| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Napovedovanje hidravličnih prehodnih pojavov v Francisovi turbini : diplomsko delo
Jernej Jurhar, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Hidravlični prehodni pojav je vsaka sprememba stacionarnega stanja v hidravličnem pretočnem sistemu. V hidroelektrarnah so vzrok hidravličnih prehodnih pojavov obratovalni manevri turbine. S simulacijskim programom SIMSEN smo simulirali trenutno razbremenitev in hitro zaustavitev Francisove turbine za dva primera hidroelektrarn. Rezultati so pokazali, da pride v pretočnem sistemu hidroelektrarne do vodnega udara. Vodni udar je hidravlični prehodni pojav, pri katerem pride do tlačnih pulzacij, ki lahko ogrozijo varnost celotnega sistema. V hidroelektrarnah vodni udar blažimo s podaljševanjem časa zapiranja vodilnika in z ventilom za vzporedni izpust vode. Rezultate programa SIMSEN smo primerjali z rezultati programa WCF. Rezultati obeh programov se dovolj dobro ujemajo, da lahko zaključimo, da je program SIMSEN primeren za napovedovanje hidravličnih prehodnih pojavov v hidroelektrarnah. 
Keywords: prehodni pojavi, vodni udar, Francisova turbina, hidroelektrarna, simulacijski program
Published in DKUM: 17.09.2019; Views: 664; Downloads: 73
.pdf Full text (2,69 MB)

2.
OBNOVA MALE HIDROELEKTRARNE TEVČE
Klemen Kos, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava potencialno obnovo male hidroelektrarne Tevče. Objekt ni v procesu obratovanja vse od leta 1989, ko je strojnico poškodoval skalnati plaz. Vodni potencial reke Lahomnice je zadovoljiv, izjema so poletni meseci, ko pretok upade. Predstavljeni so vsi deli elektrarne skupaj s predvideno obnovo in stroški. Infrastruktura objekta je dobro ohranjena, zato bi bil vložek obnove in ponovnega zagona minimalen. Za izračun zmogljivosti male hidroelektrarne in stroškov obnove ter dobo vračanja, smo uporabili program RET-Screen.
Keywords: mala hidroelektrarna, Lahomnica, asinhronski generator, Francisova turbina, obnova, stroški, doba vračanja
Published in DKUM: 28.10.2015; Views: 2351; Downloads: 254
.pdf Full text (7,65 MB)

3.
AKUMULACIJSKA MALA HIDROELEKTRARNA NA LEDAVSKEM JEZERU
Loris Somi, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava Akumulacijsko malo hidroelektrarno na Ledavskem jezeru. Izbira teme je povezana z obstoječo infrastrukturo, saj so nasip, stolp in iztočno polje jezera že zgrajeni objekti. V nalogi je obdelan eden izmed načinov izrabe teh objektov in vodnega potenciala reke Ledave na zahodnem delu Goričkega s postavitvijo omenjene elektrarne. Izbira lokacije, tehnična izbira opreme in načrtovani režim obratovanja bodo popeljali do stroškov investicije ter opravičljivosti same gradnje objekta. Za izračune in simulacije se bosta uporabljala programska paketa Matlab/Simulink ter RETScreen.
Keywords: elektroenergetski sistem, akumulacijska mala hidroelektrarna, varovanje okolja, Francisova turbina, asinhronski generator
Published in DKUM: 18.12.2014; Views: 2503; Downloads: 300
.pdf Full text (6,18 MB)

4.
REKONSTRUKCIJA HIDROELEKTRARNE DOBLAR I
Darjan Colarič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je podrobneje predstavljena prenova hidroelektrarne Doblar I. Opisana je gradnja in električna oprema, ter tehnične karakteristike hidroelektrarne Doblar I pred prenovo, kakor tudi opis vse opreme in tehnične karakteristike prenovljenega stanja. Sledita tudi kratka opisa hidroelektrarne Doblar II in črpalne hidroelektrarne Avče. S pomočjo izračunanih kratkih stikov v programskem orodju PSCAD je dimenzionirana in izbrana potrebna električna oprema za hidroelektrarno Doblar I.
Keywords: hidroelektrarna, črpalna hidroelektrarna, izračun kratkih stikov, generator, blok transformator, enočrtna shema, Francisova turbina
Published in DKUM: 15.07.2010; Views: 2894; Downloads: 324
.pdf Full text (1,81 MB)

5.
6.
Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica