| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Upravljanje virtualnih okolij in avtomatizirano nameščanje programov : diplomsko delo
Kevin Žiher, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Virtualna okolja so vse bolj tesno povezana z IT podjetji in se vse bolj razvijajo ter napredujejo. Kadar opravljamo delo, za katerega potrebujemo več operacijskih sistemov naenkrat, se lahko poslužimo gostovanja virtualnih okolij na osebnem računalniku. Pri takem gostovanju smo omejeni na vire osebnega računalnika. Ko ti viri niso več zadostni, se lahko odločimo za nakup strežnika ali pa začnemo gostovati okolja v oblaku. V diplomskem delu smo kreirali virtualna okolja, tako na osebnem računalniku, kot tudi v oblaku. Med seboj smo po zmogljivosti in po ceni virtualnih okolij primerjali tri najbolj razširjene ponudnike gostovanja v oblaku. Glede na izbrane kriterije in rezultate podatkovne analize, se je za najboljšo izbiro izkazalo okolje Microsoft Azure. Okolja smo primerjali s pomočjo orodja, ki na okolju izvaja hitro Fourierevo transformacijo. Meritve so pokazale, da je najhitrejše okolje na Azure. Azure okolje se je izkazalo za najboljše, tako pri eno jedrni, kot tudi pri več jedrni obremenitvi. AWS okolje je bilo drugo najhitrejše. Pri eno jedrni obremenitvi so bile razlike z Azure srednje velike, a ne statistično značilne, medtem ko so bile pri več jedrni obremenitvi bile razlike velike in statistično značilne. Razvili smo tudi spletni vmesnik, preko katerega smo na lokalnem okolju lahko kreirali nova virtualna okolja, nadzorovali obstoječa okolja in na daljavo nameščali programe na ta okolja.
Keywords: virtualizacija, virtualna okolja, Microsoft, Hyper-V, avtomatizacija
Published in DKUM: 21.01.2021; Views: 758; Downloads: 72
.pdf Full text (1018,48 KB)

2.
MIGRACIJA STREŽNIŠKE INFRASTRUKTURE V RAČUNALNIŠKI OBLAK
Goran Guštin, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomska naloga opisuje migracijo strežniške infrastrukture iz VMWare okolja v Microsoft System Center (Hyper-V) in/ali Microsoft Azure v podjetju Trinet Informatika, d. o. o., Ljubljana (Trinet). Podjetje ima svojo infrastrukturo in se v zadnjem času sooča z omejitvami trenutne infrastrukture. Največja problema sta zastarelost in omejitve z razpoložljivostjo strežniških virov, predvsem procesorjev in trdih diskov. Proučevano podjetje deluje na področju razvoja informacijskih rešitev, zato mora uporabljati najnovejše razvojne informacijske tehnologije na svojem področju kar pomeni, da mora tudi strežniška infrastruktura temeljiti na najnovejših strežnikih in tehnologijah.
Keywords: informacijski sistem strežniška infrastruktura virtualizacija Microsoft Hyper-V VMWare Microsoft Azure
Published in DKUM: 06.10.2016; Views: 1326; Downloads: 152
.pdf Full text (2,54 MB)

3.
Študija primera vpeljave zasebnega oblaka v podjetje srednje velikosti
Aleš Tancer, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Uspeh vpeljave zasebnega oblaka je v veliki meri odvisen od dobrega poznavanja poslovnih zahtev organizacije, jasno definiranih ciljev ter od veliko skrbnega načrtovanja. Ker odločitev za vpeljavo zasebnega oblaka ni lahka in zahteva celovito poznavanje računalništva v oblaku, smo se na začetku diplomskega dela najprej lotili predstavitve tega področja ter z njim povezanih izzivov. Nato smo se dotaknili izredno aktualnega in perečega področja informacijske varnosti ter zakonodaje in standardov računalništva v oblaku. Naredili smo hitro primerjavo dveh dominantnih tehnologij za vpeljavo zasebnega oblaka in si za konec podrobneje ogledali primer vpeljave zasebnega oblaka v visokotehnološko podjetje srednje velikosti.
Keywords: procesiranje v oblaku, zasebni oblak, javni oblak, hibridni oblak, vSphere, Hyper-V
Published in DKUM: 08.09.2016; Views: 1157; Downloads: 100
.pdf Full text (1,10 MB)

4.
A theorem on Wiener-type invariants for isometric subgraphs of hypercubes
Sandi Klavžar, Ivan Gutman, 2006, original scientific article

Abstract: Naj bo ▫$d(G,k)$▫ število parov točk grafa ▫$G$▫, ki so na razdalji ▫$k$▫, naj bo ▫$lambda$▫ realno (ali kompleksno) število in naj bo ▫$W_lambda(G) =sum_{k ge 1}d(G,k)k^lambda$▫. Dokazano je, da za delno kocko ▫$G$▫ velja ▫$W_{lambda + 1}(G) = |mathcal{F}| W_lambda(G) - sum_{mathnormal{F} in mathcal{F}} W_lambda(G setminus F)$▫, kjer je ▫$mathcal{F}$▫ particija ▫$E(G)$▫, ki jo inducira Djokovic-Winklerjeva relacija ▫$Theta$▫. Ta rezultat razširja prej znani rezultat za drevesa in implicira različne relacije za topološke indekse, ki temeljijo na razdaljah.
Keywords: matematika, teorija grafov, grafovska razdalja, hiperkocka, delna kocka, Wienerjevo število, hiper-Wienerjev indeks, mathematics, graph theory, graph distance, hypercube, partial cube, Wiener number, hyper-Wiener indeks
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1184; Downloads: 92
URL Link to full text

5.
UVEDBA VIRTUALIZIRANIH STREŽNIKOV V MALEM PODJETJU
Andrej Koleša, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi predstavljamo postopek vpeljave virtualizacije strežnikov v malem podjetju. Obravnavano podjetje Kron telekom, d. o. o., se zaveda, da je vpeljava virtualne platforme ključna za nadaljnji razvoj in konkuriranje na trgu. Najprej predstavimo teoretične osnove virtualizacije strežnikov glede na domače in tuje strokovne vire, nato pa tudi korake za uspešno načrtovanje in implementiranje obravnavane rešitve. S tem v podjetju Kron telekom, d. o. o., poenostavimo proces vpeljave novih strežnikov brez dodatnih stroškov in izgube časa, obenem pa zagotovimo visoko razpoložljivost, ki jo vodstvo podjetja zahteva zaradi vse večje ponudbe storitvenih rešitev.
Keywords: virtualizacija, virtualizacija strežnikov, hipervizor, Vmware VSphere, Microsoft Hyper-V.
Published in DKUM: 27.06.2014; Views: 1434; Downloads: 163
.pdf Full text (1,25 MB)

6.
PRIMERJAVA IN UPORABA VIRTUALIZACIJSKIH REŠITEV
Uroš Inkret, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu bomo predstavili in preučili virtualizacijske rešitve dveh najmočnejših ponudnikov, VMware ter Microsoft. Spoznali bomo zgodovino razvoja virtualizacije, preučili strojne zahteve in odločitvene kriterije. Analizirali bomo tudi stroškovni vpliv, ki zajema TCO, ROI in stroške licenc programske opreme. Praktičen del obsega primerjavo postopka namestitve Hypervisorjev obeh ponudnikov, kjer najprej opišemo vse zahteve in napotke za namestitev, nato pa v korakih predstavimo potek namestitve. Nadaljujemo s predstavitvijo funkcionalnosti pripadajočih upravljavskih orodij. Kot alternativna izbira sledi še primerjava štirih najbolj priljubljenih odprtokodnih virtualizacijskih rešitev. Na koncu opozorimo še na varnostne strategije in ukrepe za zagotavljanje varnega virtualnega okolja.
Keywords: Virtualizacija, Hyper-V, VMware, ESX, vSphere, virtualizacija strežnikov
Published in DKUM: 19.04.2013; Views: 1441; Downloads: 201
.pdf Full text (2,92 MB)

7.
VIRTUALIZACIJA NA WINDOWS 2008 SERVERJU
Denis Ivančič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Razloge, zakaj se podjetja vse več odločajo za vzpostavitev virtualnih strežniških sistemov, bomo prikazali s konfiguracijo strežniškega operacijskega sistema Windows Server 2008 R2. Slednji bo podal dejstva, ki kažejo na to, da je virtualizacija osnovi sestavni del sodobne informatike. Prikazali bomo delovanje treh pripomočkov, ki bistveno olajšajo nadzor nad virtualnimi sistemi in storitvami.
Keywords: Virtualizacija, Hyper-V, Microsoft Server 2008 R2, System Center Virtual Machine Manager, System Center Operation Manager, Migracija, Predloga, optimizacija virov.
Published in DKUM: 03.01.2012; Views: 2506; Downloads: 259
.pdf Full text (3,87 MB)

8.
UVEDBA VIRTUALIZACIJSKEGA OKOLJA V PODJETJU DNEVNIK D.D.
Franci Ljubič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Virtualizacija je skupno ime za strojne in programske rešitve, ki nam omogočajo uporabo več operacijskih sistemov na enem kosu strojne opreme. Z virtualnimi sistemi lahko zmanjšamo stroške in obenem obdržimo visok standard zanesljivosti. Cilj diplomske naloge je bil namestitev visoko razpoložljive infrastrukture hyper-V za gostovanje virtualnih strežnikov. Tehnologija hyper-V je bila preizkušena v testnem okolju, nato pa smo s pridobljenimi izkušnjami izvedli prehod še v produkcijsko okolje.
Keywords: virtualizacija, hyper-v, visoka razpoložljivost, strežniška gruča, migracija
Published in DKUM: 07.11.2011; Views: 1896; Downloads: 199
.pdf Full text (2,55 MB)

9.
UPORABA TEHNOLOGIJE HYPER-V ZA VIRTUALIZACIJO
Tadej Blatnik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga zajema preizkus tehnologije Hyper-V za potrebe virtualizacije strežnikov na Zavodu za šolstvo. Podane so teoretične osnove virtualizacije in prikazani ključni koraki pri uporabi tehnologije Hyper-V. Za vzpostavljeno testno okolje je narejena analiza delovanja in preliminarni izračun stroškov. Predstavljene so koristi in predlogi za nadaljnjo uporabo tehnologije v organizaciji.
Keywords: virtualizacija, Hyper-V, navidezni stroj, transformacija, migracija
Published in DKUM: 17.01.2011; Views: 2721; Downloads: 409
.pdf Full text (4,03 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica