| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
UPORABA IKT PRI POUKU GLASBENE VZGOJE NA RAZREDNI STOPNJI
Blaž Dolinšek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Tako kot nam informacijsko komunikacijska tehnologija – IKT pomaga v vsakdanjem življenju, lahko pomaga tudi učitelju pri zagotavljanju kvalitetnejšega pouka. Pomembno pa je, da je IKT uporabljena na strokoven način in v prid učencev. IKT učiteljem ponuja veliko možnosti tudi na področju glasbene vzgoje. Namen diplomske naloge je bil proučiti in preizkusiti uporabo IKT pri pouku glasbene vzgoje na razredni stopnji ter raziskati dejansko uporabo IKT nasploh in pri glasbeni vzgoji. Praktični del v obliki učne ure je bil izpeljan v dveh četrtih razredih. Uspešnost učne ure je bila preverjena z analizo posnetkov in z anketo med učenci. Za raziskovanje sta bili uporabljeni deskriptivna in kavzalna neeksperimentalna metoda empiričnega pedagoškega raziskovanja. Podatki so bili zbrani s pomočjo anketnega vprašalnika. Sodelovalo je 99 učiteljev razrednega pouka. Rezultati so pokazali, da je IKT že našla mesto pri pouku na razredni stopnji, a ne najsodobnejša, saj približno polovica učiteljev ni zadovoljna z IKT opremo, osebnim računalnikom in programsko opremo namenjeno pouku. Učitelji se tudi ne počutijo dovolj strokovno podkovane in si želijo več strokovne pomoči. Pri glasbeni vzgoji se IKT uporablja, a najpogosteje za predvajanje avdio in video vsebin, redko pa se uporablja elektronske prosojnice in e-gradiva. Pouk v računalniški učilnici v okviru glasbene vzgoje pa se izvaja bolj redko. Nasploh pa učitelji IKT uporabljajo večkrat pri pouku drugih predmetov kot pri glasbeni vzgoji. Izzivov za bodoče učitelje in snovalce izobraževalnega procesa torej ne manjka.
Keywords: Glasbena vzgoja, informacijsko komunikacijska tehnologija, IKT pri pouku, IKT pri glasbeni vzgoji, računalnik pri glasbeni vzgoji
Published: 30.05.2011; Views: 2117; Downloads: 197
.pdf Full text (2,79 MB)

2.
CITRE PRI POUKU GLASBENE VZGOJE NA RAZREDNI STOPNJI
Larisa Tomažič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Citre so meščansko glasbilo, ki je k nam prišlo iz severnih držav – Nemčije, Avstrije in Češke. Citrarsko izročilo se je prenašalo iz roda v rod. Med drugo svetovno vojno so citre na Slovenskem potihnile. S citrami je javnost leta 1973 zopet navdušil Miha Dovžan. Danes deluje Citrarsko društvo Slovenije s časnikom Slovenski citrar. Po Sloveniji je veliko citrarskih prireditev in seminarjev. Namen diplomskega dela je bil predstaviti zgodovino in razvoj citrarstva na Slovenskem, današnje delovanje citrarjev in njihovo izobraževanje, prav tako pa preveriti, kolikšno je znanje otrok o tem instrumentu. Pri naši raziskavi smo uporabili deskriptivno-neeksperimentalno metodo empiričnega pedagoškega raziskovalnega dela, rezultati pa so bili pridobljeni s pomočjo anketnega vprašalnika. Ti so pokazali, da med spoloma ni statistično značilnih razlik v znanju o citrah. Obstajajo pa statistično značilne razlike v znanju med učenci prve in druge triade ter med učenci, ki so vključeni v glasbene aktivnosti in tistimi, ki niso. Prav tako smo ugotovili, da so najslabše rešene naloge tiste, ki zahtevajo od učencev navajanje znanih citrarjev in za citre značilne skladbe. Takšen rezultat je bil pričakovan, saj so starejši učenci bolj izkušeni in imajo več splošnega znanja kot učenci prve triade; prav tako so tisti učenci, ki so vključeni v razne glasbene aktivnosti, v stiku z različnimi glasbenimi komponentami, ki lahko pripomorejo k njihovem znanju o citrah. Da učenci ne poznajo znanih citrarjev in znanih skladb, je veliko razlogov. Eden izmed teh se skriva tudi v učnem načrtu za OŠ, kjer to znanje ni eksplicitno zahtevano.
Keywords: citre, zgodovina citrarstva, citrarstvo na Slovenskem, izobraževanje, citre pri glasbeni vzgoji
Published: 05.12.2013; Views: 946; Downloads: 164
.pdf Full text (6,82 MB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica