| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
Uporaba steganografije slik na spletu : diplomsko delo
Nikolaj Gradišnik, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Steganografija je postopek skrivanja sporočil v različne medije. V diplomski nalogi smo predstavili primere uporabe slikovne steganografije s poudarkom na metodi najmanj pomembnega bita (LSB) in na metodi diskretne kosinusne transformacije (DCT). Izvedli smo skrivno komunikacijo s pomočjo slik s steganografsko vsebino. Metodo DCT smo implementirali v programskem jeziku Python. Rezultate smo pregledali s stegoanalitičnimi orodji in primerjali njihovo učinkovitost. Opisali smo tudi postopek implementacije lastnega steganografskega algoritma in skrivni prenos podatkov s pomočjo steganografije ter primerjali orodja za stegoanalizo. Ugotovili smo, da so nekateri programi za stegoanalizo specializirani za točno določene metode steganografije. Odkrili smo tudi način skrivanja sporočil v formatih z izgubo, kot je JPEG.
Keywords: Steganografija, diskretna kosinusna transformacija, JPEG, stegoanaliza, skrivna komunikacija.
Published in DKUM: 01.03.2024; Views: 417; Downloads: 48
.pdf Full text (2,20 MB)

3.
Brezizgubno stiskanje rastrskih slik z napovedjo iz slik, stisnjenih z izgubami : diplomsko delo
Tomaž Klobučar, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo izdelali sistem za brezizgubno stiskanje slik. Navedli smo bistvene lastnosti standarda JPEG 2000. Opisali smo metode stiskanja BASC, Golombovo kodiranje in aritmetično kodiranje. Implementiran sistem prejme rastrsko sliko, ki jo stisne z izgubnim načinom formata JPEG 2000, jo dekodira in izračuna razlike med njima. Razlike nato stisne z metodo BASC, Golombovim kodiranjem ter aritmetičnim kodiranjem. Sistem smo testirali z različnimi slikami in rezultate primerjali s formatoma PNG ter JPEG 2000 v brezizgubnem načinu.
Keywords: Golombovo kodiranje, metoda BASC, aritmetično kodiranje, JPEG 2000, rastrske slike, stiskanje podatkov
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 785; Downloads: 120
.pdf Full text (1,25 MB)

4.
STEGANOGRAFIJA V RASTRSKIH SLIKAH JPEG
Aleš Kunst, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavimo različne steganografske tehnike, ki se uporabljajo v slikah JPEG. Za boljše razumevanje tematike najprej opišemo standard JPEG in se podrobno seznanimo z različnimi koraki. Zatem se osredotočimo na steganografske tehnike LSB, JSTEG, F3, F4, F5 in F5 z matričnim kodiranjem, primerne za slike JPEG. Opisane tehnike smo uporabili pri implementaciji steganografskega programa za slike JPEG. Implementirane steganografske tehnike smo nato med seboj primerjamo glede na njihovo učinkovitost.
Keywords: steganografija, rastrske slike, JPEG, metoda LSB, JSTEG, F3, F4, F5, F5 z matričnim kodiranjem
Published in DKUM: 07.09.2016; Views: 1250; Downloads: 213
.pdf Full text (4,53 MB)

5.
HIERARHIČNO STISKANJE VIDEA
Luka Markuš, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu najprej opravimo kratek pregled različnih metod hierarhičnega stiskanja videa ter diskretne valčne transformacije, ki je ključna pri formatih, kot sta Motion JPEG 2000 in Dirac. Hierarhično kodranje nam bistveno pospeši dekodiranje, kadar želimo video predvajati pri nižji ločljivosti. V praktičnem delu implementiramo aplikacijo, ki ima možnost shranjevanja in predvajanja videa v formatu Motion JPEG 2000, ter primerjamo zmogljivost hierarhičnih kodekov v različnih ločljivostih z nehierarhičnimi kodeki.
Keywords: video kodek, Motion JPEG 2000, diskretna valčna transformacija, stiskanje podatkov, hierarhično stiskanje
Published in DKUM: 17.11.2014; Views: 2162; Downloads: 106
.pdf Full text (17,44 MB)

6.
PROGRESIVNO IN HIERARHIČNO STISKANJE JPEG
Anton Pečečnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja osnovne značilnosti in način delovanja standarda JPEG. Prikazane so tako dobre kot slabe lastnosti ter primerjava z novejšimi standardi (JPEG 2000). Posebni poudarek je na progresivnem in hierarhičnem modelu standarda. Delo vsebuje podroben opis omenjenih modelov in hkrati razpolaga z različnimi praktičnimi primeri naše aplikacije in ostalih odprtokodnih rešitev.
Keywords: stiskanje slik, progresivno stiskanje, hierarhično stiskanje, JPEG
Published in DKUM: 17.12.2012; Views: 1973; Downloads: 179
.pdf Full text (17,73 MB)

7.
STANDARD JPEG-LS ZA STISKANJE SLIK BREZ IZGUB
Bojan Trafela, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu opišemo standard JPEG-LS in datotečni format JLS za shranjevanje slik. Standard JPEG-LS omogoča stiskanje slik z ali brez izgub; slednje je tudi opisano v tem delu. Podrobno opišemo delovanje kodirnika in pri posameznih korakih dodamo še psevdokodo izvedbe. Osnova standarda JPEG-LS je Golombovo kodiranje, ki nadomesti Huffmanovo kodiranje. Glavni koraki kodiranja slike so sestavljeni iz izračuna napake napovedi vrednosti piksla in kodiranje napake napovedi s pomočjo Golombovega kodiranja. Žal standard ni zelo razširjen, čeprav daje dobre rezultate in porabi malo sistemskih virov.
Keywords: stiskanje slik, standard JPEG-LS, Golombovo kodiranje, LOCO-I
Published in DKUM: 14.11.2012; Views: 2079; Downloads: 223
.pdf Full text (2,24 MB)

8.
9.
10.
Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica