| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 16
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
TEHNOLOGIJE ELEKTRONSKEGA CESTNINJENJA
Vesna Cimerman, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Uvedba elektronskega sistema cestninjenja v državah članicah Evropske unije mora biti skladna z »Evropsko direktivo o interoperabilnosti elektronskih cestninskih sistemov v skupnosti«(EP, 2004). Vzpostavljen elektronski cestninski sistem temelji na načelu »uporabnik plača po uporabi«, kar pomeni, da sistem omogoča plačevanje cestnine glede na prevoženo razdaljo. To je najbolj pravičen sistem, v katerem vzdrževanje cest plačujejo uporabniki cest glede na dejansko uporabo. Evropska zakonodaja predlaga uporabo mikrovalovne tehnologije DSRC ali tehnologije za satelitsko določanje položaja (GNSS) z mobilno komunikacijo (GSM/GPRS). Pogoj za nemoteno in uspešno odvijanje prometa v Evropi je poenotenje tehnologij cestninjenja in obračunavanje cestnine med različnimi cestninskimi sistemi med članicami Evropske unije.
Keywords: elektronsko cestninjenje, cestninski sistem, DSRC mikrovalovna tehnologija, GNSS satelitska tehnologija
Published: 15.11.2010; Views: 2423; Downloads: 313
.pdf Full text (6,63 MB)

2.
GNSS MONITORING V CESTOGRADNJI
Mateja Zlatinek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja trenutno stanje GNSS monitoringa, navigacijo s tehnologijo GNSS in opisuje GPS navigacijske instumente. Navigacijski sistemi običajno temeljijo na sprejemnikih GNSS. Geodetske metode so eden od možnih načinov za ugotavljanje stabilnosti geotehničnih objektov. Pričakovana velikost premikov določa potrebno natančnost določitve premikov, velikost objekta pa določa metodo geodetske izmere. V osnovi izbiramo med terestričnimi metodami in metodami GNSS. V nalogi so opisane tudi različne metode opazovanja premikov in deformacij, kot tudi instrumenti, ki jih uporabljamo pri opazovanju objekta samega. Drugi del diplomske naloge sestavlja praktični del, kjer sem opisala GNSS monitoring v cestogradnji na primeru viadukta Boršt 1.
Keywords: GNSS, monitoring, geodetske meritve, pomiki, deformacije
Published: 10.01.2011; Views: 2279; Downloads: 351
.pdf Full text (4,57 MB)

3.
EKONOMSKI VIDIKI UPORABE GNSS TEHNOLOGIJE OD IDEJE DO GEODETSKEGA NAČRTA
Famany Conde, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sem opisal GNSS tehnologijo, ki je nepogrešljivi člen pri raznoraznih geodetskih storitvah. Izpostavil sem ključne satelitske sisteme, njihovo sestavo in delovanje, ter predstavil proces nastajanja geodetskega načrta z uporabo GNSS tehnologije. Na primeru sem prikazal izmero točke testne GNSS mreže. V zadnjem delu naloge pa sem izvedel vrednostno analizo GNSS sprejemnikov.
Keywords: gradbeništvo, geodezija, GNSS, GPS, GLONASS, vrednostna analiza
Published: 16.09.2013; Views: 1308; Downloads: 94
.pdf Full text (2,81 MB)

4.
VODENJE GRADBENIH STROJEV S POMOČJO GNSS OPREME IN VALORIZACIJA
Jure Lorenc, 2014, diploma project paper

Abstract: V nalogi je predstavljeno trenutno stanje v GNSS in njegova sestava, nameni in cilji, ki jih želijo doseči v prihodnjih letih. Približano vodenje velikih gradbenih strojev s pomočjo GNSS opreme, razvoj in sestavni deli. Prav tako je del naloge namenjen laserjem za polaganje cevovodov. Predstavljena valorizacija opreme za buldožer, s pomočjo katere si lahko delno pomagamo pri odločitvi med ponudniki.
Keywords: GNSS, GPS, GLONASS, COMPASS, Galileo, vodenje strojev, laser, valorizacija, vrednostna analiza, referenčna postaja
Published: 08.09.2014; Views: 682; Downloads: 47
.pdf Full text (1,54 MB)

5.
NAJNOVEJŠI GEODETSKI INSTRUMENTI IN VALORIZACIJA OPREME GLEDE NA KVALITETO
Nastja Irgolič, 2014, diploma project paper

Abstract: V diplomski projektni nalogi sem opisala in predstavila najnovejšo geodetsko opremo in razvoj geodetske opreme v obdobju zadnjih petnajstih let. Pri tem sem posebej izpostavila razvoj tahimetrov, nivelirjev in GNSS opreme. Pri osnovni geodetski opremi, kot sta tahometer in nivelir sem predstavila avtomatizirane elektronske tahimetre povečane natančnosti in nivelirje povečane natančnosti. Izbrala sem tudi različne cenovne razrede elektronski nivelirjev in jih predstavila skozi vidik valorizacije in ekonomičnosti.
Keywords: geodezija, tahimeter, GNSS, nivelir, ekonomija, valorizacija, oprema
Published: 08.09.2014; Views: 1038; Downloads: 123
.pdf Full text (1,06 MB)

6.
PRIMERJAVA RAZLIČNIH METOD IZMER VERTIKALNIH POMIKOV PRI OBREMENILNEM PREIZKUSU
Marko Žižek, 2014, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu sem predstavil geodetske meritve pri obremenilnem preizkusu. Glavni cilj magistrske naloge je predstaviti metode izmer, ki jih uporabljamo pri obremenilnem preizkusu, za izmero vertikalnih pomikov objekta. Podrobno so opisane ne-geodetske in geodetske metode izmer ter instrumenti, ki jih uporabljamo pri merjenju. Predstavljeni sta metodi niveliranja in sistem GNSS na konkretnem primeru in sicer gre za izvedbo obremenilnega preizkusa nadvoza Pekel. Izvedena je bila tudi hitra statična in hitra statična PP metoda na eni točki z namenom ugotavljanja možnosti zaznave spremembe višine sprejemnika in analize natančnosti določitve višine točke. V nalogi je prav tako predstavljena vrednostna analiza instrumentov niveliranja, ki smo jih uporabili pri obremenilnem preizkusu nadvoza.
Keywords: gradbeništvo, geodezija, vertikalni pomiki, obremenilni preizkus, niveliranje, GNSS metoda, vrednostna analiza, ...
Published: 23.10.2014; Views: 1127; Downloads: 147
.pdf Full text (3,55 MB)

7.
Primerjava metode niveliranja in GNSS pri merjenju vertikalnih pomikov
Jernej Flajšman, 2015, diploma project paper

Abstract: V diplomski nalogi smo najprej predstavili razvoj geodetske opreme od samega začetka udejstovanja geodezije v gradbeništvu. Opisali smo najuporabnejše geodetske metode za merjenje pomikov. Dve izmed teh metod smo izbrali in določili pomike na nadvozu nad avtocesto Lendava-Maribor v kraju Pekel. Ugotovili smo da ena izmed metod ni primerna za merjenje tovrstnih preizkusov.
Keywords: gradbeništvo, pomiki, geodezija, analiza, primerjava, niveliranje, GNSS
Published: 25.09.2015; Views: 609; Downloads: 136
.pdf Full text (1,21 MB)

8.
Geodetski monitoring na osnovi gnss opazovanj na nestabilnih tleh
Andrej Drajzibner, 2017, master's thesis

Abstract: Naloga predstavlja primer izvedbe geodetskega monitoringa z geološkimi raziskavami na nestabilnih tleh, združenega v praktičnem in teoretičnem delu. V prvem delu so opredeljene GNSS-metode za spremljanje premikov plazov, prikazane so tudi geološko-hidrološke raziskave. V vsakdanji praksi je uporaba globalnih navigacijskih sistemov in GNSS-metod izmere venomer pogostejša, saj so te preproste za uporabo. V primerjavi s klasičnimi terestričnimi metodami izmere v veliko primerih zagotavljajo hitrejšo in enostavnejšo geodetsko izmero. V drugem delu je prikazan praktičen primer izvedbe monitoringa na izbranem območju. V namen prikaza praktičnega primera so bile v sklopu terenskih raziskav izvedene geološko-geomehanske raziskave tal in GNSS-meritve. Na podlagi teh je bilo mogoče spremljati pomike tal v daljšem časovnem intervalu. Dobljeni rezultati so omogočili ocenitev karakteristik tal in velikosti pomikov, na osnovi katerih smo oblikovali mnenje stanja območja in opredelili možne sanacijske ukrepe.
Keywords: GNSS monitoring, geodetske meritve, pomiki, geološke raziskave
Published: 10.07.2017; Views: 448; Downloads: 63
.pdf Full text (4,77 MB)
This document has many files! More...

9.
ANALIZA RAZLIČNO DOLGIH STATIČNIH GNSS OPAZOVANJ
Maja Tašner, 2016, master's thesis

Abstract: Namen magistrskega dela je bil primerjati opremo in metode izmere za GNSS-meritve in ugotoviti natančnost rezultatov glede na časovni interval, sprejemnik in vrsto efemeride. V prvem delu smo predstavili sistem GNSS in planiranje GNSS-izmere, ki smo ga izvedli z dvema različnima brezplačnima programoma ter primerjali z dejansko izvedbo izmere. V drugem delu je opisana obdelava GNSS-opazovanj in rezultati z analizo meritev. Statično GNSS-izmero smo izvedli s tremi različnimi sprejemniki v različnih časovnih intervalih. Meritve smo izvajali s sprejemniki Topcon Hiper Pro, Topcon Hiper V in Leica SR9500. Dobljene rezultate smo obdelali v programu Magnet Office Tools. Za vse sprejemnike smo izvedli analizo natančnosti koordinat glede na tip sprejemnika in glede na čas trajanja izmere. Za sprejemnik Topcon Hiper V smo pri 24h meritvi obdelali rezultate izmere še z rapid in final efemeridami ter preverili natančnost koordinat. Analiza glede na tip antene nam je pokazala, da novejši sprejemniki omogočajo kvalitetnejše meritve, saj sledijo tudi GLONASS-satelitom. Pri analizi časa trajanja izmere smo ugotovili, da se praviloma natančnost izboljšuje s podaljševanjem časa izmere meritve. Analiza glede na uporabo efemeride nam je pokazala, da so natančnejši rezultati pri uporabi končnih efemerid.
Keywords: geodezija, GNSS, efemeride, geometrija satelitov, natančnost
Published: 19.05.2016; Views: 950; Downloads: 99
.pdf Full text (5,66 MB)

10.
ANALIZA DOLOČITVE VIŠIN Z RAZLIČNIMI GEODETSKIMI METODAMI
Nataša Božić, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil primerjati opremo in metode izmere za GNSS-meritve in ugotoviti natančnost rezultatov. V prvem delu smo predstavili zgodovinski pregled tahimetrov in GNSS-metod. V drugem delu smo opisali uporabljeno opremo in metode izmere. Podrobneje smo opisali statično metodo GNSS-izmere, katera velja za najbolj natančno izmed vseh naštetih metod, saj pridobimo koordinate točk z nekaj milimetrsko natančnostjo. V tretjem delu je opisana obdelava GNSS meritev in rezultati z analizo meritev. Meritve smo izvajali s sprejemnikom Topcon Hiper V in elektronskim tahimetrom Leica TS50. Dobljene rezultate smo obdelali v programu Microsoft Office Excel, v katerem smo narisali grafe. Iz grafov smo dobili podatke, iz katerih smo izračunali povprečno višino in standardno deviacijo meritve. Pričakovali smo, da so meritve elektronskega tahimetra bistveno natančnejše od GNSS meritev, zato smo meritve tahimetra vzeli kot refenčne. Tako smo lahko še izračunali za koliko se z GNSS meritvijo približamo referenčnim meritvam. Analiza je pokazala, da povprečno odstopanje vseh GNSS meritev od referenčne vrednosti znaša 5,1 mm. Standardna deviacija meritev s tahimetrom znaša 0,0042 mm, s Topcon Hiper V pa 0,3570 mm. Tukaj govorimo o zelo visoki natančnosti, je pa potrebno prej preveriti za katere namene se bo ta določena višina uporabila in jo tudi temu primerno zaokrožiti. Ugotovili smo, da bi se praviloma natančnost GNSS-meritev s Topcon Hiper V instrumentom izboljšala z daljšim časom izmere.
Keywords: gradbeništvo, geodezija, GNSS, natančnost, tahimeter, višinomerstvo
Published: 15.09.2016; Views: 537; Downloads: 40
.pdf Full text (2,49 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica