| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Antioxidant activity of different hop (Humulus lupulus L.) genotypes
Zala Kolenc, Tamara Hribernik, Tomaž Langerholc, Maša Pintarič, Maja Prevolnik Povše, Urban Bren, 2023, original scientific article

Abstract: The antioxidant activity (AA) of hop extracts obtained from different hop genotypes (n = 14) was studied. For comparison, the purified β-acids-rich fraction and α-acids-with-β-acids-rich fraction were also used to test the antioxidative potential. The AA of purified hydroacetonic hop extracts was investigated using the Ferric Reducing Ability of Plasma (FRAP), Oxygen Radical Absorption Capacity (ORAC) and Intracellular Antioxidant (IA) methods. The FRAP values in different hop genotypes ranged between 63.5 and 101.6 μmol Trolox equivalent (TE)/g dry weight (DW), the ORAC values ranged between 1069 and 1910 μmol TE/g DW and IA potential values ranged between 52.7 and 118.0 mmol TE/g DW. Significant differences in AA between hop genotypes were observed with all three methods. AAs were determined using three different methods, which did not highly correlate with each other. We also did not find significant correlations between AA and different chemical components, which applies both to AA determined using individual methods as well as the total AA. Based on this fact, we assume that the synergistic or antagonistic effects between hop compounds have a more pronounced effect on AA than the presence and quantity of individual hop compounds.
Keywords: hop, antioxidant activity, FRAP, ORAC, intracellular antioxidative potential, genotypes
Published in DKUM: 20.03.2024; Views: 159; Downloads: 5
.pdf Full text (1,23 MB)
This document has many files! More...

2.
Izbira metode za določevanje antioksidativne aktivnosti biološko aktivnih komponent : magistrsko delo
Živa Nekrep, 2023, master's thesis

Abstract: Antioksidanti so spojine, ki so zmožne inhibirati oksidacijo s čimer ščitijo organizem pred obolenji, povzročenimi s prostimi radikali. V magistrskem delu smo želeli določiti optimalno metodo za določanje antioksidativne aktivnosti biološko aktivnih komponent glede na njihovo strukturo in topnost. Uporabili smo sintetične spojine, ki izkazujejo biološko aktivnost, med katere spadajo askorbinska kislina, butiliran hidroksi toluen, kofein, klorogenska kislina, resveratrol, rutin in teofilin ter ekstrakte iz naravnih surovin, tj. CBD, črna kumina, šipek in zelena kava, ki smo jih pripravili z mletjem in ultrazvočno ekstrakcjio ter uparevanjem z rotacijskem uparjalnikom. Raztopine sintetičnih spojin in ekstraktov smo pripravili v metanolu ter testirali njihove antioksidativne lastnosti z DPPH, CUPRAC, s FRAP in z ORAC testom ter β-karotensko metodo. Dobljene rezultate smo ovrednotili glede na kemijske lastnosti in strukturo spojine ter sklepali, katera izmed antioksidativnih metod je najbolj primerna za določevanje antioksidativne aktivnosti.
Keywords: Antioksidanti, biološko aktivne komponente, testi antioksidativnosti, DPPH, FRAP, CUPRAC, ORAC, β-karotenska metoda
Published in DKUM: 21.07.2023; Views: 517; Downloads: 44
.pdf Full text (2,96 MB)

3.
Okolju prijazno pridobivanje ekstraktov iz rožmarina (rosmarinus officinalis l.) z globoko evtektičnimi topili in ocena njihove antioksidativne učinkovitosti : magistrsko delo
Žan Koštomaj, 2022, master's thesis

Abstract: Globoko evtektična topila predstavljajo zeleno alternativo konvencionalnim organskim topilom za ekstrakcijo bioaktivnih učinkovin. V sklopu magistrskega dela smo za namen ekstrakcije antioksidativnih spojin iz rožmarina sintetizirali šest različnih globoko evtektičnih topil, pri čemer so vsi kot akceptorja vodikove vezi vsebovali holin klorid, kot donorji vodikove vezi pa so se izmenjevali etilen glikol, 1,2-propandiol, ocetna kislina, mlečna kislina, urea in fruktoza, kot primerjavo s konvencionalim topilom pa smo uporabili raztopini različnih koncentracij etanola in metanola. Za pripravo vzorcev smo uporabili tehniko matrično trdno-fazne disperzije, za identifikacijo in kvantifikacijo izbranih spojin pa smo uporabili metodo tekočinske kromatografije ob uporabi UV detektorja (HPLC-UV). Dobljenim ekstraktom smo določili še antioksidativno delovanje s TPC, FRAP in DPPH testi. Vsi antioksidativni testi so pokazali, da je imel vzorec, pri katerem smo uporabili mlečno kislino kot HBD, najvišjo antioksidativno aktivnost, temu pa sta sledila vzorca, pridobljena s 70 % etanolom in z DES topilom na osnovi ocetne kisline. Dobljene rezultate smo primerjali s podobno raziskavo na področju ekstrakcij fenolnih spojin iz rožmarina z uporabo globoko evtektičnih topil, pri čemer smo njihove rezultate presegli. S tem smo razvili in vpeljali novo, hitro, bolj učinkovito in cenovno ugodno ekstrakcijsko metodo ob uporabi globoko evtektičnih topil za pripravo rastlinskih ekstraktov z visoko vsebnostjo aktivnih učinkovin iz rožmarina.
Keywords: Globoko evtektična topila, rožmarin, HPLC, TPC, FRAP, DPPH
Published in DKUM: 25.05.2022; Views: 723; Downloads: 148
.pdf Full text (2,81 MB)

4.
Antioksidativni potencial različnih sort hmelja
Tamara Kobale, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu se je določal antioksidativni potencial različnih sort hmelja. Vzorci so bili pridobljeni s hidroacetonsko ekstrakcijo, antioksidativni potencial pa je bil določen s kemijskima metodama FRAP in ORAC. Rezultati meritev so bili analizirani s programom SPSS ob uporabi ustreznih statističnih metod. Ugotovljeno je bilo, da se različne sorte hmelja med seboj statistično značilno razlikujejo. Najvišji antioksidativni potencial po metodi FRAP je bil določen v sorti Savinjski Golding, z metodo ORAC v sortah Styrian Eureka in Aurora. Najnižji antioksidativni potencial po metodi FRAP je bil izmerjen v sorti Styrian Eureka in po metodi ORAC v sorti Caucasus. Analiza povezanosti ni pokazala značilne korelacije med rezultati metod FRAP in ORAC pri vzorcih istih sort hmelja. Antioksidativni potencial bi lahko predstavljal enega od tehnoloških parametrov za nadaljnjo selekcijo in izbor sort hmelja.
Keywords: Hmelj, antioksidativni potencial, FRAP, ORAC
Published in DKUM: 07.10.2021; Views: 1135; Downloads: 79
.pdf Full text (2,38 MB)

5.
Antioksidativni potencial različnih kultivarjev paradižnika (Solanum lycopersicum L.)
Simon Janžekovič, 2019, master's thesis

Abstract: Paradižnik vsebuje številne antioksidante. Je najpomembnejši vir likopena v prehrani, hkrati pa so tudi vir askorbinske kisline, β-karotena, vitamina E in fenolnih spojin, predvsem flavonoidov. Kultivarji paradižnika imajo plodove različnih barv, ki so posledica genotipov, z različnimi pigmenti. Zraven genotipa, imajo dodaten vpliv na vsebnost snovi tudi stopnja zrelosti, pogoji pridelave in podnebni dejavniki. Paradižnik je bil vključen v številne epidemiološke raziskave zaradi pozitivnih učinkov na zdravje ljudi. V naši raziskavi smo želeli ugotoviti antioksidativni potencial različnih kultivarjev paradižnika. V poskus smo vključili 40 kultivarjev, ki smo jih razdelili v šest barvnih skupin. Antioksidativni potencial smo merili z metodama FRAP in ORAC. Ugotovili smo, da se barva plodov statistično značilno vpliva na antioksidativni potencial. V povprečju so imeli višji antioksidativni potencial paradižniki s temnimi in antiocian plodovi. Najnižje vsebnosti so imeli v povprečju kultivarji z belimi plodovi. Opravili smo korelacijske teste, ki so pokazali povezavo med FRAP in ORAC meritvami z barvnimi skupinami, nismo pa dokazali povezave z znotrajceličnim antioksidativnim potencialom, vsebnostjo suhe snovi, titracijskimi kislinami in vsebnostjo vitamina C.
Keywords: antioksidanti, FRAP, ORAC, paradižnik
Published in DKUM: 04.10.2019; Views: 2094; Downloads: 201
.pdf Full text (1,22 MB)

Search done in 6.64 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica