| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 21
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
NABAVA ŽIVIL V GOSTINSKEM PODJETJU GOST D.O.O.
Irena Klemenc, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Danes, v času globalizacije gospodarstva je postala nabava v sodobnih podjetjih ena med pomembnejšimi poslovnimi funkcijami. Uspeh nabave je odvisen od notranje organiziranosti podjetja, od učinkovitega sodelovanja z ostalimi poslovnimi funkcijami v podjetju, od sodelovanja z zunanjim okoljem podjetja in od uporabe sodobnih informacijskih tehnologij. Namen diplomskega dela je preučiti in poudariti vlogo in pomen nabave živil v gostinskem podjetju, predvsem z vidika HACCP sistema. Poudarek je na povezanosti z ostalimi poslovnimi funkcijami v podjetju in z dobavitelji, s katerimi so vzpostavljeni partnerski in profesionalni odnosi. Cilj diplomskega dela je prikazati nabavo živil in njen pomen za podjetje. Skozi celotni nabavni postopek je potrebno upoštevati in spoštovati številna zakonska določila in priporočila o neoporečnosti in ravnanju z živili.
Keywords: nabava, gostinsko podjetje, sistem HACCP, dobavitelji, JIT sistem, postopek naročanja
Published: 04.06.2010; Views: 2287; Downloads: 353
.pdf Full text (278,58 KB)

8.
Učinkovitost HACCP sistema v šolah ptujskega in ormoškega območja
Valerija Benko, 2010, specialist thesis

Abstract: V specialističnem delu smo želeli predstaviti pomen varne hrane za šoloobveznega otroka, opisati pomen HACCP sistema, njegove prednosti in pomanjkljivosti, ter ugotoviti učinkovitost HACCP sistema v osnovnih šolah ptujskega in ormoškega območja. Z namenom ugotovitve učinkovitosti HACCP sistema smo analizirali poročila o mikrobioloških preskusih odvzetih vzorcev živil in brisov na snažnost, v obdobjih pred in po uvedbo HACCP sistema, ter jih med seboj primerjali. Raziskovalni obdobji sta bili torej ločeni na obdobje od leta 1998 do 2002 in 2004 do 2008. Leto 2003 v raziskavo ni bilo vključeno saj smo smatrali to leto kot uvajalno, s predpostavko, da HACCP sistem v obratih še ni zaživel. Metodologija raziskovanja. Raziskava temelji na obdelavi podatkov, mikrobiološko analiziranih vzorcev živil in brisov na snažnost, odvzetih v osnovnih šolah ptujskega in ormoškega območja, pridobljenih od Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor. Rezultati. Ugotovili smo, da se je sicer delež neustreznih brisov v petletnem obdobju po uvedbi HACCP sistema znižal v primerjavi s petletnim obdobjem pred uvedbo HACCP sistema in sicer za 1,8 % (iz 7,5 % na 5,7 %), vendar razlika ni statistično pomenljiva (p=0,067). Zaskrbljujoče je dejstvo, da se je zvišal odstotek neustreznih živil in sicer za 6,4 %. Vzrok neustreznih živil je sicer v največji meri pripisati higienski oporečnosti, kar pomeni, da so živila neustrezna zaradi preseženega skupnega števila mikroorganizmov, vendar pa sta bili dve živili tudi zdravstveno oporečni, torej s prisotnostjo patogenih bakterij. Sklep. Ugotovitve v okviru specialističnega dela nakazujejo, da v šolah ptujskega in ormoškega območja HACCP sistem ni v celoti obvladovani in v primerjavi s prejšnjo ureditvijo ni doprinesel k večji varnosti hrane.
Keywords: HACCP sistem, varna hrana, dejavniki tveganja, zastrupitve z živili, zakonodaja s področja varnih živil, šolska kuhinja.
Published: 10.06.2010; Views: 3647; Downloads: 390
.pdf Full text (606,82 KB)

9.
VPLIV PROCESNIH PARAMETROV CIP ČIŠČENJA NA MIKROBIOLOŠKO KAKOVOST DOMAČE SKUTE
Anita Rižnar, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Kakovost domače skute je odvisna od mnogih dejavnikov, med katerimi je tudi čiščenje opreme s CIP sistemom, v kateri poteka tehnološki proces. Z raziskavami v okviru diplomskega dela smo določali optimalne procesne parametre CIP čiščenja v skutarni Pomurskih mlekarn. Namen dela je bil določiti spodnjo mejno vrednost koncentracije nove alkalne raztopine Deptal MP, ki bo še zagotavljala mikrobiološko kakovost domače skute. Glavni cilj naloge je bil usmerjen v določanje optimalne koncentracije lužine Deptal MP za izdelavo učinkovitega načrta CIP čiščenja, ki bo skladen z zahtevami HACCP sistema. Učinkovitost CIP čiščenja in kakovost domače skute smo ugotavljali z vzorčenjem površin z brisi, z vzorčenjem zraka s sedimentacijsko metodo in s kontrolo koncentracije CIP čistil. Kvantitativno smo določali mikroorganizme v proizvodni opremi, zraku, surovini, izplaki in končnem proizvodu. Število mikroorganizmov smo pri vzorcih površin izrazili kot koncentracijo mikroorganizmov v brisu (CFU/mL) in pri vzorcih zraka kot koncentracijo mikroorganizmov v volumski enoti (CFU/m3). Rezultate mikrobioloških raziskav smo vrednotili glede na predpisane zgornje mejne koncentracije mikroorganizmov v okviru notranje kontrole obrata. Dokazali smo, da je delovna koncentracija za lužino Deptal MP v območju od (1 — 4) % in določili optimalno vrednost koncentracije pri 2,8 %. Z optimizacijo nam je uspelo znižati stroške in prihraniti na lužini Deptal MP, kislini, energiji in porabi sveže vode ter izboljšati načrt CIP čiščenja.
Keywords: CIP čiščenje, koncentracija CIP čistil, mikrobiološka kakovost, HACCP, domača skuta, plan čiščenja
Published: 24.03.2011; Views: 2137; Downloads: 395
.pdf Full text (4,04 MB)

10.
Vplivi embalaže, okolja in cene Radenske Classic na kupca : diplomsko delo
Urša Višček, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Za analizo vpliva embalaže smo izbrali izdelek Radenska Classic, zato bomo v prvem poglavju diplomske naloge predstavili tako podjetje Radenska d.d. (zgodovina, proizvodi, skrb za okolje in podobno) kot tudi sam proizvod. Diplomska naloga v nadaljevanju opredeljuje embalažo na različne načine, saj so v prvem poglavju opredeljeni osnovni pojmi, povezani s to temo (opredeljene so glavne in druge funkcije embalaže, naloge in njene vrste). V nadaljevanju pa analiziramo, kakšen vpliv ima embalaža na okolje, saj zaradi naraščanja števila embaliranih izdelkov pravzaprav narašča tudi količina odpadne embalaže, ki pa lahko dolgoročno povzroči številne večje podnebne spremembe (te so se že začele pojavljati). V drugem poglavju je predstavljen posnetek stanja in kritična analiza le-tega. Glavni cilj naloge je bil, raziskati, kakšen vpliv ima embalaža, okolje in cena Radenske Classic na nakupno odločitev potrošnika, zato je sestavni del te diplomske naloge tudi analiza izvedene raziskave trga, ki se nahaja v tretjem poglavju, kjer smo (potencialne) potrošnike spraševali o njihovem poznavanju obravnavanega proizvoda in odločanju o njegovem nakupu.
Keywords: Radenska, voda, embalaža, nakup, okolje, HACCP, oblikovanje, cena
Published: 04.05.2011; Views: 2152; Downloads: 268
.pdf Full text (1,52 MB)

Search done in 0.25 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica