| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Optimizacija in ergonomska študija delovnega mesta predsestave iztoka kave
Matic Breznik, 2021, master's thesis

Abstract: Delovno mesto predsestave iztoka kave v podjetju BSH Hišni aparati d. o. o. Nazarje ne dosega želenega letnega števila končnih izdelkov. Bistvo magistrskega dela je določitev najboljše rešitve scenarija optimizacije in ergonomska študija delovnega mesta. V uvodnem delu je predstavljen problem in postopek rešitve problema. V nadaljevanju sta predstavljena podjetje in programska oprema, uporabljena v magistrskem delu. V osrednjem delu je opis delovnih mest, postopek pridobitve 3D modela, vizualizacija proizvodnje, simulacija proizvodnje in ergonomska študija delovnega mesta. V zaključnem delu so predstavljene vse rešitve in njihovi scenariji; nato sledi izbor najboljše rešitve.
Keywords: ergonomija, optimizacija, fotogrametrija, simulacijsko modeliranje, Simio, Autodesk Inventor, grafično in terminološko ovrednotenje
Published: 13.04.2021; Views: 129; Downloads: 0

2.
Implementacija digitalne fotogrametrije v sodobno forenzično preiskovanje
Matej Vončina, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Ljudje smo vizualna bitja; verjamemo tisto, kar vidimo. Kakovostna predstavitev bo prepričala še tako zahtevnega sodnika. Dejansko stanje na kraju nam kaže na to, kaj se je tam dogajalo. Iz tega gledišča je zato zelo pomembna kakovost dokumentiranja stanja, ko je na kraju preiskovalec. Preiskovalec si nato ustvari možne različice dogajanja, ki jih tudi s pomočjo slikovnega gradiva in drugih analitičnih dejstev potrjuje ali negira. Čas za preverjanje določenih dejstev, ki izvirajo s kraja dogodka, si lahko močno skrajšamo z njihovim preverjanjem na enem samem kraju. To je virtualno okolje. Sama razmerja med predmeti so prav tako pomembna, kot je vsebina. Celotna slika dogodka in možnost prostorskega lociranja posameznih podrobnosti ne glede na čas, se pravi po zaključku opravil na kraju dogodka, sta lahko velik pripomoček k uspešnemu preiskovanju. V zaključku preiskave ostane ena sama različica dogodka, ki je neizpodbitno dokazana tudi s stanjem na kraju po dogodku. Preverljiva pa je tudi z rekonstrukcijo dogodka. Digitalna fotogrametrija je trenutno ena najboljših metod, s katero celostno zajamemo stanje. Poleg tega si na kraju bistveno olajšamo delo, saj s krajšim postopkom zajamemo bistveno večje število podatkov, kot bi to storili s posameznimi opravili — s fotografiranjem, skiciranjem in merjenjem. V prihodnosti lahko pričakujemo izboljšanje obstoječih digitalnih zapisov do take mere, da nanje ne bodo bistveno vplivali zunanji dejavniki, na katere nimamo vpliva. S tem bo tudi fotogrametrija uporabna kjerkoli in kadarkoli.
Keywords: fotogrametrija, kriminalistika, forenzika, forenzično preiskovanje, digitalno fotografiranje, lasersko skeniranje, ortofoto, diplomske naloge
Published: 12.10.2016; Views: 788; Downloads: 82
.pdf Full text (753,95 KB)

3.
Uporaba različnih metod in tehnik za digitalizacijo risb obstoječega objekta
Daniel Meško, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava različne tehnike in metode prezentacije objekta v digitalni obliki. Primera diplomske naloge temeljita na fotogrametriji, prvi primer je narejen s pomočjo fotogrametričnega sistema TRITOP, ki ga uporablja Fakulteta za strojništvo, drugi primer pa je narejen tako, da smo najprej poslikali kapelico s fotoaparatom Nikon D3000 in jo nato s pomočjo programa 123D Catch prenesli na računalnik ter jo predstavili kot 3D model. Da bi razumeli, kako pridemo do rezultatov smo v diplomski nalogi predstavili tudi digitalizacijo risb, fotogrametrijo, vektorizacijo, 3D skeniranje in BIM slednjega zgolj na kratko.
Keywords: Digitalizacija, Fotogrametrija, Vektorizacija, 3D skeniranje, TRITOP, BIM, 123D Catch
Published: 28.09.2016; Views: 699; Downloads: 85
.pdf Full text (5,34 MB)

4.
POSTOPKI PRENOSA STATIČNIH 2D SCEN V 3D MODELE
Mateja Krajnc, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V magistrskem delu smo se posvetili procesom, ki omogočajo prenos dvodimenzionalnih scen v tridimenzionalne modele. Najprej smo se seznanili s teoretičnimi izhodišči. Seznanili smo se z osnovami geometrijskega modeliranja ter s principi in klasifikacijo metod modeliranja na podlagi slik. V empiričnem delu smo s pomočjo polavtomatskega fotogrametričnega programa Insight3D in programa za ročno modeliranje in teksturiranje Cinema 4D poskušali na podlagi izbranih lastnih fotografij arhitekturnega objekta narediti tridimenzionalni računalniški model. Bolj dovršene rezultate smo dosegli pri uporabi programa Cinema 4D.
Keywords: geometrijsko modeliranje, modeliranje na podlagi slik, fotogrametrija, Insight3D, Cinema 4D
Published: 27.05.2015; Views: 847; Downloads: 98
.pdf Full text (7,27 MB)

5.
REALISTIČNO MODELIRANJE LAS
Nadja Jurančič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je prikaz oblikovanja različnih virtualnih pričesk, ki bi bile uporabne tudi v praksi. V diplomskem delu predstavimo postopek 3D modeliranja las v programu Cinema 4d r12. Svoje delo nadgradimo še s prikazom podobnih funkcionalnosti tudi v programu Autodesk 3DS Max in iClone v5.51 Professional. Zaradi bolj realne predstave našega dela, smo preizkusili pričeske tudi na 3D modelu glave, pri čemer smo uporabljali program, ki uporablja fotogrametrijo. Izdelali smo animacijo za preverjanje realističnega prikaza dinamike pričesk v vetru.
Keywords: virtualne pričeske, 3D modeliranje, Cinema 4d, fotogrametrija
Published: 21.11.2014; Views: 1092; Downloads: 126
.pdf Full text (3,75 MB)

6.
Metode daljinskega zaznavanja za potrebe izdelave idejnega projekta daljinskih objektov - primerjava metod
Doroteja Mušič, 2014, diploma project paper

Abstract: V tej projektni nalogi, ki je namenjena kot formalni zaključek I. Bolonske stopnje sva preučila obstoječo gradivo in praktično izvedbo dveh metod daljinskega zaznavanja za potrebe izdelave projekta daljinskih objektov. V gradivu sta osnovno opisani metodi fotogrametrija in LiDAR. Jedro naloge je primerjanje metod na manjšem idejnem projektu avtocestnega odseka Vučja vas – Mura.
Keywords: LiDAR, fotogrametrija, daljinski objekti, idejni projekt
Published: 08.09.2014; Views: 973; Downloads: 101
.pdf Full text (4,19 MB)

7.
Metode daljinskega zaznavanja za potrebe izdelave idejnega projekta daljinskih objektov – opis metod
Jan Perša, 2014, diploma project paper

Abstract: V tej projektni nalogi, ki je namenjena kot formalni zaključek I. Bolonske stopnje sva preučila obstoječo gradivo in praktično izvedbo dveh metod daljinskega zaznavanja za potrebe izdelave projekta daljinskih objektov. V gradivu sta osnovno opisani metodi fotogrametrija in LiDAR. Jedro naloge je primerjanje metod na manjšem idejnem projektu avtocestnega odseka Vučja vas – Mura.
Keywords: LiDAR, fotogrametrija, daljinski objekti, idejni projekt
Published: 29.08.2014; Views: 1227; Downloads: 113
.pdf Full text (617,78 KB)

8.
Fotogrametrična meritev vodil stiskalnice Fritz Müller Esslingen
Rok Bobnarič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema opis postopka izvajanja fotogrametričnih meritev vodil industrijske stiskalnice. V uvodnem delu je predstavljena uporabljena strojna in programska oprema Tritop, proizvajalca Gom, ter vsi potrebni pripomočki. Sledi pregled sorodnih merskih sistemov. Na primeru stiskalnice Fritz Müller Esslingen so predstavljeni vsi koraki fotogrametrične meritve kompleksnih objektov velikih merjenih volumnov. Od priprave objekta na meritev, uporabe merskih pripomočkov, poteka meritve, obdelave dobljenih podatkov do prikaza in tolmačenja rezultatov. Diplomsko delo vsebuje poglavje nastavitev strojne in programske opreme ter projektnih parametrov, ki lahko služijo kot osnova pri izvajanju meritev velikih merjenih volumnov s sistemom Tritop.
Keywords: fotogrametrija, koordinatne meritve, 3D meritve, optične meritve, Tritop, stiskalnica, vodila stiskalnice
Published: 17.10.2013; Views: 842; Downloads: 114
.pdf Full text (2,39 MB)

9.
MODELIRANJE LAS S CINEMA 4D
Katarina Kresić, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je preučiti zmožnosti modelirnika Cinema 4D pri ustvarjanju virtualnih pričesk in njihovi čim realnejši predstavitvi na virtualni glavi. Orodje omogoča modeliranje poljubnih objektov v 3D, izdelavo objektov z naravnim oz. realnim videzom. Pri modeliranju las je tako Cinema 4D ključen pripomoček, ki nam omogoči realen vpogled na oblikovane pričeske in njihovo preizkušanje na virtualnih glavah. S pomočjo programa Autodesk 123D Catch, ki uporablja fotogrametrijo, smo izdelali 3D model glave na katerem smo preizkusili različne pričeske. Modul Lasje (angl. Hair), s katerim smo modelirali lase, lahko uporabimo tudi za modeliranje trave ali perja, kar je tudi prikazano v nalogi. Uporabo modula in las smo predstavili tudi s kratkim animiranim reklamnim oglasom.
Keywords: Cinema 4D, 3D modeliranje, virtualne pričeske, fotogrametrija
Published: 21.11.2012; Views: 5318; Downloads: 154
.pdf Full text (2,93 MB)

Search done in 0.26 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica