| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
ELEKTRONSKA IZMENJAVA PODATKOV SAMOSTOJNEGA PODJETNIKA Z DAVČNO UPRAVO REPUBLIKE SLOVENIJE
Darja Beloglavc, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Davčna uprava Republike Slovenije je koncem leta 2003 preko internetnega portala eDavki vzpostavila sodobno in varno elektronsko davčno poslovanje, s katerim je davčnim zavezancem omogočila modernejši, prijaznejši in kakovostnejši način izpolnjevanja njihovih davčnih obveznosti ter medsebojno izmenjavo določenih drugih podatkov. Z uvedbo obveznega oddajanja davčnih obrazcev po elektronski poti je država Slovenija nedvomno veliko pridobila. Davčna uprava lahko na ta način drastično zniža stroške pri ročnem vpisovanju podatkov iz papirnih v elektronske obrazce in pri arhiviranju ter zaradi možnosti pridobivanja vsebinsko kvalitetnejših in bogatejših podatkov od davčnih zavezancev. Po drugi strani pa imajo davčni zavezanci možnost hitrejšega, brezplačnega in preprostejšega izpolnjevanja obrazcev, kar jim predstavlja prihranek pri času in denarju. Postopna uvedba konkretnih elektronskih davčnih storitev je bila načrtovana in prilagojena predvsem tistim subjektom, ki svoje davčne obveznosti izpolnjujejo najpogosteje in v največjem obsegu.
Keywords: elektronsko poslovanje, eDavki, davčna uprava, davčni zavezanci, elektronsko davčno poslovanje
Published: 22.06.2010; Views: 1404; Downloads: 152
.pdf Full text (621,70 KB)

2.
ELEKTRONSKO DAVČNO POSLOVANJE V SLOVENIJI
Anita Blatnik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Sodobna tehnologija nam ponuja številne možnosti na vseh področjih, eno izmed njih je gotovo elektronsko poslovanje, ki se nezadržno razvija in postaja del našega vsakdana. Slovenija je s projektom e-uprava začela z intenzivnim uvajanjem uporabe interneta in elektronskega poslovanja v upravo. Eno izmed zahtevnejših in občutljivejših področij je davčno poslovanje. Na tem področju je Davčna uprava Republike Slovenije davčnim zavezancem ponudila spletni portal eDavki, ki omogoča udobno, preprosto in varno izpolnjevanje ter oddajanje davčnih dokumentov doma ali v pisarni. Spletni portal eDavki temelji na najsodobnejših standardih, uporablja ustrezno varnostno infrastrukturo in upošteva davčno zakonodajo. Od 1. januarja 2009 ga uporabljajo vsi pravni subjekti. Davčnim zavezancem in davčni upravi prinaša številne prednosti in slabosti. Prednosti so: velik prihranek časa in stroškov, možnost vlaganja dokumentov 24 ur na dan, 7 dni v tednu, hitrejše in preprostejše izpolnjevanje davčnih dokumentov, manjša možnost napak in hitrejša obdelava davčnih podatkov. Kot slabost naj omenim možnost zlorab, občasno preobremenjenost in nedostopnost sistema. Glede na to, da se spletni portal eDavki vse skozi razvija in dopolnjuje, menim, da bo teh težav v prihodnosti manj.
Keywords: Elektronsko poslovanje, elektronsko davčno poslovanje, davčni zavezanci, javna uprava, digitalni podpis, portal, eDavki
Published: 26.03.2010; Views: 1976; Downloads: 189
.pdf Full text (1,31 MB)

3.
ELEKTRONSKO POSLOVANJE DAVČNEGA URADA REPUBLIKE SLOVENIJE
Nataša Nežič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Davki so eden izmed glavnih virov državnega proračuna. Plačevanje davčnih obveznosti je dolžnost vsakega državljana. Kdor svojih obveznosti do države ne izpolnjuje je sankcioniran. Pobiranje davkov je potekalo na klasičen papirni način, z razvojem interneta pa se je razvilo elektronsko poslovanje. Davčna uprava si je z uvedbo elektronskega poslovanja zelo olajšala svoje delo, prav tako pa je zavezancem za davek omogočila udobnejšo izpolnjevaje davčnih obveznosti. Proces uvajanja elektronskega poslovanja je potekal vse od sredine decembra leta 2003, za vse davčne zavezance pa je uporaba portala e-Davki postala obvezna 1. januarja 2009. Oddaja napovedi za odmero dohodnine preko ostalih medijev ni več mogoča.
Keywords: DAVČNA UPRAVA, DAVČNO POSLOVANJE, ELEKTRONSKO POSLOVANJE, ELEKTRONSKO DAVČNO POSLOVANJE, DOHODNINA, ELEKTRONSKA DOHODNINA
Published: 08.04.2010; Views: 1584; Downloads: 150
.pdf Full text (426,70 KB)

4.
Elektronsko poslovanje in davčna uprava : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa Gospodarska in tehniška logistika
Karolina Zorko, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Elektronsko poslovanje je uporaba vseh vrst informacijske tehnologije znotraj podjetja in pri povezavah podjetja s partnerji za zagotavljanje učinkovitega in uspešnega poslovanja ter pomembna sestavina nastajajoče informacijske družbe. Je način komunikacije in ponavljajoči se koncept, ki opisuje proces nabave in prodaje izdelkov, storitev in informacij s pomočjo računalniških omrežij, vključno z medmrežjem, njegove prednosti pa so nižji stroški, večja ponudba, trgi, hitrost in manj posrednikov. Davčna uprava Republike Slovenije je ob koncu leta 2003 preko medmrežnega portala eDavki vzpostavila sodobno in varno elektronsko davčno poslovanje, s katerim je davčnim zavezancem omogočila modernejši, prijaznejši in kakovostnejši način izpolnjevanja njihovih davčnih obveznosti ter medsebojno izmenjavo določenih drugih podatkov. Sistem eDavki, ki je nastal v okviru projekta EDP, nudi uporabnikom poleg elektronskega oddajanja davčnih obrazcev tudi številne druge prednosti. Uporaba portala eDavki je brezplačna, pri čemer mora uporabnik razpolagati le z osnovno strojno in programsko računalniško opremo ter ustreznim kvalificiranim digitalnim potrdilom. Vsem svojim davčnim zavezancem omogoča, da svoje obveznosti opravijo preko medmrežja na domu, kjer je možen dostop 24 ur na dan in vse dni v letu.
Keywords: e-poslovanje, elektronsko poslovanje, davčna uprava, elektronsko davčno poslovanje
Published: 20.01.2010; Views: 2130; Downloads: 246
.pdf Full text (1,57 MB)

5.
ELEKTRONSKO POSLOVANJE DAVČNE UPRAVE REPUBLIKE SLOVENIJE
Jasna Horvat, 2010, final seminar paper

Abstract: Elektronsko poslovanje je uporaba vseh vrst informacijske tehnologije znotraj podjetja in pri povezavah podjetja s partnerji za zagotavljanje učinkovitega in uspešnega poslovanja ter pomembna sestavina nastajajoče informacijske družbe. Je način komunikacije in ponavljajoči se koncept, ki opisuje proces nabave in prodaje izdelkov, storitev in informacij s pomočjo računalniških omrežij, vključno z medmrežjem, njegove prednosti pa so nižji stroški, večja ponudba, trgi, hitrost in manj posrednikov. Eno izmed zahtevnejših in občutljivejših področij je davčno poslovanje. Na tem področju je Davčna uprava Republike Slovenije davčnim zavezancem ponudila spletni portal eDavki, ki omogoča udobno, preprosto in varno izpolnjevanje ter oddajanje davčnih dokumentov doma ali v pisarni.Spletni portal eDavki temelji na najsodobnejših standardih, uporablja ustrezno varnostno infrastrukturo in upošteva davčno zakonodajo. Od 1. januarja 2009 ga uporabljajo vsi pravni subjekti. Davčnim zavezancem in davčni upravi prinaša številne prednosti in slabosti. Prednosti so: velik prihranek časa in stroškov, možnost vlaganja dokumentov 24 ur na dan, 7 dni v tednu, hitrejše in preprostejše izpolnjevanje davčnih dokumentov, manjša možnost napak in hitrejša obdelava davčnih podatkov. Kot slabost naj omenim možnost zlorab, občasno preobremenjenost in nedostopnost sistema. Glede na to, da se spletni portal eDavki vse skozi razvija in dopolnjuje, menim, da bo teh težav v prihodnosti manj.
Keywords: Elektronsko poslovanje, Davčna uprava RS, eDavki, elektronsko davčno poslovanje.
Published: 19.01.2011; Views: 1570; Downloads: 13

6.
VPLIV SISTEMA E-DAVKI NA DELOVANJE DURS-A
Tanja Lešič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Davčna uprava, se že več let trudi in prizadeva, da bi vsem davčnim zavezancem preko elektronskega poslovanja ponudila storitve, ki bi s poenotenostjo in učinkovitostjo v kar se da največji meri zadovoljevala njihove potrebe. Zato je preko internetnega portala eDavki vzpostavila sodobno elektronsko davčno poslovanje, ki tako uporabnikom, kot tudi zaposlenim prinaša veliko prednosti. Uporaba portala je brezplačna, uporabnik pa mora razpolagati le z osnovno strojno in programsko računalniško opremo ter digitalnim potrdilom, ki si ga lahko brezplačno priskrbi pri Ministrstvu za javno upravo (SIGE-CA in SIGOV-CA) ali pa pri overiteljih, s katerimi ima DURS sklenjen sporazum (NLB, Pošta Slovenije in Halcom Informatika). V diplomski nalogi smo raziskovali predvsem prednosti oz. slabosti, ki jih nudi portal eDavki tako zaposlenim, kot tudi uporabnikom, predstavili smo postopke pridobitve digitalnega potrdila ter primer oddajanja DDV obrazca preko portala eDavki. Ugotovili smo, da imajo davčni zavezanci še vedno veliko težav pri oddajanju obrazcev preko eDavkov. Število primerov z ugotovljenimi nepravilnostmi pa se je z leti bistveno zmanjšalo, saj kontrolorji že sproti pozivajo zavezance k odpravljanju napak.
Keywords: eDavki, elektronsko davčno poslovanje, Davčna uprava, digitalno potrdilo, pooblaščanje, davčni obračun
Published: 08.12.2010; Views: 2973; Downloads: 293
.pdf Full text (1,68 MB)

7.
ELEKTRONSKO DAVČNO POSLOVANJE IN DAVČNA UPRAVA REPUBLIKE SLOVENIJE
Barbara Frešer, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Elektronsko poslovanje pomeni sklepati posle elektronsko. Temelji na elektronskem procesiranju in prenašanju podatkov, vključno z besedilom, glasom in sliko. Elektronsko poslovanje je poslovanje, ki presega meje ene organizacije in temelji na izmenjavi podatkov med računalniki. Je splošen izraz za elektronski način opravljanja dejavnosti s pomočjo elektronskega sporočanja. Elektronsko poslovanje je v Republiki Sloveniji urejeno z zakoni in drugimi predpisi. Vsi udeleženci imajo pravno varstvo, ki je v celoti enakovredno papirnemu poslovanju. Elektronsko vloženi dokumenti so enakovredni dokumentom v papirni obliki, oddanim v vložišču. Davčna uprava se zaveda občutljivosti davčnega poslovanja. Zanesljiva politika varovanja zasebnosti davčnega zavezanca in njihovih podatkov je zato ena temeljnih načel elektronskega načina poslovanja. Portal eDavki omogočajo udobno, preprosto in varno izpolnjevanje ter oddajanje davčnih obrazcev z uporabnikovega računalnika doma ali v pisarni. eDavki so javno dostopni spletni servis za elektronsko davčno poslovanje, s katerim prijavljeni uporabniki poslujejo z Davčno upravo RS. Postopek registracije v eDavke je sestavljen iz treh korakov: pridobitev kvalificiranega digitalnega potrdila, prevzem in namestitev digitalnega potrdila, prijava v sistem eDavki. Davčna uprava Republike Slovenije si bo še naprej prizadevala za vzpostavitev enega najbolj poštenih in učinkovitih sistemov za prostovoljno izpolnjevanje davčnih obveznosti v Evropski uniji. Okolje, v katerem delujejo, je zapleteno in se neprestano spreminja in Davčna uprava se mora spreminjati z njim. Razširili bodo nabor njihovih metod in ukrepov na področju davčnega nadzora in preiskav, sankcionirali nezakonita ravnanja in brez odlašanja ukrepali pri izterjavi davčnega dolga.
Keywords: elektronsko poslovanje, davčni informacijski sistem, elektronsko davčno poslovanje, eDavki, Davčna uprava RS, digitalno potrdilo, elektronski podpis, davčni obrazec
Published: 09.03.2011; Views: 2121; Downloads: 291
.pdf Full text (2,54 MB)

8.
ELEKTRONSKO DAVČNO POSLOVANJE IN SPLETNI PORTAL E-DAVKI
Maja Rošer, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Elektronsko poslovanje pomeni izmenjavo poslovnih informacij preko omrežij s pomočjo računalniške izmenjave podatkov in vseh podobnih tehnologij. Razmah osebnih računalnikov in interneta je pospešil razvoj e-poslovanja med posameznike, podjetja in državno oz. javno upravo. Vedno več državnih institucij, med njimi tudi Davčna uprava Republike Slovenije, se poslužuje poslovanja preko elektronskih poti, kjer spoznajo, da lahko tako izboljšajo svoje poslovanje in komunikacijo s strankami. Elektronsko davčno poslovanje je moderen in ekonomičen način poslovanja davčnih zavezancev z Davčno upravo, ki poteka preko spletnega portala eDavki. Portal eDavki so elektronsko vložišče za dokumente, ki jih davčni zavezanci ali njihovi zastopniki in pooblaščenci oddajajo na DURS. Tako pridejo informacije hitreje in brezplačno v davčni informacijski sistem. Uporabnik eDavkov lahko postane vsak davčni zavezanec. Za uporabo potrebuje računalnik s primerno opremo, dostop do interneta in veljavno kvalificirano digitalno potrdilo enega od podprtih ponudnikov. Pri prehodu na elektronsko poslovanje so prvi pomisleki potencialnih uporabnikov eDavkov varnost oz. zaščita podatkov. Tega se zaveda tudi Davčna uprava RS, ki poleg drugih varnostnih storitev, uporablja dve glavni, ki zagotavljata visoko stopnjo varnosti pri davčnem poslovanju preko interneta, to sta digitalni certifikat in elektronski podpis, ki sta pomembna in nepogrešljiva tudi pri postopku prijave oz. registracije v eDavke. Pri poslovanju preko spletnega portala eDavki pa velja poudariti, da je za zagotavljanje varnosti podatkov, poleg vrhunske tehnologije in ustrezne zakonodaje, potrebna tudi uporabnikova osebna odgovornost.
Keywords: Elektronsko poslovanje, Davčna uprava Republike Slovenije, Elektronsko davčno poslovanje, Spletni portal eDavki
Published: 06.07.2011; Views: 3821; Downloads: 246
.pdf Full text (441,28 KB)

9.
INFORMATIZACIJA PROCESOV DAVČNE UPRAVE Z UVEDBO E-POSLOVANJA
Anamarija Avbar, 2011, master's thesis/paper

Abstract: Davčna uprava Republike Slovenije je organ v sestavi Ministrstva za finance. Opravlja naloge davčne službe kot je pobiranje davkov in drugih obveznih dajatev, opravljanje nadzora nad zakonitostjo, pravilnostjo in pravočasnostjo izpolnjevanja davčnih obveznosti, določenih s predpisi o obdavčenju. Elektronsko poslovanje je postalo del našega vsakdana. V magistrski nalogi sem proučevala, kako se je v zadnjih letih razširilo elektronsko davčno poslovanje. Davčna uprava je vzpostavila internetni portal eDavki v letu 2003. Gre za sodobno elektronsko davčno poslovanje, ki nudi številne prednosti, tako uporabnikom kot zaposlenim. Uporaba portala je brezplačna, uporabnik mora imeti le osnovno računalniško opremo, namestitev digitalnega potrdila ter prijavo v sistem. Od 1.1.2009 morajo vsi poslovni subjekti davčne obračune oddajati v elektronski obliki preko sistema eDavki. Sistem ima že vgrajene kontrole, ki onemogočajo oddajo računsko nepravilnih obračunov in zavezanca opozorijo na logične napake. Na tej podlagi so se kontrolorji bolj usmerili v vsebinsko kontrolo obračunov. Postopoma se je razvijala vsebinska kontrola davčnih obračunov pri davčnem organu tako imenovani »desk audit«. Povečanje števila ugotovljenih nepravilnosti je predvsem posledica uvedbe elektronskega poslovanja in posledične razbremenitve kontrolorjev ročnega vnosa obračunov
Keywords: Davčna uprava, elektronsko poslovanje, davčni zavezanci, elektronsko davčno poslovanje, desk audit, sistem eDavki
Published: 20.09.2011; Views: 1999; Downloads: 88
URL Link to full text

10.
Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica