| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 38
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
FORMAT JSON IN ORDERLY V SPLETNIH APLIKACIJAH
Srečko Žličar, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavljamo format JSON, ki je namenjen hitrejšem izvajanju spletnih aplikacij. Nov format je idealen za prenos podatkov znotraj spletnih aplikacij, saj je podmnožica programskega jezika JavaScript, v katerem komunicirajo spletni brskalniki. Prednost pa je tudi ta, da podatki po prenosu niso predstavljeni kot niz znakov, ampak imajo dodeljene podatkovne tipe. Predstavili pa bomo tudi orodje Orderly, ki omogoča enostavno ustvarjanje JSON shem. Podatke v mikro-jeziku Orderly enostavno opišemo ter prevedemo v shemo. Vse, kar potrebujemo za opis, je le poznavanje nekaj pravil.
Keywords: format JSON, pristop AJAX, mikro-jezik Orderly, JSON sheme, spletne aplikacije, standard HTML5
Published: 14.01.2011; Views: 1983; Downloads: 155
.pdf Full text (1,91 MB)

2.
HTML5 IN DINAMIČNE SPLETNE VSEBINE
Jure Štern, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se lotili preučevanja HTML5 specifikacije in izdelave praktične spletne strani v HTML5 jeziku s pomočjo sistema za upravljanje vsebin Joomla! 1.6. Pogledali smo pomembne spremembe nove specifikacije glede na prejšnjo HTML 4 specifikacijo. Zraven sprememb smo preučili še nove elemente, ki nam bodo olajšali delo z dinamičnimi spletnimi vsebinami. Slednjim smo namenili poseben poudarek, saj nam omogočajo bogatejše uporabniške izkušnje in se približujejo RIA aplikacijam. Ugotovitve, ki smo jih dobili tekom diplomskega dela, smo nato prenesli v praktičen del. Izdelali smo spletno stran, ki temelji na pravilih HTML5 specifikacije. Nato smo stran testirali v več brskalnikih in se prepričali o podpori in delovanju.
Keywords: HTML5, dinamične spletne vsebine, HTML5 specifikacija
Published: 17.05.2011; Views: 10502; Downloads: 399
.pdf Full text (1,93 MB)

3.
IZDELAVA PROGRAMSKEGA PAKETA ZA GRAFIČNI PRIKAZ POMENSKIH SLOVARJEV IN ONTOLOGIJ
Gregor Hren, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili tehnologije HTML5 za vizualizacijo na spletu ter orodja, pisana v programskem jeziku Javascript, ki uporabljajo te tehnologije za risanje grafov. V praktičnem delu naloge smo izdelali programski paket, ki omogoča prikaz grafa pojmov pomenskega slovarja, ki so med seboj povezani z relacijami. Izdelali smo tudi prikaz hierarhije pojmov pomenskega slovarja. Programski paket smo vključili na spletno stran za gradnjo domensko specifičnih in splošno pomenskih slovarjev.
Keywords: pomenski splet, ontologija, pomenski slovar, canvas, HTML5, Protovis
Published: 05.10.2011; Views: 1604; Downloads: 91
.pdf Full text (1,91 MB)

4.
SODOBNI PRISTOPI K OBLIKOVANJU SPLETNIH STRANI
Manca Gracar, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Vsako oblikovalsko delo temelji na poznavanju temeljnih elementov in principov oblikovanja. Sem sodi tudi spletno oblikovanje, ki poleg omenjenega znanja, zahteva tudi dobro poznavanje tehničnega ozadja (HTML, CSS, JavaScript). Splet se razvija z bliskovito hitrostjo in tako spletne strani postajajo vedno bolj napredne in kompleksne. Pri snovanju le teh se vedno pogosteje poslužujemo principa postopnega izboljševanja in odzivnega oblikovanja, kjer predstavitev prilagodimo zmogljivosti brskalnika in tipu naprave preko katere uporabnik dostopa do spleta. Pri tem veliko vlogo igra CSS in znotraj njega sklicevanje na tip naprave. Sklic omogoča izgradnjo spletne predstavitve, ki se lahko prilagaja številnim zaslonskim ločljivostim. Poleg omenjenih principov in pristopov, sta pomembna še posodobljena spletna standarda CSS3 in HTML5, ki ponujata dodatne funkcionalnosti, kot so dinamičnost, semantično poimenovanje elementov, bogati vizualni učinki, uporaba poljubne tipografije oziroma pisave itd... Kot primer smo izdelali spletno stran, ki temelji na likovni teoriji, na odzivnem oblikovanju, ter na posodobljenih lastnostih CSS3 in semantičnih oznakah HTML5.
Keywords: elementi in principi oblikovanja, spletno oblikovanje, odzivno spletno oblikovanje, postopno izboljševanje, značilnosti in omejitve spleta, CSS3, Media Query, HTML5, vključevanje pisav.
Published: 23.12.2011; Views: 7693; Downloads: 358
.pdf Full text (2,17 MB)

5.
PRIMERJAVA TEHNOLOGIJ FLASH IN HTML5
Miha Jerič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu bomo raziskali ter obdelali primerjavo med spletnima tehnologijama Flash ter HTML5. Flash je na spletu prisoten že vse od leta 1996 in je namenjen prikazovanju interaktivnosti na spletni strani, prikazovanju medijev, iger, ki jih samo v HTML-ju do prihoda HTML5 ni bilo možno prikazovati. Z novim standardom HTML5 pa bi lahko v prihodnosti le-ta popolnoma izpodrinil Flash, saj omogoča interaktivnost, ne da bi bilo potrebno namesti dodatne komponente za prikazovanje interaktivnosti (npr. Flash player). Flash ima kar nekaj pomanjkljivosti, zaradi katerih bi ga lahko HTML5 izpodrinil. Med njimi je prav gotovo v prvi vrsti potreba po nameščanju dodatnih komponent. V diplomskem delu bomo raziskali razliko med obema tehnologijama, njune prednosti in slabosti ter prikazali praktičen primer razvoja aplikacije in igre na obeh tehnologijah. Primerjali bomo razvoj obeh tehnologij ter opisali prednosti in slabosti, s katerimi smo se soočali.
Keywords: HTML5, Flash, ActionScript, JavaScript, primerjava, spletne tehnologije, RIA, bogate spletne aplikacije
Published: 11.06.2012; Views: 1564; Downloads: 161
.pdf Full text (2,01 MB)

6.
UPRAVLJANJE BREZŽIČNIH NAPRAV ANDROID S SPLETNIM BRSKALNIKOM
Jože Ružič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomskega dela je izdelava aplikacije za upravljanje brezžičnih naprav Android s spletnim brskalnikom. V prvem delu diplomskega dela predstavljamo platformo Android, razvoj aplikacij na tej platformi in uporabo. Sledi opis tehnologij HTML5 in protokola HTTP. V osrednjem delu naloge opisujemo razvoj aplikacije za brezžično upravljanje naprav Android s spletnim brskalnikom. Podrobneje opišemo uporabljena razvojna orodja, posamezne korake razvoja in poglavitne gradnike strežnika. Nazorno prikazujemo tudi možnosti uporabe izdelane aplikacije v praksi.
Keywords: platforma Android, spletni brskalnik, jQuery, strežnik HTTP, HTML5
Published: 26.11.2012; Views: 1187; Downloads: 93
.pdf Full text (2,95 MB)

7.
PREDNOSTI UPORABE HTML5 IN CSS3
Aleksandra Gornik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo obravnavali področje razvoja HTML5 in CSS3, osredotočili smo se predvsem na prednosti, raziskali, kako se standarda obneseta v praksi ter kakšna je podpora brskalnikov. Najprej smo definirali pomen HTML in CSS ter njuno zgodovino, potem pa smo se osredotočili na novosti, ki sta jih prinesla standarda HTM5 in CSS3, jih predstavili ter opisali. Naša ugotovitev je, da HTML5 in CSS3 omogočata hitrejšo, krajšo in boljšo rešitev oblikovanja spletnih strani. Raziskali smo še možnosti podpore brskalnikov, ki smo jih ponazorili s pomočjo tabel. V sklopu naloge smo tudi izdelali spletno stran, ki prikazuje prednosti uporabe HTML5 in CSS3, uporabili smo izbrane gradnike od enostavnejših do kompleksnejših. Ugotovili smo, da so novosti pomembne, saj poenostavijo izdelavo spletnih strani. Posebej so pomembni gradniki, ki omogočajo vključitve medijskih vsebin. Na težave smo naleteli zgolj pri slabi podpori, ki jo nudijo brskalniki. Vedno več snovalcev spletnih strani uporablja HTML5 in CSS3, ki bosta zaradi novosti, ki jih prinašata, postala nepogrešljiva. Brskalniki bodo sčasoma v celoti podpirali oba standarda.
Keywords: HTML5, CSS3, Javascript, Adobe Dreamweaver CS5
Published: 21.11.2012; Views: 6011; Downloads: 296
.pdf Full text (1,78 MB)

8.
UPORABA TEHNIK HTML5 IN CSS3 ZA INTEGRACIJO FACEBOOK API
Andreja Fajfar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavljamo označevalna jezika HTML5 in CSS3, njune novosti in podporo med brskalniki. Ob tem omenimo še skriptni jezik JQuery in JQuery User Interface, s pomočjo katerega dodamo spletnim stranem dinamični del obnašanja. Seznanimo se še z možnostmi integracije znanega Facebook vmesnika, imenovanega Facebook Graph, s pomočjo katerega lahko posegamo po najrazličnejših podatkih samega uporabnika. Pregledamo vse možne metode in načine pridobivanja pooblastil ter generiranja javnega žetona. Predstavljena je tudi aplikacija za podporo teoretičnemu delu diplomskega dela, na podlagi katere primerjamo še kompatibilnost med omenjenimi tehnikami, jeziki in standardi z izbranimi brskalniki.
Keywords: HTML5, CSS3, Facebook API, Facebook vmesnik, Facebook Graph, JQuery, JQuery UI, integracija Facebook vmesnika, integracija, Graph API
Published: 26.11.2012; Views: 1170; Downloads: 98
.pdf Full text (2,68 MB)

9.
MEDIJSKE POIZVEDBE CSS 3
Klemen Olaj, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je raziskati in predstaviti uporabo stilnih predlog (angl. Cascading Style Sheets 3 – CSS3) medijskih poizvedb, tako teoretično kot tudi praktično. Glavni namen pa je predstavitev same zasnove delovanja in uporabnosti, ki se uporablja s sedanjo sodobno tehnologijo, širšemu občinstvu. S CSS2 smo dobili podporo za medijske tipe, kot so “screen”, ”print”, “handheld” itd., kar pomeni, da smo lahko določili videz posameznih elementov naše spletne strani na različnih medijih. CSS3 medijske poizvedbe pa razširijo to uporabnost, saj lahko za vsak medijski tip postavimo neki pogoj (na primer @media only screen and (max-width: 1024px)). Medijska poizvedba je logični izraz, ki je bodisi pravilen (true) ali nepravilen (false), in se izvede, če je tip, ki smo ga določili, enak tipu izhodne naprave, in če se vsi izrazi ovrednotijo kot pravilni (angl. TRUE). Teorijo bom podprl s praktičnim primerom naše spletne strani Armdesign (url: http://arm-design.com).
Keywords: CSS, CSS3, mobilne naprave, medijske poizvedbe, podpora brskalnikov, HTML, HTML5.
Published: 18.02.2013; Views: 4797; Downloads: 109
.pdf Full text (1,94 MB)

10.
HTML5 IN NJEGOVA UPORABA ZA MOBILNE NAPRAVE
Marko Bandelj, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V svojem diplomskem delu sem se lotil preučevanja HTML5 specifikacije in izdelavi »offline« aplikacije za mobilne naprave, ki bazira na HTML5. Pregledal sem nove funkcije pri HTML5, še posebno pozornost sem namenil tistim funkcijam, ki so bolj pomembne za mobilne naprave kot ostale. Na kratko sem preletel JavaScript, jQuery in JSON. Izdelal aplikacijo, ki deluje tudi brez povezave z internetom, ter rezultate svojega raziskovanja tudi predstavil.
Keywords: HTML5, mobilne naprave, JSON, jQuery, Javascript
Published: 15.11.2012; Views: 1289; Downloads: 128
.pdf Full text (4,64 MB)

Search done in 0.3 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica