| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 14
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Primerjava ogrodij Express.js, Laravel ter .Net core web API za izdelavo REST API : diplomsko delo
Timotej Medved, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Izbira primernega orodja za izdelavo REST API storitev lahko predstavlja izziv, ker je dandanes na trgu na voljo velika množica rešitev katera omogočajo izdelavo REST API storitev. Ta množica rešitev nam postavlja veliko vprašanj zakaj uporabiti neko orodje namesto katerega drugega. V diplomskem delu se v prvem delu posvetimo REST arhitekturnemu stilu, HTTP protokolu za prenos podatkov ter formatoma XML in JSON. V drugem delu smo razvili REST API storitev v naslednjih tehnologijah: Express.js, Laravel ter .NET Core WEB API. Predstavili smo implementacijo Swagger dokumentacije v vse tri aplikacije. Ugotovili smo, da ima vsako ogrodje svoje prednosti ter slabosti. Podali smo primerjavo uporabljenih ogrodij ter podali razloge, kateri lahko vplivajo na izbiro ogrodja.
Keywords: REST, HTTP, Express.js, Laravel, .NET Core Web API
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 336; Downloads: 59
.pdf Full text (1,98 MB)

2.
Primerjava razvoja aplikacij med blazor, react in angular : diplomsko delo
Rok Tkalčič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Ogrodja za razvoj programske opreme so dandanes skoraj obvezna. Prinašajo različne rešitve, ki razvijalcem omogočajo razvoj celovitih in zanesljivih programskih rešitev. Danes poznamo veliko različnih programskih ogrodij z enakim namenom, ampak z drugačno alternativo. V diplomskem delu med seboj primerjamo tri ogrodja, ki nudijo v končni rešitvi enak rezultat, to so Angular, React in Blazor. Ta tri ogrodja so v delu natančno razdelana in med seboj primerjana na določenih točkah. V sklepu so povzeti rezultati in sklepne misli primerjav.
Keywords: Angular, React, Blazor, HTML, HTTP
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 873; Downloads: 67
.pdf Full text (1,81 MB)

3.
Izdelava spletnih aplikacij s pomočjo ogrodij Bootstrap 3 in Laravel 5
Ozren Blanuša, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Spletne aplikacije imajo podobno strukturo, kar je njihove razvijalce v preteklosti vodilo v razvoj različnih spletnih ogrodij, s katerimi so želeli doseči hitrejši razvoj aplikacij. V ta namen so nastala številna ogrodja, od katerih sta trenutno najbolj popularna Bootstrap 3 in Laravel 5. Slednji sta bili v diplomskem delu podrobno preučeni in praktično uporabljeni na primeru razvoja lastne spletne aplikacije, imenovane ''Dogodko''. Potrjeno je bilo, da je razvoj aplikacije bistveno hitrejši in lažji kot brez uporabe ogrodij, saj sta raziskani in uporabljeni ogrodji zasnovani tako, da omogočata uporabo že napisane kode oziroma modulov.
Keywords: HTML5, CSS3, Bootstrap, Laravel, HTTP, WAMP
Published in DKUM: 13.09.2016; Views: 1812; Downloads: 192
.pdf Full text (573,75 KB)

4.
Realno-časovna komunikacija mobilnih aplikacij s senzorji
Tomaž Orter, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavimo tehnologije in protokole, ki omogočajo realno-časovno komunikacijo med mobilnimi aplikacijami in senzorji. Z uporabo protokola MQTT na praktičnem primeru nadzora ogrevanja stanovanja predstavimo njihovo uporabnost in lastnosti. Začnemo z izdelavo senzorja temperature, ki podatke zaznava in sporoča, ter centralnega strežnika, ki jih obdela, se na njih odzove in jih posreduje do končnega odjemalca. Nadaljujemo z izdelavo mobilne aplikacije, ki v tem primeru predstavlja končnega odjemalca. Aplikacija podatke v realnem času prikazuje in uporabniku omogoča nadzor nad ogrevanjem. Mobilno aplikacijo dopolnimo z izdelavo aplikacije za pametno uro. Ta s pomočjo obvestil in lokacijskih podatkov uporabnika opozori na vklop ali izklop varčnega načina ogrevanja. V zaključku dela preverimo, ali smo z uporabo namenske tehnologije uspeli prihraniti na količini prenesenih podatkov in pohitriti njihovo prejemanje.
Keywords: Realno-časovna komunikacija, senzorji, internet stvari, nadzor ogrevanja, mobilna aplikacija, MQTT, HTTP, CoAP, AMQP, XMPP, DDS, WiFi, Raspberry Pi, Arduino, Android Wear
Published in DKUM: 08.09.2016; Views: 1885; Downloads: 180
.pdf Full text (4,05 MB)

5.
Odzivnost sistema ob napadih DoS
Viktorija Krajchevska, 2015, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu predstavimo odzivnost sistema pri različnih tipih napadov DoS. Različne tipe napadov DoS smo izbrali glede na pogostost njihovega pojavljanja v realnem svetu: poplavljanje SYN, poplavljanje UDP, poplavljanje ICMP in napad poplavljanje HTTP. Simulacija bo izvršena na spletnem procesu, ki bo pridobival podatke iz podatkovne baze. Med sinhrono komunikacijo uporabnikov po principu vprašanje-odgovor (ang. request-response) bo izveden določen tip napada DoS. Ta bo upočasnil delovanje procesa in posledično zmanjšal njegovo odzivnost, ki jo bomo izmerili v simuliranem okolju. Pridobljeni rezultati bodo prikazani na grafih, s katerimi si bomo pomagali pri analizi in ugotavljanju moči različnih tipov napadov DoS.
Keywords: napadi DoS, poplavljanje SYN, poplavljanje UDP, poplavljanje ICMP, poplavljanje HTTP.
Published in DKUM: 19.11.2015; Views: 1392; Downloads: 150
.pdf Full text (3,18 MB)

6.
JAVANSKO OGRODJE RESTLET
Marko Očko, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo obravnavali aktualno računalniško področje, natančneje področje spletnih tehnologij. Pod drobnogled smo vzeli odprtokodno ogrodje Restlet, ki je namenjeno za izdelavo spletnih aplikacij v programskem jeziku Java. V prvem delu diplomske naloge smo naredili analizo ogrodja ter tako predstavili njegove prednosti in slabosti, v nadaljevanju pa smo le-tega praktično uporabili v strežniški aplikaciji ter na mobilni aplikaciji Android.
Keywords: REST, ogrodje Restlet, Java, Android, HTTP
Published in DKUM: 30.10.2015; Views: 1286; Downloads: 177
.pdf Full text (1,37 MB)

7.
AVTOMATSKI ZAJEM PODATKOV IZ INTERNETNIH STRANI
Denis Govekar, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisano, kako se podatki po internetu sploh prenašajo in kakšni so načini, kako s programsko rešitvijo omogočiti prenos datotek z internetnih strani na več različnih načinov. Tako uporabnikom, v primeru velikega števila prenosov, omogočimo enostavnejše in hitrejše delo. V diplomski nalogi je tudi na kratko opisano, kako poteka razčlenjevanje podatkov. Podrobneje bomo spoznali protokola HTTP in FTP ter orodja, ki nam omogočajo prenos podatkov s programom. Podan je tudi praktični primer, ki je nastal v podjetju TriTim d. o. o., kjer je prikazana uporaba orodja za prenos podatkov z interneta.
Keywords: HTTP protokol, FTP protokol, internet, C#, orodja za prenos podatkov
Published in DKUM: 30.10.2015; Views: 1218; Downloads: 121
.pdf Full text (1,82 MB)

8.
Utrjevanje HTTP sej z odtisom brskalnika : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Informacijska varnost
Jan Urbanc, 2014, undergraduate thesis

Abstract: HTTP predstavlja osnovni gradnik sodobnega interneta. Je protokol, preko katerega dostopamo do vsebin, ki so sestavni del našega vsakdana. Zavedati se moramo, da je bil sam protokol zastavljen na zelo preprostih predpostavkah. Iz potrebe po identifikaciji uporabnika napram spletnim aplikacijam, je bil v HTTP vpeljan koncept stanja v obliki HTTP sej. Vpeljava stanja je edini način, da spletne aplikacije uporabniku lahko nudijo prilagojene vsebine glede na to, kdo vsebine zahteva. Od samega začetka te vpeljave se pojavljajo težave, katere imajo velikokrat za posledico varnostne ranljivosti, s katerimi lahko napadalec, z nekaj relativno preprostimi prijemi, prevzame sejo nekoga drugega. Posledično lahko tak napadalec dostopa do vsebin namenjenih nekomu drugemu. Tehnike za pridobitev odtisa brskalnika so znane nekaj let. Temeljijo na zamisli, da lahko od sodobnega brskalnika na ne-interaktiven način pridobimo zadostno količino informacij in podatkov, da ga lahko identificiramo med velikim številom drugih brskalnikov. Tehnike se vestno poslužujejo spletni oglaševalci in ostala spletna mesta, ki želijo brskalnikom, torej dejansko uporabnikom, slediti, ne da bi se posluževali očitnih metod sledenja, kot je raba piškotkov. V nalogi predstavljamo implementacijo, s katero lahko tehnike za pridobitev odtisa brskalnika uporabimo v prid varnosti spletnih aplikacij. To dosežemo tako, da HTTP seje z odtisom brskalnika utrdimo, ter preprečimo njihovo zlorabo z do zdaj znanimi tehnikami zlorabe tudi takrat, kadar ima napadalec dostop do podatkov o sami seji.
Keywords: internet, HTTP seje, spletne aplikacije, varnost, diplomske naloge
Published in DKUM: 16.04.2015; Views: 1352; Downloads: 135
.pdf Full text (908,42 KB)

9.
HIERARHIČNI VEČPARAMETRSKI ODLOČITVENI MODEL ZA VREDNOTENJE INTEGRACIJSKEGA SLOJA SPLETNIH STORITEV
Marjan Vaupotič, 2014, master's thesis

Abstract: Naloga obravnava problematiko izbire ustrezne arhitekture integracijskega sloja spletnih storitev. Na osnovi podrobne analize značilnosti spletnih storitev ter njihovega vpliva na kakovost informacijskih rešitev smo razvili celoviti hierarhični večparametrski odločitveni model, ki pomaga pri izbiri optimalnega arhitekturnega pristopa za podan načrtovalski problem. Osredotočili smo se predvsem na arhitekturo integracijskega sloja na osnovi protokola HTTP. Obravnavali smo arhitekturo, pri kateri se protokol HTTP uporablja kot transportni protokol in arhitekturo, ki izkorišča protokol HTTP kot aplikacijski protokol. Alternativi smo vrednotili na osnovi parametrov kvalitete storitev. Ti parametri so: učinkovitost, prilagodljivost, skalabilnost, zanesljivost, celovitost in varnost. Uporabnost predlagane rešitve smo ovrednotili na študiju primera. Ugotovili smo, da predlagani odločitveni model pomaga, da so odločitve glede arhitekture integracijskega sloja spletnih storitev boljše.
Keywords: spletne storitve, integracijski sloj, protokol HTTP, arhitekturni stil REST, večparametrsko odločanje
Published in DKUM: 18.12.2014; Views: 2134; Downloads: 214
.pdf Full text (4,19 MB)

10.
UPRAVLJANJE BREZŽIČNIH NAPRAV ANDROID S SPLETNIM BRSKALNIKOM
Jože Ružič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomskega dela je izdelava aplikacije za upravljanje brezžičnih naprav Android s spletnim brskalnikom. V prvem delu diplomskega dela predstavljamo platformo Android, razvoj aplikacij na tej platformi in uporabo. Sledi opis tehnologij HTML5 in protokola HTTP. V osrednjem delu naloge opisujemo razvoj aplikacije za brezžično upravljanje naprav Android s spletnim brskalnikom. Podrobneje opišemo uporabljena razvojna orodja, posamezne korake razvoja in poglavitne gradnike strežnika. Nazorno prikazujemo tudi možnosti uporabe izdelane aplikacije v praksi.
Keywords: platforma Android, spletni brskalnik, jQuery, strežnik HTTP, HTML5
Published in DKUM: 26.11.2012; Views: 1808; Downloads: 127
.pdf Full text (2,95 MB)

Search done in 0.24 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica