| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
BONG JOON-HO IN SODOBNI JUŽNOKOREJSKI FILM
Matej Robar, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Južnokorejska filmska industrija je med leti 1999 in 2005 doživela izjemen komercialni razvoj, v letih 2007 in 2008 pa se je znašla v globoki recesiji. Diplomsko delo obravnava zgodovino južnokorejske kinematografije in glavne vzroke, ki so pripeljali do njenega nezavidljivega položaja v začetku 90. let 20. stoletja. Nadalje se v delu ugotavlja, kako se je v času nove korejske kinematografije spremenila južnokorejska filmska industrija in kako južnokorejski film. Na podlagi avtorske teorije, je v diplomskem delu zajeta analiza filmov Bong Joon-hoja, enega najbolj priznanih režiserjev sodobnega južnokorejskega filma.
Keywords: nova korejska kinematografija, Bong Joon-ho, avtorska teorija, Južna Koreja, filmska zakonodaja, chaebol, korejski val
Published: 13.05.2011; Views: 10844; Downloads: 120
.pdf Full text (2,06 MB)

6.
7.
POSLOVNA POGAJANJA S KOREJSKIMI DOBAVITELJI
Liljana Hauc, 2013, master's thesis

Abstract: Pogajanja danes srečamo na vsakem koraku, bodisi v zasebnem življenju, bodisi tudi v poslovnem svetu. Vstop v EU, globalizacija in želja po rasti in vključevanju podjetij na mednarodni trg je povzročila, da so podjetja pričela poslovno sodelovati tudi s tujimi poslovnimi partnerji, kar je posledično privedlo do izrednega napredka na področju pogajalskih tehnik in taktik. Ne glede na to, ali se podjetja pogajajo s slovenskimi partnerji ali poslovno sodelujejo s tujimi, je pomembno le nekaj. Pogajanja moramo znati dobro načrtovati, izuriti moramo naše pogajalske tehnike in se znati prilagoditi različnim vrstam pogajalcev. Poslovanje podjetij je odvisno predvsem od uspešnosti na poslovnih pogajanjih, saj prav pogajanja predstavljajo eno izmed najpomembnejših znanj v globalnem poslovnem svetu. Podjetja, ki sodelujejo s tujimi partnerji se morajo zavedati kulturne razsežnosti in svojo pozornost nameniti pripravam na medkulturna pogajanja, torej na pogajanja s poslovnimi partnerji, ki izhajajo iz drugačnega okolja in ki so prevzeli druge navade, kulturo in običaje.
Keywords: medkulturna pogajanja, Južna Koreja, pogajalske tehnike, Slovenija, kulturne razlike
Published: 18.10.2013; Views: 920; Downloads: 110
.pdf Full text (1,06 MB)

8.
PRIMERJALNA ANALIZA ŠVEDSKE, JUŽNO-KOREJSKE IN ČILSKE POSLOVNE KULTURE
Boštjan Oder, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Zaradi vse večje globalizacije trga smo prisiljeni poslovati tudi izven naših meja in se ob tem srečevati s tujimi kulturami, zato je poznavanje tujih poslovnih kultur in njihovih načinov poslovanja izjemno pomembno. S tovrstnim poznavanjem si namreč lahko pri poslovanju ustvarimo določeno prednost oziroma zaradi nepoznavanja vsaj ne zmanjšamo svojega poslovnega uspeha. V diplomskem seminarju smo raziskali teorijo kulture, različne modele medkulturnih razlik in tri izbrane poslovne kulture s treh različnih celin – Evrope, Azije in Latinske Amerike, na katerih smo opravili tudi primerjalno analizo. Cilj diplomskega seminarja je bil analizirati kulturo kot eno izmed pomembnih dimenzij mednarodnega poslovnega okolja, raziskati tri različne poslovne kulture ter jih primerjati med seboj. Namen je bil prikazati pomembnost poznavanja kulture v mednarodnem poslovanju, odkriti razlike ali podobnosti izbranih poslovnih kultur in prikazati načine, kako se z njimi soočiti. Diplomski seminar smo začeli s podrobno opredelitvijo kulture, tj. definicijo, prešli na plasti kulture, nadaljevali pa z njenimi elementi in vplivom na mednarodno poslovanje. Predstavili smo še tri najbolj znane modele medkulturnih razlik. V nadaljevanju smo podrobneje opisali poslovno kulturo Švedske, Južne Koreje in Čila. Potem ko smo se temeljito seznanili s poslovnimi kulturami izbranih držav, smo lahko opravili primerjalno analizo njihovih kultur. Na koncu smo predstavili še, kako so, glede na prej omenjene modele kulturnih dimenzij, izbrane poslovne kulture opredeljene. S tem smo pridobili še dodatno primerjavo izbranih kultur. Ugotovili smo, da ima kultura odločilen vpliv na mednarodno poslovanje, saj narekuje njegov celoten proces – od prvega srečanja do zaključnih pogajanj. Zato je pomembno, da, preden se podamo v posel s katerokoli državo, temeljito preučimo njeno poslovno kulturo, saj bi lahko sicer že z majhno napako poželi poslovni neuspeh. Skozi primerjalno analizo smo spoznali, da, čeprav so si na prvi pogled poslovna kultura Švedske, Južne Koreje in Čila različne, imajo tudi kar nekaj podobnosti. Ugotovili smo, da se torej obravnavane poslovne kulture kljub različni geografski legi vendarle ne razlikujejo tako zelo, kot smo to predvidevali na začetku.
Keywords: poslovna kultura, Švedska, Južna Koreja, Čile, primerjalna analiza, modeli medkulturnih razlik.
Published: 14.07.2015; Views: 871; Downloads: 151
.pdf Full text (800,07 KB)

9.
PRIMERJALNA ANALIZA MEDKULTURNIH RAZLIK V POSLOVNEM KOMUNICIRANJU V JUŽNI KOREJI IN NA TAJVANU
Daniel Lang, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V sodobnem poslovnem okolju, v katerem podjetja vsakodnevno prihajajo v stik z drugimi kulturami, je uspeh lahko v veliki meri odvisen od razumevanja kulturnih razlik, zato medkulturna kompetenca menedžerjev predstavlja nezanemarljivo konkurenčno prednost podjetij. Pogoji za to pa so poznavanje sestavin kulture, zavedanje o lastnem kulturnem kontekstu ter sprejemanje in odprtost do medkulturnih razlik. Temeljni cilji diplomskega dela so bili poudariti pomen medkulturne kompetence, raziskati kulturi Južne Koreje in Tajvana ter primerjalno analizirati poslovno komuniciranje v obeh kulturah. V ta namen smo najprej opredelili kulturo in njene sestavine, predstavili temeljne modele ocenjevanja medkulturnih razlik, proučili dimenzije komunikacije in opisali proces razvoja medkulturne kompetence. Ključni izsledek diplomskega dela je, da kljub nekaterim skupnim značilnostim Južne Koreje in Tajvana obstajajo razlike med njunima kulturama, ki se med drugim odražajo tudi v poslovnem komuniciranju v obeh državah.
Keywords: kultura, vrednote, medkulturna kompetenca, verbalno in neverbalno komuniciranje, konfucionizem, Južna Koreja, Tajvan
Published: 21.06.2016; Views: 581; Downloads: 88
.pdf Full text (1,33 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica