| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
ANALIZA VREDNOTENJA ZALOG JEDRSKEGA GORIVA V NUKLEARNI ELEKTRARNI KRŠKO
NINA ABRAM, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Podjetje se mora v svojih računovodskih aktih vnaprej opredeliti za določeno računovodsko metodo glede vrednotenja zalog materiala, trgovskega blaga in embalaže, saj naj bi uporabljana metoda izkazovala bolj ali manj realne stroške porabe materiala. Vrednotenje zalog porabe materiala je v podjetjih zelo pomembno, saj vpliva tako na bilanco stanja kot tudi na izkaz poslovnega izida. Po SRS so najbolj uporabne tri metode in sicer metoda FIFO, metoda drsečih povprečnih cen in metoda tehtanih povprečnih cen. Podjetja se lahko odločijo za tisto metodo, s katero bodo bolj uresničila svoje cilje, kot so višji dobiček ali manjše plačilo davka. Obračunavanje zalog jedrskega goriva je posebnost računovodenja v NEK, ki ga je določila država s sprejetjem Meddržavne pogodbe in Družbene pogodbe. Na podlagi izračunov in analiz, ki smo jih prikazali v drugem delu diplomske naloge, je težko oceniti, katera metoda bi bila dolgoročno najustreznejša za NEK z vidika SRS, Meddržavne pogodbe in z davčnega vidika.
Keywords: Vrednotenje zalog materiala, metoda FIFO, metoda drsečih povprečnih cen, metoda tehtanih povprečnih cen, metoda dejanskih cen, material, Nuklearna elektrarna Krško, Meddržavna pogodba, jedrsko gorivo.
Published: 21.10.2009; Views: 2734; Downloads: 394
.pdf Full text (509,44 KB)

2.
Pravna podlaga za skladiščenje in hranjenje kostanjevih in hrastovih ekstraktov v gospodarski družbi Tanin d. d. Sevnica : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa Gospodarska in tehniška logistika
Katarina Dular, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Skladiščenje je del logističnih procesov, ki kot zveza in regulator med drugimi funkcijami v materialnem poslovanju omogoča premostitev časovne razlike med časom proizvodnje in časom uporabe različnih dobrin. V diplomski nalogi je predstavljena pravna podlaga za skladiščenje in hranjenje kostanjevih in hrastovih ekstraktov v gospodarski druţbi Tanin d.d. Sevnica. V začetku diplomske naloge predstavljam in analiziram ustrezne pravne vire s področja skladišča, opisujem skladiščno pogodbo in analiziram pravno podlago za pripravo materialne dokumentacije ter njeno kroţenje. V empiričnem delu naloge predstavljam gospodarsko druţbo Tanin d.d. Sevnica, proizvodni program in kakovost produktov, postopek embaliranja, shranjevanja, hranjenja in izdaje produktov. V zadnjem delu naloge prikazujem, kakšen pomen ima zakonodaja skladiščenja v gospodarski druţbi, in predstavljam ugotovitve, da gospodarska druţba upošteva pravno podlago skladiščenja, saj je proces dobro organiziran in dovolj utečen.
Keywords: skladišče, skladiščna pogodba, skladiščenje, sistem fifo, kostanjevi ekstrakti, hrastovi ekstrakti
Published: 05.05.2011; Views: 1548; Downloads: 124
.pdf Full text (1,57 MB)

3.
SKLADIŠČENJE IN IZDAJA VHODNIH MATERIALOV V PROIZVODNJO V PODJETJU SGA D.O.O., SLOV. KONJICE
Romana Turner, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Da je proizvodno podjetje lahko uspešno, mora zagotavljati zadostne količine materiala za nemoteno proizvodnjo vendar pa je tukaj potrebno ogromno znanja s področja skladiščnega poslovanja. Glede na materiale, katere podjetje potrebuje za svoje delovanje, se odločamo o izvedbi skladiščnih prostorov. Kolikšne bodo zaloge in ali bomo skladiščne prostore najeli ali bomo skladiščili sami je odvisno od več dejavnikov, predvsem pa od višine stroškov, katere nam povzročajo zaloge. Kako bomo knjižno zavedli prejem blaga in nato izdajo blaga je odvisno od politike poslovanja podjetja. Nikakor ne smemo pozabiti pri prejemu blaga, da je potrebno izvesti razne kontrole od ustreznosti blaga do same kvalitete blaga. SGA izdajo vrši po principu FIFO. Z avtomatizacijo skladišč se je mogoče izogniti marsikateri napaki človeškega faktorja, saj se večina knjižnih premikov preko odčitavanja črtnih kod avtomatsko zavede v sistemu. Prav tako z regalnim avtomatskim skladiščem pridobimo na samem skladiščnem prostoru. Inventura ob končanem poslovnem obdobju je izraz našega dela skozi obdobje in vsa odstopanja v zalogah nam prikazujejo kolikšne so bile napake pri manipuliranju z blagom.
Keywords: proizvodno podjetje, material, skladiščno poslovanje, skladiščni prostor, strošek, zaloga, kvaliteta blaga, FIFO, regalno avtomatsko skladišče, inventura
Published: 14.11.2012; Views: 2278; Downloads: 289
.pdf Full text (464,36 KB)

4.
POSEBNOSTI RAČUNOVODSKEGA SPREMLJANJA ZALOG PREMOGOVNIKA
Nastja Robnik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomski seminar opisuje posebnosti spremljanja zalog premogovnika na primeru podjetja Premogovnik Velenje d. d.. Pravilno knjigovodsko spremljanje zalog lahko podjetju poveča ali pa tudi zmanjša poslovni izid, saj do zaloge ena izmed postav v bilanci stanja, ki nam pokaže kakšne dobiček ali izgubo je podjetje pridelalo. Glede zalog je v teoriji zapisanega zelo veliko. Različni avtorji opisujejo vrste zalog in njihovo spremljanje, vendar metode spremljanja so iste, saj jih določa Slovenski računovodski standard oziroma Mednarodni računovodski standard. V diplomskem seminarju sem v teoretičnem delu opisovala vrste zalog in metode spremljanja zalog, v praktičnem delu pa sem proučevala podjetje Premogovnik Velenje d. d.. V praktičnemu delu sem naredila primerjavo knjigovodskega spremljanja zalog premoga po metodi FIFO, drsečih povprečnih cen in tehtanih povprečnih cen.
Keywords: zaloge, zaloge premoga, spremljanje zalog, metode vrednotenja zalog metoda FIFO, metoda tehtanih povprečnih cen, metoda drsečih povprečnih cen, Premogovnik Velenje d.d..
Published: 29.11.2013; Views: 1272; Downloads: 107
.pdf Full text (1,08 MB)

5.
RAZVOJ APLIKACIJE ZA IZDAJANJE RAČUNOV
Borut Zupan, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Mnoga mikro podjetja in samostojni podjetniki nimajo resursov za celovite rešitve za spremljanje poslovanja (ERP, ang. enterprise resource planning). Za vodenje računov se tako poslužujejo enostavnih rešitev, izdelanih s pomočjo pisarniških orodij, kar vodi do nepreglednosti in večje možnosti napak. V diplomski nalogi je predstavljena rešitev, ki omogoča izdelavo osnovnih računovodskih dokumentov. Predstavljen je prototip spletne aplikacije za spremljanje zalog in izdelavo računov. Rešitev je sprogramirana v programskem jeziku PHP in sloni na arhitekturi MVC (ang. model, view, controller). Aplikacija omogoča vodenje poslovnih partnerjev in spremljanje zalog po metodi FIFO (ang. first in, first out). Predstavljena aplikacija omogoča tudi shranjevanje računov v PDF obliki po trenutno veljavni zakonodaji. Aplikacija je bila testirana na primeru poslovanja samostojnega podjetnika. Menimo, da je v diplomskem delu predstavljena aplikacija primerna predvsem za mikro podjetja in samostojne podjetnike, ki rešitve za podporo poslovanja uporabljajo le občasno.
Keywords: Izdelava računa, FIFO, PHP, MVC, spletna aplikacija
Published: 20.04.2016; Views: 1148; Downloads: 72
.pdf Full text (1,33 MB)

Search done in 0.11 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica