| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Strategija Univerze v Mariboru 2021-2030
2021

Abstract: Strategija Univerze v Mariboru v svojih ciljih zasleduje vključujoč, inovativen in povezan visokošolski prostor, ki bo usposabljal aktivne, kritične in odgovorne državljane, zagotavljal kakovost izobraževanja in raziskovanja, akademsko intergriteto in skrbel za trajnostni razvoj družbe. Poudarja pomen svobode raziskovanja in institucionalne avtonomije, razvoj vseživljenjskega učenja, digitalizacije in zelene infrastrukture. S tem sledi usmeritvam Rimskega ministrskega komunikeja 2020 o razvoj visokega šolstva v Evropi, načelom Magna Charta Universitatum 2020 in nacionalnim strateškim dokumentom s področja visokega šolstva.
Keywords: organizacija in povezljivost univerze, izobraževalna dejavnost, znanstvena in umetniška dejavnost, spodbudno delovno okolje, študenti, internacionalizacija, razvoj skozi sistem kakovosti, vpetost univerze v okolje, prostorski razvoj univerze, informacijska podpora, dejavnosti univerze
Published: 14.04.2021; Views: 56; Downloads: 7
URL Link to file

2.
Zaznavanje plinov z implementirano Internet of Things povezljivostjo
Gregor Ogrizek, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je opisana vzpostavitev sistema za merjenje povišane koncentracije plinov v prostoru. Izvedene so tudi eksperimentalne meritve senzorjev v različnih situacijah. Uporabljeni so nizkocenovni elektrokemijski senzorji serije MQ, na katere pogosto naletimo v komercialni rabi. Sposobni so zaznati pline kot so: ogljikov monoksid, metan, utekočinjen naftni plin ter še vrsto drugih. Merilni sistem je osnovan na ploščici Arduino Uno, povezljivost z Internet of Things tehnologijo pa zagotavlja razširitveni WiFi modul. Le-ta uporabniku omogoča vpogled v trenutne vrednosti senzorjev kjer koli na svetu. Hkrati pa takšen sistem uporabnika obvešča o morebitni povišani koncentraciji plinov na vrsto različnih načinov.
Keywords: elektrokemijski senzorji, plinski senzorji, IoT povezljivost
Published: 20.12.2019; Views: 339; Downloads: 43
.pdf Full text (2,17 MB)

3.
Sistem za merjenje iztočene količine vode s spletnim oddajnikom
Samo Felicijan, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje razvoj elektronskega sistema za zajem količine iztočene vode. Sistem se napaja z majhno baterijo in ga je mogoče pritrditi na katero koli vodno pipo. Diplomsko delo je zasnovano na temi družbene odgovornosti v smislu racionalne porabe vode. Elektronski sistem meri in beleži iztočene količine vode. Beleženje podatkov se vrši na dveh nivojih. Najprej jih beleži na notranji pomnilnik ure realnega časa, po določenem številu beleženj pa te podatke odda strežniku. Beleži se iztočene količine vode in napetost napajalne baterije. S pridobljenimi podatki lahko vodimo statistiko in racionaliziramo porabo pitne vode. V diplomskem delu je v sklopih natančno opisan izdelan sistem. Predstavljeni so tudi podatki tedenskega obratovanja merilnika.
Keywords: elektronski vgrajeni sistem, merjenje pretoka, brezžična povezljivost, beleženje porabljene vode, baterijsko napajanje, zaslon
Published: 08.01.2019; Views: 863; Downloads: 70
.pdf Full text (2,46 MB)

4.
Informacijska varnost pri rabi pametnih avtomobilov
Gašper Školc, 2018, master's thesis

Abstract: Ko govorimo o avtomobilih, vedno pomislimo na prevoz, kjer je zagotavljanje varnosti odvisno zgolj od posameznikove sposobnosti za vožnjo in tehnično brezhibnega avtomobila. Ko je tehnologija napredovala, je avtomobil postal del informacijsko-komunikacijske tehnologije in interneta stvari (lahko rečemo, da je postal pametna mobilna naprava). Tako je postal prevozno sredstvo, povezano v kibernetski prostor, ki za varno in udobno vožnjo skrbi s pomočjo zbiranja podatkov iz okolice z različnimi senzorji in se povezuje z drugimi pametnimi napravami (npr. mobilne naprave). Ker je pametni avtomobil postal del kibernetskega prostora, je tako postal tudi del kibernetskih napadov, namreč postal je odprt za grožnje, ki so do sedaj pretile le drugim napravam v kibernetskem prostoru (npr. računalnikom, mobilnim napravam idr.). Namen magistrskega dela je prikazati varnost podatkov pri rabi pametnih avtomobilov; opozoriti na grožnje, ki pretijo uporabnikom pametnih avtomobilov; prikazati rešitve, ki rabo pametnih avtomobilov naredijo varnejšo; predstaviti poznavanje tematike med uporabniki pametnih avtomobilov. V začetku magistrskega dela so predstavljene raziskovalne trditve, vezane na pametne avtomobile. Predstavljene so grožnje in rešitve, ki so ključnega pomena za razumevanje varne rabe pametnih avtomobilov. V drugem delu so predstavljeni rezultati raziskave, ki kažejo, kako dobro izpraševanci poznajo varnost v pametnih avtomobilih.
Keywords: magistrska dela, pametni avtomobili, informacijska varnost, osebni podatki, mobilne naprave, povezljivost
Published: 24.10.2018; Views: 521; Downloads: 169
.pdf Full text (943,85 KB)

5.
Povezljivost programskih orodij za projektiranje električnih inštalacij v praksi
Jernej Ferlež, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je predstavitev možnosti, ki jih programska orodja za projektiranje nudijo za izboljšanje hitrosti in učinkovitosti dela ter kakšne možnosti ti nudijo za medsebojno povezavo in prenos podatkov. Določeno povezljivost je mogoče doseči glede na namen, polno povezljivost pa preko podatkovne povezave med programskimi orodji MS Excel in Autodesk AutoCAD. V večini ostalih primerov prenosa podatkov dosežemo delno povezljivost, kot so iznosi podatkov iz dokumentov in izdelavi kosovnic. S takšnim pristopom k delu in projektiranju si lahko olajšamo delo ter skrajšamo čas dela in zmanjšamo možnost napak pri vstavljanju in prenosu podatkov.
Keywords: programska orodja, prenos podatkov, povezljivost, MS Excel, AutoCAD
Published: 24.10.2017; Views: 667; Downloads: 80
.pdf Full text (5,11 MB)

6.
Spremljanje porabe energije grelnika vode z elektronskim vgrajenim sistemom
Mihael Hajšek, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje razvoj snemalnega elektronskega vgrajenega sistema za zajemanje porabe energije grelnika vode. Sistem se napaja iz že obstoječega električnega omrežja in ga je mogoče vgraditi na kakršni koli zalogovnik tople vode. Diplomsko delo je zasnovano na temi družbene odgovornosti v smislu ekonomije. Elektronski sistem s svojim delovanjem poskrbi za snemanje spreminjanja temperatur v zalogovniku vode ob njegovem obratovanju. Beleženje podatkov se vrši na dva načina, in sicer s tekstovnim zapisom podatkov na kartico SD ter beleženjem podatkov na spletno stran ThingSpeak. Zraven podatkov o temperaturi vode v zalogovniku, se beležijo podatki o trenutnem datumu in uri, stanju grelca ter količini iztočene vode iz grelca. Z vsemi temi podatki lahko podamo način pametnega delovanja grelca, s katerim bi lahko zmanjšali porabo električne energije. Diplomska naloga v sklopih natančno opiše izdelan sistem v celoti. Predstavljeni so podatki tedenskega obratovanja grelnika vode ter način najboljše možne regulacije.
Keywords: elektronski vgrajen sistem, poraba energije, brezžična povezljivost, kartica SD, beleženje nihanja temperature, merjenje pretoka, zaznava prisotnosti omrežne napetosti
Published: 24.10.2017; Views: 711; Downloads: 169
.pdf Full text (4,91 MB)

7.
MICROSOFT DYNAMICS NAVISION KOT OSNOVA ZA POVEZLJIVOST V PODJETJU MLEKARNA CELEIA D.O.O.
Blaž Čuš, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena celovita informacijska povezava podjetja Mlekarna Celeia d.o.o. Prikazali smo osnove programa Microsoft Dynamics NAV in preleteli njegovo zgodovino od začetka razvoja do danes. Ugotovili smo, kako program deluje in kako se v podjetju sploh uporablja. Omenili smo tudi ostale programe, ki jih podjetje uporablja, ugotovili kako so povezani med sabo in kako delujejo. Opisali smo tudi povezavo med dobavitelji in kupci, kako poteka postopek in kako se tega lotimo v praksi. Predstavili smo izboljšave in poenostavitve v samem programu Dynamics NAV, v operacijskemu sistemu in pri ostali strojni opremi. Na koncu pa smo primerjali še programa istega proizvajalca in sicer, Microsoftov Dynamics NAV in Dynamics AX.
Keywords: Microsoft Dynamics NAV, informacijski sistem, povezljivost, RIP dobavnica, sistemske posodobitve, Dynamics AX.
Published: 05.04.2016; Views: 1283; Downloads: 180
.pdf Full text (2,10 MB)

8.
Prenova bolnišničnega informacijskega sistema “IS VZE-MEDIC”
Mitja Sodja, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Tema diplomskega dela je prenova bolnišničnega informacijskega sistema z nazivom IS VZE MEDIC Vojaško zdravstvene enote. V prvem delu je opisan sistem in predstavljene specifičnosti povezovanja z ostalimi informacijskimi sistemi znotraj zaprtega intranetnega omrežja. V drugem delu je opisana interoperabilnost bolnišničnega informacijskega sistema z različnimi sistemi v zvezi NATO za povezovanje doma in v tujini. Preučena je bila različna domača in tuja literatura, dokumenti organizacije in predpisani standardi zveze NATO (STANAG – angleško Standardization Agreement).
Keywords: bolnišnični informacijski sistem, interoperabilnost - povezljivost sistemov, vojaško zdravstvo, zveza NATO, lahka premična bolnišnica Role 2 LM MTF (Light Manoeuvre, Medical Treatment Facilities)
Published: 16.09.2015; Views: 628; Downloads: 122
.pdf Full text (8,66 MB)

9.
Model povezovanja zdravstvenih informacijskih sistemov s prototipno rešitvijo
Tomaž Knific, 2012, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava področje povezovanja informacijskih sistemov s poudarkom na povezovanju zdravstvenih organizacij. Delovanje informacijskih sistemov je postalo za organizacije strateškega pomena, saj je uspešnost izvajanja večine poslovnih procesov odvisna predvsem od uspešnega delovanja in povezovanja informacijskih sistemov, ki izvajanje teh procesov podpirajo. Cilj naloge je analizirati obstoječe stanje in predstaviti možno rešitev za povezovanje zdravstvenih informacijskih sistemov, s katero bi lahko to področje v zdravstvenih organizacijah izboljšali. V prvem delu naloge so podane teoretične osnove povezovanj, v nadaljevanju so opisani načini povezovanj in standardi, ki se v svetu uporabljajo za povezovanje informacijskih sistemov. V drugem delu naloge je opisana analiza obstoječega stanja v obravnavanih organizacijah. Glede na pridobljene informacije je v nadaljevanju opisan predlog rešitve. Izvedli pa smo tudi oceno nepotrebnih stroškov, ki nastajajo zaradi obstoječega načina dela. Prototipna rešitev, ki omogoča varno povezavo informacijskih sistemov v partnerskih zdravstvenih organizacijah z namenom izmenjave elektronskih dokumentov, je predstavljena v drugem delu naloge. V zaključnem delu naloge so predstavljene nadaljnje možnosti opisane rešitve in zaključek naloge.
Keywords: povezljivost, informacijski sistem, povezovanje, standardi, zdravstvo
Published: 04.06.2012; Views: 1150; Downloads: 166
.pdf Full text (1,58 MB)

10.
Učinki posodobitve vojaškega letališča Cerklje ob Krki : magistrska naloga
Nikolaj Galeša, 2009, master's thesis/paper

Abstract: Vojaško letališče Cerklje ob Krki (letališče) je bilo ustanovljeno leta 1938 kot vojaško letališče kraljeve vojske. Po koncu druge svetovne vojne pa ga je uporabljalo vojaško letalstvo JLA. Letališče je v devetdesetih prejšnjega stoletja postalo osrednja vojaška letalska baza Slovenske vojske. Danes je tu nastanjena večina enot letalstva in zračne obrambe Slovenske vojske (SV). Dotrajanost letaliških objektov, vzletno-pristajalne steze in druge letališke infrastrukture je povod celovitega projekta prenove ter posodobitve letališča. Večina prenove bo povezana z izboljšanjem zmogljivosti letališča. Tehnološka prenova in rekonstrukcija letališča bosta omogočili, da bodo na njem varno vzletali in pristajali vojaški ter civilni zrakoplovi v vseh pogojih, tudi pri omejeni vidljivosti, podnevi in ponoči. Na ta način bo omogočen tudi civilni notranji in mednarodni javni promet, ki ga do zdaj ni bilo. Obnovljeno letališče bo edina zračna vstopna točka vojaških letal v Sloveniji, kjer bo potekal tudi program podpore enotam NATO, pri čemer pa ni predvideno, da bi bili na njem stalno nameščeni zrakoplovi ali enote drugih držav zavezništva. Predvideno je za pomoč med članicami zveze ob vojaški ogroženosti in večjih naravnih nesrečah. Izgradnja gospodarskega središča Phoenix na severnem delu letališča se pojavlja kot pomemben logističen potencial, tako za Slovensko vojsko kakor tudi za celotno gospodarsko področje v Posavju. Posodobitev letališča in izgradnja gospodarskega središča Phoenix na istem prostoru je izvrstno izkoriščen moment ali še bolje rečeno inercija, ki bo zagotovila sinergijo celotnega spektra logističnih tokov na tem območju ter ob ustreznem upravljanju omogočila povezljivost kadrov, opreme in infrastrukture na letališču.
Keywords: letališča, povezljivost, sinergija, intermodalnost, podpora države gostiteljice
Published: 17.08.2009; Views: 3997; Downloads: 266
.pdf Full text (3,32 MB)

Search done in 0.32 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica