| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 733
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Kibernetski kriminal in kibernetski terorizem kot globalni problem družbe
Anastasija Josifovska, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Svet je danes v fazi tehnoloških sprememb in inovacij, kar vodi do sprememb v vseh delih sodobnega življenja in vzpostavitve t. i. informacijske družbe. Takšna informacijska družba se v boju proti organiziranemu kriminalu spopada s številnimi izzivi, predvsem s »kibernetskim kriminalom in kibernetskim terorizmom« kot novim modelom groženj v 21. stoletju. Namen diplomske naloge je raziskati, preučiti in predstaviti kibernetski kriminal in kibernetski terorizem, razliko med njima in zaščito pred njima. Raziskali in ugotovili bomo, koliko so današnji mladi seznanjeni z nevarnostmi v kibernetskem prostoru in kako se pred njimi zaščititi.
Keywords: kibernetski kriminal, kibernetski terorizem, kibernetski prostor, phishing, pharming, Internet of Things
Published in DKUM: 23.05.2023; Views: 122; Downloads: 11
.pdf Full text (1,19 MB)

2.
Sodobne tehnologije v intralogistiki : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Žan Pušnik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Razvoj notranje logistike oz. intralogistike temelji na novih tehnologijah, na informacijsko-komunikacijskih tehnologijah, na konceptu Internetne stvari in na konceptu logistike 4.0 z visoko stopnjo avtomatizacije in robotizacije. V diplomskem delu so predstavljene sodobne tehnologije, ki jih lahko v zadnjem obdobju zasledimo v intralogistiki in skladiščih. Predstavljene tehnologije so podrobno opisane, podane so njihove prednosti in slabosti ter primeri delovanja teh tehnologij v intralogistiki. V drugem delu diplomske naloge pa je predstavljena analiza trenutnega stanja izbranega podjetja, ter podan predlog zamenjave obstoječe tehnologije oskrbe delovnih mest s sodobno tehnologijo dostave.
Keywords: intralogistika, sodobne tehnologije, internet stvari, notranja logistika, logistični vlak
Published in DKUM: 10.05.2023; Views: 110; Downloads: 39
.pdf Full text (2,41 MB)

3.
Digitalizacija podjetij s tehnologijo veriženja blokov
Gorazd Stolec, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga obravnavane potencialne koristi celotne tehnologije veriženja blokov preko digitalizacije, ki presegajo sam svet kriptovalut. Ta naloga je lahko v pomoč podjetjem, pri razumevanju tehnologije veriženja blokov in njene uporabnosti za podjetja. Čeprav mnogi tehnologijo veriženja blokov povezujejo samo s kriptovalutami, ima ta tehnologija široko paleto aplikacij v panogah, kot so proizvodnja, logistika in finance. V nalogi se z deskriptivno in komparativno metodo predstavi pomen prilagajanja hitro spreminjajočemu se poslovno digitalnemu okolju in uporabe tehnologije veriženja blokov za izboljšanje procesov, povečanje preglednosti in zmanjšanje stroškov. V aplikativnem delu se s kvalitativno analizo predstavi rešitve, ki so že na trgu in kako se lahko to tehnologijo implementira v podjetje. Prav tako se poda še napovedi za prihodnost in se nato kot celota zaključi z diskusijo in odgovori na raziskovalna vprašanja.
Keywords: digitalizacija, tehnologija veriženja blokov, kriptovalute, prihodnost, nove tehnologije, industrija 4.0, izzivi, internet stvari
Published in DKUM: 04.05.2023; Views: 121; Downloads: 43
.pdf Full text (2,11 MB)

4.
Napredne tehnologije in metodologije za pametno proizvodnjo : magistrsko delo
Ana Bedrač, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je predstavljen koncept pametne proizvodnje. Predstavljene so ključne značilnosti, ki po mnenju različnih avtorjev oblikujejo pametno proizvodnjo. Obravnavanih je več primerov oz. konceptov pametne proizvodnje, pri čemer se podrobneje osredotočamo na opredelitev pametne proizvodnje po avtorju A. Kusiaku. Predstavljene so ključne tehnologije in metodologije, ki so že v uporabi ali pa imajo velik potencial, da se bodo še uveljavile. Magistrska naloga vključuje sodobne trende na področju pametne proizvodnje. Izpostavljene so tehnologije in metodologije, ki so trenutno najsodobnejše, še posebej pa napredne proizvodne tehnologije, strojno učenje in tudi blokovne verige v povezavi z ekonomijo strojev. Nekatere od predstavljenih tehnologij in metodologij so obravnavane na praktičnih primerih.
Keywords: pametna proizvodnja, umetna inteligenca, strojno učenje, globoko učenje, blokovne verige, ekonomija strojev, veliki podatki, kibernetsko-fizični sistem, digitalni dvojček, internet stvari, pametni materiali.
Published in DKUM: 09.03.2023; Views: 189; Downloads: 50
.pdf Full text (2,50 MB)

5.
How does educational background shape the perception of cybercrime? : a survey of computer science and law students on selected controversial issues
Andrzej Uhl, Andrzej Porębski, 2022, original scientific article

Abstract: Purpose: The technical dimensions of cybercrime and its control have rendered it an inconvenient subject for many criminologists. Adopting either semantic (legal) or syntactic (technical) perspectives on cyber criminality, as theorised by McGuire, can lead to disparate conclusions. The aim of this paper is to examine how these perspectives and corresponding educational backgrounds shape opinions on cybercrime and cybercrime policy. Design/Methods/Approach: To address this research question, we first provide a non-exhaustive review of existing critical literature on a few selected controversial issues in the field, including cyber vigilantism, file sharing websites, and political hacking. Based on these areas, we developed an online survey that we then distributed among students of law and computer science, as well as to a ‘non-cyber contrast group’ including mainly students of philology and philosophy. Findings: Statistical analysis revealed differences in the way respondents approached most of the issues) to most of the issues, which were sometimes moderated by the year of studies and gender. In general, the respondents were highly supportive of internet vigilantism, prioritised the cybercrimes of the powerful, and encouraged open access to cybersecurity. The computer science students expressed a lower fear of cybercrime and approved of hacktivism more frequently, while the law students affirmed a conservative vision of copyrights and demonstrated higher punitiveness towards cyber offenders. Interestingly, the computer science students were least likely to translate their fear of cybercrime into punitive demands. Research Limitations/Implications: The findings support the distinction between various narratives about cybercrime by showing the impact of professional socialization on the expressed opinions. They call for a consciously interdisciplinary approach to the subject and could be complemented by a comprehensive qualitative inquiry in the perception of cyber threats. Originality/Value: The authors wish to contribute to the understanding of the construction of cybercrime on the border of criminal law and computer science. Additionally, we present original data which reveal different views on related issues held by potential future professionals in both areas.
Keywords: cybercrime, cyber victimisation, cyber punitiveness, internet crime
Published in DKUM: 27.01.2023; Views: 121; Downloads: 4
URL Link to file
This document has many files! More...

6.
Vpliv spletnega nasilja na učence 2. vzgojno-izobraževalnega obdobja : magistrsko delo
Mirela Mulaj, 2022, master's thesis

Abstract: Raziskava, ki je predstavljena v magistrskem delu, raziskuje o vplivu spletnega nasilja na učence, ki obiskujejo 2. vzgojno-izobraževalno obdobje in je sestavljena iz dveh delov – teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu so predstavljena teoretična izhodišča, in sicer definicija spletnega nasilja, njegove oblike, značilnosti, posledice, kako se spletno nasilje pojavlja v šolah in tudi doma ter načini zaščite pred samim spletnim nasiljem. V empiričnem delu je predstavljena empirična raziskava (n = 170). V tem delu so predstavljeni rezultati anketnega vprašalnika o tem, ali učenci vedo, kaj je to spletno nasilje, ali so se z njim srečali, ga prepoznavajo, se z njim spopadajo in ali ga znajo preprečiti. Podatke smo pridobili s pomočjo anketnega vprašalnika, analizirali pa smo jih s pomočjo programa Jamovi. Tri od šestih zastavljenih hipotez smo potrdili, in sicer da je več kot polovica anketiranih učencev že seznanjena s tem, kaj spletno nasilje je, drugo hipotezo, v kateri smo predvidevali, da je manj kot polovica učencev že doživelo spletno nasilje ter tretjo hipotezo, ki glasi, da se je vpliv spletnega nasilja v času epidemije povečal zaradi povečane uporabe IKT. Enako priča ena izmed študij, spet druge dobijo ravno nasprotne rezultate, in sicer da se spletno nasilje ni povečalo, nekatere ugotovitve celo pričajo, da se je ta oblika nasilja celo zmanjšala. Ostale tri hipoteze pa smo ovrgli, in sicer da več kot polovica žrtev spletnega nasilja o tem ne spregovori, da je spletnega nasilja več v višjih razredih ter da med spoloma ne obstaja statistično pomembne razlike pri doživljanju spletnega nasilja. Da med spoloma obstaja razlika, pa so pokazale številne druge raziskave, v katerih so ugotovili, da spletno nasilje v večji meri doživljajo dekleta. Podatki naše raziskave pa niso pokazali razlik med razredi in spoloma.  
Keywords: internet, spletno nasilje, učenci, poznavanje spletnega nasilja, preprečevanje spletnega nasilja
Published in DKUM: 13.01.2023; Views: 186; Downloads: 56
.pdf Full text (1,21 MB)

7.
Signing blockchain transactions using qualified certificates
Muhamed Turkanović, Blaž Podgorelec, original scientific article

Abstract: Blockchain technology is increasingly being considered among both private enterprises and public services. However, it poses a challenge with regard to aligning its identity management scheme with the Public Key Infrastructure and the Qualified Digital Certificates issued by Qualified Trust Service Providers. To solve this challenge, we will present a solution in the form of an architecture reference model, which enables enterprises and public services to leverage blockchain technology by integrating Qualified Electronic Signatures with blockchain transactions. The evaluation of the architecture reference model is provided through the design of a Blockchain-based Trusted Public Service and a use-case scenario example. The proposed architecture reference model is based on the CEF building blocks EBSI, eSignature, and eID compliant with eIDAS
Keywords: blockchain, computer architecture, distributed ladger, fabrics, elliptic curve cryptography, internet, law
Published in DKUM: 08.12.2022; Views: 193; Downloads: 52
.pdf Full text (215,95 KB)
This document has many files! More...

8.
Okvirjanje novic v slovenskih medijih : magistrsko delo
Uroš Skaza, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu so predstavljene osnove komuniciranja in pojem okvirjanja novic, v okviru katerega smo preučili podobne raziskave iz drugih držav. Opredeljene so tudi druge pomembne osnove novinarstva, kot so nepristranskost, objektivnost, novinarska etika, morala ipd. V drugem delu magistrske naloge smo z analizo izbranih člankov odmevnih dogodkov odgovorili na raziskovalna vprašanja, ali se izbrani slovenski mediji (rtvslo.si, 24ur.com in Nova24TV.si) poslužujejo okvirjanja novic in v kakšni meri ter ali slovenski spletni mediji poročajo nepristransko. Z analizo izbranih člankov in s spletno anketo je bilo ugotovljeno, da članki praviloma ne vsebujejo interpretacije novinarjev. Senzacionalistični pristop do poročanja, interpretacije novinarjev kot tudi pristranskost pa so v veliki meri prisotni predvsem pri mediju Nova24TV. Ugotovljeno je bilo, da je težko opredeliti, kako slovenska javnost dojema poročanje slovenskih spletnih medijev. Ugotovili smo, da se vsi obravnavani mediji poslužujejo okvirjanja novic in da neko mero pristranskosti izražajo vsi mediji.
Keywords: okvirjanje novic, slovenski mediji, internet, spletni mediji, spletno novinarstvo
Published in DKUM: 06.12.2022; Views: 262; Downloads: 48
.pdf Full text (4,22 MB)

9.
Razvoj zalednih storitev za pametna oblačila v okviru projekta maturolife : diplomsko delo
Maks Roškarič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili mednarodni projekt Maturolife, njegov prototip pametnega oblačila, in kako smo rešili problem glede povezave razvitega prototipa z uporabnikom in zalednimi storitvami. Zaledni del je sestavljen iz mnogih tehnologij, ki med seboj komunicirajo in se izpopolnjujejo. Končni produkt razvoja nam omogoča nadzor in upravljanje pametne obleke, hkrati pa boljše počutje osebe v njej. Opisali in prikazali smo tudi nastale probleme, ki so se sproti pojavljali, ter njihove rešitve. Prav tako smo se dotaknili drugih dveh prototipov v okviru projekta in samega IoT.
Keywords: internet stvari (IoT), Maturolife, pametna oblačila, zaledne storitve, oblak
Published in DKUM: 24.11.2022; Views: 428; Downloads: 41
.pdf Full text (4,07 MB)

10.
Sodobni načini izobraževanja v osnovni šoli Banović Strahinja
Nikša Novosel, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Znanstvena in tehnološka revolucija je naredila korenite spremembe v vseh družbenih in znanstvenih sistemih, še posebej v pedagoški znanosti, tehnične in digitalne naprave ter sodobna informacijsko-komunikacijska tehnologija (IKT) so postale sestavni del pedagoškega procesa in predstavljajo imperativ sodobnega izobraževanja. Kot posledica omenjene informatizacije izobraževalnega procesa se poraja ideja o inovativni obliki učenja: elektronskem učenju (eng. e-learning), ki je način pridobivanja znanja in veščin ob pomoči izobraževalnih in informacijsko-komunikacijskih tehnologij. Osrednja in ključna vloga študenta pri izobraževanju je, da ob pomoči sodobne tehnologije na kreativen in interaktiven način pridobiva znanje in potrebne kompetence za življenje in delo v sodobni družbi. V diplomskem delu raziskujemo sodobne učne metode v Osnovni šoli Banović Strahinja. V teoretičnem delu smo predstavili osnovne pojme tradicionalnega in sodobnega učenja v osnovni šoli. V empiričnem delu smo izvedli raziskavo o sodobnih metodah poučevanja med učenci Osnovne šole Banović Strahinja z lastnim vprašalnikom. Ugotovili smo, da jih izmed vseh omenjenih dejavnikov najbolj zanimata elektronsko učenje in uporaba digitalnih platform za učenje
Keywords: izobraževanje, e-izobraževanje, sodobne metode, IKT, internet, osnovna šola
Published in DKUM: 15.11.2022; Views: 175; Downloads: 21
.pdf Full text (1,38 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica