilca.
Keywords: Ključne besede: zloraba, ženske, žrtev zlorabe, strokovne institucije, storilci zlorabe, družba,
Published: 30.04.2009; Views: 2249; Downloads: 133
.pdf Full text (236,89 KB)

2.
NEKATERI SOCIOLOŠKI VIDIKI NEPLAČANEGA IN NEVIDNEGA DELA ŽENSK V DRUŽINI
Ksenija Mikola, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Reproduktivno delo se od nekdaj močno povezuje s spolno identiteto žensk. Ne spada v področje formalnega dela, ampak ima status zasebnega, neplačanega, potrošnega dela, ženske pa naj bi ga opravljale "iz ljubezni". Percepcija reproduktivnega dela zato vodi v nevidnost tega dela in hkrati v nevidnost dvojne obremenitve žensk: na eni strani področje plačane sfere dela, na drugi neplačanega gospodinjskega dela. Naš cilj je bil podrobneje raziskati in preučiti konceptualizacijo in vsebino reproduktivnega dela. Osredotočali se bomo na delitev gospodinjskega dela in skrbstvenega dela med spoloma. Skozi zgodovinsko delitev dela med spoloma bomo raziskali, kako je gospodinjsko delo cenjeno v družbi. Medtem ko za moške družina in dom predstavljata prostor individualnega samorealiziranja, ženskam po drugi strani v družbi predstavlja permanentno obveznost, dolžnost in muko ponavljajočega vsakdana. Ženske se danes visoko izobražujejo, zasedajo visoke položaje, kljub temu so deležne poklicne segregacije in manjših plač za enako delo kot moški. Doma pa je porazdelitev večine družinskih del še vedno daleč od egalitarne. Zaradi neuravnotežene dinamike spreminjanja družbenih vlog moških in žensk prihaja do dvojne obremenjenosti žensk, zato smo podrobneje raziskali dve možni rešitvi razbremenitve: plačano, najeto pomoč in aktivnejše očetovanje. Podrobneje smo raziskali, kakšne so prednosti in slabosti regulacije plačanega gospodinjskega dela ter možne rešitve, ki bi premostile najeto, plačano pomoč iz polja sive ekonomije.
Keywords: Ključne besede: ženske, delo, družina, gospodinja, dvojna obremenjenost, usklajevanje, najeta pomoč, očetovstvo.
Published: 08.07.2010; Views: 2677; Downloads: 286
.pdf Full text (734,97 KB)

3.
VKLJUČEVANJE ŽENSK V POLITIKO V DRŽAVAH NEKDANJE JUGOSLAVIJE
Katja Krevs, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava vključevanje žensk v politiko ter govori o neenakosti zastopanosti žensk in moških v politiki. Prikazuje spol in politiko ter izenačenost pojmov javno — politično, kamor so praviloma uvrščeni moški, in zasebno — nepolitično, kamor so praviloma uvrščene ženske. Obravnava nekatere stereotipe, ki vplivajo na nizko število žensk v politiki, predvsem na vodstvenih položajih in na sploh v organih odločanja. Obravnava tudi politično participacijo, ki je razdeljena na konvencionalno in nekonvencionalno, ter razlaga, zakaj so ženske v politiki sploh potrebne. Predstavlja dejavnike, ki vplivajo na politično participacijo žensk, ter razlaga, kateri so vzroki za njihovo skromno predstavništvo v politiki. Glavni namen diplomskega dela je preučiti vključevanje žensk v politiki v državah nekdanje Jugoslavije. Zato bomo raziskali, kakšno je zanimanje za politiko pri moških in ženskah in ali obstajajo med spoloma razlike v politični vključenosti, in sicer glede na njihovo politično participacijo in zastopanost v vladi in parlamentu. Želimo preveriti tudi, ali je v ekonomsko razvitejših državah naslednicah prisotna višja stopnja vključenosti žensk v politiko, na podlagi njihove nevolilne in volilne politične participacije, zanimanja za politiko ter zastopanosti v parlamentu in vladi.
Keywords: Ključne besede: ženske, politika, spol, konvencionalna politična participacija, zanimanje za politiko, zastopanost v politiki, države naslednice nekdanje Jugoslavije.
Published: 19.04.2011; Views: 2663; Downloads: 422
.pdf Full text (428,86 KB)

4.
ŽENSKE IN RAZVOJ KARIERE
Nina Žižek, 2015, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu se bomo posvetili razvoju kariere žensk. Magistrsko delo je smiselno strukturirano na podajanje teoretičnih izhodišč in empiričnih ugotovitev pridobljenih na osnovi sekundarnih raziskav, ki so dostopne na svetovnem spletu. V drugem poglavju pričenjamo s podajanjem teoretičnih izhodišč, ki se navezujejo na razvoj kariere. V empiričnem delu pa podajamo ugotovitve uspešnih žensk iz podjetja IBM, ki so v okviru raziskave iz leta 2013 podale svoje mnenje o razvoju uspešne kariere pri tej multinacionalki. V tretjem poglavju pa se posvečamo pomembnosti usklajevanja kariernih in družinskih obveznosti. Najprej začenjamo s podajanjem empiričnih dejstev iz tujine, nato pa se osredotočamo še na pomembnost tovrstnega usklajevanja v slovenskih podjetij. V Sloveniji so se reševanja omenjenega problema lotili že leta 2007, ko je bila prvič izvedena pilotska raziskava za pridobitev certifikata "Družini prijazno podjetje", število sodelujočih podjetij pa iz leta v leto narašča. To poglavje smiselno zaključujemo s primerom usklajevanja družinskih in kariernih obveznosti pri podjetju IBM Slovenija. En del tega magistrskega dela pa smo posvetili tudi neučinkovitemu usklajevanju obeh področij. Kot posledica neučinkovitega usklajevanja se lahko pojabi stres, kasneje izgorelost, kar lahko vodi do zdravstvenega absentizma oz. pogostega koriščenja bolniškega staleža s strani zaposlenih. Če podjetje z ustreznimi ukrepi ne poskrbi za potrebe zaposlenih mater pa se lahko poveča tudi fluktuacija oz. odhodi iz podjetja. Svoje delo bomo sklenili s podajanjem sklepnih misli in potrjevanjem zastavljenih hipotez. Zaradi prostorske omejenosti smo določene vsebine vključili med priloge, saj smo mnenja, da le te bistveno pripomorejo k dvigu kakovosti le tega. Med prilogami se posvečamo spolnim kvotam in njihovi pomembnosti (in ali) nepomembnosti pri spodbujanju večje zastopanosti žensk na ključnih položajih odločanja. To poglavje zaključujemo s predstavitvijo slovenskih priznanj Artemida in Managerkam prijazno podjetje.
Keywords: Ključne besede: ženske, razvoj kariere, družini prijazno podjetje, IBM
Published: 24.08.2015; Views: 663; Downloads: 102
.pdf Full text (1,65 MB)

5.
ENAKOPRAVNOST ŽENSK - PRIMERJAVA SLOVENIJA - NEPAL
Andreja Sentočnik Shrestha, 2016, undergraduate thesis

Abstract: POVZETEK Načelo enakopravnosti je temeljna pravica posameznika, ki mu daje pravico enakosti v zakonu in pred zakonom. Pomeni, da smo vsi enaki, moški, ženske, da ni med nami nobenih razlik. Jaz, ti, mi vsi smo ENAKI. Pa vendar se pojavljajo razlike, kjer enakopravnost ne velja za vse, kjer vsi niso enakopravni. Še posebej izpostavljena skupina so ženske. Enakopravnost je nujna, vendar ne samo zato, ker bi se s tem uresničila ena od temeljnih ustavnih norm, temveč zato, ker bi se s tem obvarovalo dostojanstvo žensk in bi se jim omogočila možnost za dostojno življenje. Tam, kjer je kršeno načelo enakopravnosti, je razvoj družbe zelo otežen, skoraj da nemogoč. Zato je potrebno vsem ženskam omogočiti, da se zavejo svojih pravic, jih spoznajo in tudi uveljavljajo. Diplomska naloga podrobno analizira načelo ENAKOPRAVNOSTI. Osredotoča se na položaj žensk skozi dva zelo pomembna vidika, religijo in izobraževanje, ter je podana primerjalno med Republiko Slovenijo in Federativno demokratično republiko Nepal.
Keywords: KLJUČNE BESEDE: enakopravnost, ženske, religija, izobraževanje, Slovenija, Nepal.
Published: 18.11.2016; Views: 661; Downloads: 62
.pdf Full text (2,79 MB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica