| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
ŽIVLJENJSKO OKOLJE V VRTCU
Tamara Čeh, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V teoretičnem delu diplomskega dela je predstavljen prostor v vrtcu. Predstavili smo notranji in zunanji prostor vrtca ter pravilnik o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca. Osredotočili smo se predvsem na opremo in ureditev prostorov v vrtcu, posebej pa smo izpostavili velikost prostorov. Dotaknili smo se tudi igralnih kotičkov, ki zajemajo pomembno vlogo v igralnici in v vrtcu na splošno. V empiričnem delu diplomskega dela smo ugotavljali ali prostor ustreza pravilniku in minimalnim tehničnim pogojem za prostor in opremo vrtca ter kako vzgojitelj ureja prostor in ali v urejanje prostora vključuje tudi otroke. Ugotovili smo, da so igralnice po večini premajhne. S tem se strinjajo tudi zaposleni v vrtcu. Prišli smo tudi do ugotovitve, da otroci pomagajo pri urejanju prostorov, presenetljiv pa je podatek, da nekaj zaposlenih meni, da so otroci za pomoč premajhni.
Keywords: kurikulum, prostor v vrtcu, igralnica, oprema, organizacija prostora, igralni kotički, igrišče
Published: 17.11.2009; Views: 4624; Downloads: 1570
.pdf Full text (824,32 KB)

2.
RFID TEHNOLOGIJA IN NJENE KORISTI PRI UPORABI V IGRALNICAH
Petra Plecity, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena radiofrekvenčna identifikacijska tehnologija in njen razvoj skozi čas, in sicer od prvih zametkov do uporabe v sedanjosti pa tudi njen razvoj v prihodnosti. Predstavljene so njene komponente, eno poglavje pa je namenjeno tudi temi zasebnosti, ki je večna spremljevalka vsake nove implementacije te tehnologije. Glavna pozornost je usmerjena v radiofrekvenčno identifikacijsko tehnologijo v igralništvu. Predstavljene so smernice razvoja te tehnologije v igralništvu v tujini in v slovenskem prostoru. Dokazano je, da je implementacija radiofrekvenčne identifikacijske tehnologije smiselna in učinkovita za vse igralnice.
Keywords: RFID - radiofrekvenčna identifikacija, Igralnica, Igralništvo, Žeton, Čip
Published: 05.01.2012; Views: 1236; Downloads: 140
.pdf Full text (4,17 MB)

3.
OPREMLJENOST VRTCEV ZA POTREBE GIBALNIH DEJAVNOSTI
Simona Jamnikar Pukl, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Opremljenost vrtcev za potrebe gibalnih dejavnosti je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu smo predstavili telesni in gibalni razvoj otrok, prostore za izvajanje gibalnih dejavnosti, športne, improvizirane in didaktične pripomočke in igrala ter primere gibalnih dejavnosti za predšolske otroke s cilji in športnimi pripomočki. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati, ki smo jih pridobili z anonimno anketo. Anketne vprašalnike smo razdelili med 231 vzgojiteljev. Od tega je bilo 131 vzgojiteljev iz mesta in 100 vzgojiteljev s podeželja. Ti vzgojitelji pa so prihajali iz 22 različnih vrtcev. Ugotovili smo, da imajo vrtci na razpolago telovadnice in otroška igrišča z naravno senco, da športne igralnice in osrednji prostori v večini vrtcev ne ustrezajo Pravilniku o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca, da večina vrtcev prostora za izvajanje gibalnih dejavnosti nima na razpolago vsak dan in da so v vrtcih kot športni pripomočki najbolj prisotne žoge, obroči, blazine, kolebnice, tobogani, stožci, skiroji, klopi, snežne lopate, tricikli, poganjavčki, hodulje, A-letveniki in mini koši. Redkeje so prisotne gredi, skrinje, kotalke ali rolerji, voziček za športne pripomočke, mini goli, prožne ponjave, plezalne vrvi, drogovi in mreže. Zelo redko pa so prisotne drsalke, bazeni za plavanje, miza za namizni tenis ter oprema za alpsko smučanje in tek na smučeh.
Keywords: telesni in gibalni razvoj otrok, otroško igrišče, športna igralnica, osrednji prostor, športni pripomočki in igrala, improvizirani pripomočki, didaktični pripomočki.
Published: 12.07.2012; Views: 1700; Downloads: 375
.pdf Full text (881,35 KB)

4.
SPLETNO IGRALNIŠTVO
Sara Vidmar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V delu diplomskega seminarja smo opredelili razvoj spletnega igralništva skozi čas, opisali vrste iger na srečo ter predstavili katere internetne strani ponujajo le-te, in preverili, kako je s spletnim igralništvom v Sloveniji. Predstavili smo tudi omejitve pri spletnem igranju in ugotovitve, kdaj lahko z igranjem iger na srečo povzročimo škodo sebi oziroma ljudem okoli sebe. Namen dela diplomskega seminarja je bil predstaviti, kako je spletno igralništvo razvito po svetu kot tudi v Sloveniji, in s pomočjo ankete ugotoviti, kako so naključno izbrani anketiranci povezani s spletnimi igrami na srečo. V drugem poglavju smo opisali zgodovino in razvoj spletnega igralništva, vrste iger na srečo (igralnica, poker, šport, druge igre), programsko opremo spletnih igralnic ter vse bolj razširjeno mobilno igralništvo. V tretjem poglavju smo se osredotočili na spletno igralništvo v Sloveniji, kjer smo predstavili zakonodajo, spletne igre na srečo (spletna igralnica Aurora, e-stave, e-loterija) in primerjali Slovenijo z Malto. V četrtem poglavju smo predstavili omejitve pri spletnem igranju, kjer smo se osredotočili predvsem na območja z omejitvami ter odgovorno in zabavno igranje. S pomočjo ankete smo ugotovili, da se je večina anketiranih že preizkusila v igrah na srečo, približno polovica pa tudi v igrah na srečo prek spleta. Za svojo najbolj priljubljeno igro na srečo so izbrali športne stave, zanimivo pa je to, da se kljub zakonskim omejitvam vedno bolj preizkušajo na tujih stavnicah. Čeprav imamo v Sloveniji samo tri ponudnike spletnih iger na srečo s koncesijo, smo ugotovili, da so ti manj znani oziroma uporabni kot tuji ponudniki. Sklepamo lahko, da imajo slabšo ponudbo ali pa je ne znajo dovolj dobro tržiti.
Keywords: spletno igralništvo, zgodovina spletnega igralništva, igralnica, igre s kartami, poker, športne stave, PokerStars, Bwin, InterCasino, e-stave, e-loterija, Aurora, zakonodaja, odgovorno in zabavno igranje, odvisnost.
Published: 17.07.2013; Views: 1814; Downloads: 200
.pdf Full text (815,35 KB)

5.
OPREMLJENOST PREKMURSKIH VRTCEV S ŠPORTNIMI REKVIZITI
Monika Sobočan, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Opremljenost prekmurskih vrtcev s športnimi rekviziti je sestavljeno iz dveh delov – teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu smo predstavili gibalni razvoj otroka, športne rekvizite in igrala, improvizirane športne pripomočke, športno igralnico, otroško igrišče in doseganje raziskave in ugotovitve. V empiričnem delu smo predstavili rezultate ankete, katere namen je bil raziskati, ali so vrtci ustrezno opremljeni za izvajanje gibalnih dejavnosti. Rezultate smo pridobili z anonimnim anketnim vprašalnikom. Ankete smo razdelili 44 vzgojiteljem po Prekmurju. Vzgojitelji so prihajali iz različnih območij iz podeželja in mesta. Iz podeželja je bilo vključenih 32 vzgojiteljev, iz mesta pa 12 vzgojiteljev. Rezultati ankete so pokazali, da so v prekmurskih vrtcih najbolj prisotne žoge, obroči, blazine, tobogani, poganjavčki na dveh kolesih, stožci, plezalne mreže, sanke, klopi, snežne lopate, vozila na širi kolesa brez pedalov, skiroji in tricikli. Nekateri športni rekviziti in igrala so prisotni le v mestnih vrtcih. Redkeje pa je v vseh anketiranih vrtcih prisotna žična košara na kolesih za žoge, voziček s športnimi pripomočki, oprema za alpsko smučanje, drsalke. Ugotovili smo tudi, da so igrišča delno pokrita z umetno senco in delno z naravno senco, da so igrišča vsakodnevno pregledana, da se vrata na igriščih avtomatsko zapirajo ter da igrala ustrezajo standardom s področja opreme igrišč. Rezultati so pokazali, da je vsem vzgojiteljem uporaba športnih pripomočkom pomembna pri gibalnem razvoju otroka.
Keywords: gibalni razvoj, športni rekviziti, igrala, športna igralnica, improvizirani športni pripomočki, otroško igrišče
Published: 12.11.2014; Views: 873; Downloads: 141
.pdf Full text (686,26 KB)

6.
Vrtec na Pušči: primer (razvoja) interkulturnega pristopa k vzgoji predšolskih otrok
Aljoša Rudaš, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Pričujoče diplomsko delo z naslovom Vrtec na Pušči: primer (razvoja) interkulturnega pristopa k vzgoji predšolskih otrok v teoretičnem delu predstavlja zgodovinski oris Romov od izvora, selitvenih tokov iz Indije na evropska tla (in nenazadnje tudi v Slovenijo) do zakonskih podlag za vključevanje romskih otrok v sistem javnega šolstva. V drugi polovici teoretičnega dela diplomskega dela na osnovi zgodovine delovanja, razvoja in organiziranosti vrtca na Pušči proučujemo delovanje vrtca v različnih obdobjih in ugotavljamo ter ocenjujemo njegov doprinos k delovanju romske skupnosti. Na podlagi delovanja vrtca, ki v romskem naselju Pušča zagotavlja predšolsko vzgojo otrokom že od leta 1962, prikazujemo prehod iz monokulturnega v multikulturni oz. interkulturni vrtec. V empiričnem delu smo se osredotočili na ugotavljanje dejavnikov, ki so vplivali na vključevanje neromskih otrok v »romski vrtec«, in kako romski starši ocenjujejo prisotnost več kultur v vrtcu. V zadnjem delu diplomskega dela smo na podlagi relevantne literature in mednarodnih priporočil za interkulturno izobraževanje oblikovali interkulturni pristop k vzgoji predšolskih otrok, ki strukturno temelji na štirih stebrih izobraževanja za 21. stoletje, ki jim dodajamo novo vsebino in drugačen pogled na predšolsko vzgojo. Osredotočamo se predvsem na kulturno-jezikovne izzive, ki otrokom v pripravljenem spodbudnem učnem okolju, poimenovanem interkulturna igralnica, ponujajo kvalitetne interakcije med deležniki interkulturnega partnerstva in jih opolnomočajo za življenje v skupnosti. Postavili smo tudi izhodišča za načrtovanje in oblikovanje dejavnosti, katerih temelj predstavljajo kurikularni izzivi interkulturnega pristopa, poimenovani tudi vzgojno-učni izzivi.
Keywords: interkulturna igralnica, interkulturni pristop, interkulturno partnerstvo, predšolska vzgoja, romski vrtec, vzgojno-učni izzivi.
Published: 16.12.2015; Views: 859; Downloads: 160
.pdf Full text (2,24 MB)

Search done in 1.33 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica