| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Pravna ureditev izrednega sklepa delniške družbe v slovenskem in nemškem pravu
Jan Ketiš, 2019, master's thesis

Abstract: Izredni sklep delniške družba je urejen v slovenskem Zakonu o gospodarskih družbah (ZGD-1) in nemškem delniškem zakonu Aktiengesetz (AktG). ZGD-1 predstavlja temelj korporacijsko pravnega področja in v celoti ureja delniško družbo in izredni sklep delniške družbe. Izrednemu sklepu je v osnovi namenjen le 313. člen zakona, ki določa postopek sprejemanja izrednega sklepa. Dodatne zahteve, vezane na izredni sklep, ZGD-1 ureja posebej pri vsakem primeru, kjer zahteva izredni sklep. Enako nemški AktG namenja izrednemu sklepu en člen, 138. člen, posebne pogoje pa določa pri vsakem posameznem primeru. Statusna preoblikovanja nemški zakonodajalec ne ureja v AktG, ampak v zakonu o preoblikovanjih Umwandlungsgesetz (UmwG), ki ga je treba upoštevati glede izrednega sklepa pri pripojitvi in delitvi delniške družbe, če ima družba več razredov delnic. Izredni sklep, za razliko od skupščinskega sklepa, ni sklep, s katerim se sprejemajo odločitve v delniški družbi. Tako slovenski kot nemški zakonodajalec izredni sklep zahtevata k določenim najpomembnejšim odločitvam v delniški družbi. Za razliko od skupščinskega sklepa, o izrednem sklepu nimajo pravice glasovati vsi delničarji, ampak le določeni. Praviloma imetniki delnic določenega razreda, je pa potrebno v vsakem konkretnem primeru posebej ugotoviti, kdo ima pravico glasovati o izrednem sklepu. Ker nimajo pravice glasovati vsi delničarji, je glasovanje o izrednem sklepu vedno ločeno glasovanje, ki se lahko izvede na sami skupščini delniške družbe ali na ločenem zasedanju, kjer imajo pravico biti prisotni le delničarji, ki imajo pravico glasovati o konkretnem izrednem sklepu. Brez izrednega sklepa je skupščinski sklep ali odločitev poslovodstva neveljavna. Glede večine, potrebne za sprejetje izrednega sklepa, oba zakonodajalca napotujeta na smiselno uporabo določb o skupščinskih sklepih, po katerih se zahteva navadna večina oddanih glasov. Vendar pri posameznih primerih ZGD-1 in AktG zahtevata praviloma tričetrtinsko večino zastopanega kapitala. Pri ustvarjanju celotnega ZGD-1 se je slovenski zakonodajalec zgledoval po nemški korporacijsko pravni ureditvi, vsled česar je tudi področje izrednega sklepa urejeno v bistvenem delu popolnoma enako. Manjše razlike se pojavljajo le pri posameznih primerih, ko zakon zahteva izredni sklep.
Keywords: ZGD-1, AktG, delniška družba, izredni sklep, ločeno glasovanje, ločeno zasedanje.
Published: 25.03.2019; Views: 559; Downloads: 85
.pdf Full text (676,41 KB)

2.
Digitalna indentiteta in elektronski sistem glasovanja
Nejc Toporiš, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo opisuje idejo združitve digitalne identitete z osebnimi dokumenti in možnost uporabe takšnega dokumenta za identifikacijo volivcev pri elektronski obliki volitev v Republiki Soveniji. Trenutno moramo državljani Republike Slovenije za digitalno identiteto zaprositi ločeno od izdaje osebnih dokumentov, kar predstavlja nepotreben postopek. Elektronski dokument, ki vsebuje digitalno identiteto bi bil lahko združen z osebnimi dokumenti, ki bi državljanu omogočali tako fizično identifikacijo, kot identifikacijo na svetovnem spletu. Poleg tega, da imamo v Sloveniji na voljo uradno kvalificirano potrdilo, kot obliko digitalne identitete, ki bi jo lahko uporabili za identifikacijo na elektronskih volitvah, državljani še vedno volimo na fizičnih volitvah s pomočjo papirnatih glasovnic. Način volitev bi lahko s tehnologijo hibridnih osebnih dokumentov spremenili iz fizičnega v elektronskega, pri katerm bi kvalificirano digitalno potrdilo uporabljali za identifikacijo volivcev. Cilj diplomske naloge je raziskati možnost združitve dokumentov za izkazovanje identitete z istimi dokumenti na spletu in v realnem svetu ter možnost uporabe takšnih dokumentov za identifikacijo udeležencih pri elektronskem glasovanju. Z diplomsko nalogo želim predstaviti idejo, ki bi jo lahko uporabili za elektronsko glasovanje na državnih referendumih. Z elektronsko obliko glasovanja, bi lahko v Sloveniji posodobili način volitev tako, da bi imeli volivci možnost izbire fizičnega obiska volišča ali oddaje glasovnice preko internetne povezave iz oddaljene lokacije. Pri tem bi informacijski sistem omogočal enostavno in avtomatično zbiranje ter štetje glasovnic. Za identifikacijo volivca bi poskrbeli s preverjanjem podatkov digitalne identitete zapisane v osebnih dokumentih. Volivec bi svoj osebni dokument vstavil v adapter na osebnem računalniku oziroma na volilni napravi, podobno kot vstavimi bančno kartico v bankomat. Portal eVolitve bi ob povezavi osebnega dokumenta preveril podatke v volilnem imeniku. Volilni imenik bi bil v obliki elektronske baze podatkov, ki bi vsebovala osebne podatke o volivcih, z namenom njihove identifikacije.
Keywords: Kvalificirano digitalno potrdilo, Identifikacija, Digitalna identiteta, Glasovanje
Published: 17.09.2018; Views: 556; Downloads: 80
.pdf Full text (1,15 MB)

3.
Razvoj interaktivnega glasovalnega sistema s spletnim in strojnim vmesnikom
Gašper Pintar, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Tema diplomske naloge je razvoj interaktivnega glasovalnega sistema s strojnim in spletnim vmesnikom, ki za delovanje ne potrebuje povezave v internet in temelji na odprtokodnosti. Za izdelavo programskega vmesnika smo uporabili obstoječe odprtokodne rešitve in jih prilagodili potrebam diplomskega dela. Razvoj sistema je potekal na računalniku z operacijskim sistemom Ubuntu 14.04 LTS 64-bit (Trusty Tahr) Desktop, na katerem teče strežnik glasovalnega sistema. Strojni del, ki se uporablja v namenskih glasovalnih enotah, temelji na odprtokodni platformi NodeMCU, ki za delovanje uporablja mikrokontroler ESP8266. Zbiranje glasov se vrši prek namenskih glasovalnih enot in prek spletnega vmesnika – spletna glasovalna enota. Glasovalne enote skrbijo za zajem glasov glasovalcev in posredovanje prejetih podatkov prek brezžične povezave na strežnik. Za brezžično povezavo med strežnikom in glasovalnimi enotami skrbi namenski brezžični usmerjevalnik. Strežniški del je razvit v programskem jeziku JavaScript in skrbi za komunikacijo z bazo podatkov Redis, obdelavo zajetih podatkov in vzpostavitev spletnega glasovalnega vmesnika za prikaz vprašanj in rezultatov. Spletni vmesnik glasovalne enote je razvit s pomočjo programskega ogrodja AngularJS kot enostranska aplikacija ter omogoča prikaz vprašanj, dodajanje vprašanj, prikaz vseh odgovorov in prikaz statistike.
Keywords: Glasovalni sistem, glasovanje, NodeMCU, Mikrokontroler, ESP8266, Odprta koda, node.js
Published: 26.09.2017; Views: 521; Downloads: 41
.pdf Full text (1,49 MB)

4.
Informatizacija procesa volitev zastopnikov skupščine družbe za vzajemno zavarovanje
Zvonko Pešić, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Vzajemna zdravstvena zavarovalnica, d.v.z., je leta 2011 na podlagi zakonske zahteve uspešno uvedla proces volitev zastopnikov skupščine družbe. Volilno pravico je imelo skoraj 870.000 članov zavarovalnice, ki so lahko glasovali na štiri različne načine, med drugim tudi po svetovnem spletu. V diplomskem delu predstavimo organizacijske izzive pri vzpostavitvi novega poslovnega procesa, opišemo ključne vidike njegove informatizacije in predstavimo tehnologije, uporabljene pri implementaciji. S kvalitativno analizo prepoznamo in ovrednotimo aktivnosti, primerne za optimizacijo procesa.
Keywords: informatizacija poslovnih procesov, elektronsko glasovanje, kvalitativna analiza
Published: 06.09.2016; Views: 473; Downloads: 16
.pdf Full text (8,77 MB)

5.
6.
MNOŽIČNO ZUNANJE IZVAJANJE IN PRIMERJAVA POSLOVNIH MODELOV MNOŽIČNEGA ZUNANJEGA IZVAJANJA
Stanislav Brunčič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu se bomo spoznali z množičnim zunanjim izvajanjem, ter podrobneje predstavili njegove oblike. Množično zunanje izvajanje postaja v globalnem merilu pomemben ekonomski dejavnik v podjetjih in tudi za posameznike. Z razvojem interneta se je pogostost uporabe množičnega zunanjega izvajanja precej povečala in na ta način omogoča dostop do več virov sredstev. Podrobneje bomo predstavili dva poslovna modela množičnega zunanjega izvajanja, oba poslovna modela sta predstavnika oblike mikrodela. Naš cilj je bil spoznati različne oblike množičnega zunanjega izvajanja ter ugotoviti možnosti in pogostost uporabe v Sloveniji. Prav tako smo želeli ugotoviti, če lahko množično zunanje izvajanje omogoči dodaten vir zaslužka ali celo primarni vir zaslužka prebivalcem Slovenije.
Keywords: množično zunanje izvajanje, množično financiranje, množično glasovanje, modrost množice, mikrodelo, mikrofinanciranje, Microworkers, Crowdflower
Published: 22.06.2015; Views: 936; Downloads: 110
.pdf Full text (2,37 MB)

7.
SPLETNE REŠITVE ZA REALIZACIJO ELEKTRONSKIH VOLITEV
Andrej Mužič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena analiza spletnih rešitev za realizacijo elektronskih volitev. Pod drobnogled se vzame vse probleme in pogoje, s katerimi se lahko srečamo pri realizaciji elektronskih volitev. Podrobneje so predstavljene obstoječe rešitve različnih tipov elektronskih volitev po svetu. Temeljito so raziskane prednosti in slabosti posameznih rešitev. Podrobno je predstavljen primer oddaljenega elektronskega glasovanja v Estoniji. Izdelana in predstavljena je aplikacija oddaljenih elektronskih volitev z uporabo metode slepega podpisa. Na kratko je opisan postopek izdelave aplikacije in uporabljenih orodij. Podrobneje so analizirane ugotovitve uporabe metode slepega podpisa pri realizaciji oddaljenih elektronskih volitev.
Keywords: elektronske volitve, oddaljeno elektronsko glasovanje, slepi podpis
Published: 08.04.2013; Views: 1302; Downloads: 157
.pdf Full text (2,33 MB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica