| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Načrtovanje in izpeljava posluževanja upogibnega stroja z robotom
Jernej Kolar, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje razvoj programa za posluževanje upogibnega stroja s pomočjo robota, in sicer vse od načrta, 3D modela, izdelave programa v virtualnem svetu in na koncu tudi do preizkusa programa v robotski celici. Delo opisuje robotsko celico z vsemi sestavnimi elementi, s katerimi se obdelovanec sreča med postopkom upogibanja. Namen dela je spoznati avtomatizacijo postopka upogibanja, njene prednosti in slabosti ter v katerem primeru je tak način sploh ekonomsko upravičen. Poleg tega je namen spoznati, kako se spopadamo z varnostjo v bližini robota, torej vzrok zaprtja robota v celico ter programske omejitve delovanja robota, ko celica ni zaprta in je v bližini robota človek. Program je napisan v programu Simul easy, pred tem pa je model izrisan v Solidworksu in pretvorjen v Darf sight-u.
Keywords: Upogibanje, avtomatizacija, robotska celica, Fanuc
Published: 02.11.2020; Views: 148; Downloads: 29
.pdf Full text (2,18 MB)

2.
Vzpostavitev zanesljive komunikacije med Fanuc robotom in Beckhoff krmilnikom
Robert Plevčak, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V zaključnem delu se bomo posvetil vzpostavitvi zanesljive komunikacije med Fanuc kolaborativnim robotom in Beckhoff programirljivim logičnim krmilnikom. Serijsko povezavo bomo vzpostavili s standardom RS-485. Osredotočili se bomo na logiko namizne igre križec krožec. Predstavili bomo delovanje algoritma minimaks, potrebnega za igranje namizne igre. Prikazana bo njegova implementacija v Beckhoff krmilnik, kjer bomo uporabili C# programski jezik. Za zaključek bomo v programskem okolju Microsoft Visual Studio naredili simulacijo, s pomočjo katere bomo preverili delovanje logike.
Keywords: PLK- programirljivi logični krmilnik, robotska celica, kolaborativi robot, Fanuc, Beckhoff.
Published: 02.11.2020; Views: 194; Downloads: 24
.pdf Full text (1,18 MB)

3.
Varjenje polipropilenskih rezervoarjev s fanuc robotom lr mate 200id
Primož Sukič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava postopek varjenja polipropilenskih rezervoarjev v podjetju Rosenbauer, d. o. o. s Fanuc robotom LR Mate 200iD. Optimiziranje proizvodnje in s tem skrajšanje obdelovalnih časov varjenja rezervoarjev ter zmanjšanje stroškov izdelave rezervoarjev so bili ključni za izgradnjo robotske celice za potrebe varjenja rezervoarjev. Diplomsko delo obravnava postopek in parametre varjenja z robotom Fanuc LR Mate 200iD ter podaja opis robotske celice R2EX in njenih komponent. Z Izgradnjo robotske celice je zdaj varjenje polipropilenskih rezervoarjev z robotom hitrejše, kvaliteta varjenja je boljša, s tem pa smo se izognili naporu delavcev, ki so pred izgradnjo robotske celice varili rezervoarje ročno.
Keywords: varjenje polipropilena, robot Fanuc LR Mate 200iD, Rosenbauer, d. o. o., Munsch, robotska celica R2EX
Published: 21.02.2020; Views: 487; Downloads: 0

4.
LOKALIZACIJA IN RAZPOZNAVANJE BATERIJ S STROJNIM VIDOM ROBOTSKEGA SISTEMA FANUC M-1iA
Janez Hribernik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja uporabo strojnega vida robotskega sistema Fanuc M-1iA za lokalizacijo in razpoznavanje baterij. V diplomskem delu smo se osredotočili predvsem na lokalizacijo in razpoznavo baterij za uporabo v aplikacijah ločevanja baterij. Raziskali smo, kakšni so vplivi podlage, na kateri sistem s kamero razpoznava izbrane baterije in ugotovili, da je izbrana podlaga odvisna od uporabljene kamere in predmeta, ki bo na tej podlagi. Raziskali in preizkusili smo tudi vpliv svetlobe na zaznavanje baterij tako, da smo dobili optimalno osvetljenost za čim bolj kvalitetno sliko baterij. Pri osvetljevanju smo prišli do ugotovitve, da lahko ob napačni postavitvi osvetljevalnih luči pride do velikih motenj pri razpoznavi objekta. Da smo dosegli čim boljše razpoznavanje, smo morali raziskati in ustrezno nastaviti tudi določene parametre v programskem paketu Fanuc iRVision, ki vplivajo na sam rezultat razpoznavanja baterij. Tem parametrom smo določili različne vrednosti in uporabili tiste, ki so nam prinesle najboljši rezultat. Robotski sistem smo uspešno naučili razpoznavanja baterij za namen aplikacije ločevanja baterij.
Keywords: kamera, strojni vid, Fanuc M-1iA, iRVision
Published: 06.09.2016; Views: 678; Downloads: 59
.pdf Full text (3,76 MB)

5.
Pakiranje baterij na tekočem traku z robotom Fanuc M-1iA
Bernie Bezenšek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se ukvarjali s problemom robotiziranega pakiranja baterij na tekočem traku. Različne baterije se transportirajo s tekočim trakom, robotski vizualni sistem s kamero pa jih zazna, razpozna in lokalizira. Robotski sistem sledi baterijam na tekočem traku, jih pobira med premikanjem, sortira in zlaga v namensko embalažo. Sistem smo nadgradili z dodatnim tekočim trakom za transport embalaže in električnim prstnim prijemalom. Oblikovali in izdelali smo posebne prste za prijemalo, ki lahko zgrabijo dva različna tipa baterij. V diplomi je predstavljena zasnova laboratorijske robotske celice z industrijskim robotom Fanuc M-1iA, programiranje robotskega sistema, predstavljeni pa so tudi eksperimentalni rezultati delovanja robotske aplikacije.
Keywords: robot Fanuc M-1iA, tekoči trak, vizualno sledenje, pakiranje baterij
Published: 06.09.2016; Views: 796; Downloads: 100
.pdf Full text (2,99 MB)

6.
Simulacija posluževanja proizvodne celice z robotskima rokama FANUC R2000iC/165F
Alen Vuk, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisan postopek izvedbe simulacije v programu Roboguide. Preveriti je bilo potrebno, ali je v podani celici možna želena manipulacija z roboti FANUC R2000iC /165F in strojem v celici. S pomočjo simulacije v programu Roboguide smo preizkusili in preuredili podane izvedbe celic, da je bila mogoča želena manipulacija med strojem in roboti. Na podlagi rezultatov simulacije in predpostavk smo se odločili za optimalno izvedbo celice. V prilogi so podana tudi navodila za hiter začetek dela z programom.
Keywords: Proizvodna celica, posluževanje (ali strega), robotska roka FANUC R2000iC/165F, simulacija, ROBOGUIDE
Published: 29.08.2016; Views: 1119; Downloads: 103
.pdf Full text (3,86 MB)

7.
MANIPULACIJA OBJEKTOV NA TRANSPORTNEM TRAKU Z ROBOTOM FANUC M-1iA
Arben Jahiri, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Roboti z vizualnim sledenjem se uporabljajo za razvrščanje, pakiranje in montiranje. V diplomskem delu smo uporabljali 6-osnega paralelnega robota FANUC M-1iA. S kamero robot zazna objekt na transportnem traku, ki ga poganja enosmerni napajalnik. Poleg kamere se uporablja dajalnik, saj z njim določimo lokacijo objekta, ko je ta izven vidnega polja kamere. Ko robot dobi vse potrebne podatke o objektu, ga s prijemalom prime in odloži v predal. Najprej smo izvedli kalibracijo kamere, transportnega traka in dajalnika, nato pa smo z ročno programirno enoto sestavili program za manipuliranje objektov. Robotski program je bil izdelan v Fanuc-ovem robotskem jeziku TPP. V programskem jeziku KAREL je izdelan programski paket oz. knjižnica Visual Line Tracking, iz katere samo kličemo oz. uporabljamo podprograme v našem programu.
Keywords: Robot Fanuc M-1iA, manipulacija, transportni trak, vizualno sledenje, KAREL
Published: 14.10.2015; Views: 935; Downloads: 79
.pdf Full text (3,20 MB)

8.
APLIKACIJA INDUSTRIJSKEGA ROBOTA FANUC M-1iA
Tadej Zrim, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje vzpostavitev delovne celice z robotom Fanuc M-1iA z namenom rešitve problema Hanojskih stolpičev. Za lažje razumevanje same robotske aplikacije, in s tem robotskega programa, smo v diplomskem delu podrobno opisali robota Fanuc M-1iA, njegove sestavne dele, koordinatne sisteme ter nasplošno opisali strojni vid in uporabljeno kamero. Prav tako smo opisali področja in načine uporabe robota Fanuc M-1iA v industriji in do določene mere opisali potek projekta pri uvedbi robota v industrijo in pri tem nastale okvirne stroške. Sama aplikacija je zahtevala met šestih igralnih kock v delovno območje, območje za metanje kock ter njihovo ponovno metanje, dokler niso vse kocke različne po velikosti. Velikost kocke simbolizira število pik na zgornji ploskvi kocke. Pogoj za začetek reševanja problema Hanojskih stolpičev je, da so vse kocke sortirane po velikosti. Proces določanja položaja posamezne kocke in števila pik na le tej smo ustvarili s programskim orodjem iRVision.
Keywords: Fanuc M-1iA, industrijski robot, Hanojski stolpiči, strojni vid, iRVision, projekt robotizacije
Published: 19.02.2015; Views: 1165; Downloads: 179
.pdf Full text (4,56 MB)

9.
Robotska delovna celica s 6-osnim paralelnim robotom FANUC M-1iA
Miha Tertinek, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje pripravo in realizacijo delovne celice z majhnim in hitrim paralelnim robotom Fanuc M-1iA, na katerem teče zanimiva demonstracijska aplikacija metanja igralne kocke. V naši robotski aplikaciji, ki smo jo imenovali Hazarder, robot vrže igralno kocko pod nadzorom uporabnika, in v kolikor pade šestica, robot uporabnika nagradi s čokoladico. Izdelava naše robotske aplikacije je obsegala programiranje meta igralne kocke tako, da smo robota naučili trajektorij, po katerih se naj giblje. Uvedli smo tudi strojni vid za prepoznavanje in lociranje objektov (kocke) ter štetja (pik). Priklopili smo še preprosto uporabniško konzolo za nadzor meta. Pri programiranju gibov in obdelavi podatkov s kamere je bil uporabljen Fanuc-ov preprosti robotski programski jezik TP. Izdelali smo tudi virtualno delovno celico v okolju Roboguide, da smo lahko preverili gibanje robota, ugotovili omejitve orientacije prijemala in možnosti kolizij z objekti v delovnem prostoru robota.
Keywords: paralelni robot Fanuc M-1iA, virtualna robotska celica, strojni vid, kamera, pnevmatsko prijemalo, Roboguide
Published: 17.10.2013; Views: 1690; Downloads: 212
.pdf Full text (3,34 MB)

10.
PREIZKUŠANJE VZDRŽLJIVOSTI ROČNIH MEŠALNIKOV S POMOČJO INDUSTRIJSKEGA ROBOTA
Gregor Blatnik, 2013, master's thesis

Abstract: Uporaba industrijskih robotov za laboratorijsko preizkušanje nam lahko prihrani veliko časa in omogoča boljšo ponovljivost rezultatov testiranja. Opisan je robotski sistem za preizkušanje ročnih mešalnikov za gnetenje testa. S pomočjo Matlab programskega okolja in knjižnice Robotics Toolbox smo naredili simulacije gibanja robota in sil ki se pojavijo na gnetilce mešalnika. Razvili smo metodo za nadzor in omejevanje sil. Za simulacijo robotskega programa je bil uporabljen simulacijski program Roboguide. Praktični testi so bili izvedeni v podjetju BSH v Nazarjah.
Keywords: ročni mešalniki, preizkušanje vzdržljivosti, industrijski robot, Robotics Toolbox, Roboguide, Karel, Fanuc
Published: 30.09.2013; Views: 1335; Downloads: 198
.pdf Full text (5,23 MB)

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica