| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
OTROCI S POSEBNIMI POTREBAMI V IZBRANIH DELIH MLADINSKE KNJIŽEVNOSTI
Amadeja Klemenčič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Otroci s posebnimi potrebami v izbranih delih mladinske književnosti sem ugotavljala, ali so besedila, ki sem jih analizirala, realna, in primerjala zgodbe junakov z realnostjo. V prvem delu sem predstavila skupine otrok s posebnimi potrebami in vsako motnjo, ki se je pojavila v izbranih besedilih povezala z besedilom s področja mladinske književnosti. Dotaknila sem se tudi možnosti šolanja otrok s posebnimi potrebami, kjer sem ugotovila, da se vedno več otrok s posebnimi potrebami vključuje v redne oblike vzgoje in izobraževanja. Zaradi tega se pojavlja vedno večja potreba po spremljevalcih, ki otrokom s posebnimi potrebami nudijo fizično pomoč. Ena izmed pogostejših prilagoditev, ki jo tem otrokom nudijo, je dodatna strokovna pomoč, kjer je naloga strokovnjakov ugotoviti najuspešnejše metode dela z otroki s posebnimi potrebami. Drugi del pa zajema analizo pripovednih del s področja mladinske književnosti: Svetlana Makarovič: Veveriček posebne sorte (2007), Lesley Ely: Luka je med nami (2004), Janja Vidmar: Moja Nina (2004), Aksinja Kermauner: Tema ni en črn plašč (2001) in Berenikini kodri (2006), David Hill: Se vid'va Simon! (2004) in Mark Haddon: Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa (2003). Ugotovila sem, da so besedila visoko etična in estetska, imajo pa tudi spoznavno komponento in so napisana zelo realno, kar pomeni, da se lahko iz izbranih knjig naučimo veliko dejstev o motnjah pri otrocih. V besedilih sem iskala indikatorje motenj in junake zgodb umestila v klasifikacijo, ki je uzakonjena. Avtorji izbranih del nam skozi zgodbo približajo bolezni oziroma motnje, ki jih srečujemo v vsakodnevnem življenju.
Keywords: otroci s posebnimi potrebami, Makarovič, Ely, Vidmar, Kermauner, Hill, Haddon.
Published: 05.09.2011; Views: 2204; Downloads: 236
.pdf Full text (584,49 KB)

2.
HUMOR IN IRONIJA V DELIH MARKA HADDONA
Tjaša Rajzer, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V The Curious Incident of the Dog in the Night-Time nam avtor skozi prvoosebnega pripovedovalca naslika portret petnajstletnika z Aspergerjevim sindromom, obliko avtistične motnje. Medtem, ko Christopher razrešuje uganko misterioznega umora psa v soseščini, bralcem nehote razkrije podrobnosti iz lastnega življenja, razloge za razhod staršev, odnose v šoli, manjše in večje osebne bitke, ki vodijo v manjše ali večje, enkrat zmage, spet drugič poraze. Vseskozi pa doživljamo pripoved drugače, kakor svoje življenje doživlja on, saj zaradi bolezenskega stanja ni sposoben socialne interakcije. A Spot of Bother prikazuje padec še ne dolgo tega uspešnega človeka na vodilnem položaju, ki pa ob upokojitvi začne razmišljati o smrti, bolezni in najmračnejših straneh življenja. Medtem opazi spremenjeno tkivo na boku, za katero smatra, da je rakasto in usodno zanj, izve za ženino nezvestobo s svojim nekdanjim sodelavcem, sinove težave v istospolni zvezi in hčerino poroko z moškim, ki ga nihče ne mara, a je prijazen do njenega otroka iz prejšnje zveze. Vse to je za Georgea preveč in prične izgubljati razum. Obe fiktivni zgodbi izpod peresa Marka Haddona, ki obravnavata težki življenjski situaciji posameznikov, sta predstavljeni z obilico humorja in ironije v zanj značilnem slogu.
Keywords: Mark Haddon, adult novels, Curious Incident, A Spot of Bother, irony, humour, theories of irony, theories of humour.
Published: 24.08.2016; Views: 574; Downloads: 50
.pdf Full text (378,46 KB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica