| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
PROGRAMIRANJE CNC STROJEV
Mitja Matjaž, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo zajema zgodovinski razvoj NC-tehnologije, navaja sodobne trende, v zaključek pa so vključena manjša predvidevanja razvoja programiranja. Sodobni programski paketi vsebujejo samodejno programiranje s pomočjo različnih strategij. Diplomsko delo govori o računalniškem programiranju od modela, ki ga pripravimo v programu SolidWorks, do generiranja NC-kode, ki pa jo dobimo z uporabo programa EdgeCam. S sodobnimi moduli, programi in strokovnjaki lahko dosežemo boljšo organiziranost in večjo izkoriščenost strojev. Računalniško programiranje povečuje produktivnost, ima velik vpliv na organizacijo procesov, mogoči sta hitra menjava serij ter izdelava prototipov. Brez računalniško podprtega konstruiranja bi imeli velike probleme pri izdelavi programov kompleksnejših oblik oziroma jih ne bi znali izdelati. Sodobne obdelave potekajo na petosnih strojih oziroma sodobnih robotih.
Keywords: CNC-programiranje, NC-programiranje, CAD, CAM, EdgeCam, solidworks, DNC, POS, AC, programiranje, računalniško podprto programiranje, rezkanje.
Published: 15.10.2010; Views: 7478; Downloads: 2547
.pdf Full text (1,96 MB)

3.
RAČUNALNIŠKO PODPRTO PROGRAMIRANJE CNC STROJEV
Gašper Klančnik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V mojem diplomskem delu je zajeto nekaj o razvoju NC-tehnologije, navedeni so sodobni trendi NC-programiranja, v zaključku pa sem zapisal nekaj o mojem videnju razvoja programiranja v prihodnosti. V diplomskem delu sem opisal kako najprej nastane računalniški model, katerega izdelamo v programu SolidWorks, in ga nato v programu EdgeCam generiramo, da dobimo uporabno NC kodo, katera se potem prenese na obdelovalni stroj. Brez računalniške podpore bi bilo bistveno težje izdelati kakšen model, kateri je bolj kompleksen, saj je pisanje NC kode ročno zelo zamudno, v nekaterih primerih pa jo je tudi nemogoče napisati, saj se v današnjih časih uporabljajo tudi petosni stroji za izdelavo ali pa sodobni roboti. Z računalniško podprtim programiranjem povečujemo produktivnost in s tem tudi vplivamo na organizacijo procesov, kot so npr. hitra menjava serij, izdelava prototipov.
Keywords: CAD, CNC-programiranje, NC-koda, CAM, SolidWorks, EdgeCam, rezkanje, računalniško podprto programiranje
Published: 07.10.2011; Views: 4370; Downloads: 719
.pdf Full text (1,82 MB)

4.
PROGRAMIRANJE IZDELAVE AVTOMOBILSKEGA DISTANČNIKA NA CNC STROJU
Metod Pečoler, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je zajeta zgodovina in razvoj NC-tehnologije, navedene so sodobne možnosti programiranja ter opis kako priti od zamisli na papirju do realnega izdelka. Tehnološko dovršeni programski paketi za samodejno programiranje delujejo na podlagi različnih strategij. Diplomsko delo govori o računalniškem programiranju vse od 3D-modela, ki ga pripravimo v programu SolidWorks, do simulacije in NC-kode, ki pa jo dobimo z uporabo programa EdgeCam. Le z dobro izobraţenimi in usposobljenimi strokovnjaki dosežemo večjo izkoriščenost strojev in boljšo organiziranost proizvodnje. Kot pripomoček so nam programi s sodobnimi moduli.
Keywords: CNC programiranje, rezkanje, EdgeCam, SolidWorks
Published: 12.10.2011; Views: 1942; Downloads: 129
.pdf Full text (2,07 MB)

5.
PRIMER MODELIRANJA CNC OBDELOVALNIH STROJEV V VIRTUALNIH OBDELOVALNIH SISTEMIH
Mitja Matjaž, 2013, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo zajema kratek pregled stanja na področju virtualizacije obdelovalnih strojev, predstavitev frezalnega stroja, digitaliziranje le-tega, izdelavo kinematičnega modela, izgradnjo poprocesorjev ter izvedbo simulacij. V teoretičnem delu so opisani virtualni obdelovalni sistemi in stroji, simulacije, frezalni stroj LAKOS 150 G in poprocesiranje. V okviru praktičnega dela smo izvedli virtualizacijo namiznega rezkalnega stroja LAKOS 150 G. V tem delu smo opravili meritve stroja, digitaliziranje oziroma modeliranje in sestavo stroja v programskem paketu SolidWorks, obdelavo modela, izdelavo poprocesorja ter izvajanje simulacij pa smo izvedli v programskih paketih Siemens NX in EdgeCam. Skozi praktičen del je možno sledenje nalogi po korakih, ki nas vodi skozi celoten postopek virtualizacije stroja. Na koncu posameznega poglavja je predstavljena simulacija obdelave za izbrani testni primer.
Keywords: Virtualizacija, kinematični model, simulacije, CNC-stroj, poprocesiranje, frezanje, EdgeCam, SolidWorks, Siemens NX
Published: 14.01.2014; Views: 1435; Downloads: 177
.pdf Full text (3,06 MB)

6.
Priprava tehnologije struženja in rezkanja s programskim paketom Edgecam za CNC stružnico z gnanimi orodji
Rok Krajnc, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja računalniško podprto programiranje CNC stružnice z gnanimi orodji s programskim paketom Edgecam. V diplomskem delu so podrobneje opisani koraki računalniško podprtega programiranja, od izdelave CAD modela, računalniško podprtega programiranja in generiranja CNC kode s programom Edgecam. Poleg programiranja delo zajema tudi načine programiranja, CNC tehnologije in CNC stružnico z gnanimi orodji. Programiranje prikazuje obdelavo preprostega obdelovanca s postopki struženja, vrtanja in rezkanja z gnanimi orodji. Za vsako obdelovalno operacijo so dodane slike s podrobnim opisom poteka dela, parametrov posameznih operacij in orodij. Na koncu diplomskega dela je prikaz simulacije celotne obdelave s kratko analizo in postopek generiranja in izvoza CNC kode.
Keywords: CNC programiranje, računalniško podprto programiranje, CAM, CAD, CNC, Edgecam, SolidWorks, struženje.
Published: 19.12.2016; Views: 1640; Downloads: 651
.pdf Full text (2,80 MB)

Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica