| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
OBLIKOVALSKI IN ERGONOMSKI VIDIKI RAZVOJA FOTOAPARATA
Gregor Harih, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Fotoaparat je naprava za zajemanje svetlobe. Od njenega izuma, do danes se je na osnovi stalnega razvoja, nove tehnike in tehnologije precej spremenila. Zraven zagotavljanja glavne funkcije je potrebno, da razvojni inženir oblikuje fotoaparat po principih industrijskega oblikovanja in ergonomije. Z upoštevanjem teoretičnih in praktičnih priporočil ter na osnovi antropometričnih tabel je mogoče doseči obliko, ki bo uporabnikom vizualno všeč ter bo omogočala enostavno in preprosto uporabo z malo utrujanja in brez poškodb uporabnika. V kolikor so principi industrijskega oblikovaja in ergonomije ustrezno zajeti v razvojni fazi, se ustvari dodatna vrednost fotoaparata, ki izboljša konkurenčnost izdelka na tržišču.
Keywords: delovno okolje, razdelitev fotoaparatov, zrcalno-refleksni fotoaparat, camera obscura, ergonomija, inženirsko oblikovanje, konstrukcijska priporočila, izbira materiala, antropometrija, računalniška orodja
Published: 04.01.2010; Views: 2151; Downloads: 159
.pdf Full text (18,38 MB)

2.
ANALIZIRANJE IN POPRAVLJANJE KVALITETE DIGITALNIH SLIK, ZAJETIH S FOTOAPARATI MOBILNIH TELEFONOV
Sašo Mađarić, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Pri zajemanju slik s fotofoni (tj. krajši izraz za mobilni telefon z digitalnim fotoaparatom) se pogosto srečujemo s problemom prisotnosti šuma in drugih nepravilnosti v digitalnih slikah. Vzrok za slabšo kvaliteto zajetih slik je predvsem v tem, da fotofoni nimajo vgrajenih kvalitetnih leč in stabilizatorjev slik. V tem diplomskem delu smo se ukvarjali s problemom, kako izboljšati kvaliteto že zajetih digitalnih slik slabše kakovosti. Preučili smo različne metode za popravljanje kvalitete slik, in sicer metodo Lucy—Richardson, regularizirano obnavljanje, Wienerov filter in slepo dekonvolucijo. Na podlagi pridobljenega znanja smo razvili lasten algoritem PSFCALC, ki popravljanje kvalitete slik temelji na izračunavanju enotinega odziva slikovnega sistema (tj. funkcije PSF). Vse preučene in razvite metode smo preizkusili na testnih slikah realnih poslovnih vizitk, zajetih s fotofoni. Uspešnost popravljanja kvalitete smo kvantitativno izmerili z opazovanjem števila prepoznanih znakov na sliki. Rezultati so pokazali, da je naša metoda najuspešnejša, saj smo na testnih slikah, ki so bile izboljšane z našo metodo PSFCALC, v povprečju razpoznali največ znakov.
Keywords: predobdelava digitalnih slik, zamegljene slike, popravljanje kvalitete digitalnih slik, mobilni telefon, fotoaparat, optično razpoznavanje znakov
Published: 29.07.2010; Views: 2485; Downloads: 194
.pdf Full text (1,66 MB)

3.
VEČPARAMETRSKI MODEL ZA POMOČ PRI IZBIRI DIGITALNEGA FOTOAPARATA
Anja Uranič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Digitalna fotografija je postala del vsakdanjega življenja. Skoraj vsaka družina ima danes digitalni fotoaparat, fotoaparati se reklamirajo na jumbo plakatih, digitalno fotografijo pa lahko posnamemo kar s prenosnim telefonom. Ponudba digitalnih fotoaparatov je iz leta v leto večja, zato je izbira in nakup pravega oz. nam najustreznejšega dokaj zahtevno opravilo. Pred nakupom pa je pomembno, da dobro razmislimo, kakšen fotoaparat si želimo in v kakšne namene ga nameravamo uporabljati. V diplomskem delu so predstavljeni kriteriji, ki so pomembni za izbiro digitalnega fotoaparata, ter njihov pomen. Ob upoštevanju le-teh smo predstavili model, izdelan v računalniških programih Dexi in Vredana, s pomočjo katerega kupec na enostaven način izbere in se odloči za zanj najprimernejši digitalni aparat. Končni rezultat diplomskega dela je ocena posameznega digitalnega fotoaparata ter na koncu predlagan najprimernejši digitalni fotoaparat.
Keywords: odločanje Dexi večparametrski model fotografija • digitalni fotoaparat
Published: 25.11.2010; Views: 1889; Downloads: 134
.pdf Full text (1,37 MB)

4.
Uporaba zbirke KVANT OPTIC pri pouku fizike v osnovni šoli
Sonja Cank, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu bom predstavila zbirko Kvant optic. Zbirko, ki si jo želi vsak učitelj fizike, saj z njo lahko naredi čudovite eksperimente na področju optike in tako učencem približa snov in delovanje optičnih aparatov. Dotaknila se bom didaktičnih metod, predvsem demonstracijske metode. Podala bom analizo učnih načrtov v osnovni šoli pri predmetu fizike. V optični zbirki Kvant optic lahko predstavimo osnove optike, ki jih potrebujemo za kasnejše razumevanje bolj zapletenih optičnih naprav. Zelo primerna je za predstavitve v osnovni šoli, zato jo tam tudi najbolj priporočamo. Zbirka uporablja laserje in zanje je značilna velika svetlost na intervalu valovne dolžine, zato zatemnitev ni ključnega pomena. V diplomi bom predstavila, katere osnovne eksperimente lahko izvedemo in dodala eksperimente, ki so nekoliko zahtevnejši. Zbirka je primerna za naravoslovne dneve in za dodatni pouk fizike.
Keywords: Eksperiment, didaktične metode, optične zbirke, Kvant optic, zbiralne in razpršilne leče, konveksna in konkavna zrcala, ravno zrcalo, fotoaparat, človeško oko.
Published: 19.01.2011; Views: 2289; Downloads: 250
.pdf Full text (4,26 MB)

5.
ŠPORTNA FOTOGRAFIJA SKOZI TEORIJO IN PRAKSO
Jaka Thaler, 30, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo predstavi športno fotografijo skozi teorijo in prakso. V prvem delu se osredotočimo na teoretični vidik, kjer spoznamo osnove fotografije, samo delovanje fotoaparata, fotografske zvrsti in kako sta povezana zakon in fotografija. Za lažje razumevanje sledijo fotografski pojmi (osvetlitev, osvetlitveni čas, ostrina in drugo). V drugem delu preidemo od teorije k praksi, ki zajema analizo dela športnega fotografa, kjer so opisane značilnosti njegovega dela. Nato je podrobneje predstavljena teorija športne fotografije, kaj se zanjo potrebuje, tehnike in naposled športna fotografija v praksi, o čimer smo za mnenje povprašali športnega fotografa Sama Vidica.
Keywords: fotoaparat, objektiv, osvetlitev, ostrenje, športna fotografija
Published: 11.11.2011; Views: 12088; Downloads: 476
.pdf Full text (2,20 MB)

6.
KONCERTNA FOTOGRAFIJA
Dunja Andrenšek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga vsebuje povzetek fotografske opreme in njenih značilnosti, ki so uporabne pri zajemanju koncertne fotografije. Obravnavano je tudi področje samega zajemanja z uporabniškega vidika ter uporabniški nasveti iz lastnih in izkušenj drugih fotografov. Zajeta je priprava fotografske opreme, predvsem zaradi zahtevnosti pogojev. Obravnavan je tudi postopek pridobivanja akreditacij , težave pri tem ter postprodukcija po zajemanju.
Keywords: FOTOAPARAT, OBJEKTIV, BLISKAVICA, KONCERT, POSTPRODUKCIJA
Published: 18.12.2012; Views: 4892; Downloads: 180
.pdf Full text (52,53 MB)

7.
AVTOMATIZACIJA POMIKA FOTOAPARATA
Tine Lenart, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje sistem za natančno pomikanje kamer in fotoaparatov. Namen projekta je bil izdelati napreden fotografski in snemalni pripomoček, s katerim je med drugim možno izdelati ''time - lapse'' fotografijo v gibanju. Sistem je opremljen s koračnim motorjem in inkrementalnim dajalnikom ter mikrokrmilnikom podjetja Atmel. Motor poganja drsnik prek zobnika in zobate letve. Sistem nam omogoča tudi samodejno proženje fotoaparata. V nalogi je predstavlejn mehanizem za prenos, delovanje posameznih elektronskih komponent in program za mikrokrmilnik.
Keywords: drsnik, fotoaparat, koračni motor, mikrokrmilnik
Published: 26.11.2012; Views: 1296; Downloads: 81
.pdf Full text (10,17 MB)

8.
FOTOGRAFIJA V ČASOVNIH PRESLEDKIH
Andreja Barbarič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga vsebuje opis fotografske opreme, ki se uporablja pri fotografiji v časovnih presledkih in nekaj osnov fotografije za lažje razumevanje. Zaradi narave dela je zajeta tudi priprava opreme. Zajeta je tudi predprodukcija, postprodukcija ter programi, ki se v njej uporabljajo, težave, s katerimi se srečujemo pri tej vrsti fotografije, ter njihove rešitve. Področje zajemanja in urejanja fotografij je obravnavano tudi z uporabniškega vidika z nasveti iz lastnih izkušenj.
Keywords: FOTOAPARAT, OBJEKTIV, INTERVAL METER, SEKVENCA, POSPRODUKCIJA
Published: 05.09.2013; Views: 1480; Downloads: 186
.pdf Full text (4,95 MB)

9.
MIKROKRMILNI SISTEM ZA NADZOR POMIKA DIGITALNEGA FOTOAPARATA
Matej Magdič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo izdelali mikroračunalniško krmiljen sistem za fotografiranje in snemanje. Izdelali smo digitalno krmiljeno linearno vodilo, nanj namestili voziček, na katerega smo pritrdili zrcalno-refleksni fotoaparat. Sistem nam omogoča ročni in avtomatski način pomikanja vozička po vodilu. Za krmiljenje smo uporabili mikroračunalniško ploščo Ready for AVR, zasnovano na mikrokrmilniku ATmega 16. Mehanski pomik pa smo izvedli s pomočjo unipolarnega koračnega motorja, ki ga krmilimo kot bipolarnega. Voziček krmili večji motor (motor 1), ki je nameščen na 120 cm dolgem vodilu in nam omogoča pomik vozička levo ali desno po njem. Sistem samodejno ostri in proži fotoaparat, ki je pritrjen na vozičku, z možnostjo zasuka 360˚. Za zasuk fotoaparata skrbi manjši unipolarni koračni motor (motor 2), ki je pritrjen na samem vozičku vodila.
Keywords: fotoaparat, digitalno krmilje, koračni motor
Published: 06.11.2015; Views: 659; Downloads: 60
.pdf Full text (3,01 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica