| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Olajšave za spodbujanje zaposlovanja v invalidskih podjetjih
Anja Martini, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Delo diplomskega projekta smo razdelili na dva delo, teoretični in praktični. V teoretičnem delu smo predstavili invalidska podjetja ter njihove olajšave pri poslovanju, kdo so invalidi in kako jih delimo glede na njihovo kategorizacijo, kaj je poklicna rehabilitacija ter komu je namenjena, dotaknili pa smo se tudi teme problematike pri zaposlovanju invalidnih oseb. Nato smo predstavili tehnike ustvarjalnega reševanja problemov (listo oznak, morfološko analizo, metodo petih zakajev ter miselni vzorec) in jih na kratko opisali. S temi tehnikami smo želeli priti do rešitev zaposlovanja invalidov ter kaj storiti za njihovo večjo zadovoljstvo pri zaposlovanju ter obstoječi zaposlitvi. V praktičnem delu diplomskega projekta smo tehnike ustvarjalnega reševanja problemov uporabili v praktičnih primerih kot so: zaposlovanje invalidnih oseb v podjetjih, ustanovitev invalidskega podjetja, olajšave pri poslovanju invalidskih podjetjih ter na kakšen način povečati zaposlovanje invalidnih oseb in z njimi dobili odgovore ter možne rešitve na problematiko zaposlovanja invalidnih oseb. S tehnikami ustvarjalnega reševanja problemov smo ugotovili zakaj bi mogla podjetja zaposlovati več invalidnih oseb ter kaj storiti za večjo zadovoljstvo svojih zaposlenih. Ugotovili smo, da so invalidne osebe težje zaposljive ter, da potrebujejo večjo mero razumevanja in prilagojenosti na delovnem mestu.
Keywords: Invalidska podjetja, zaposlovanje invalidov, olajšave za zaposlovanje invalidov, kategorije invalidnosti, generiranje idej, metode ustvarjalnega reševanja problemov.
Published: 04.12.2018; Views: 425; Downloads: 55
.pdf Full text (609,32 KB)

2.
ZNAČILNOSTI OBDAVČITVE INVALIDSKIH PODJETIJ V SLOVENIJI PRIMERJALNO S HRVAŠKO IN SRBIJO
Vesna Pišek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Invalidi sodijo v eno bolj ranljivih skupin na trgu dela, saj se pri iskanju zaposlitve soočajo s posebej velikimi težavami. Države skušajo vzpodbujati zaposlitev invalidov s pravico do poklicne rehabilitacije, s prilagajanjem delovnih mest ter z kvotnim sistemom. Kvotni sistem, oziroma obveznost zaposlovanja invalidov, je en od načinov zaposlovanja invalidov, posledično se namreč z zaposlitvijo invalida razbremeni tudi socialna blagajna. Cilj je preprečevanje diskriminacije invalidov in zagotavljanje enakih možnosti zaposlovanja, kot jih imajo drugi. Invalidska podjetja so gospodarske družbe posebnega pomena prav zaradi zagotavljanja delovnih mest invalidom, zato jim država pri njihovem poslovanju nudi določene ugodnosti. V diplomskem delu smo najprej spoznali zakonodajo v primerjanih državah, temu pa je sledila primerjava obdavčitve invalidskih podjetij vseh treh držav na podlagi konkretnih izračunov. Slovenska invalidska podjetja pri davku na dodano vrednost nimajo nobenih dodatnih olajšav, ter so obdavčena tako kot vsa ostala podjetja. Pri davku od dohodkov pravnih oseb, invalidska podjetja znižujejo davčno osnovo za zaposlene invalide. Posebnost invalidskih podjetij v Sloveniji je v odstopljenih sredstvih, na podlagi katerih prejemajo invalidska podjetja največ oprostitev. Hrvaška invalidska podjetja (integrativne in zaščitne delavnice) pri obdavčitvi nimajo nobenih olajšav in posebnosti, ter so obdavčena enako kot vse ostala podjetja. V Srbiji so invalidska podjetja sorazmerno z deležem zaposlenih invalidov oproščena plačila davka od dobička ter davka na plače. Primerjava ki je predstavljena v diplomskem delu je pokazala da imajo najboljši položaj pri obdavčitvi invalidska podjetja v Sloveniji, Srbija ne glede na dejstvo da so njihovi davki najnižji takšnih oprostitev kot Slovenija nima. Najbolj so obdavčena invalidska podjetja na Hrvaškem, saj pri obdavčitvi nimajo nikakšnih oprostitev. Podjetja na Hrvaškem pa so obremenjena še z dvema dodatnimi davkoma, ki v Sloveniji in Srbiji nista poznana.
Keywords: kvotni sistem, invalidska podjetja, vzpodbude za zaposlovanje invalidov, davek od dohodka pravnih oseb, obdavčitev plač
Published: 23.06.2016; Views: 838; Downloads: 90
.pdf Full text (1,87 MB)

3.
4.
Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica