| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 21
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
IZDELAVA SPLETNE STRANI DRUŠTVA ZA KRONIČNO VNETNO ČREVESNO BOLEZEN
Dejan Koren, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisana izdelava spletne strani Društva za kronično vnetno črevesno bolezen, ki smo jo izdelali v programu Adobe Dreamweaver CS4. Za izdelavo foto galerije, video galerije ter animacij smo uporabili programe Adobe Flash CS4, Adobe Photoshop CS4 ter Adobe Fireworks CS4. Spletna stran je namenjena informiranju širše javnosti, predvsem pa oseb s kronično vnetno črevesno boleznijo. Vhodna stran se nahaja na spletnem naslovu http://www.kvcb.si.
Keywords: spletna stran, programsko orodje za razvoj spletnih strani, foto galerija, video galerija, kronična vnetna črevesna bolezen
Published: 16.09.2009; Views: 1924; Downloads: 205
.pdf Full text (2,45 MB)

2.
IZKUSTVENO UČENJE PO MODELU DAVIDA A. KOLBA V GALERIJI
Urška Babuder, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom »Izkustveno učenje po modelu Davida A. Kolba v galeriji« je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu naloge predstavljamo vzgojno in izobraževalno vlogo galerije. V nadaljevanju smo predstavili izkustveno učenje po modelu Davida A. Kolba, ki smo ga prenesli na vzgojno-izobraževalno delo v galeriji. V tem delu naloge bomo predstavili pedagoške aktivnosti v Umetnostni galeriji Maribor, pri katerih smo ugotovili, da že vsebujejo elemente izkustvenega učenja. Predstavili bomo didaktični pripomoček, naloge in igre, ki smo jih oblikovali po Kolbovem modelu in ki so primerni za uporabo v galerijskem izobraževanju ob razstavi Poletje, predlogi za stalno zbirko v UGM. Z diplomsko nalogo želimo pokazati pomembnost vključevanja izkustvenega učenja v vzgojno-izobraževalno delo galerije, kjer ima osrednjo vlogo osebna izkušnja učenca. Z anketnim vprašalnikom smo v empiričnem delu diplomske naloge predstavili mnenja učiteljev o didaktičnem vodenju po razstavi Poletje, predlogi za stalno zbirko in o uspešnem vključevanju izkustvenega učenja vanj. Ob vodenju smo galerijski animatorji kot pripomočke uporabljali didaktične igre in naloge, ki smo jih oblikovali po Kolbovem modelu izkustvenega učenja. Navedene didaktične pripomočke smo uporabljali pri različnih starostnih skupinah, ki smo jih priredili glede na njihove individualne in specifične lastnosti. Glede na lastne izkušnje in glede na rezultate anketnega vprašalnika smo ugotovili, da izkustveno učenje po Kolbovem modelu odlično vpliva na vzgojno-izobraževalno delo v galeriji, na obiskovalce in tudi na nas, izvajalce. Izkustveno učenje je dvosmerno učenje, ki je tudi nas obogatilo z novimi izkušnjami.
Keywords: GALERIJA, IZKUSTVENO UČENJE, DAVID A. KOLB, IZOBRAŽEVANJE V GALERIJI
Published: 10.03.2010; Views: 3545; Downloads: 583
.pdf Full text (50,14 MB)

3.
FENOMEN IN INSTITUCIONALIZACIJA GRAFITA
Aljaž Tršar, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem raziskoval fenomen »grafita« in položaj »umetniškega« grafita v okolju priznane umetnosti. Velja namreč splošno prepričanje, da je grafit nezaželen način izražanja posameznikov, ki se srečujejo s komunikacijskim deficitom. Leta 1991 so avtorji zagrebške knjige Grafiti i subkultura navedli pet determinantnih elementov, ki naj bi definirali grafit, med katere so uvrstili tudi neformalnost in neinstitucionalnost. Razbrati je torej, da formalni oz. institucionalni grafit ne obstaja. Kot cilj naloge bom poskušal dokazati, da grafit in street art že nekaj časa nista le izrazno sredstvo marginalnih skupin mladostnikov, ampak predstavljata pomemben del sodobne umetnosti. Besedo »institucionalno« v tem kontekstu ne bomo navezovali le na galerijsko ali muzejsko okolje, torej institucijo kot takšno, pač pa jo bomo razumeli kot splošno priznanje in sprejetje določenih oblik grafitnega izražanja v svetu t.i. visoke umetnosti. Poizkušali bomo ugotoviti, kaj zajema fenomen grafita, kdo so grafitarji, in kaj se zgodi, ko grafit preide iz neformalne v formalno obliko umetniškega izražanja. Za razumevanje fenomena grafita sem najprej pogledal v njegov zgodovinski razvoj. Tako sem spoznal položaj in dojemanje te vrste izražanja skozi različna časovna obdobja in to primerjal z današnjim stanjem. Zanimalo me je predvsem dogajanje v ZDA in Evropi, kjer sta grafit in street art najbolj razvita. Izpostavil sem nekaj najbolj legitimnih avtorjev, ki so s svojim grafitnim ustvarjanjem uspešno prodrli v svet »visoke« umetnosti. Ob koncu naloge sem se dotaknil še slovenske grafitske scene, ki se je pred nekaj leti znašla na prelomni točki v dojemanju umetniškega grafita v instituciji. Pod drobnogled sem vzel prvo slovensko razstavo grafitov imenovano Grafitarji, ki je leta 2004 potekala v Ljubljani.
Keywords: grafit, street art, institucionalizacija, galerija, muzej
Published: 16.03.2010; Views: 2716; Downloads: 166
.pdf Full text (3,42 MB)

4.
PRENOVA UMETNOSTNE GALERIJE MARIBOR V FAKULTETO ZA GRADBENIŠTVO
Sanda Moharić, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava prenovo obstoječe Umetnostne galerije Maribor in dograditev nove strukture. Ta stoji na robu starega mestnega jedra Maribora, ter meji na severni strani na Orožnovo, na zahodni na Strossmayerjevo, na južni na Koroško, ter vzhodni strani na ozko Gospejno ulico. Predstavljen je zgodovinski razvoj celotnega kompleksa objektov ter vidik kulturno varstvenih pogojev konzervatorstva. V nadaljevanju so podani trije primeri prenove historičnih struktur ter primeri dodajanja novih struktur za namene šolstva, ki so služili kot osnova pri programski zasnovi celotnega kompleksa. Rezultat je nova integrirana arhitektura v okviru obravnavane lokacije.
Keywords: arhitektura, Umetnostna galerija Maribor, izobraževalna arhitektura, prenova
Published: 29.09.2011; Views: 1848; Downloads: 195
.pdf Full text (17,37 MB)

5.
PRIMERJAVA IN ANALIZA JAVASCRIPT SPLETNIH GALERIJ
Sanda Rudež, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je raziskati in primerjati brezplačne JavaScript spletne galerije. Slednje morajo biti manj izkušenemu razvijalcu prijazne in preproste za uporabo pri vključevanju v spletno stran ter morajo omogočati širok nabor funkcionalnosti. Uporabljene so bile metode študije virov in literature, načrtovanje in snovanje primerov uporabe, iskanje in ovrednotenje JavaScript galerij, primerjalna analiza in vrednotenje ugotovitev. Poglaviten rezultat diplomskega dela je ugotovitev, da so si bolj razširjene galerije kakovostno in po načinu uporabe zelo podobne ter se večinoma razlikujejo le v načinu prikaza. Zaradi velikega števila galerij je potrebno raziskati že obstoječe ter najbolj ustrezno prilagoditi svojim potrebam.
Keywords: Spletna galerija, JavaScript, internet, splet 2.0, dinamične spletne strani, primerjava
Published: 04.09.2012; Views: 10596; Downloads: 121
.pdf Full text (3,73 MB)

6.
NOV POGLED NA MESTO MARIBOR - IDEJNA ZASNOVA NEBOTIČNIKA
Rok Lešič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava idejno zasnovo nebotičnika, ki bi mestu Maribor ponudil nov pogled nanj tako z kulturnega, gospodarskega kot tudi na področju arhitekturnega razvoja. V prvem delu je skozi teoretičen del podana raziskava, ki pripelje do končega cilja – projekta. ki v zaključku predstavlja arhitekturno zasnovo nebotičnika. Teorija se nanaša na razvoj stolpnic v zgodovini, ter konstrukcijske in oblikovalske omejitve.
Keywords: arhitektura, stolpnica, nebotičnik, tehnološki muzej, galerija, hotel
Published: 29.10.2012; Views: 1525; Downloads: 178
.pdf Full text (14,11 MB)

7.
UMETNOST DRUGE POLOVICE 20. STOLETJA V MARIBORU V LIKOVNIH KRITIKAH SERGEJA VRIŠERJA (1920-2004)
Tjaša Karba, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je obravnavan umetnostni zgodovinar Sergej Vrišer (1920–2004), ki je poznan predvsem kot poznavalec baročnega kiparstva. Manj znano in zlasti manj upoštevano pa je dejstvo, da je bil sistematičen in pronicljiv opazovalec sodobnega likovnega dogajanja in je s svojo kritično mislijo veliko pripomogel k razvoju in uveljavljanju sodobne likovne umetnosti v Mariboru. Svoja opažanja in mnenja je sistematično objavljal v več slovenskih revijah in časopisih, tako da je s tem ustvaril celovit vpogled v tedanjo umetniško sceno. Skozi njegov kritični pogled je predstavljeno takratno aktualno mariborsko kulturno dogajanje, ki se je po drugi svetovni vojni zelo razmahnilo in doseglo svoj prvi višek z ustanovitvijo Umetnostne galerije Maribor (7. februar 1954), ki je imela pomembno vlogo pri rasti in razvijanju umetniških hotenj. Na osnovi Vrišerjevih zapisov sem sestavila kronološki pregled takrat delujočih umetnikov, za katerih opus se je zanimal Sergej Vrišer. S tem sem želela podati Vrišerjev pogled na mariborsko likovno dogajanje in izpostaviti poudarke, ki so se njemu zdeli najpomembnejši, in ki so tudi sicer najvidnejše vplivali na razvoj mariborske likovne umetnosti ter sočasnega kulturnega dogajanja. Med slikarji starejše generacije v Vrišerjevih prispevkih izstopata Ivan Kos in Ante Trstenjak, v srednji generaciji slikarja Maks Kavčič in Lajči Pandur. Janez Vidic in Rudolf Kotnik sta zaznamovala mlajšo generacijo slikarjev. Najvidnejši med mariborskimi grafiki je Bojan Golija. Predstavljeno pa je tudi kiparstvo, ki je bilo kljub manjši zastopanosti, kvalitetno. Najpomembneje je likovno sceno zaznamoval akademski kipar Slavko Tihec. Pomembno mesto pa so zasedali tudi Gabrijel Kolbič, Milan Vojsk ter kiparka Vlasta Zorko Tihec, ki je prijateljevala s Sergejem Vrišerjem in v Mariboru postavila mnogo kiparskih del.
Keywords: Sergej Vrišer, Umetnostna galerija Maribor, mariborska likovna kritika, mariborska moderna umetnost, mariborski likovni umetniki
Published: 20.09.2013; Views: 1387; Downloads: 226
.pdf Full text (1,63 MB)

8.
IZDELAVA APLIKACIJE ZA NADZOR NAMIZJA S POMOČJO SENZORJA KINECT
Primož Rojko, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu se ukvarjamo s preučevanjem in z razvojem naprednih načinov upravljanja računalniškega namizja. Diplomsko delo predstavlja izdelavo aplikacije, ki nudi nov način interakcije z računalnikom, pri čemer uporablja senzor Microsoft Kinect. Gre za interakcijo, ki je alternativa današnjim standardnim vhodnim napravam. Naša aplikacija preko zajemanja uporabnikovega gibanja in s principi računalniškega vida pretvori vnaprej predpisane uporabnikove gibe v posebej določene funkcije za delo z računalnikom, in sicer v funkcije za delo z računalniškim namizjem, osnovne funkcije za delo z digitalnimi slikami v virtualni galeriji in funkcije za upravljanje virtualne tipkovnice. Aplikacijo smo razvili s pomočjo orodja Visual Studio in v programskem jeziku C#. Končna aplikacija predstavlja nov način interakcije z računalnikom. Na podlagi testiranj smo ugotovili, da aplikacija ustreza predvidenim pogojem in nudi prijazno uporabniško izkušnjo. Prav tako je testiranje pokazalo veliko možnosti za nadgradnje, ki bi še izboljšale delovanje aplikacije in s tem omogočile še boljšo uporabniško izkušnjo.
Keywords: Kinect, uporabniški vmesnik, računalniško namizje, virtualna interakcija, računalniški vid, virtualna galerija, geste, nadzor računalnika
Published: 11.09.2013; Views: 1379; Downloads: 106
.pdf Full text (2,35 MB)

9.
Prenova območja stare mlekarne v Tübingenu v Nemčiji
Iva Skok, 2014, diploma project paper

Abstract: V diplomskem delu sem obravnavala prenovo področja stare mlekarne v Tübingenu v Nemčiji. V prvem sklopu diplomskega dela sem predstavila Tübingen, kratek zgodovinski razvoj, samo mesto in območje obdelave. V drugem sklopu sem poskušala analizirati območje obdelave da dobim čim boljši pregled trenutnega stanja ter podlago za urbanistično in arhitekturno prenovo področja. V tretjem sklopu sem analizirala referenčne primere hostlov ter družinskega centra z razlago idej in koncepta. Sledita standardi za projektiranje hostlov in družinskih centrov ter urbanistična in arhitekturna zasnova. Z projektom sem skušala ukazati na možnost spremembe soseske in življenja prebivalcev s ciljem razvoja visoko kakovostnega življenskega sloga, socialne ter kulturne mešanice obiskovalcev in poživitev celega območja.
Keywords: hostel, družinski center, galerija, art park, stanovanjski bloki, Tübingen
Published: 11.09.2014; Views: 655; Downloads: 49
.pdf Full text (35,98 MB)

10.
Prenova nekdanje poslovne stavbe SDK
Mirzet Salkanović, 2015, diploma project paper

Abstract: Osrednja tema naloge je prenova poslovne stavbe SDK v središču mesta Maribor za potrebe nove Umetnostne galerije. Stavba je vpisana v register nepremične kulturne dediščine, tako da je objekt obravnavan z zgodovinskega vidika ter vidika varovanja in prenove arhitekurne dediščine. Teoretični del diplomske naloge predstavlja analizo objekta v sedanji obliki za trenutne potrebe in dejavnosti. V praktičnem delu je predstavljen lastni projekt prenove dotrajane in skrajno nefunkcionalno izkoriščene stavbe, kateri bi z novim programom revitaliziral in poživil mesto Maribor.
Keywords: Nova Umetnostna galerija Maribor, Poslovna stavba SDK, Maribor, moderna arhitektura, prenova, Trg Leona Štuklja Maribor
Published: 14.08.2015; Views: 1077; Downloads: 188
.pdf Full text (25,44 MB)

Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica