| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Stališča staršev do cepljenja proti humanem papiloma virusu
Petra Vrtarić, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Humani virusi papiloma (HPV) najpogosteje povzročajo genitalne bradavice in raka na materničnem vratu. Okužbo lahko preprečimo na več načinov, in sicer je najprimernejše cepljenje. V Sloveniji je cepljenje namenjeno deklicam starim med devet in štirinajst let. Najpomembnejše je ozaveščanje javnosti o pomenu cepljenja, da se bo delež precepljenih dvignil. Ugotovili smo, da 80 % staršev pozna okužbe s HPV, način prenosa ter cepljenje proti okužbi s HPV. 60 % staršev meni, da imajo dovolj informacij o cepljenju, katere v 22 % dobijo iz medijev, 37 % s spleta in 17 % od zdravstvenih delavcev. Pred cepljenjem se predavanja udeleži 13 % staršev, za cepljenje otrok pa 57 % staršev. Rezultati anketnega vprašalnika kažejo, da se starši ne udeležijo predavanj o cepljenju proti HPV, ki potekajo po šolah, zato bi bilo treba o teh predavanjih starše pomembno ozaveščati. Informacije, ki jih tam dobijo, morajo biti kakovostne. S tem se izniči dvom v varnost cepiva, saj starši dobijo pravilne informacije. Raziskavo bi bilo smiselno opraviti na večjem vzorcu.
Keywords: HPV (humani papiloma virus), cepljenje, rak materničnega vratu (RMV), zdravstveno-vzgojno delo medicinske sestre.
Published: 19.09.2018; Views: 843; Downloads: 128
.pdf Full text (630,20 KB)

2.
SPOLNO VEDENJE IN SPOLNE ZNAČILNOSTI DEVETOŠOLCEV CELJSKE REGIJE
Nataša Valh Kukovič, 2015, master's thesis

Abstract: Spolna vzgoja v osnovnih šolah ni del formalnega izobraževanja. Namen magistrske naloge je analizirati problematiko spolnega vedenja in ostalih značilnosti v zvezi s spolnostjo ter vedenjem v času mladostništva pri devetošolcih celjskih osnovnih šol. Zanima nas, kje in kdaj učenci dobijo prve informacije o spolnosti, kakšen odnos imajo do pornografskih vsebin, časa menarhe, kolikšen je delež cepljenih deklet proti HPV (Humani papiloma virus), ter nenazadnje delež spolno aktivnih devetošolcev v celjski regiji. Raziskovalna metodologija. Raziskava temelji na kvantitativni metodi dela. Podatke smo zbrali s pomočjo strukturiranega anketnega vprašalnika. V raziskavi je bilo vključenih 146 devetošolcev iz naključno izbranih osnovnih šol celjske regije. Rezultate anket smo obdelali s pomočjo Hi-kvadrat kalkulatorja in programa Microsoft Office Excel 2007. Rezultati. Na podlagi rezultatov smo ugotovili, da se zgodnja spolna dejavnost pred petnajstim letom nekoliko umirja, saj nam podatek o spolni aktivnosti iz naše raziskave kaže, da je bilo spolno aktivnih 9 % devetošolcev, od tega statistično pomembno več dečkov kot deklet (77 % proti 23 %, p = 0,04), ki so v 85 % kot zaščitno metodo uporabili kondom. Po naših podatkih je bila precepljenost devetošolk v šestem razredu 60 %. Na odločitev za cepljenje stopnja izobrazbe staršev ali skrbnikov ne vpliva (p ˃ 0,05). Je pa zaskrbljujoč podatek, da se dekleta in njihovi starši v 40 % niso odločili za cepljenje zaradi slabe ozaveščenosti o prednostih cepljenja proti virusom HPV. V naš raziskavi je 62 % vprašanih menilo, da so informacije o spolnosti pridobili pravi čas in da ne bi bilo potrebno, da bi jih dobili prej, vendar pa jih 68 % meni, da je teh informacij količinsko premalo. Značilne razlike med spoloma ni bilo opaziti (p ˃ 0,05). Sklep. Spolnost je neizogiben segment odraščanja, zato je pomembno, da je posamezniku predstavljena ob primernem času, na ustrezen način.
Keywords: spolnost, adolescenca, spolne značilnosti, spolno vedenje, humani virus papiloma
Published: 15.04.2015; Views: 1217; Downloads: 138
.pdf Full text (1,31 MB)

3.
Osveščenost osnovnošolk o cepljenju proti okužbi s humanimi papiloma virusi
Nina Trstenjak, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Okužba s humani papilomskimi virusi (HPV) je ena najpogostejših okužb v svetu in pri nas, saj se kar polovica ljudi, ki so spolno aktivni, enkrat v življenju okuži z njimi. Namen raziskave je bil ugotoviti, koliko so osnovnošolke v 6. razredu osveščene o cepljenju in okužbi s humanimi papiloma virusi. Metode:. V teoretičnem delu je uporabljena metoda analize literature. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji. Podatke smo dobili s pomočjo anketnega vprašalnika, ki je vseboval 50 vprašanj zaprtega tipa. Anketirali smo šestošolke, stare 11 let, v Zdravstvenem domu Ljutomer, na sistematičnem pregledu. Rezultati: Rezultati raziskave so pokazali, da šestošolke izraz human papiloma virus poznajo, o virusu in okužbi katerega le-ta povzroča, pa ne vedo veliko. Prav tako ne vedo dovolj o samem cepljenju proti okužbi. Diskusija in zaključki: Ugotovili smo, da šestošolke o cepljenju niso dovolj poučene, zato bi bilo potrebno več predavanj tako v šoli kot tudi v okviru sistematičnega pregleda na temo spolnosti in osveščanja o življenjskem stilu mladih.
Keywords: human papiloma virus, cepljenje, zdravstvena vzgoja, osveščenost osnovnošolk
Published: 12.01.2015; Views: 1286; Downloads: 154
.pdf Full text (661,43 KB)

4.
Obvezna in priporočljiva cepljenja v Sloveniji
Katarina Stagoj, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljena obvezna in priporočljiva cepljenja v Sloveniji. Opisane so vse bolezni, ki jih lahko preprečujemo s cepljenjem. Poseben del je namenjen vlogi medicinske sestre pri delu s cepivi in zdravstveno vzgojno delovanje medicinske sestre pri cepljenju ter način aplikacije cepiva po procesni metodi dela. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, ki je bila izvedena na Fakulteti za zdravstvene vede v letu 2009 med študentkami. Podatke smo zbirali s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika. V raziskavi je sodelovalo petdeset študentk. Želeli smo ugotoviti osveščenost študentk o cepljenju proti okužbam s humanimi virusi papiloma (HPV) ter pridobitev različnih mnenj o cepljenju. Bistvene raziskave so pokazale, da večina študentk ve kaj je HPV, vendar so mnenja da o tej okužbi ni dovolj dostopnih informacij. Ugotovitve so tudi pokazale, da se zdi študentkam cepljenje proti HPV predrago in bi se strinjale z obveznim cepljenjem proti HPV. Mnenja so tudi, da je zdravstvena vzgoja pri cepljenju zelo pomembna.
Keywords: cepljenje, cepiva, medicinska sestra, zdravstvena vzgoja, humani virus papiloma
Published: 05.11.2009; Views: 3740; Downloads: 615
.pdf Full text (896,48 KB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica