| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 244
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Biorazgradljiva embalaža v oskrbovalni verigi : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa
Lazar Cvejić, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu se ukvarjamo z analizo pojavov in procesov, povezanih z biorazgradljivo embalažo v oskrbovalni verigi. Najprej predstavimo relevantne pojme, tj. logistika, oskrbovalna veriga in embalaža. V nadaljevanju predstavimo teoretične vidike biorazgradljive embalaže, praktične primere uporabe ter prednosti in slabosti biorazgradljive embalaže. V praktični raziskavi, izvedeni s pomočjo ankete, smo ocenjevali ozaveščenost potrošnikov o biorazgradljivi embalaži v oskrbovalni verigi. Ugotovili smo, da so potrošniki v glavnem dobro seznanjeni z uporabo biorazgradljive embalaže, vendar je ne uporabljajo v veliki meri.
Keywords: embalaža, biorazgradljiva, logistika, oskrbovalna veriga
Published in DKUM: 14.02.2024; Views: 245; Downloads: 23
.pdf Full text (1,22 MB)

2.
Kavcijski sistem za embalažo pijač : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa
Ivana Vidačković, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Glavni namen diplomskega dela je raziskati kavcijski sistem za embalažo pijač. V teoretičnem delu smo raziskali, kaj predstavlja kavcijski sistem, kakšen je njegov prispevek k ohranjanju okolja in trajnosti. V nadaljevanju diplomskega dela smo identificirali prednosti ter slabosti kavcijskega sistema za embalažo. Izvedli smo raziskavo s pomočjo anketnega vprašalnika, s katerim smo preverili ozaveščenost prebivalcev o kavcijskem sistemu za embalažo. Kavcijski sistem predstavlja sistem vračila embalaže, pri katerem potrošniki ob nakupu pijače doplačajo samo za embalažo, ki jo lahko vrnejo, ko gredo v trgovino ali drugo mesto, kjer obstaja možnost povračila kavcije. Na ta način so potrošniki finančno motivirani za sodelovanje v sistemu kavcije. Prevzem embalaže in vračilo kavcije na prodajnih mestih je možno ročno ali avtomatsko. Na podlagi vseh raziskav, ki sem jih opravila med svojim diplomskim delom, smo prišli do zaključka, da ima kavcijski sistem pomembno vlogo pri ohranjanju okolja in ljudi.
Keywords: kavcijski sistem, kavcija, embalaža, odpadki, krožno gospodarstvo
Published in DKUM: 13.02.2024; Views: 247; Downloads: 16
.pdf Full text (2,26 MB)

3.
Problem embaliranja nabavnih B materialov za linijo MCM3 v podjetju BSH hišni aparati d. o. o. Nazarje : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Anja Tevž, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Embalaža ima dandanes izjemno pomembno vlogo tako v poslovnem kot tudi v zasebnem življenju. Ne samo, da izdelkom nudi zaščito, temveč tudi močno povečuje njihovo vrednost. Podjetja se v preteklosti niso zavedala, kako pomembno vlogo igrata logistika in embalaža pri ustvarjanju dobička, tu pa je v zadnjih letih moč opaziti velik napredek ter velike spremembe. Sama embalaža se je zelo razvila napram prejšnjemu stoletju, postala je bolj trpežna, napredna in navsezadnje tudi raznovrstna, saj je na tržišču prisotnih vse več različnih vrst embalažnih materialov. V diplomski nalogi se bomo dotaknili splošnih teoretičnih osnov nabave, nabavne logistike in embalaže. Raziskali bomo trenutno embaliranje nabavnih B materialov za linijo MCM3 v podjetju BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje, ki ni usklajeno z zahtevami proizvodne linije, kar podjetjem povzroča težave. Vzporedno bomo predlagali nov, izboljšan način embaliranja, ki bo usklajen z zahtevami prej omenjene proizvodne linije in ju tudi medsebojno primerjali.
Keywords: nabava, nabavna logistika, embalaža, embaliranje, embalirani predpisi
Published in DKUM: 13.02.2024; Views: 169; Downloads: 9
.pdf Full text (3,56 MB)

4.
Vpliv vizualne podobe embalaže na nakupno odločitev potrošnika : magistrsko delo
Tia Maria Tertinek, 2023, master's thesis

Abstract: Živimo v sodobni potrošniški družbi, kjer smo vsakodnevno obdani z neštetim številom izdelkov različnih ponudnikov, embalaža je zraven svoje tradicionalne vloge zaščite izdelka in z razvojem možnosti potiska materialov postala eden izmed ključnih komunikacijskih in marketinških orodij med izdelkom ter potrošnikom. V magistrskem delu smo se odločili raziskati vpliv vizualne podobe embalaže na potrošnikove odločitve na primeru embalaže bučnih olj. V teoretičnem delu smo opisali embalažo – od njenih glavnih funkcij in materialov do komunikacijskih elementov na njej. V empiričnem delu smo opravili primerjalno analizo in anketo s potrošniki ter ugotovili, da ima vizualna podoba embalaže pozitiven vpliv na potrošnikovo motiviranost za nakup izdelka ter domnevano kvaliteto izdelka, vpliv ocene privlačnosti emalaže izdelka na domnevano ceno izdelka je zanemarljiv.
Keywords: embalaža, vizualna podoba izdelka, nakupno odločanje
Published in DKUM: 04.12.2023; Views: 282; Downloads: 58
.pdf Full text (8,11 MB)

5.
Psihološki vpliv barve embalaže na nakupni proces : diplomsko delo
Lena Zebec, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Razumevanje vedenja potrošnika je ključnega pomena v trženju, saj je ta končni uporabnik številnih izdelkov in storitev. Raziskali smo vlogo barve embalaže pri prepoznavnosti blagovne znamke in nakupnih odločitev glede na starost in spol potrošnika. Raziskava temelji na analizi literature, ki zajema vedenje potrošnika, nakupni proces, embalažo in psihologijo barv. Empirični del je izveden s pomočjo anketnega vprašalnika. Raziskava potrjuje, da je vpliv barve embalaže pomemben pri prepoznavanju blagovnih znamk. Ugotovili smo, da so cena, blagovna znamka in količina izdelka poleg barve embalaže prav tako ključnega pomena.
Keywords: potrošnik, nakupni proces, embalaža, psihologija barv
Published in DKUM: 03.11.2023; Views: 709; Downloads: 84
.pdf Full text (1014,29 KB)

6.
Primerjava embalaže vlažilnih krem za obraz glede na spol ciljnih odjemalcev in analiza preferenc odjemalcev do embalaže vlažilnih krem za obraz
Laura Broder Vogrinčič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V teoretičnem delu diplomskega dela smo predstavili kozmetično panogo, vpliv družbenih omrežij na nego kože posameznika ter najbolj vplivna kozmetična podjetja in znamke tako v svetu kot Sloveniji. Osredotočili smo se na embalažo kozmetičnih izdelkov in njene lastnosti, kot so oblika, material, slog pisave, barva ter funkcionalnost. V središču dela je embalaža vlažilnih krem za obraz in kako jo podjetja diferencirajo glede na spol ciljnih odjemalcev. Raziskavo smo naredili z namenom, da ugotovimo razlike v embalaži vlažilnih krem za obraz glede na spol ciljnih odjemalcev in s pomočjo ankete preverimo, kakšna embalaža odjemalce dejansko pritegne med nakupovanjem. Primerjava izdelkov je pokazala, da se za embalažo, ki je namenjena moškim, uporabljajo predvsem močne in hladne barve, nekoliko bolj barvita in manj dekorativna pisava ter širša oblika embalaže. Uporabljen material je v večini primerov plastika. Embalaža, namenjena ženskam, je po obliki nekoliko ožja, za pisavo pa so uporabljeni bolj dekorativni slogi. Barve so toplejše in oblika nekoliko ožja, večkrat pa sta kot material uporabljena tudi steklo ali akrilna plastika. Glede funkcionalnosti so embalaže na približno enaki ravni. Rezultati v raziskavi se skladajo z razlikami, ki smo jih opisali v primerjavi embalaž, predvsem glede barve in materiala.
Keywords: embalaža, kozmetika, nakupno vedenje, obraz, spol, vlažilna krema
Published in DKUM: 27.10.2023; Views: 244; Downloads: 28
.pdf Full text (2,70 MB)

7.
Poznavanje alternativ plastične embalaže v Republiki Sloveniji : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Tamara Slekovec, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Plastična embalaža obstaja že vrsto let in je tesno povezana z življenjem ljudi. Plastična embalaža so izdelki, ki opravljajo funkcijo embalaže. Ne glede na svoje prednosti predstavlja vedno večji globalni problem zaradi svoje nerazgradljivosti. Zato je potrebno poiskati alternativne embalaže, ki so okolju in nam bolj prijazne in imajo potencial popolnoma nadomestiti plastično embalažo. Takšnih alternativ je vedno več, največji potencial pa imajo alternative, kot so embalaža iz bioplastike, gob, sladkornega trsa, trave in mlečnih beljakovin. V diplomskem delu smo izvedli anketo, katere namen je bil ugotoviti, kako so ljudje seznanjeni o nevarnosti plastične embalaže in kako so seznanjeni o obstoječih alternativah.
Keywords: plastična embalaža, alternativna embalaža, recikliranje plastične embalaže, problematika plastične embalaže, embalaža iz bioplastike, embalaža iz gob, embalaža iz sladkornega trsa, embalaža iz trave, embalaža iz mlečnih beljakovin
Published in DKUM: 04.09.2023; Views: 366; Downloads: 34
.pdf Full text (4,23 MB)

8.
Razvoj trajnostne embalaže kuhinjskega robota MUM 5 : diplomsko delo
Kristjan Posedel, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje razvoj trajnostne embalaže za kuhinjski robot MUM 5 zaradi zamenjave trenutnih vložkov EPS, ki bodo zaradi negativnega vpliva na okolje kmalu prepovedani v številnih državah. V diplomski nalogi smo opredelili različne zahteve ter predpostavke za novo embalažo ter tako našli različne možnosti in alternative trenutnim vložkom. S pomočjo programskega paketa Siemens NX smo jih nato zmodelirali ter poslali na numerične simulacije. Od različnih možnosti smo izbrali najboljšo ter jo nato še testirali po PATT- ter ISTA-standardu.
Keywords: trajnostna embalaža, MUM 5, Siemens NX, hexacomb, papirna pulpa, BSH
Published in DKUM: 06.07.2023; Views: 279; Downloads: 23
.pdf Full text (7,59 MB)

9.
Optimizacija embalaže na projektu DW50 HUSA : magistrsko delo
Anže Knez, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljena optimizacija embalaže na projektu DW50 HUSA. Trenutno embalažo pomivalnega stroja smo morali optimizirati ter prilagoditi zahtevam kupca iz ZDA, da aparat prestoji vse transportne teste glede na njihove zahteve oziroma standarde, predpisane za trg, kjer bodo aparate prodajali. Uporabljena metoda pri magistrskem delu za optimizacijo embalaže je metoda poskusov in napak ("trial and error"). Za zagotovitev vseh zahtev kupca smo v embalažo pomivalnega stroja dodali nove komponente, s katerimi smo si zagotovili pozitiven transportni test ter posledično tako zagotovili vse zahteve in standarde, ki so bile podani s strani kupca.
Keywords: optimizacija, embalaža, pomivalni stroj DW50 HUSA, transportni testi
Published in DKUM: 16.06.2023; Views: 287; Downloads: 0
.pdf Full text (3,51 MB)

10.
Razvoj in priprava biorazgradljive aktivne embalaže : magistrsko delo
Žan Jankovič, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo razvili biorazgradljivo aktivno embalažo ter fizikalno-kemijsko karakterizirali in ocenili aktivni učinek (antioksidativni in protimikrobni) PLA folij. Nanosi plasti biopolimera hitozana in ekstraktov na PLA folije so bili potrjeni z metodami ATR-FTIR in XPS. Fizikalno-kemijska karakterizacija folij je potekala tudi z določevanjem omočljivosti in prepustnosti kisika. Metode so dokazale, da je z vidika omočljivosti in prepustnosti kisika zelo pomemben premaz iz ekstraktov, ki vpliva na izboljšanje omočljivosti in slabšo prepustnost kisika. Potrdili smo tudi desorpcijo hitozanov in ekstraktov iz površine folij v desorpcijsko kopel. Z analiznima spektrofotometričnima metodama DPPH in ABTS pa smo analizirali antioksidativno aktivnost folij in dokazali, da so vzorci PLA folij premazanih s hitozanoma in ekstraktoma robide ali brina izboljšale antioksidativno aktivnost. Slabše so se odrezale PLA folije premazane s hitozanoma in ekstraktom alge pri obeh metodah. Protimikrobno aktivnost smo določevali na gram pozitivno bakterijo Staphylococcus aureus in gram negativno bakterijo Escherichia coli. Vse testirane folije so imele zelo dobro protimikrobno aktivnost na bakterijo Staphylococcus aureus. Dobro protimikrobno aktivnost na bakterijo Escherichia coli pa je imel le vzorec PLA folije, ki je bil premazan s kvarternim hitozanom in premazom brina. Ker smo v PLA folijah uporabili naravne in okolju prijazne materiale za izdelavo funkcionaliziranih folij prepostavljamo, da so kompozitne folije z okoljskega vidika spremeljive, saj so biorazgradljive.
Keywords: aktivna embalaža, PLA folije, primarni hitozan, kvarterni hitozan, ekstrakti, antioksidativna embalaža, protimikrobna embalaža
Published in DKUM: 12.06.2023; Views: 517; Downloads: 63
.pdf Full text (3,29 MB)

Search done in 0.43 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica