| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 31
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
RAZVOJ PROGRAMSKE REŠITVE ZA DISTRIBUCIJO REKLAMNIH LETAKOV
Zvonko Pravdič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga predstavlja programsko rešitev za pripravo O'glasne pošte. O'glasna pošta je sestavljena iz oglasov na osnovnem letaku in reklamnih materialov, ki so vloženi v osnovni letak. Namen rešitve je poenostaviti in povečati hitrost priprave O'glasne pošte ter zmanjšati napake pri vlaganju reklamnih materialov v osnovni letak. To smo dosegli z nazivnicami za svežnje in s poročili. Osnova za nazivnice in poročila so razdelilniki. Imamo razdelilnike s podatki o številu gospodinjstev, podjetij, samostojnih podjetnikov in poštnih predalov ter razdelilnike za reklamne materiale. Na nazivnicah bodo vsi potrebni podatki za pripravo svežnjev za posamezne pošte. Poročila bodo služila za lažjo organizacijo dela ter olajšala kontrolo. Rešitev je izdelana z orodjem Excel in MS Access. V Excelu se je programiralo s programskim jezikom Visual Basic.
Keywords: O'glasna pošta, nazivnice, Microsoft Access, Microsoft Excel
Published: 22.10.2009; Views: 1518; Downloads: 136
.pdf Full text (2,83 MB)

5.
RAZVOJ IN UPORABA ODLOČITVENEGA MODELA V SKLADIŠČNEM POSLOVANJU PODJETJA OBERČ D.O.O.
Donovan Skubic, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava problem spremljanja in kontrole zalog surovin, polizdelkov in izdelkov v podjetju Oberč d.o.o.. Osrednja dejavnost omenjenega podjetja je predelava plastičnih mas in proizvodnja vreč. Podjetje se po obsegu uvršča med mala družinska podjetja. Problemi v podjetju nastajajo predvsem na ravni podajanja točnih, torej ekonomičnih proizvodnih količin, ki pa nemalokrat vodijo v nezaloženost ali prekomerno založenost z določenimi izdelki in polizdelki. Vzrok za omenjene probleme gre iskati predvsem na ravni spremljanja in kontrole zalog, kajti podjetje nima vzpostavljenega sistem za kontrolo zalog, ki bi nudil natančno in praktično oporo pri sprejemanju odločitev. Namen in cilj diplomske naloge je vzpostaviti s pomočjo MS Excel-a pregleden in praktičen sistem za vsakodnevno spremljanje in kontrolo zalog, ter nasploh novo delovno prakso na več nivojih, kot so na primer: formalizacija beleženja proizvedenih količin s strani delavca (vpeljava obrazca »Dnevno poročilo o delu«) ter dosledno uporabo sistema za spremljanje in kontrolo zalog s strani managementa. Diplomsko delo teži predvsem k uporabi sodobnih informacijskih tehnologij, ki omogočajo elektronsko zajemanje podatkov ter s tem ponujajo širok spekter možnih rešitev vsakodnevnih logističnih težav. Opisane izboljšave bi bile primerne za vpeljavo v podjetje Oberč, predvsem zaradi enostavnosti izvedbe ter finančne ugodnosti.
Keywords: Logistika, Optimalna proizvodna količina, Microsoft Excel, Črtna koda, Dnevno poročilo o delu
Published: 01.12.2009; Views: 1691; Downloads: 103
.pdf Full text (1,73 MB)

6.
PROGRAMSKA REŠITEV ZA IZDELOVANJE PONUDB ZA PREMOŽENJSKA ZAVAROVANJA
Borut Bergant, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena programska rešitev, ki je namenjena izdelavi ponudb premoženjskega zavarovanja za organizacije. Rešitev je izdelana za Generali Zavarovalnico d. d. in je nadomestila staro programsko rešitev. Na začetku diplome je predstavljeno problemsko stanje v podjetju in opis metode >Življenjski cikel razvoja aplikacije<, po kateri je bila rešitev izdelana. Za zgraditev rešitve smo uporabili programsko orodje MS Excel in Visual Basic za aplikacije. V osrednjem delu sta opisana potek zgraditve in delovanje programske rešitve. Prikazanih je nekaj zanimivih programskih stavkov in obrazcev, ki jih rešitev uporablja za delovanje. Predstavljeni so rezultati analize SWOT. S programsko rešitvijo smo dosegli večjo učinkovitost poslovanja podjetja ter skrajšanje časov za izdelavo ponudb premoženjskega zavarovanja. V sklepnem delu so ocene o učinkih delovanja aplikacije pri poslovanju omenjenega podjetja, predstavljeni pa so tudi pogoji za uvedbo ter možnosti za nadaljnji razvoj.
Keywords: • Programska rešitev • Ponudba za premoženjsko zavarovanje • Življenjski cikel razvoja aplikacije • MS Excel • Visual Basic za aplikacije
Published: 04.05.2010; Views: 1846; Downloads: 190
.pdf Full text (3,90 MB)

7.
VTIČNIK ZA SHRANJEVANJE EXCELOVIH PREGLEDNIC V RAZŠIRLJIV OZNAČEVALNI JEZIK
Goran Graf, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Orodja za delo z elektronskimi preglednicami omogočajo enostavno upravljanje s podatki in njihovimi izračuni. Podatke pa včasih želimo uporabiti tudi v drugih programskih orodjih, zato je pomembno, v kakšni obliki so shranjeni. V ta namen se danes najpogosteje uporablja označevalni jezik XML, pri čemer priložen dokument DTD določa definicijo strukture podatkov, uporablja pa se tudi za vzorec ali za preverjanje pravilnosti zgrajenega dokumenta XML. Zaradi avtomatizacije postopkov in potrebe po prenosu podatkov preglednic med različnimi programskimi orodji, smo v tem diplomskem delu razvili vtičnik, ki podatke in njihovo obliko iz preglednice Excel shrani v dokument XML. Vtičnik pa omogoča tudi obraten postopek, in sicer prenos podatkov iz datoteke XML v preglednico Excel. V okviru tega diplomskega dela smo preučili zgradbo Excelovih preglednic in funkcij, ob tem pa smo naštudirali še pravila in zgradbo dokumentov XML in DTD. Vtičnik smo implementirali v programskem jeziku VBA, ki je vgrajen v orodje Excel. Rezultati testiranja so pokazali pravilnost delovanja našega vtičnika.
Keywords: Excel, označevalni jezik XML, programski jezik VBA, vtičnik
Published: 20.12.2010; Views: 1458; Downloads: 140
.pdf Full text (1,59 MB)

8.
ODLOČITVENI MODEL ZA OCENJEVANJE KANDIDATOV ZA ŠOLO ZA ČASTNIKE
Matjaž Ogrinc, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se loteva postopka izbora najprimernejših kandidatk in kandidatov za šolanje na Šoli za častnike Slovenske vojske. Cilj naloge je razvrstitev in izbor najprimernejših kandidatov, ki sodelujejo na selekciji in bodo napoteni na šolanje v Šolo za častnike. Problem smo rešili z izgradnjo modela za večparametrsko odločanje. Odločitveni model je predstavljen z izbranimi kriteriji, ki so najbolj pomembni za končno oceno in razvrstitev kandidatov. Pri modeliranju večparametrskega modela smo uporabili metodo za večparamtrsko odločanje Kepner-Tregoe, katero smo prenesli v elektronsko preglednico programa MS Excel. Odločitveni model za ocenjevanje častnikov Slovenske vojske omogoča vrednotenje in analizo končnih ocen ter s tem izbor najprimernejših kandidatov. Za preizkus pravilnosti delovanja modela smo izvedli "kaj-če" analizo.
Keywords: Šola za častnike, selekcija, večparametrsko odločanje, metoda Kepner-Tregoe, Excel elektronske preglednice
Published: 14.04.2011; Views: 1756; Downloads: 214
.pdf Full text (1,88 MB)

9.
KONSTRUIRANJE ZGIBNIH DVORIŠČNIH VRAT
Borut Srčnik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sem se ukvarjal s konstruiranjem zgibnih dvoriščnih vrat. Najprej sem se lotil reševanja na bolj praktični način, pri čemer sem opazil problematični lom vrat. Čas izdelave delavniških načrtov sem skrajšal tako, da sem s pomočjo Excela in Autocada izdelal načrt s spremenljivkami in program za računanje teh spremenljivk. Sledila je optimizacija tečaja, do izločitve problematičnega loma. Zaključil sem z modeliranjem v Catiji in preizkusom v Autocadu.
Keywords: zgibna dvoriščna vrata, optimizacija, Autocad, Excel, Catia, tečaji zgibnih vrat
Published: 13.10.2011; Views: 1925; Downloads: 208
.pdf Full text (2,55 MB)

10.
UPORABA NUMERIČNIH PROGRAMSKIH PAKETOV POLYMATH MATLAB IN EXCEL V KEMIJSKI TEHNIKI
Irena Selišek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Na področju reševanja kemijsko-tehnoloških problemov smo želeli spoznati in preizkusiti tri programske pakete Polymath, Matlab in Excel. Uporaba paketov in njihova medsebojna povezava je predstavljena na sedmih primerih. Prvi primer je izračun izhodnih koncentracij reaktanta v kaskadi štirih mešalnih reaktorjev. Matematični model je sistem linearnih enačb. Drugi primer je izračun iztokov in sestave iztokov naravnega plina iz uparjalnika, kjer gre za reševanje nelinearne enačbe. Tretji primer je primer termičnega razcepa lahkih ogljikovodikov v olefine. Matematični model je sistem nelinearnih enačb. V četrtem primeru gre za izračun prostornine cevnega reaktorja z navadno diferencialno enačbo. Peti primer je primer pretvorbe glukoze v glukonsko kislino, kjer je potreben izračun sistema diferencialnih enačb. V šestem primeru, je treba oceniti parametre enačbe za molsko toplotno kapaciteto butana s polinomno regresijo. V sedmem primeru so ocenjeni parametri Wagnerjeve enačbe za parni tlak propana z nelinearno regresijo. Navedeni primeri so rešeni z vsemi tremi programskimi paketi. Na štirih primerih je prikazana tudi povezava med paketi. Iz primerov in povezav ugotovimo, da so dobljene rešitve praktično enake. Najbolj enostaven za uporabo navedenih primerov je programski paket Polymath.
Keywords: numerične metode, sistem enačb, linearne enačbe, nelinearne enačbe, diferencialne enačbe, regresija, program Polymath, program Matlab, program Excel
Published: 22.12.2011; Views: 2754; Downloads: 126
.pdf Full text (3,48 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica