| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 32
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Planiranje kapacitet v orodjarstvu s pomočjo orodij microsoft project in microsoft excel
Miha Krajcer, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Orodjarstvo je panoga, vključena v skoraj vsak proizvodni proces v industriji, in sicer od zamisli prek planiranja do izdelave izdelka. V času, ko sta hitrost in kakovost nadvse pomembni, se tudi orodjarne, slovenske, evropske in ostale, srečujejo s problematiko, kako svoj izdelek narediti čim hitreje in čimbolj kakovostno ter kako hitro je le-ta lahko pri svojem kupcu. V diplomski nalogi predstavljamo, kako v orodjarstvu s pomočjo računalniških (programskih orodij) Microsoft Project in Microsoft Excel planirati kapacitete tako, da je najboljše izdelan izdelek čim hitreje pri svojem kupcu. Obe programski opremi bodisi Microsoft Project bodisi Microsoft Excel sta odlični za planiranje, a sta le delček orodij, ki jih uporablja konkurenca. Seveda pa zgolj računalniški programi niso dovolj za učinkovito planiranje. Vsi procesi skupaj morajo delovati kot celota. Zato je bistvenega pomena, da se optimizacija prične že pri sami pripravi projekta, na samem začetku, kjer se lahko reši že ogromno težav, za katere bi v prihodnje porabili ogromno sredstev in pa časa. Predvsem smo opazili, da je še ogromno stvari, na katerih lahko gradimo našo prihodnost, ne samo pri planiranju, uporabi novejših računalniško podprtih sistemov in pa navsezadnje tudi nekaj samoiniciative, s katero lahko že vsak zaposlen v podjetju pripomore, da bo delo potekalo po predvidenem planu oziroma še boljše. Izpeljava projekta do končnega cilja – predati orodje naročniku oziroma kupcu.
Keywords: orodjarstvo, orodja, Microsoft Project in Microsoft Excel, planiranje
Published: 10.08.2021; Views: 164; Downloads: 16
.pdf Full text (1,34 MB)

2.
Electrified powertrain configurator
Jernej Kosi, 2019, master's thesis

Abstract: This master’s thesis describes the development, use and simulation results of the Excel based electrified powertrain configurator tool. First, different electrified powertrains are introduced and divided based on the powertrain type. Within the scope of this master’s thesis, we focused on battery electric vehicles. A mathematical vehicle model was developed to describe different battery electric vehicle powertrain architectures. The mathematical vehicle model was implemented in Excel. The performance of the Excel tool was demonstrated by simulating various driving cycles. To evaluate the accuracy and usability of the tool, simulation results from Excel tool were compared with those from AVL Cruise.
Keywords: electrified powertrain, vehicle longitudinal dynamic, driving simulation, Excel, tool development
Published: 23.12.2019; Views: 616; Downloads: 0

3.
Toplotna obremenitev stanovanjskega bloka z upoštevanjem neogrevanega stanovanja
Mitja Gaberšek, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomskega dela je izdelava orodja za preračun toplotne obremenitve in vpliva neogrevanega stanovanja na tako stanovanjski blok kot tudi na stanovanja, ki mejijo na neogrevano stanovanje. Diplomsko delo najprej prikaže postopek pridobitve potrebnih projektnih podatkov za izdelavo preračuna. Nato so obrazloženi faktorji in koeficienti izbrani za obravnavano stavbo. Sledi opis izdelave orodja za preračun, ki je izdelano v programskem okolju Microsoft EXCEL. Uporabniku omogoča izbiro ogrevanih stanovanj in tip ogrevanja za vsako posamezno stanovanje. Rezultati so prikazani grafično in tabelarično za različna časovna obdobja določena s strani uporabnika. Prikažejo tako toplotno obremenitev kot tudi strošek potreben za ogrevanje.
Keywords: Toplotna obremenitev, ISO 12831:2004, stanovanjski blok, Microsoft EXCEL, neogrevano stanovanje
Published: 27.09.2019; Views: 402; Downloads: 47
.pdf Full text (2,34 MB)
This document has many files! More...

4.
Solution of the problem of critical path’s finding in Excel on the basis of reducing it to ordinary transportation task
Mimo Drašković, Ludmila Malyaretz, Oleksandr Dorokhov, 2016, independent scientific component part or a chapter in a monograph

Abstract: The problem of determining the critical path for the scheduling tasks has been considered. An original technique for practical calculations using the available Solver add-on in Excel has been described. The proposed approach is based on reducing the task to solving the ordinary transportation problem, in particular to the problem of finding the longest path. Examples of solutions with the test input data and corresponding screenshots are given. The practical steps of the user’s action in the process of direct solution in Excel are consistently described. The analysis of the results of the proposed method has been performed and presented. It is established that presented method for calculating the critical path requires minimal efforts from the users, regardless of the dimension of the tasks.
Keywords: task scheduling, transportation tasks, calculations, critical path, Excel, Solver, software tools
Published: 09.05.2018; Views: 500; Downloads: 54
.pdf Full text (377,09 KB)
This document has many files! More...

5.
Povezljivost programskih orodij za projektiranje električnih inštalacij v praksi
Jernej Ferlež, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je predstavitev možnosti, ki jih programska orodja za projektiranje nudijo za izboljšanje hitrosti in učinkovitosti dela ter kakšne možnosti ti nudijo za medsebojno povezavo in prenos podatkov. Določeno povezljivost je mogoče doseči glede na namen, polno povezljivost pa preko podatkovne povezave med programskimi orodji MS Excel in Autodesk AutoCAD. V večini ostalih primerov prenosa podatkov dosežemo delno povezljivost, kot so iznosi podatkov iz dokumentov in izdelavi kosovnic. S takšnim pristopom k delu in projektiranju si lahko olajšamo delo ter skrajšamo čas dela in zmanjšamo možnost napak pri vstavljanju in prenosu podatkov.
Keywords: programska orodja, prenos podatkov, povezljivost, MS Excel, AutoCAD
Published: 24.10.2017; Views: 787; Downloads: 96
.pdf Full text (5,11 MB)

6.
Zasnova programa v MS Excel za podporo preventivnega vzdrževanja
David Šalamun, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Preventivno vzdrževanje se spreminja podobno, kot se spreminja tehnologija industrijskih strojev. V nalogi je predstavljena izdelava programa, ki služi vzdrževalcem v podjetju Talum Servis in inženiring d. o. o. pri opravljanju preventivnih pregledov obratov. Program je bil izdelan v programskem okolju Microsoft Office znotraj programov Excel in Word. V nalogi so poleg teorije, opisani tudi posamezni postopki preventivnega vzdrževanja in morebitne težave ter nevarnosti, na katere mora biti vzdrževalec pri pregledu pozoren. Glavni namen programa je takojšnje podajanje navodil za vzdrževanje, beleženje zgodovine posegov vzdrževanja in avtomatizirano izdelavo poročila o posegu na posameznem stroju.
Keywords: preventivno vzdrževanje, Excel, Talum Servis in inženiring d. o. o., livarstvo, pnevmatika in hidravlika
Published: 12.07.2017; Views: 837; Downloads: 124
.pdf Full text (2,00 MB)

7.
DIMENZIONIRANJE VODOV V ELEKTRIČNIH INŠTALACIJAH S PROGRAMSKIM ORODJEM MICROSOFT EXCEL
Rok Rečnik, 2016, diploma project paper

Abstract: Dimenzioniranje vodov v električnih inštalacijah je zelo zamudno ter zahtevno, saj je potrebno opraviti veliko izračunov ter preveriti ali izračunane vrednosti zadovoljujejo zahteve kriterijev. Zaradi tega smo se odločili, da pripravimo aplikacijo, ki nam bo samodejno opravila postopek dimenzioniranja ter tako olajšala delo projektantom. Aplikacijo smo izdelali v programskem okolju Microsoft Excel, to pa zaradi tega, ker je uporaba le-tega zelo razširjena ter omogoča enostaven izvoz podatkov v druge programe. Aplikacijo smo uspešno napisali ter prikazali njeno delovanje na praktičnem primeru.
Keywords: dimenzioniranje, električne inštalacije, Microsoft Excel
Published: 21.03.2017; Views: 1230; Downloads: 173
.pdf Full text (1,65 MB)

8.
PRIMERJAVA PROGRAMOV ZA ANALIZIRANJE VELIKIH PODATKOV PRI ODLOČANJU ZA POTROŠNIŠKI KREDIT V BANKI X
Betka Vodišek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem projektu Primerjava programov za analiziranje velikih podatkov pri odločanju za potrošniški kredit v banki X, smo želeli raziskati področje analiziranja statističnih podatkov velikih količin. Za primerjavo smo si izbrali dve orodji in sicer orodje Microsoft Excel in orodje IBM SPSS. Orodje Microsoft Excel je med mnogimi uporabniki znan po svojih funkcionalnostih urejanja preglednic, zmogljivosti mnogih funkcij, ustvarjanju preglednih grafov ter vrtilnih tabel. Le malokdo pa pozna funkcionalnosti Microsoft Excela v povezavi s statistično obdelavo podatkov. V diplomskem projektu smo naredili pregled orodja, bolj natančno pa smo se posvetili funkcionalnostim statistične obdelave. Drugo izbrano orodje je orodje IBM SPSS. Orodje je do sedaj znano predvsem v družboslovnih krogih, za statistično analiziranje. Orodje omogoča mnoge funkcije, ki so potrebne za uspešno analizo. V diplomskem projektu smo najprej opisali osnovne značilnosti orodja, nato pa smo se bolj posvetili funkcijam statistične obdelave, po katerih smo primerjali obe orodji. V obeh orodjih smo delali na realnih podatkih o kreditojemalcih banke X. Banka X nam je pred začetkom analize posredovala podatke iz njihove baze, mi pa smo te podatke uredili v bolj smiselno celoto. Nato smo podatke uvozili v obe orodji in začeli z analizo. V diplomskem projektu smo si postavili tri hipoteze, ki se nanašajo na uporabniško izkušnjo, funkcionalnostmi v obeh orodjih in na končni rezultat analize.
Keywords: Velike količine podatkov, Deskriptivna statistika, Korelacije, Microsoft Excel, IBM SPSS, Primerjava
Published: 24.11.2016; Views: 925; Downloads: 119
.pdf Full text (2,37 MB)

9.
REŠEVANJE KEMIJSKO - TEHNIŠKIH PROBLEMOV S PROGRAMOM MS EXCEL
Lidija Pungeršek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo prikazali, da lahko z uporabo Excela zelo hitro in učinkovito rešujemo različne kemijsko tehniške probleme, s katerimi smo se srečevali skozi celoten študij. Naloga vključuje teoretični in raziskovalni del. V teoretičnem smo opisali različne postopke za reševanje nalog s pomočjo MS Excela 2010. Potek reševanja različnih sklopov nalog smo predstavili na osmih primerih. V prvem primeru smo prikazali postopek reševanja algebrskih enačb z eno neznanko. Pri tem smo v Excelu uporabili orodji Goal Seek (Iskanje cilja) in Solver (Reševalnik). Pri drugi, kemijski nalogi smo prikazali uporabo Goal Seeka in Solverja na enačbi za izračun toplotne kapacitete. Tretji primer naloge je bil reševanje sistemov linearnih enačb. Najprej smo predstavili matematično ozadje reševanja sistema linearnih enačb, v drugi točki smo prikazali postopek reševanja z inverzno matriko, v tretji točki pa še uporabo orodja Solver na istem primeru. V poglavju integralnih enačb smo pri prvi nalogi – izračun toplote za segrevanje plina, za reševanje integralne enačbe uporabili trapezno pravilo in MS Excel. V drugi nalogi tega poglavja – cevni pretočni reaktor, pa smo določili prostornino cevnega pretočnega reaktorja in smo za reševanje integralne enačbe ravno tako uporabili trapezno pravilo in Excel. Pri navadnih diferencialnih enačbah smo matematični kakor tudi kemijski problem rešili z Excelom in uporabo Eulerjeve metode, narisali smo graf in primerjali rezultate po Eulerju z dejanskimi rezultati. V ta namen želimo izpostaviti, da je pomembno znanje uporabe MS Excela za izračun posameznih nalog. Razlog za to so natančneje, hitreje, enostavneje, preglednejše izračunane naloge, ki jih je mogoče shranjevati in pošiljati preko spleta v različne študijske namene, kasneje pa koristno uporabiti tudi pri opravljanju poklica. Tako smo mnenja, da je študij učinkovitejši in nenazadnje razumljivejši z uporabo le-tega.
Keywords: Program MS Excel, programiranje, reševanje problemov, kemijska tehnika, enačbe
Published: 13.10.2016; Views: 1279; Downloads: 135
.pdf Full text (8,70 MB)

10.
STABILNO RAČUNANJE ENAKIH KREDITNIH ANUITET
Aleksander Golob, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavljamo, kako stabilno računati enaka odplačila anuitetnega kredita s pomočjo računalnika. Obrazec za direktno računanje geometričnega zaporedja – znotraj formule za računanje anuitet – pri nizki obrestni meri vsebuje odštevanje dveh približno enakih števil, kar pomeni veliko relativno napako pri računanju z računalnikom v premični piki. Zato je smiselno uporabiti postopni način računanja členov geometričnega zaporedja, saj ta ne vsebuje odštevanja. Na ta način je število operacij sicer vezano na število kapitalizacijskih obdobij, vendar dobimo s tem direktno stabilen algoritem. Člene lahko računamo bodisi iz prvega člena geometričnega zaporedja bodisi rekurzivno. Do seštevka, ki predstavlja geometrično zaporedje lahko pridemo tudi z računanjem kombinacij in obrestnih mer. Zato preuredimo enačbo, ki jo uporablja Bohte (1995, str. 81) pri analizi zaokrožitvenih napak. Numeričen rezultat takšnega računskega postopka je eno izmed sosednjih števil točnega rezultata, s čimer dobimo enakovredno rešitev k Excelovi PMT funkciji. Prav tako enakovreden, vendar v primerjavi z Bohtejevim veliko bolj učinkovit, pa je algoritem, ki oblikuje izračune iz skupin obrestnih mer v dvojiških korakih in jih nato poveže.
Keywords: finančna matematika, krediti, geometrično zaporedje, numerične metode, analiza zaokrožitvenih napak, Excel-VBA, Octave (programski jezik)
Published: 22.09.2016; Views: 778; Downloads: 57
.pdf Full text (1,53 MB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica