| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
VARNOSTI VIDIK SPLETNE SIMULACIJE BORZE
Jernej Župevc, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo najbolj obravnavali varnostni vidik pri spletnih aplikacijah. Varnost spletnih aplikacij zavzema vse oblike preverjanja in overjanja pravice dostopa ter dela s podatki. Prijava v sistem, zaščita pred vdori v sistem in varnostno kodirana povezava med uporabnikom in spletno aplikacijo, vse to lahko spada pod varnostno politiko. Opisali smo delovanje komponent Java EE 6 za izdelavo spletne aplikacije, overjanje strežnika in overjanje uporabnika z njunimi pripadajočimi unikatnimi certifikati. Raziskali smo tudi več vrst napadov. Izdelali smo koncept aplikacije za simulacijo spletne borze in jo implementirali. Izvedli smo testiranje delovanja aplikacije in preverili njeno varnost.
Keywords: spletna aplikacija, varnost, HTTPS, borza
Published: 26.11.2012; Views: 874; Downloads: 59
.pdf Full text (2,95 MB)

2.
INTERNETNO BANČNIŠTVO NA PRIMERU NKBM D.D.
Tina Blagojević, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Dandanes ponuja spletno bančništvo večina večjih bank. Uporabnikom omogoča upravljanje bančnih transakcij preko varnega spletnega mesta. Prav zato lahko trdimo, da je internet vsekakor spremenil način kako upravljamo z svojimi financami. Zahvaljujoč tehnologiji in internetnemu dostopu nam v primeru, da moramo v banko ni potrebno od doma, če nam do tega ni. Z razvojem interneta lahko mnogo postorimo kar preko spleta. Z uporabo internetne banke lahko upravljamo naše finance kar od doma ali kjerkoli to želimo. Potrebujemo le dostop do interneta. Spletno bančništvo pa prinaša koristi tako bankam kot strankam. Najpomembnejša prednost spletnega bančništva je ta, da lahko z kliki na miški preko računalnika skoraj v celoti nadomestimo tradicionalno bančništvo in s tem čakanje v vrstah bank. Prav zaradi omenjenih koristi lahko trdimo, da spletno bančništvo spreminja bančništvo kot smo ga poznali do sedaj. Kljub vsem prednostim pa ima tovrstno bančništvo tudi svoje slabosti. Glavna slabost spleta je vprašanje varnosti. Internetno bančništvo je tarča nepridipravov in kriminala vse od samega začetka razvoja. Čeprav uporablja večina spletnih bank šifriranje in standarde overjanja, da bi zaščitile zaupne transakcije, je napade zelo težko preprečiti. Kakšna je prihodnost internetnega bančništva je zelo težko reči, a glede na dejstvo, da ga uporablja vedno več ljudi lahko rečemo, da izgleda vse svetlejša predvsem zato, ker so začeli uporabniki zaupati v varnostne mehanizme tovrstnega sistema.
Keywords: Internetna banka, podatek, stranka, overjanje, SSL, https.
Published: 06.12.2012; Views: 1257; Downloads: 98
.pdf Full text (1,52 MB)

3.
SPLETNI VARNOSTNI PROTOKOLI
Klemen Vezjak, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljeni protokoli za varovanje podatkov pri pošiljanju po spletu. Na začetku je predstavljeno delovanje samega pošiljanja podatkov preko spleta in sestava ISO/OSI modela. Nato so predstavljeni različni protokoli za zaščito podatkov ter tehnologija digitalnega podpisa. Izbrani protokoli so razdeljeni v dve skupini, in sicer v točkovno varnost ter varnost na ravni sporočil. Sledi ocenitev izbranih protokolov, da lahko lažje izberemo primeren protokol za posamezni problem. Na koncu sledi teoretični problem, na podlagi katerega je izbrana prava kombinacija protokolov glede na zahteve.
Keywords: spletni varnostni protokoli, varovanje podatkov, SSL/TLS, HTTPS
Published: 12.09.2013; Views: 1872; Downloads: 287
.pdf Full text (2,10 MB)

4.
Iskanje prijavnih podatkov preko nezavarovanih povezav
Klemen Vezjak, 2017, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je obravnavano področje varnosti komunikacijskega kanala med odjemalcem in strežnikom, bolj specifično protokol SSL/TLS. Obravnavamo razliko med lastno podpisanim in digitalnim potrdilom, ki ga podpiše izdajatelj, ter napadi, namenjenimi pridobitvi podatkov iz povezave med odjemalcem in strežnikom. Iz pridobljenih rezultatov eksperimenta je razvidno, da vzpostavitev varnega komunikacijskega kanala izrazito poveča varnost spletne aplikacije. Prav tako pa rezultati prikazujejo ranljivost spletnih aplikacij, ki nimajo možnosti vzpostavitve povezave z uporabo SSL/TLS protokola. V zaključku magistrskega dela so podane smernice za nadaljnje delo na področju zagotavljanja varnega komunikacijskega kanala med odjemalcem in strežnikom.
Keywords: SSL/TLS, https, varen komunikacijski kanal, varna povezava
Published: 26.10.2017; Views: 313; Downloads: 55
.pdf Full text (4,01 MB)

5.
Analysis of HTTPS Protocol Prevalence
David Žolger, 2019, undergraduate thesis

Abstract: While using the World Wide Web there are a lot of security risks that threaten users’ privacy, one of the many mechanisms to prevent any security risks is by using the HTTPS protocol. This diploma thesis focuses on the analysis of the HTTPS prevalence among the most used websites in Slovenia and in Spain. It is divided into theoretical and practical parts, the theoretical containing research about SSL/TLS protocol with a chronological review, and its vulnerabilities and development over time. In the practical part we analysed the most used websites in both countries with implementation of a simple web crawler and gathered information whether the website was using a TLS protocol implementation and whether it was HTTPS or not. We then compared the results with the research about the SSL/TLS protocol and its vulnerabilities.
Keywords: HTTPS, SSL, TLS, web security, web crawler
Published: 23.11.2019; Views: 229; Downloads: 25
.pdf Full text (816,54 KB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica