| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
VPLIV LATERANSKEGA SPORAZUMA NA NEODVISNOST VATIKANSKE DRŽAVE
Miha Korenjak, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je prikazan zgodovinski pomen Lateranskih sporazumov na neodvisnost Države mesta Vatikana. Sporazumi, so med obema svetovnima vojnama krojil podobo takratne Evrope, ter utrdil položaj Rimskokatoliške cerkve v sodobni družbi. Neodvisnost države mesta Vatikana označuje začetek obdobja liberalizacije tradicionalne Cerkvene strukture. Tako Sveti sedež, kot Rimska kurija sta bili predmet številnih notranje organizacijskih sprememb, ki trajajo še dandanes z namenom nadaljevati globalno misijo cerkve. Sam sporazumi nam predstavijo širši pogled na takratno ureditev sveta, predvsem v ideološkem smislu. Pridobitev državne suverenosti je bil izjemen privilegij, na podlagi katerega so se začeli vzpostavljati mednarodni odnosi celo z nekatoliškimi državami, kar se je pokazalo za pozitivno. Povojno obdobje je značilno tudi za nasprotja številnih družbeni struj. V ideološkem boju sodeluje tudi Sveti sedež, kot predstavnik Rimskokatoliške cerkve. V diplomski nalogi vam bom predstavil pravni položaj tako imenovanih cerkvenih subjektov in njihov odnos do držav, organizacij.
Keywords: Lateranski sporazumi, Katoliška cerkev, država mesta Vatikan, papež, cerkveno pravo, mednarodno pravo, Sveti sedež.
Published in DKUM: 06.03.2017; Views: 824; Downloads: 94
.pdf Full text (753,94 KB)

2.
PRISOTNOST KATOLIŠKE CERKVE V DALJNOVZHODNI AZIJI DO ZGODNJEGA 17. STOLETJA
Damjan Zemljič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V 15. stoletju so se pričele razmere v Evropi spreminjati, saj je prihajalo do razpadanja starega sistema in pričeli so se kazati zametki modernih državnih struktur. Portugalci in Španci so pričeli z odkrivanjem novih pomorskih poti v Azijo in s tem so odkrivali tudi nova neodkrita ozemlja. Pri njihovih odkritjih in kasneje naseljevanjih jim je bila v veliko pomoč katoliška cerkev. V diplomskem delu je predstavljeno pokristjanjevanje v Indiji, na Japonskem in Kitajskem. Posebej je opisano delovanje jezuitov, ki so imeli vodilno vlogo pri pokristjanjevanju narodov v Aziji. Jezuiti so uvedli nove metode pri pokristjanjevanju. Kot inovator pri pokristjanjevanju je predvsem prednjačil Frančišek Ksaver, kateri je bil začetnik misijonarskega delovanja v Aziji. Veliko vlogo pri delovanju misijonarjev sta imela tudi njegova naslednika Alessandro Valignano in Matteo Ricci.
Keywords: Katoliška cerkev v Aziji, jezuiti, misijonarstvo, pokristjanjevanje, Frančišek Ksaver
Published in DKUM: 14.10.2016; Views: 1328; Downloads: 83
.pdf Full text (1,45 MB)

3.
Odnos katoliške cerkve do neoliberalnih ekonomskih pogledov in praks
Iris Zajc, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava odnos rimskokatoliške cerkve do neoliberalnih ekonomskih idej in praks. Proučuje vpliv religije na ekonomijo, pri čemer izhaja predvsem iz ideje Maxa Webra, da ima religija lahko pomemben vpliv na ekonomsko področje. Gre za teoretično naravnano nalogo, v kateri so osrednji vir podatkov predstavljale papeške socialne okrožnice, saj načela katoliškega družbenega nauka določajo, širijo in oznanjajo predvsem papeži. Diplomska naloga se tako osredotoča na zadnje tri papeže, in sicer na papeža Janeza Pavla II., Benedikta XVI. in Frančiška, ter izpostavlja njihov odnos do prevladujočega gospodarskega sistema. Tukaj opozori na preveliko splošnost papeških predlogov v smeri izboljšanja položaja množic, hkrati pa opozarja tudi na problem učinkovitosti cerkvenega nauka, saj se nemalokrat zgodi, da posamezni predstavniki cerkve niti sami ne spoštujejo njegovih načel. Ob tem izpostavlja različne cerkvene finančne škandale, ki nakazujejo na dvojna načela rimskokatoliške cerkve. Predvsem se osredotoča na načelo solidarnosti in proučuje možnost, da skuša cerkev preko dobrodelnosti pravzaprav ohraniti svojo moč in avtoriteto. Zato izrazi dvom v iskrenost prizadevanj cerkve za odpravo revščine in nakaže možnost, da so visoke stopnje družbenih neenakosti in revščine celo v interesu cerkve.
Keywords: religija, ekonomija, katoliška cerkev, katoliški nauk, neoliberalizem, socialne okrožnice
Published in DKUM: 13.04.2016; Views: 863; Downloads: 128
.pdf Full text (896,47 KB)

4.
SLOVENCI V BETLEHEMU PO LETU 1924
Mateja Car, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Slovenci v Bethlehemu Pa. v Pennyslvania med leti 1924–1954 na podlagi prekmurskega časopisja prikazuje življenje prekmurskih izseljencev v Bethlehemu, Pa. Pennyslvania. Preučeni so bili članki v Amerikanszkem Szlovencovem Glàszu, literatura o slovenskem in prekmurskem izseljenstvu in internetni članki mesta Bethlehem. Namen naloge je bil predstaviti življenje v mestu Bethlehem v takratnem času, delovanje cerkve sv. Ivana in cerkve sv. Jožefa, literarno in kulturno udejstvovanje Prekmurcev v Bethlehemu, prekmursko zgodovino in vendsko teorijo. V nalogi je na splošno predstavljeno izseljenstvo po letu 1924, zgodovina Prekmurja po letu 1924, bratske podporne organizacije in njihove podružnice, evangeličanska in katoličanska cerkev ter vsakdanje življenje Prekmurcev v Bethlehemu. Na staro domovino so najbolj ohranili spomin skozi pesmi, dramske igre in glasbo.
Keywords: prekmurski izseljenci, prekmurski časopis v Ameriki, zgodovina Prekmurja, vendska teorija, Bethlehem, Pa, Pennyslavania, bratske podporne organizacije in zveze, evangeličanska in katoliška cerkev.
Published in DKUM: 15.02.2016; Views: 2103; Downloads: 173
.pdf Full text (887,49 KB)

5.
SPOLNE ZLORABE OTROK V CERKVI
Branka Špilak, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Problem spolnih zlorab otrok s strani duhovnikov je po letu 2000 pritegnil pozornost javnosti po vsem svetu. Pozornost so primeri pritegnili predvsem zato, ker so verskim organizacijam pridržani višji moralni in etični standardi in ker ima Katoliška cerkev strog moralni kodeks v spolnih zadevah in so njeni duhovniki zavezani k celibatu. Cerkev bi tako pridigala in učila moralnih vrednot, medtem ko njeni posvečeni verniki ravnajo nemoralno in povsem nesprejemljivo. Diplomsko delo vsebuje pregled problema spolnih zlorab otrok s strani cerkvenih uslužbencev, predstavljen je interni kanonskopravni postopek zoper storilce, odškodninska odgovornost Cerkve za dejanja duhovnikov in nekaj značilnosti spolnih zlorab otrok s strani duhovnikov – značilnosti storilcev, žrtev in okoliščine spolnih zlorab. V delu ugotavljam, da spolnih zlorab otrok s strani duhovnikov, ni mogoče pripisati enemu samemu vzroku. Pomembno vlogo pri le-teh pa igrajo situacijski dejavniki in priložnost za zlorabo. Tudi posamezne lastnosti duhovnikov ali prisotnost motenj in težav ne napovedujejo, da bo le-ta spolno zlorabil otroka.
Keywords: spolne zlorabe otrok, Katoliška cerkev, duhovniki, celibat, kanonsko pravo, odškodninska odgovornost Cerkve
Published in DKUM: 10.06.2015; Views: 1900; Downloads: 340
.pdf Full text (1013,10 KB)

6.
PRIMERJAVA HRVAŠKEGA IN SLOVENSKEGA OSNOVNOŠOLSKEGA SISTEMA
Ana Nađ, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Osnovno šolstvo predstavlja prvo stopnjo izobraževanja vsega prebivalstva. V diplomskem delu smo se osredotočili na osnovnošolska sistema Slovenije in Hrvaške. Obe državi imata del skupne zgodovine, bili sta vključeni v Avstro-Ogrsko monarhijo, nato pa tudi v Kraljevino SHS oziroma Jugoslavijo. Kljub temu smo našli v šolskih sistemih mnogo razlik. Da bi lahko pojasnili stanje v šolstvu danes in zakaj prihaja do razlik med sistemoma, smo najprej preučili zgodovino šolstva. Na območju obeh omenjenih držav smo predstavili zametke šolstva in njegov razvoj vse do njune osamosvojitve. Nato smo na podlagi danes veljavnih zakonov predstavili današnja šolska sistema. Ugotavljamo, da je zelo pomembno, kam je orientiran razvoj šolskega sistema. Za Slovenijo lahko rečemo, da stremi k vzhodnoevropskim trendom razvoja šolstva in zagotavljanju ciljev evropske izobraževalne politike. Hrvaška si za to prav tako prizadeva, vendar je zaznamovana s vplivom Katoliške cerkve. Prav razmejenost cerkve in šolstva je tudi ena od pomembnih razlik v šolskih sistemih. Seveda pa je tudi na vpliv Katoliške cerkve potrebno pogledati kronološko, saj ima veliko zaslug za razvoj šolstva v obeh državah prav Katoliška cerkev.
Keywords: Ključne besede: Razvoj šolstva, Katoliška cerkev, protestantizem, osnovnošolski sistem, Avstro-Ogrska, Kraljevina SHS, Jugoslavija, Slovenija, Hrvaška.
Published in DKUM: 02.06.2015; Views: 1373; Downloads: 102
.pdf Full text (539,21 KB)

7.
SOCIALNI NEMIRI V BOLGARIJI V ZGODNJEM NOVEM VEKU
Robert Gašpar, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Bolgari so eno tistih evropskih ljudstev, ki je svojo državo ustvarilo že v srednjem veku. To državo so slabili notranji boji med fevdalci, šibka osrednja oblast, vpadi Tatarov ter vojne s sosednjimi državami. Kljub temu so vzpostavili močno pravoslavno cerkev, bolgarska kultura pa je temeljila na kronikah, analih in letopisih vladarjev, patriarhov itd. Vse to pa se je spremenilo s prihodom močnega Osmanskega imperija. Bolgarija je postala prva balkanska država, ki si jo je Osmanski imperij popolnoma podredil. Pod novo oblastjo so Bolgari kot kristjani postali drugorazredni državljani z manj pravicami kot muslimani. V prvih stoletjih osmanske oblasti večjih uporov ni bilo. Kmalu so se med Bolgari začeli pojavljati posamezniki, ki so ljudi spodbujali k uporom, tuje vladarje pa k pomoči. Večja upora sta se tako zgodila med avstrijsko-turškimi vojnami konec 16. in konec 17. stoletja v Trnovu in Čiprovcih. Upora nista bila uspešna, represalije pa so bile grozljive. V 17. in 18. stoletju sta gospodarski napredek in odpiranje imperija tujim vplivom prispevala k večji ozaveščenosti Bolgarov. Razvijalo se je šolstvo v obliki celičnih šol. Pomembna osebnost tega obdobja pa je bil menih Paisij.
Keywords: Bolgarija, Osmanski imperij, upor, pravoslavna cerkev, katoliška cerkev, Paisij.
Published in DKUM: 18.11.2013; Views: 1537; Downloads: 100
.pdf Full text (897,12 KB)

8.
KATOLIŠKA CERKEV IN MLADI V SLOVENIJI - SPREMEMBE V RELIGIJSKI PONUDBI ZA MLADE KOT ODZIV KATOLIŠKE CERKVE NA IZZIVE SEKULARIZACIJE
Monika Vengust, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V Sloveniji je v prejšnjem stoletju prišlo do sekularizacije. V veliki meri je zajela Katoliško cerkev. Med leti 1980 in 2010 se je v Katoliški cerkvi spremenila religijska ponudba kot odziv na izzive sekularizacije. Pregled dogajanja za mlade od 15. do 29. leta je pokazal, da se Katoliška cerkev spopada z zmanjšanjem vpliva na družbo na različne načine. Ustanovila se je vrsta gibanj, društev, združenj in skupin, ki želijo pritegniti mlade na področju vzgoje in izobraževanja ter zabave, hkrati pa ohraniti vero in krščanske vrednote. Po pregledu različnih ponudb in gibanju števila članov se je ugotovilo, da se je v zadnjih letih bistveno povečala pestrost ponudbe Katoliške cerkve za mlade in s tem vpliv na tisti del mladih, ki so bili vzgajani v krščanskem duhu.
Keywords: Katoliška cerkev, mladi, religijska ponudba, gibanja, združenja, društva, skupine
Published in DKUM: 27.02.2012; Views: 2681; Downloads: 209
.pdf Full text (1,10 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica