| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
PREUREJANJE MESTA: MEDIATEKA MARIBOR
Ines Štefanec, 2014, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo rešuje problem zapolnjevanja nezazidnih stavbnih površin v ožjem središču mesta s ciljem reševanja programske pestrosti in ambientalne kakovosti. Z analizo širšega mestnega prostora pokaže kvalitete mesta, izpostavi značilne prostorske vzorce in ponudi izhodišča za preurejanje mestnih nezazidnih površin. Preurejanje mestne cone je prikazano na primeru lokacije ob Gospejni ulici v Mariboru. Mediateka je umeščena v severni konec »kulturne osi« (Strategija prostorskega razvoja UM, 2013, Uroš Lobnik). Mediateka se programsko navezuje na obstoječo Univerzitetno knjižnico Maribor v neposredni bližini, v programskem smislu pa ponuja dodatne površine, kjer naj bi se srečevali študentje filma, glasbe, umetnosti, zgodovine, književnosti, arhitekture … Oblikovno/ funkcionalna zasnova hiše daje območju prepoznavno identiteto, navdih črpa iz obstoječe grajene strukture in zgodovinskih značilnosti gradnje že porušenih objektov lokacije. Nova hiša formira zunanje javne in poljavne površine, območje ohranja prehodno. Ohrani se vizualna in fizična povezava Gospejne ulice in stranskih poti. Novi prostori so dvignili kakovost mesta, mestnega središča ter so vzor podobnim sivim conam.
Keywords: Maribor, preurejanje mesta, Gospejna ulica, Slovenska ulica, Univerzitetna os, Mediateka
Published: 17.03.2014; Views: 918; Downloads: 278
.pdf Full text (92,37 MB)

2.
Univerzitetni kulturni center
Stasha Jovanovikj, 2014, diploma project paper

Abstract: Diplomska naloga predstavlja idejno zasnovo kulturnega centra glede na prostor in potrebe ljudi. Obravnava območja na Orožnovi in Gospejni ulici v Mariboru, rešuje problem študentov, kje lahko porabijo svoj čas, v smislu učenja in zabave. Univerzitetni kulturni center je idealni prostor za študente in mlade, ki želijo investirati v same sebe preko učenja, vadbe, ustvarjanja, pa tudi preko zabave. Z analizo širšega območja prihajamo do rešitve umestitve kulturnega centra, ki odgovarja predvsem študentom, hkrati se navezuje na kulturni osi (od Univerzitetne knjižnice vse do Lutkovnega gledališča (prenovljen minoritski samostan) na Lentu. V prvem delu naloge je predstavljena zgodovina mariborske arhitekture in univerze, ter analize kulturnih centrov preko referenčnih primerov. Nato sledijo analize obravnavanega območja, idejna zasnova projekta in idejna rešitev.
Keywords: arhitektura, Univerzitetni kulturni center, Univerza v Mariboru, Gospejna ulica
Published: 22.09.2014; Views: 616; Downloads: 107
.pdf Full text (37,93 MB)

3.
CENTER KREATIVNIH UMETNOSTI Z BIVALNIMI ATELJEJI
Tea Kosi, 2015, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava problematiko zapuščenosti posameznih objektov znotraj starega mestnega jedra Maribor ter išče spodbude in ideje v okviru novega programa: Centra kreativnih umetnosti z bivalnimi ateljeji, kako tovrstnim objektom vrniti življenje, jim dati nov program in vsebino. Skozi magistrsko delo je predstavljena idejna zasnova Centra kreativnih umetnosti z bivalnimi ateljeji, ki povezuje različne kreativne stroke, jim daje prostor za delo in ustvarjanje, prav tako pa tudi prostor za predstavitev, razstavo. Nadgradnja le - tega je dopolnitev z ateljeji, katerih del je tudi bivalni oz. stanovanjski del. Gostujoči kreativci bivalne ateljeje lahko koristijo sicer omejeno obdobje in nato, ob koncu gostovanja, svoje delo predstavijo javnosti. Gre za medkulturno povezovanje ter širjenje že obstoječega kulturnega programa znotraj starega mestnega jedra Maribor. Tovrstni dogodki, organizirani s strani gostujočih umetnikov, lahko pomenijo tudi nov pristop kulturne revitalizacije starega mestnega jedra Maribor.
Keywords: Maribor, center kreativnih umetnosti, bivalni ateljeji, Orožnova ulica, Gospejna ulica
Published: 24.04.2015; Views: 766; Downloads: 151
.pdf Full text (14,87 MB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica