| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 20
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Obnova in previjanje trifaznega asinhronskega elektromotorja
Niko Ivezić, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V nalogi smo predstavili obnovo električnega ter mehanskega dela trifaznega asinhronskega elektromotorja. Osredotočili smo se na električni del elektromotorja. V prvem delu smo predstavili razloge za uničenje navitja. Motor smo mehansko razstavili ter celoten postopek opisali. V nadaljevanju smo izvedli previjanje statorja. Prikazali smo, kako odstraniti obstoječe navitje in kako na podlagi obstoječega statorskega paketa izračunati parametre za novo navitje. Novo navitje smo izdelali, ga mehansko zaščitili ter motor po korakih sestavili. V zadnjem delu smo motor preizkusili in premerili. Celoten projekt smo predstavili na spletni strani www.instructables.com.
Keywords: asinhronski elektromotor, statorsko navitje, previjanje statorja
Published in DKUM: 05.09.2018; Views: 1255; Downloads: 294
.pdf Full text (5,82 MB)

2.
Konstruiranje naprave za zbiranje in kontrolo farmacevtskih škatlic
Tadej Umek, 2018, master's thesis

Abstract: V delu je opisan postopek konstruiranja naprave za zbiranje in kontrolo škatlic v farmacevtski industriji s pomočjo programskega paketa SolidWorks. Na kratko je opisano področje delovanja naprave, čemur sledi naročnikov zahtevnik. V delu so prikazani preračuni za najpomembnejše elemente naprave, ki so podkrepljeni s tabelami in grafi, na podlagi katerih smo le-te tudi izbrali. Nekaj besed je namenjenih tudi zaščitnim elementom, senzorjem in elektromotorjem. Na koncu dela so opisani še postopki izdelave tehniške dokumentacije, sestava naprave in njeno testiranje.
Keywords: konstruiranje, farmacija, agregacija, serializacija, elektromotor
Published in DKUM: 30.08.2018; Views: 604; Downloads: 146
.pdf Full text (4,85 MB)

3.
Parametrično modeliranje polžnega gonila z elektromotorjem
Miha Škrinjar, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Velikokrat potrebujemo za različne pogoje obratovanja več računalniških modelov istega izdelka. To dosežemo z parametričnim modeliranjem, ki nam omogoča, da dimenzije modela spreminjamo poljubno s parametri v izbranem računalniškem programu za prostorsko modeliranje. Prednost takega modeliranja je, da nam omogoča izdelavo le enega modela in nam tako prihrani čas, kot pa če bi za vsako spremembo posamezne dimenzije modelirali novi izdelek. Naloga prikazuje parametrično izdelavo polžnega gonila s pripadajočim elektromotorjem glede na realno gonilo. Vsi deli končnega izdelka so zmodelirani parametrično in se s pomočjo napisanih zakonov prilagajajo izbranim dimenzijam. Glede na model se je izdelala knjižnica gonil, ki omogoča enostavno izbiro željene konfiguracije.
Keywords: parametrično modeliranje, polžno gonilo, elektromotor, knjižnica gonil
Published in DKUM: 02.08.2017; Views: 776; Downloads: 167
.pdf Full text (16,75 MB)
This document has many files! More...

4.
Analiza algoritma in nadgradnja aplikacije za vodenje brezkrtačnih motorjev
Aljaž Prislan, 2016, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi predstavimo teoretično delovanje brezkrtačnih elektromotorjev, teoretičen in praktičen potek elektronske komutacije ter analiziramo samo vodenje takšnih motorjev. Algoritem vodenja predstavimo najprej kot skupek stanj in povezav med njimi, nato pa posamezna stanja še opišemo. Sledi opis lastnega dela, kamor sodijo funkcije, napisane v C programskem jeziku, ki omogočajo pošiljanje parametrov o delovanju motorja preko virtualnih serijskih vrat in USB povezave na drug računalnik. Med parametre spadajo hitrost motorja, opozorilo o prekoračitvi temperature pogonskega dela, napajalna napetost, bremenski tok ter nastavitev potenciometra za hitrst vrtenja motorja. Predlogi za nadaljne delo so sledeči: implementacija funkcije, ki s pomočjo interpolacije omogoča izbiro poljubne največje temperature pogonskega dela; implementacija pošiljanja statusnih zastavic, saj je razreševanje vzrokov neuspelih poskusov tako lažje; implementacija funkcije, ki iz preteklih meritev naredi povprečje vrednosti toka in napetosti ter tako zmanjša napake meritev.
Keywords: brezkrtačni elektromotor, analiza algoritma vodenja, serijska komunikacija
Published in DKUM: 22.03.2017; Views: 1012; Downloads: 105
.pdf Full text (1,75 MB)

5.
AVTOMATIZACIJA STISKALNICE ZA HLADNO KALIBRACIJO POLIZDELKOV
Andraž Boček, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisana avtomatizacija stiskalnice za hladno kalibracijo polizdelkov. Diplomsko nalogo smo izvedli in realizirali v podjetju UNIOR D.D. v Zrečah. Električni načrt smo narisali s programskim orodjem EPLAN, program za avtomatsko delovanje pa smo realizirali s programsko opremo TIA PORTAL V13. Vodenje stiskalnice je realizirano s krmilnikom SIEMENS CPU 1215C uporabniški vmesnik pa se izvaja na zaslonu na dotik TP-700 COMFORT.
Keywords: stiskalnica, frekvenčni pretvornik, PLK, inkrementalni dajalnik, merilna letev, asinhronski elektromotor
Published in DKUM: 24.10.2016; Views: 945; Downloads: 139
.pdf Full text (5,54 MB)

6.
Modularna vgradnja standardnega elektromotorja na zobniška gonila
Denis Štajdohar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljene ideje in rešitve, kako povezati standardni IEC elektromotor na zobniško gonilo. Diplomsko delo zajema opis zobniških gonil in standardnih IEC elektromotorjev. Predstavljene so nekatere že znane rešitve povezave zobniškega gonila z elektromotorjem in tudi lastne rešitve povezav. V diplomskem delu so tudi predstavljeni analitični izračuni za posamezne rešitve. Ideje in komponente so podprte tudi z računalniškimi modeli. Na koncu diplomskega dela je tudi primerjava med posameznimi vmesniki oz. povezavami in njihovimi lastnostmi.
Keywords: zobniško gonilo, elektromotor, modularna vgradnja, konstruiranje, IEC, Catia
Published in DKUM: 06.09.2016; Views: 880; Downloads: 100
.pdf Full text (2,16 MB)

7.
Analiza možnosti serijske proizvodnje linearnega pogona
Branko Licardo, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen linearni pogon, ki se uporablja v po višini nastavljivih pisalnih mizah. Zaradi ekološke oporečnosti je uporaba materiala iz vrst redkih zemelj v serijskem produktu elektromotorja linearnega pogona nepriporočljiva, zato je uporaba feritnih materialov edina smotrna izbira. Za linearen pomik se lahko uporabi valjčno navojno vreteno, ki v primerjavi s krogličnim navojnim vretenom omogoča geometrijsko preoblikovanje posameznih delov mehanizma, uporabo različnih materialov in izrabo različnih ekonomično primernejših proizvodnih tehnologij. V delu so opisani izsledki iskanja alternativnih rešitev za izdelavo pogona primernega za serijsko proizvodnjo. Predstavljen je tudi prototip linearnega pogona, preračun elektromotorja z vrtečimi trajnimi magneti, ter preračun kinematike valjčnih navojnih vreten.
Keywords: Linearni pogon, elektromotor, trajni magneti, valjčno navojno vreteno
Published in DKUM: 04.04.2016; Views: 1134; Downloads: 48
.pdf Full text (3,45 MB)

8.
Preizkuševalna naprava za določevanje ciklične zanesljivosti zaklepanja varnostnega vsebnika
Aljaž Kraner, 2016, master's thesis

Abstract: Podjetja, ki izdelujejo varnostne vsebnik, neprestano temeljijo v izboljševanje svoje kakovosti. Razvijajo nove modele, z novimi materiali in komponentami. Za slednje izdelujem preizkuševalno napravo, s katero bo moč testirati ciklično zanesljivost elementov, ki so med uporabo vsebnika najbolj obremenjeni. Funkcioniranje varnostnega vsebnika mora biti zagotovljeno za daljše časovno obdobje. Za preizkuševalno napravo sem uporabil sodobno avtomatizacijsko opremo. Izdelal sem tehnično dokumentacijo naprave, pripravil tehnologijo izdelave komponent in preizkusil delovanje pogonskih motorjev.
Keywords: Elektromotor, projektiranje, varnostne blagajne, preizkuševalna naprava, avtomatizacija
Published in DKUM: 29.02.2016; Views: 1131; Downloads: 155
.pdf Full text (3,35 MB)

9.
SEKVENČNI MENJALNIK DIRKALNIKA FORMULA STUDENT
Aleksander Klemenčič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Predstavljen je postopek razvoja robotiziranega sekvenčnega menjalnika za dirkalnik Formula Student, ki mora biti usklajen z razvojem samega dirkalnika. Naloga obsega predstavitev sekvenčnega menjalnika, opis meritev in analizo zajetih podatkov na že obstoječem sistemu ter razvoj povsem novega mehanskega in elektronskega sklopa menjalnika. Podanih je nekaj dodatnih možnosti razvoja menjalnika, ki so bile tekom aktualne sezone razvoja dirkalnika izpuščene. Prav tako je opisanih nekaj najpogostejših težav, vzrokov in rešitev zanje, s katerimi se bo bodoči graditelj takega sistema srečal.
Keywords: dirkalnik Formula Student, sekvenčni menjalnik, DC elektromotor, močnostni pretvornik
Published in DKUM: 06.11.2015; Views: 1511; Downloads: 144
.pdf Full text (5,66 MB)

10.
Uvedba novega elektromotorja v pogon kuhalne enote ekspreso kavnega aparata
Aljaž Forštner, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava uvedbo novega elektromotorja v pogon kuhalne enote espresso kavnega aparata v podjetju BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje Predstavljena je določitev elektromehanskih in varnostnih zahtev elektromotorja, ki jih mora v tej aplikaciji izpolnjevati. Predstavljena je vsa aparaturna oprema, kot tudi programska oprema, ki je bila potrebna za uspešno izvajanje projekta. Predstavljena je tudi izdelava novega prototipa pogona z novim motorjem.
Keywords: Enosmerni elektromotor, pogon kuhalne enote, Espresso kavni aparat
Published in DKUM: 27.10.2015; Views: 976; Downloads: 53
.pdf Full text (3,32 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica